Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Fostul premier Radu Vasile, regretat de politicieni

Preşedintele Băsescu, premierul Ponta, preşedintele Senatului - Crin Antonescu, dar şi alţi politicieni au transmis miercuri mesaje de condoleanţe după moartea fostului premier Radu Vasile, prima personalitate care a ocupat o asemenea funcţie după 1989.

Articol de Flori Doman, 03 Iulie 2013, 18:31

UPDATE Fostul premier Radu Vasile va fi depus joi, la ora 12:00, la Senat.

Secretarul general adjunct al Senatului, Dan Mihalache, a precizat că trupul neînsufleţit al fostului premier va fi depus la Senat de joi, de la ora 12:00, până vineri, la ora 10:00.

Oricine va dori să-i aducă un ultim omagiu fostului premier va avea acces nerestricţionat.

Moartea lui Radu Vasile, miercuri dimineaţa, din cauza unei boli necruţătoare, a generat o serie de reacţii în rândul oamenilor politici alături de care fostul premier s-a aflat la cârma ţării.

Liderii politici şi politicieni cu nume sonore din România au prezentat condoleanţe şi cuvinte de apreciere în urma decesului fostului premier.

Băsescu: Radu Vasile, un premier bun

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Radu Vasile a fost un premier bun, într-o perioadă foarte dificilă, când România îşi punea problema dacă intră în încetare de plăţi, care a găsit resurse şi inteligenţa să spună "da" unor programe care sunt implementate şi acum.

"Exprim regretul meu profund pentru trecerea în nefiinţă a lui Radu Vasile. A fost un prim ministru într-o perioadă extrem de dificilă, când ne puneam problema dacă România intră în încetare de plăţi sau nu. Cu toate acestea, el a găsit resurse şi inteligenţa să spună da unor programe care şi astăzi sunt implementate sau în curs de implementare", a afirmat Băsescu, care a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Radu Vasile.

Şeful statului a spus că datorită lui Radu Vasile România are acum cel mai mare terminal de containere în Portul Constanţa.

"Radu Vasile a marcat epoca lui, dar şi ce a urmat după el, prin curajul de a spune da unor miniştri care îi propuneau proiecte. Îmi exprim profundul regret şi compasiune. A fost un prim ministru bun, pe care România l-a avut într-o perioadă extrem de grea", a adăugat şeful statului.

Ponta: Radu Vasile a marcat istoria post-decembristă a României

Premierul Victor Ponta îşi exprimă profundul regret faţă de trecerea în nefiinţă a fostului prrim-ministru Radu Vasile şi transmite sincere condoleanţe pentru familia îndoliată, se arată într-un mesaj al Guvernului.

"Trecerea în nefiinţă, după o grea suferinţă, a fostului premier Radu Vasile reprezintă o pierdere grea pentru România. Radu Vasile a marcat istoria post-decembristă a României, fiind prim-ministru într-o perioadă dificilă a tranziţiei. În numele Guvernului, şi al meu personal, adresez sincere condoleanţe şi îmi exprim compasiunea şi solidaritatea faţă de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Antonescu, despre Radu Vasile: E o pierdere pentru întregul popor

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, declară că Guvernul condus de Radu Vasile a făcut reforme curajoase, într-un context social dificil, cel al anilor 1998-1999.

"Este o pierdere pentru întregul popor român. Sincere condoleanţe familiei", a transmis liderul PNL.

Antonescu afirmă că a primit cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice, în noaptea de 2 spre 3 iulie 2013, a fostului prim-ministru Radu Vasile.

"Îmi amintesc de perioada complicată si de reformele curajoase făcute de Guvernul condus de Radu Vasile într-un context social dificil, cel al anilor 1998-1999. Este o pierdere pentru întregul popor român. Sincere condoleanţe familiei. Sunt cu gândul alături de cei ce l-au avut aproape iar eu ma număr printre românii norocoşi care a avut privilegiul de a-l cunoaşte. Dumnezeu să-l odihnească in pace!", a subliniat Crin Antonescu.

Iliescu: Radu Vasile a fost un om deschis dialogului; ne-am stimat şi respectat reciproc

Şi fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, miercuri, că fostul premier Radu Vasile a fost un om deschis dialogului, el arătând că această deschidere spre dialog şi consultare a caracterizat poziţia sa ca om politic şi că a avut cu acesta relaţii de respect reciproc.

"El are un om deschis dialogului şi, în ciuda faptului că ne aflam pe poziţii politice diferite, relaţia noastră a fost o relaţie civilizată, de stimă şi respect reciproc. Este ceea ce caracteriza poziţia lui ca om politic", a spus Iliescu, citat de Mediafax.

Ion Iliescu a mai arătat că această deschidere spre dialog l-a caracterizat pe Radu Vasile şi în perioada în care a fost premier, când a avut porbleme delicate, dificile.

"Nu ezita să se consulte. A fost momentul când minerii din Valea Jiului porniseră spre Capitală. El a plecat înaintea lor, a intrat în dialog cu ei, apoi în dialog cu partidele", a mai spus Iliescu.

Hunor: Radu Vasile a fost un lider curajos, un om deschis dialogului

Radu Vasile va rămâne în istorie ca premierul guvernului care a pregătit începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a fost un lider curajos care a aplicat reforme economice extrem de dure, a declarat, miercuri, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Mandatul său în fruntea Guvernului s-a desfăşurat într-o perioadă dificilă din punct de vedere politic şi economic pentru România. Radu Vasile va rămâne în istorie ca premierul guvernului care a pregătit începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. A fost un lider curajos", a afirmat Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat transmis de UDMR.

Liderul Uniunii arată că Radu Vasile a reuşit să menţină o coaliţie de guvernare compusă din partide cu ideologii şi interese diferite până în momentul în care formaţiunile care au avut interese legate de voturi nu i-au mai acordat sprijinul.

"A fost un lider optimist şi determinat. Radu Vasile a fost un om deschis dialogului; UDMR a avut relaţii bune, apropiate, de stimă şi respect reciproc cu Radu Vasile. Această deschidere spre dialog şi consultare a caracterizat poziţia sa ca om politic. Uniunea Democrată Maghiară din România a pierdut astăzi un fost partener de nădejde în procesul îndelungat şi anevoios de democratizare, modernizare şi europenizare a României", a mai afirmat liderul UDMR, care a transmis condoleanţe familiei şi prietenilor fostului premier.

Ciuhandu: Probabil mai putea face multe pentru societate

Fostul preşedinte al PNŢCD Timiş Gheorghe Ciuhandu spune că Radu Vasile "era un om foarte inteligent şi probabil mai putea face foarte multe pentru societatea românească".

Gheorghe Ciuhandu a declarat, mirecuri, că regretă dispariţia fostului premier Radu Vasile şi că aflase că acesta era bolnav de mai mulţi ani.

"Am auzit şi eu acum câteva minute despre moartea lui Radu Vasile şi, ce pot să spun, regret profund. Ştiam că era bolnav de câţiva ani buni şi, din păcate, starea sănătăţii nu i-a mai permis să depună activitate în partid. Nu pot să spun că am avut o relaţie profesională strânsă cu el, cel puţin în ultima vreme, pentru că se retrăsese din politică. Era un om foarte inteligent şi probabil mai putea face foarte multe pentru societatea românească", a afirmat Ciuhandu.

Radu Vasile va fi înmormantat vineri, la Cimitirul Bellu

Fostul premier va fi înmormântat vineri, la Cimitirul Bellu Catolic din Capitală, potrivit fiului acestuia, Tudor Vasile.

Acesta a rugat presa să-i respecte familia în aceste momente dificile, spunând că tatăl său "a plecat liniştit dintre noi".

"Tata a plecat liniştit dintre noi. Vă rog să respectaţi acest moment trist, să fiţi mai puţin agresivi", le-a cerut Tudor Vasile jurnaliştilor.

Radu Vasile a decedat, miercuri dimineaţă, la vârsta de 71 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.

El a fost prim-ministru în perioada aprilie 1998 şi decembrie 1999, propus de PNŢCD.

Fostul prim-ministru a fost senator din partea Partidului Democrat şi membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Liban şi UNESCO.

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale
Știri 20 Iunie 2024, 09:21

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare nu au luat o decizie în legătură cu data alegerilor prezidenţiale.

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale
Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Știri 19 Iunie 2024, 08:26

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European

Alianţa PSD-PNL este pe primul loc şi are 48,5% din voturi, urmată de AUR, cu puţin sub 15 procente, Alianţa Dreapta Unită -...

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Știri 18 Iunie 2024, 08:43

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria

Bavaria este printre cei mai importanţi investitori şi parteneri economici ai României, cu schimburi comerciale de peste opt...

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
Știri 17 Iunie 2024, 08:41

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului

Documentul urmează să transpună în legislaţia naţională directiva europeană conform căreia salariul minim dintr-o ţară...

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor  din 9 iunie
Știri 17 Iunie 2024, 08:35

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie

Biroul Electoral Central a avut de analizat zeci de contestaţii la sfârşitul săptămânii şi mai sunt de centralizat procesele...

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR
Știri 10 Iunie 2024, 19:54

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR

Cătălin Drulă a spus că îşi asumă rezultatul alegerilor din 9 iunie.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, și-a dat demisia. Dominic Fritz îşi asumă candidatura pentru preşedinţia USR
PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României
Știri 10 Iunie 2024, 19:54

PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României

Partidele analizează deja rezultatele provenite din numărarea paralelă a voturilor, conform datelor din procesele verbale de...

PSD se declară câştigătorul celor două scrutine. PNL rămâne principala forţă de dreapta a României
Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri
Știri 10 Iunie 2024, 19:42

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri

Cele mari grupuri politice rămân creştin-democraţii din Partidul Popular European, social-democraţii şi liberalii din Renew.

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri