Ascultă Radio România Actualitaţi Live

LISTA LUI PONTA. Cine sunt oamenii propuşi la şefia Parchetelor?

Procurorii propuşi de Victor Ponta au minimum 17 ani de experienţă, inclusiv în funcţii de conducere, unele cu vizibilitate maximă - Codruţa Kovesi şi Codruţ Olaru - în timp ce numele lui Tiberiu Niţu este avansat a doua oară.

Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 Aprilie 2013, 09:58

Propusă la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi a fost plasată constant, încă de anul trecut, pe lista favoriţilor pentru această funcţie, ipoteza cea mai vehiculată în acest context fiind a unei rocade între ea şi Daniel Morar, acesta urmând să ajungă la şefia Ministerului Public.

În cele din urmă, toate teoriile care o indicau pe Kovesi la DNA s-au spulberat după ce fostul procuror general a plecat la Bruxelles, ca Înalt reprezentant la Misiunea României pe probleme privind reforma justiţiei.

Situaţia s-a răsturnat însă zilele trecute, odată cu revenirea numelui Kovesi printre variantele probabile pentru şefia DNA.

Iniţial, liderul PSD, premierul Victor Ponta, nu a exclus varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea DNA, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată "omul lui Băsescu", va fi numită în această funcţie.

Apoi, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a dat replica, afirmând că, în eventualitatea în care premierul, din postura de ministru interimar al Justiţiei, o va desemna pe Kovesi la şefia DNA, el se va opune.

Foto: Laura Codruţa Kovesi

Miercuri, însă, numele Codruţei Kovesi se regăseşte printre cele avansate de premier, într-o scrisoare către CSM, pentru conducerea parchetelor. Funcţia propusă pentru fostul procuror general, cea de şef al DNA.

Independent de cronologia plasării Codruţei Kovesi pe lista cu propuneri, fostul procuror general are un CV în care primează intervalul 2006-2012 petrecut la şefia Parchetului General, în care şi-a atras, asemenea lui Daniel Morar, "renumele" de om al preşedintelui Traian Băsescu, adversarii politici ai acestuia şi ai PDL invocând un caracter părtinitor în anumite acţiuni declanşate de procurori, cea mai recentă fiind cea declanşată după referendumul de demitere a şefului statului.

Tot în CV-ul Codruţei Kovesi se menţionează că are aproape 18 ani de experienţă ca procuror, perioada la conducerea Parchetului General reprezentând, cel puţin teoretic, un argument în favoarea unui aviz favorabil de la CSM, notează Mediafax.

Declaraţie de avere Laura Codruţa Kovesi

Codruţ Olaru, propus pentru adjunct al procurorului general

Codruţ Olaru, propus de premier ca adjunct al procurorului general. Olaru este procuror din 1995, are o experienţă similară celei a lui Kovesi, iar reperele CV-ului său sunt perioada la conducerea DIICOT Bacău (2005 - 2007) şi cea în funcţia de procuror şef al DIICOT (din ianuarie 2007).

Foto: Codruţ Olaru

Anul trecut, instituţia pe care o conduce, în prezent, Olaru a cercetat aproape 17.000 de persoane şi a trimis în judecată peste 3.900 de inculpaţi, dintre care 1.906 în stare de arest preventiv - un bilanţ managerial şi cazuistic ce poate fi determinant în contextul propunerii sale ca adjunct al şefului PICCJ.

Declaraţie de avere Codruţ Olaru

Alina Bica, nominalizată pentru procutor şef al DIICOT

În septembrie anul trecut, numele Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general.

Tot atunci, în presă era publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.

Foto: Alina Bica

Declaraţie de avere Alina Bica

Bogdan Licuşi Elena Hosu

Bogdan Licu, propus pentru postul de prim adjunct al procurorului general al PICCJ, şi Elena Hosu, avansată de premier pentru funcţia de ajunct al procurorului şef al DIICOT, lucrează ca procurori tot de 17 ani şi au, la rândul lor, experienţă managerială.

Astfel, Licu a fost, încă din 2001, şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar Hosu primea din partea CSM, pentru activitatea din 2004, calificativul "foarte bine" la momentul propunerii sale pentru funcţia de şef Birou de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare din cadrul DIICOT.

Foto: Bogdan Licu

Bogdan Licu este titularul unei acţiuni disciplinare iniţiate la CSM în 2007 împotriva procurorului Cirpian Nastasiu care ceruse instanţei eliberarea din arest a lui Omar Hayssam.

Declaraţie de avere Bogdan Licu

Elena Giorgiana Hosu, propusă de Victor Ponta ca ca adjunct al procurorului şef al DIICOT, nu are conform declaraţiei de avere depusă în 15 iunie 2012, atunci când ocupa funcţia de procuror şef serviciu la PICCT- DIICOT, clădiri, terenuri, sau autoturisme, după ce aceasta a vândut în februarie 2012 un autoturism către SC Despăgubiri Accidente Vătămări SRL pentru suma de 30.268 de lei, iar în luna martie a cumpărat şi vândut, la un interval de trei zile un alt autoturism către aceeaşi societate,obţinând din acest tranzacţii venituri de 42.333 lei.

Declaraţie de avere Elena Hosu

Tiberiu Niţu

Dincolo de disputele politice legate de nominalizarea Codruţei Kovesi, cel mai controversat nume de pe lista lui Ponta pentru parchete este cel al lui Tiberiu Niţu. Acesta este propus pentru a doua oară, la interval de câteva luni, pentru şefia PICCJ, primul "episod" consumându-se în mandatul la Justiţie al Monei Pivniceru. Atunci, CSM i-a dat aviz negativ lui Niţu, acesta fiind respins ulterior de şeful statului.

CSM a notat, în motivarea avizului negativ dat numirii lui Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general, că acesta are autocontrol scăzut, rezistenţă redusă la stres şi nu a dat dovadă de iniţiativă în modernizarea managementului Ministerului Public sau în abordarea strategică a conducerii acestuia.

Foto: Tiberiu Niţu

Niţu, numit în septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea, a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. Concret, el a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani.

Declaraţie de avere Tiberiu Niţu

În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidaţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, votul fiind previzibil de la debutul şedinţei.

Procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost impusă de Comisia Europeană după ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-şi impune controlul asupra Justiţiei.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsă doar o dată, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale
Știri 20 Iunie 2024, 09:21

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare nu au luat o decizie în legătură cu data alegerilor prezidenţiale.

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale
Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Știri 19 Iunie 2024, 08:26

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European

Alianţa PSD-PNL este pe primul loc şi are 48,5% din voturi, urmată de AUR, cu puţin sub 15 procente, Alianţa Dreapta Unită -...

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Știri 18 Iunie 2024, 08:43

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria

Bavaria este printre cei mai importanţi investitori şi parteneri economici ai României, cu schimburi comerciale de peste opt...

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
Știri 17 Iunie 2024, 08:41

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului

Documentul urmează să transpună în legislaţia naţională directiva europeană conform căreia salariul minim dintr-o ţară...

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor  din 9 iunie
Știri 17 Iunie 2024, 08:35

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie

Biroul Electoral Central a avut de analizat zeci de contestaţii la sfârşitul săptămânii şi mai sunt de centralizat procesele...

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR
Știri 10 Iunie 2024, 19:54

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR

Cătălin Drulă a spus că îşi asumă rezultatul alegerilor din 9 iunie.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR
PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României
Știri 10 Iunie 2024, 19:54

PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României

Partidele analizează deja rezultatele provenite din numărarea paralelă a voturilor, conform datelor din procesele verbale de...

PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României
Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri
Știri 10 Iunie 2024, 19:42

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri

Cele mari grupuri politice rămân creştin-democraţii din Partidul Popular European, social-democraţii şi liberalii din Renew.

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri