Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Premierul Emil Boc, la Radio România Actualităţi

Primul ministru, Emil Boc, comentează la Radio România Actualităţi, ultimele evoluţii politice şi economice din România.

LIVE TEXT Premierul Emil Boc, la Radio România Actualităţi

Articol de Simona Mihăescu, 26 August 2011, 12:45

"Niciodată România nu a avut o umbrelă de securitate mai bine asigurată ca în 2011 şi în anii care vor urma".

"Politica externă a noastră este fundamentată pe cei doi piloni: stat membru al Uniunii Europene şi stat membru NATO, la care se adaugă parteneriatul pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii".

"Avem acelaşi proiect european, aceeaşi viziune şi ne ajută să ne consolidăm relaţiile".

"La 20 de ani de la independenţa Republicii Moldova eu cred că avem o relaţie corectă, bună cu Republica Moldova, acelaşi drum comun în interiorul Uniunii Europene" .

"Cred în viitorul Moldovei în această Uniune Europeană, România a fost prima ţară care a recunoscut, chiar în 27 august, independenţa Republicii Moldova".

Proiectul euro, în pericol?

"Dacă nu ai o politică economică credibilă cresc costurile dobânzilor şi asta înseamnă îndatorarea ţării.Cea mai mare problemă acum o reprezintă criza datoriei suverane".

"Dacă nu se vor lua măsuri dure în multe ţări din Uniunea Europeană, proiectul euro ar putea fi în pericol. Şi Italia a anunţat un plan major de austeritate, Grecia la fel, Portugalia, Irlanda, Spania. Deci cred că guvernele au înţeles că fără aceste măsuri de austeritate, proiectul euro poate fi în pericol."

Absorbţia fondurilor europene, o prioritate

"2007-2009 au fost ani complet pierduţi din acest punct de vedere".

"Absorbţia fondurilor europene, reprezintă de departe, cea mai mare şansă a României pentru a-şi consolida creşterea economică".

Reforma sănătăţii continuă

"Scurgerile de bani din sistem vor fi oprite prin cardul naţional de sănătate, prescripţia electronică şi fişa pacientului".

"Am stabilit faptul că va exista o coordonare din partea Ministerului Sănătăţii cu privire la Casa de Sănătate. Se va păstra statutul de ordonator principal de credite pentru Casa de Sănătate, se vor aplica câteva măsuri punctuale care vor continua reforma sănătăţii: taxa clawback, utilizarea de medicamente care să poată fi mai ieftine în acelaşi timp, dar cu acelaşi efect pentru pacienţi şi impunerea, până în decembrie, a pachetului minimal de servicii medicale".

"Pachetul minimal acoperă contribuţia de 5,5 la sută pe care o plătim fiecare".

"Sperăm finalizarea, până în decembrie, a pachetului minimal de medicamente, adoptarea pachetului urmând să se facă în mai 2012".

Legea minorităţilor intră în discuţia Parlamentului

"N-am discutat în coaliţie pe acest proiect".

"N-am avut o discuţie pe Legea minorităţilor, acest proiect este în fază finală la Camera Deputaţilor şi sunt convins că se va găsi formula de echilibru pentru promovarea şi adoptarea lui".

"E nevoie de votul Parlamentului pentru îndeplinirea acestui obiectiv".

"Discuţia privind înfiinţarea unui minister pentru coordonarea absorţiei fondurilor europene va fi reluată la începutul sesiunii parlamentare în cadrul coaliţiei, cert este că o asemenea soluţie ar fi binevenită, pentru a da mai multă coerenţă procesului de absorbţie a fondurilor europene."

"N-am fost şi nu sunt un fan al proiectului Roşia Montana. Dar, aştept ca lider al Guvernului, poziţia oficială a specialiştilor".

"Eu cred că acest proiect are două mari probleme: una din punct de vedere economic, pentru ce înseamnă beneficiile României, pentru că actualul contract este prost încheiat în perspectiva interesului României".

"Acest contract este în defavoarea statului român. Voi aştepta poziţia oficială a experţilor".

"Oamenii vor face diferenţa între oamenii care fac ce trebuie pentru România şi o duc pe un drum corect , faţă de populişti precum Ponta şi Antonescu care, spre deosebire de alţi lideri, n-au sprijinit cu nimic ţara ca să poată să treacă peste această criză".

"Ce s-a întâmplat la alegerile parţiale a fost începutul sfârşitului USL-ului, pentru ceea ce anunţa USL, procente de 50-60 la sută, s-a dovedit doar o gogoaşă umflată, nicidecum o realitate".

"PDL a început să recâştige teren."

"Centurile ocolitoare care s-au făcut în Sibiu, în Ploieşti, în Drobeta Turnu Severin sau în alte localităţi ajută la decongestionarea traficului"

"Se va da în exploatare, anul acesta, se va termina autostrada Arad-Timişoara,Medgidia-Constanţa, municipiul Constanţa va scăpa în această toamnă de traficul greu".

Ajutoare de încălzire, doar pentru săraci

"Ajutoarele de încălzire se vor da în continuare, dar se vor da direcţionat, pentru persoanele care au venituri modeste".

"A treia prioritate este cea legată de încălzire. Guvernul a luat decizia ca ajutoarele pentru încălzire să meargă la cei care au cu adevărat nevoie".

"Ajutoarele vor fi date la persoanele singure şi se vor stabili plafoane pentru ajutoarele de încălzire".

"Administraţiile locale, pot în continuare, fie să acorde subvenţie şi ajutoare de încălzire, fie să acorde numai ajutoare de încălzire, rămâne decizia autorităţilor locale".

Priorităţile parlamentare

"Priorităţile majore sunt legate de Legea bugetului de stat până la sfârşitul sesiunii parlamentare care să stabilească ce se întâmplă până în 2012".

"Legea salarizării va trebui să stabilească coordonatele în care se acordă drepturile salariale pentru anul următor şi evident, măsuri de implementare pentru susţinerea activităţii economice şi a investiţiilor".

"Implementarea cardului Kogălniceanu, pentru IMM-uri, modificarea codului fiscal pentru sprijinirea mediului de afaceri, declaraţia unică va fi depusă trimestrial şi nu lunar".

"Nu va mai exista o politică asemenătoare cu cea care a fost în 2008".

"Nu vor exista excese electorale din partea Guvernului pentru a da pomeni sau lucruri care nu au acoperire în economie".

"Sunt de acord că acest cod de conduită este necesar pentru a elimina potenţialele surse de excese".

"Apelul colegului Sever Voinescu a fost să existeun cod de conduită care să fie respectat de toate partidele".

"Salut apelul colegului Sever Voinescu pentru un cod de conduită, care este absolut normal şi necesar".

"Nu vom compromite această stabilitate de dragul unor voturi în plus".

"Nu voi ceda patimei populismului şi nu voi cădea în niciun exces electoral care să ducă România la un derapaj economic".

"Am da un semn de seriozitate şi pe plan naţional şi internaţional, că România nu sacrifică anul 2012 pentru alegeri şi compromite stabilitatea economică pe care am câştigat-o".

Comasarea alegerilor "nu avatajează pe nimeni"

"Comasarea alegerilor nu avantajează sau dezavantajează vreun partid".

"Avatanje ar fi că s-ar face economii la bugetul statului. Am economisi din start, 30 de milioane de euro prin comasarea celor două alegeri".

"Din punct de vedere legal, e posibil ca alegerile locale să fie desfăşurate odată cu alegerile parlamentare prin adoptarea unei legi care să stabilească faptul că pentru alegerile din 2012, cele două alegeri se desfăşoară la aceeaşi dată , cu punerea în acord a procedurilor tehnice de reprezentare în secţiile de votare".

"Am convenit deja, că experţii coaliţiei vor lucra de luna viitoare, la alternativele de modificare a sistemului electoral. Vom discuta şi cu opoziţia pe marginea acestui lucru, ca să avem în 2012, un sistem electoral care să răspundă nevoilor oamenilor de reprezentare directă a parlamentarilor".

"Practic, acest sistem a avantajat Partidul Naţional Liberal. A fost o înţelegere PNL-PSD".

"Am fost, în 2008, principala victimă că s-a aplicat procedura de vot uninominal PSD-PNL prin care şi candidaţii PSD şi PNL au intrat în Parlament. Dacă s-ar fi aplicat un vot uninominal pur, Crin Antonescu nu ar fi fost în Parlamentul României acum".

"PDL a fost întotdeauna un susţinător al votului uninominal".

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis,  primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 22:42

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden

Pe agenda discuţiilor s-au aflat situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, dar şi consolidarea securităţii în spaţiul...

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Știri 07 Mai 2024, 20:08

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030

Maia Sandu a declarat că responsabilii de la Chişinău lucrează pentru a reintegra Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă...

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 09:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden

Cei doi lideri vor celebra cei 20 de ani de când România a devenit membră a NATO, iar preşedintele Biden îi va mulţumi...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Știri 02 Mai 2024, 18:27

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, denumite de mass-media 'Oscarurile Washingtonului', va avea loc în...

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Știri 01 Mai 2024, 16:06

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii

Intrăm într-o perioadă în care este ușor să cădem victime pericolelor extremismului, manipulării și a cercetărilor...

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Știri 30 Aprilie 2024, 17:07

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că au crescut și încasările din contribuţii sociale cu 22% și că sunt bani pentru...

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Știri 26 Aprilie 2024, 14:51

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră se desfăşoară conform programului, a declarat...

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Știri 25 Aprilie 2024, 20:04

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Pensionarii îşi vor putea primi în avans drepturile înainte de sărbătorile pascale, a afirmat purtătorul de cuvânt al...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște