Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LIVE TEXT Acorduri istorice semnate la Bucureşti între România şi China

Premierul Victor Ponta şi premierul chinez, Li Keqiang, au făcut declaraţii de presă la Palatul Victoria, după semnarea mai multor documente bilaterale între România şi China.

LIVE TEXT Acorduri istorice semnate la Bucureşti între România şi China

Articol de Flori Doman, 25 Noiembrie 2013, 14:29

Premierul Victor Ponta a afirmat luni, în cadrul declaraţiei comune de presă cu premierul chinez Li Keqiang, că salută adoptarea unei declaraţii privind aprofundarea cooperării bilaterale şi că îşi doreşte ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei din Uniunea Europeană şi din regiune.

Victor Ponta a început mulţumindu-i premierului chinez pentru decizia organizării la Bucureşti a celei de-a doua reuniuni a şefilor de stat şi de guvern Europa Centrală şi de Est - China.

►Doamnelor şi domnilor miniştri doresc să salut cu deosebită căldură şi prietenie prezenţa la Bucureşti a primului ministru Li Keqiang şi a delegaţiei care îl însoţeşte.

►Este o vizită pe care pot să o cataloghez ca fiind istorică, aproape 20 de ani de când primul ministru al Chinei s-a aflat la Bucureşti.

►Vreau să-i mulţumesc domnului prim-ministru pentru căldura primirii la Beijing la începutul lunii iulie şi să mulţumesc Guvernului Chinei pentru decizia de a organiza la Bucureşti a doua reuniune a Forumului la nivel înalt China-Europa Centrală şi de Est.

►China este pentru România un partener privilegiat, avem o relaţie de 65 de ani, o relaţie excelentă din punct de vedere politic, economic, cultural şi educaţional.

►Au avut loc schimbări politice, dar relaţia dintre România şi China a rămas la fel de apropiată şi aşa ne dorim şi în viitor.

►Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE şi în această regiune.

►Salut adoptarea a unei declaraţii privind aprofundarea cooperării bilaterale.

►Este încă o dovadă a mersului pozitiv al relaţiilor noastre şi încă un pas în realizarea unui parteneriat cu adevărat strategic între România şi China.

►Dincolo de relaţiile politice care sunt excelente, am discutat foarte mult despre relaţiile economice.

►China este un partener comercial şi economic important pentru România şi pentru ţările din regiune, însă potenţialul este mult mai mare şi trebuie să dezvoltăm aceste relaţii.

Ponta: Exporturile României către China au crescut cu aproape 30%

►M-am bucurat să văd că în primele 9 luni ale anului 2013, exporturile României către China au crescut cu aproape 30%.

►Consider că prezenţa la Bucureşti a primului ministru şi a celorlalţi miniştri va impulsiona pozitiv aceste relaţii economice şi proiectele concrete.

►Semnarea documenteleor anterioare se referă tocmai la proiecte foarte concrete în care China şi România pot coopera în viitor.

►Este vorba despre energie şi am semnat acorduri care acoperă atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro şi energie regenerabilă din surse eoliene.

►Există proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastrucurii, în domeniul produselor agroalimentare şi în domeniul IT-ului.

►Chiar în cursul discuţiei de astăzi am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în domeniul feroviar pentru a avea şi România o porţiune de cale ferată rapidă pe baza tehnologiei din China.

►Sunt convins că acest proiect va prinde contur cât mai repede.

►Vreau să precizez faptul că România îşi doreşte o relaţie specială cu China, în cadrul regiunii şi în cadrul UE.

►Mai multă cooperare şi relaţii mai strânse între UE şi China înseamnă avantaj pentru ambele părţi şi înseamnă avantaje pentru România.

►Implicarea Chinei în proiecte concrete este un lucru extrem de pozitiv.

►De fiecare dată, România va fi o gazdă bună pentru reprezentanţii Chinei, pentru partenerii noştri din China.

Declaraţiile premierului Chinei, Li Keqiang

►Vreau să mulţumesc domnului prim-ministru Ponta şi Guvernului României pentru primire.

► România este prima ţară din turneul meu şi este prima ţară din Europa Centrală şi Est pe care o vizitez după ce am preluat funcţia de prim-ministru chinez.

► Această vizită are scopul de a consolida încrederea politică reciprocă, de a aprofunda prietenia tradiţională şi de a promova cooperarea pragmatică.

► Adineauri am avut o convorbire fructuoasă, pe domenii largi, profundă, cu domnul prim-ministru Ponta şi am ajuns la o serie de consensuri importante.

► Domnul prim-ministru Ponta a prezentat rezultatele convorbirilor şi mai ales, noi am fost martori la semnarea a unei serii de documente importante din diferite domenii, ca de exemplu, al economiei, comerţului, energiei, cultural şi alte documente de colaborare.

► Aceasta dovedeşte că cele două ţări o să aibă o colaborare cu vitalitate deosebită.

Li Keqiang: Prezenţa mea şi a domnului Ponta aici dovedeşte că există o puternică încredere reciprocă politică între noi

►Şi în viitor, aş dori să depunem eforturi în următoarele aspecte.

►În primul rând, putem să dezvoltăm relaţii pe baza respectului reciproc şi tratarea cu sinceritate, cu egalitate şi scopul ca să transformăm prietenia tradiţională dintre cele două ţări, pentru o colaborare pragmatică din toate domeniile dintre cele două ţări, să avem o bază solidă de colaborare pentru toate domeniile de activitate.

►Prezenţa mea şi a domnului prim-ministru Ponta aici dovedeşte că există o puternică încredere reciprocă politică între noi şi semnarea documentelor în ceea ce priveşte înfiinţarea Institutului Confucius, precum şi înfiinţarea Institutului Cultural Român la Beijing, dovedeşte că colaborarea interumană şi culturală dintre China şi România devine din ce în ce mai puternică.

►În al doilea rând, ambele părţi promovează pentru câştiguri comune şi înţelegere comună.

►Ambele părţi au ambiţia de a dezvolta, de a avea obiective de dezvoltare şi acordăm importanţă şi prioritate pentru dezvoltarea, pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei.

►Avem motivele de a consolida cooperarea în acest domeniu, pentru promovarea dezvoltării.

►"Fabricat în China" este un cuvânt cunoscut în întreaga lume şi în procesul de dezvoltare a sa.

►Astăzi am discutat în mod special cu domnul prim-ministru Ponta pentru cooperarea în domeniul de instalaţii chinezeşti, în domeniul de construire a infrastructurii româneşti şi în ale domenii specifice, de exemplu calea ferată rapidă, energie eoliană, energie nucleară, precum şi calea ferată obişnuită.

Premierul Chinei: Dorim să importăm produsele de carne de vită, de oaie din România

►Toate acestea sunt domeniile în care noi am discutat şi obiectivele de cooperare.

►România are avantaje în ceea ce priveşte fabricarea instalaţiilor, precum are şi avantaje din punct de vedere agricol.

►România este supranumită grânarul Europei şi noi dorim să importăm produsele de carne de vită, de oaie din România şi cât puteţi să ne furnizaţi, putem să importăm de la dumneavoastră.

►În al treilea rând, China consideră că relaţiile de cooperare chino-române constituie o bază solidă de reper în cadrul formatului de cooperare Europa Centrală şi de Est precum şi în cadrul formatului de cooperare China-UE.

►Noi am hotărât împreună cu partea română să alegem România pentru găzduirea reuniunii şefilor de guvern dintre China şi Europa Centrală şi de Est şi aceasta dovedeşte în sine că relaţiile şi cooperarea China-UE pot să promoveze şi cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est.

►În România se spune că vinurile, cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai aromate şi gustoase. Şi în China avem un proverb în care se spune că vinurile frumoase se găsesc şi pe străduţe.

►Dar relaţiile chino-române sunt ca un vin frumos şi aromat, care se găseşte nu numai pe străduţe, se găseşte şi pe bulevard. De aceea, avem motive să promovăm această relaţie, această prietenie chino-română, ca aceasta să aibă influenţă şi pondere şi în Europa, şi în cooperarea China - Europa Centrală şi de Est şi pentru întreaga lume.

Memorandumuri de înţelegere între România şi China, semnate la Bucureşti

Guvernele României şi Republicii Populare Chineze au semnat, luni, la Palatul Victoria, în prezenţa premierilor celor două state, mai multe memorandumuri de înţelegere în domeniile energiei (nucleară, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi al culturii.

În domeniul energiei s-a semnat un Memorandum de Înţelegere între Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională pentru Energie din China, pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare, document parafat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, şi Xu Shaoshi, ministrul Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă în domeniul proiectelor nucleare.

Cele două părţi au semnat şi o Scrisoare de intenţie între SN Nuclearelectrica - China General Nuclear Power Corporation, din partea României semnând Daniela Lulache, directorul general SN Nuclearelectrica, iar din partea chineză He Yu, preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation.

În cadrul ceremoniei a fost încheiată şi o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva, semnată de Daniel Andronache, director general Complex Energetic Hunedoara, şi Zhao Ruolin, preşedintele companiei China National Electric Engineering Co.

Tot în domeniul termoenergetic a fost parafat un Acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari - Complexul Energetic Oltenia.

Documentul a fost semnat pentru România de Laurenţiu Ciurel, director general Complexul Energetic Oltenia, iar pentru partea chineză de Li Qingkui, preşedintele companiei China Huadian Corporation.

Li Keqiang

Victor Ponta îşi începe alocuţiunea prin a-i mulţumi premierului chinez pentru căldura cu care a fost primit la Beijing la vizita din vară şi Guvernului Chinei pentru decizia de a organiza la Bucureşti a doua ediţie a Forumului la nivel înalt China Europa Centrală şi de Est. - See more at: http://stiri.tvr.ro/vizita-premierului-chinez-acorduri-bilaterale-si-declaratii-comune-editie-speciala-tvr1-si-tvrnews_37567.html#sthash.K2ZNnOLH.dpuf

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Știri 29 Februarie 2024, 09:07

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032

În decurs de un an, Guvernul ar urma să aprobe perimetrele eoliene din zona Mării Negre, iar ulterior Ministerul Energiei va...

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Știri 28 Februarie 2024, 17:45

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi

Guvernul a promis pensionarilor că le va recalcula pensiile anul acesta, cu scopul de a le majora în mod echitabil.

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Știri 28 Februarie 2024, 11:15

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă

Primarul a încălcat dispoziţiile din legea referitoare la incompatibilităţile persoanelor cu funcţii publice şi ordonanţa...

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
Știri 28 Februarie 2024, 10:33

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani

Senatul a adoptat o propunere legislativă, potrivit căreia valabilitatea permiselor de conducere creşte de la 10 la 15 ani.

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
Știri 27 Februarie 2024, 11:37

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a spus la Radio România Actualități, că printr-o...

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Știri 27 Februarie 2024, 11:27

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor

Ministrul Finanțelor a declarat că toate alegerile din acest an ar fi costat statul român aproximativ patru miliarde de lei,...

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Agenda Parlamentului
Știri 26 Februarie 2024, 08:02

Agenda Parlamentului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este invitat la 'Ora prim-ministrului' pentru a da explicaţii privind încetinirea ritmului de...

Agenda Parlamentului
Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare
Știri 22 Februarie 2024, 10:21

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare

Alianţa Dreapta Unită, formată din USR, Forţa Dreptei şi PMP, a anunţat că va ataca în justiţie toate actele normative legate...

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare