Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Președintele Băsescu a promulgat Legea Certificatelor Verzi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni că a promulgat Legea Certificatelor Verzi, dar a subliniat că există în legătură cu această lege o "minciună publică alimentată chiar de la guvern".

LIVE TEXT Președintele Băsescu a promulgat Legea Certificatelor Verzi

Articol de Simona Mihăescu, 13 Martie 2014, 16:55

Site-ul politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO declarația președintelui Traian Băsescu.

Declaraţia integrală o găsiţi pe prima pagină a site-ului politicaromaneasca.ro, în playerul AUDIO

Urmăriţi Live Text cele mai importante declarații ale șefului statului.

►Am constatat o minciună publică alimentată chiar de la guvern.

►Pentru a lămuri lucrurile am promulgat astăzi legea de aprobare a ordonanţei şi aştept cu nerăbdare ieftinirea preţului la energia electrică.

►Înţeleg că Guvernul susţine că prin promulgare va scădea preţul la energie.

►Legea 220/2008 pentru promovarea producerii de energie din surse regenerabile a mai fost modificată o dată în anul 2011, tot prin ordonanţă de urgenţă, în timpul Guvernului Boc - Ordonanţa de urgenţă 88/2011.

►Dacă vă uitaţi, ea are o dată şi data este 12 octombrie, data publicării în Monitorul Oficial, 12 octombrie 2011. Înainte de emiterea acestei ordonanţe de urgenţă, Guvernul Boc a primit aprobare de la DG Competition, de la Comisia Europeană, în data de 13 august 2011. Deci s-au făcut notificările, s-a făcut toată procedura şi după transmiterea integrală a documentaţiei care arăta schema de ajutor de stat, pentru că despre asta vorbim, Comisia Europeană a emis acest aviz în luna august, care a făcut posibil ca în luna octombrie 2011 să fie modificată Legea 220/2008.

►S-a emis şi ordonanţa de urgenţă după ce s-a primit avizul de la Comisia Europeană.

►Pentru a elimina preşedintele din disputele sindicale, am decis să promulg legea deşi nu are avizul de la CE. Pot fi consecinţe serioase, dar consider că, prin poziţiile publice, Guvernul şi-a asumat responsabilitatea.

►Legea e promulgată, sper ca sindicatele să nu mai aibă manifestări nici în fața CCR și nici să aștepte ceva de la președinte, pentru că e problema Guvernului, care are foarte mare grijă la prețurile la energie, astfel încât de la 1 aprilie introduce o nouă taxă la combustibil.

►Mă întreb ce promulgare vor aștepta atunci, pentru că vor fi profund afectați și agricultorii, și cetățenii, și pe creșterea prețurilor

►Să nu mai fie decât o Ordonanţă de Urdenţă de anulare a acestui abuz împotriva economiei și populației și să nu mai existe o motivație propagandistică la Guvern că din cauza președintelui ar crește prețurile

►E o mare eroare introducerea unei taxe suplimentare, va afecta toate ramurile de activitate economică și în nici un caz nu se vor crea locuri de muncă

►Această taxă suplimentară nu e necesară, pe primele două luni s-au realizat veniturile în buget la nivelul preconizat, ceea ce înseamnă că, deși a avut în calcul introducerea taxei de la 1 ianuarie, veniturile s-au realizat.

►Tot din aprilie se vor resimți și efectele celebrei taxe pe stâlp.Poate Guvernul mai reflectează, încă se poate renunța la taxa suplimentară pe combustibil.

Despre întâlnirea cu reprezentanţii Chevron și Exxon

►Al doilea subiect e legat de întâlnirile de azi cu directorul pentru Europa al Chevron și cu vicepreședintele Exxon

►Ambele companii intenționează să-și continue activitatea în ce privește valorificarea autorizațiilor primite deja de la autoritățile guvernamentale, iar principalul meu mesaj a fost că prima piață care trebuie satisfăcută e cea românească și din Moldova, România luându-și angajamentul să sprijine Moldova în reducerea până la eliminarea dependenței energetice de Rusia și Ucraina

►Planurile de afaceri trebuie să plece de la premisă că primele piețe sunt România și Moldova, iar de aici încolo orice excedent poate fi utilizat și pentru vecini.

Despre Jobbik şi Vona Gabor

►Am avut o discuţie extrem de consistenţă cu premierul, ministrul de Interne, structurile de securitate şi MAE

►În ce ne priveşte, obiectivul e ca oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru declaraţii care contravin Constituţiei, statului de drept şi comportamentului unui oaspete
Am făcut campanii şi în Italia, Franţa, în rândul cetăţenilor români cu drept de vot şi în SUA.

►Dar niciodată nu mi-am permis în Spania să spun ce să facă cei din Catalonia sau dau indicaţii separatiste. Întotdeauna mesajul a fost de respect pentru legea din acel stat.

►E mesajul pe care îl transmit și politicienilor maghiari, care în perioada următoare s-au anunțat în număr mare

►Statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituției. Oricine poate fi expulzat dacă nu respectă legile și Constituția.

►Oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur pe teritoriul României dacă nu respectă legile şi Constituţia României. În ceea ce priveşte unele măsuri, vor fi probabil anunţate mâine de ministrul de interne sau de guvern.

Întrebările jurnaliştilor

Dana Păcurar, Realitatea TV: Dle preşedinte, pentru că aţi vorbit despre întâlnirea cu cei de la Chevron, aş vrea să vă pun o întrebare legată de o altă companie, de cei de la Gabriel Ressources, care au anunţat astăzi printr-un comunicat de presă că ar putea concedia 80% dintre angajaţii români dacă nu vor primi acel aviz de care au nevoie pentru a începe exploatarea.

Traian Băsescu: Sunt nepregătit pentru un asemenea răspuns. Nu ştiu care este disputa şi în principal este o problemă guvernamentală. Deci avizele nu le dă Preşedinţia. Acum v-am spus despre cele două companii care au avize de la guvern ceea ce am discutat, dar eu nici nu dau, nici nu iau avize de exploare sau exploatare.

Iulia Teodorescu, B1: Liderul partidului Jobbik a avut o postare pe pagina sa de socializare: spunea că dvs şi premierul ori aţi fost dezinformaţi, ori e vorba de un joc politic antimaghiar. Cum...?

Traian Băsescu: Bun, joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin pe teritoriul României şi ne spun cum să ne oragnizăm administrativ, ce să modificăm în Constituţie, cum să ne purtăm cu cetăţenii români chiar dacă sunt de etnie maghiară. Nu cred că românii au tot atâtea drepturi în Ungaria câte au minoritarii maghiari în România; pe care îi respectăm, îi tratăm cu atenţie, încercăm să îi facem să se simtă bine în România. Iar eu sunt unul care nu pot fi suspectat de lipsă de respect pentru minoritatea maghiară. Întotdeauna am cerut guvernelor să acelereze procesele de modernizare a infrastructurii şi se vede ce s-a întâmplat în Covasna şi Harghita în ultimii ani. Întotdeauna am cerut guvenelor să creeze mediul în care minorităţile să se simtă bine în România.

Deci, lecţii de la politicieni maghiari nu primim în ceea ce priveşte modul în care tratăm minorităţile în România pentru că ar putea să ia exemplu de la noi. Prima dată când prin automatism vor avea reprezentarea în parlament a minorităţilor, o să salut o astfel de iniţiativă în Ungaria. În ceea ce priveşte declaraţia liderului Jobbik... Uite, îi spun corect acum, îmi cer scuze pentru alaltăieri când am spus "Jopic" sau ceva de genul acesta. Deci, trebuie să-i transmit că statul român cunoaşte foarte bine activitatea, şi nu ne luăm după presă. Ştim şi discursul de la Târgu Mureş, de la mitingul neuatorizat care a avut loc zilele trecute, dar ştim şi declaraţiile prin care era gata să... sau cerea să lăsăm deoparte relaţiile româno-ungare şi să forţeze autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

Este foarte bine cunoscută activitatea domniei sale, cum ne sunt foarte bine cunoscute şi discursurile antisemite ale domnului şi nu le ştim din presă, ci din înregistrări transmise din televiziuni, nu din presă scrisă sau din presă vorbită. Deci, să fie convins domnul preşedinte al Jobbik că ştim foarte bine activitatea lui politică.

Lucian Negrea, sitiripesurse.ro: Bună seara! Un membru al CSM vă trimite o scrisoare în care vă cere să sesizaţi Curtea Constituţională în legătură cu miniştrii protejaţi de către parlament. Veţi da curs acestei solicitări?

Traian Băsescu: Cred că domnul Dumbravă s-a îndrăgostit de stilul epistolar. Văd că îmi tot scrie în ultima perioadă, dându-şi seama că este un mijloc de a te face cunoscut. Atâta timp cât CSM poate să facă acestă sesizare, şi acolo este o instituţie formată numai din jurişti, nu înţeleg de ce domnul Dumbravă ar vrea să facă acest lucru Preşedinţia. Eu am condamnat întotdeauna blocarea justiţiei atunci când a fost vorba de membri ai Parlamentului, cu certitudine toţi ştim că se întâmplă frecvent când este vorba de corupţii transpartinici că se susţin unii pe alţii, dar cred că CSM, instituţie din care domnul Dumbravă face parte, este mult mai pregătit să facă o astfel de sesizare la Curte decât Preşedinţia, care are doar cinci jurişti.

România va solicita UE compensaţii pentru diferenţele  de preţ la energie între vestul şi estul continentului
Știri 12 Septembrie 2024, 14:06

România va solicita UE compensaţii pentru diferenţele de preţ la energie între vestul şi estul continentului

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că, de câteva luni, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai...

România va solicita UE compensaţii pentru diferenţele de preţ la energie între vestul şi estul continentului
Camera Deputaților: Sprijin financiar  pentru animalele moarte  în urma unor boli contagioase
Știri 12 Septembrie 2024, 07:58

Camera Deputaților: Sprijin financiar pentru animalele moarte în urma unor boli contagioase

Deputaţii au adoptat ordonanţa de urgenţă care primite acordarea unui sprijin financiar pentru animalele moarte din...

Camera Deputaților: Sprijin financiar pentru animalele moarte în urma unor boli contagioase
Mircea Geoană şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale
Știri 11 Septembrie 2024, 19:00

Mircea Geoană şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale

"Candidez la preşedinţie pentru că ştiu că avem nevoie de o schimbare adevărată", spune Mircea Geoană.

Mircea Geoană şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale
Senatorii din Comisia de apărare au programată o şedinţă cu reprezentanţii MApN 
Știri 11 Septembrie 2024, 11:26

Senatorii din Comisia de apărare au programată o şedinţă cu reprezentanţii MApN 

Potrivit unor surse parlamentare, printre temele întâlnirii se află o posibilă modificare a legislaţiei care le-ar permite...

Senatorii din Comisia de apărare au programată o şedinţă cu reprezentanţii MApN 
Modificare a Codului Penal. Toţi traficanţii de persoane trebuie să meargă la închisoare fără excepţie
Știri 10 Septembrie 2024, 18:46

Modificare a Codului Penal. Toţi traficanţii de persoane trebuie să meargă la închisoare fără excepţie

Senatorii au adoptat marți, ca primă cameră sesizată - cu unanimitate de voturi - eliminarea diferenţelor privind...

Modificare a Codului Penal. Toţi traficanţii de persoane trebuie să meargă la închisoare fără excepţie
Societatea Română de Radiodifuziune lansează proiectul "Eugen Preda - principalul mentor al şcolii moderne de jurnalism de radio"
Știri 10 Septembrie 2024, 18:38

Societatea Română de Radiodifuziune lansează proiectul "Eugen Preda - principalul mentor al şcolii moderne de jurnalism de radio"

Iniţiativa este un omagiu adus contribuţiei de excepţie a jurnalistului Eugen Preda (1929 - 2000), primul Director general al...

Societatea Română de Radiodifuziune lansează proiectul "Eugen Preda - principalul mentor al şcolii moderne de jurnalism de radio"
Ordonanţa prin care se instituie un termen de trei zile pentru efectuarea analizelor toxicologice intră în Senat
Știri 10 Septembrie 2024, 09:33

Ordonanţa prin care se instituie un termen de trei zile pentru efectuarea analizelor toxicologice intră în Senat

Dacă rezultatele testelor antidoping, efectuate doar de instituţiile de medicină legală, nu vor fi gata la timp, şoferii îşi...

Ordonanţa prin care se instituie un termen de trei zile pentru efectuarea analizelor toxicologice intră în Senat
Începe perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale
Știri 10 Septembrie 2024, 09:28

Începe perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale

Alegerile pentru Cotroceni sunt programate pe 24 noiembrie - primul tur de scrutin - şi pe 8 decembrie, turul al doilea.

Începe perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale