Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA: Cardurile de energie trebuie distribuite până pe 20 februarie

"Apel matinal" - Invitat: Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene.

EXCLUSIV RRA: Cardurile de energie trebuie distribuite până pe 20 februarie

Articol de Radio România Actualităţi, 02 Februarie 2023, 09:56

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 februarie, ora 8:30) - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu

Realizator - Daniela Petrican: A început distribuirea de către poștași a cardurilor de energie pentru persoanele vulnerabile, valoarea ajutorului fiind de 1.400 de lei pe an. Primele județe unde Poșta Română a început distribuirea cardurilor de energie sunt: Alba, Argeș, Teleorman, Bacău, Bihor și Ilfov, respectiv municipiul București.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Autoritățile spun că în total, 4 milioane de români cu venituri mici vor primi carduri de energie, cu ajutorul cărora își vor putea achita facturile sau parte din facturi. Mai multe amănunte aflăm chiar de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș. Bună dimineața!

Marcel Boloș: Bună dimineața!

Realizator - Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, cât de repede vor ajunge aceste carduri de energie și în celelalte județe ale țării?

Marcel Boloș: Până în data de 20 februarie, când începe plata efectiv a facturilor la energie, trebuie să distribuim toate, pentru toți beneficiarii noștri, acest card de energie, el fiind documentul în baza căreia beneficiarii pot să își facă plățile către furnizorii de energie.

Realizator - Daniela Petrican: Unde pot fi folosite acestea și ce tipuri de utilizări utilități sunt vizate?

Marcel Boloș: Sunt trei modalități de utilizare a lor. Prima modalitate este cea prin prezentare la oficiul postal de care aparține beneficiarul, cu trei documente și anume: cartea de identitate, cardul de energie și factura prin care se reiasă datoria față de furnizorul de energie. A doua modalitate este direct la poștaș, de asemenea, cu cele trei documente pe care le-am menționat. Și a treia modalitate, aprobată în ședința de Guvern de marți, este vorba de plata electronică a facturilor la furnizorii de energie. Respectiv, aici e nevoie de seria cardului de energie și apoi încărcarea în aplicația informatică a Poștei Române a celor trei documente cunoscute deja și pe care le mai precizez încă o dată: cartea de identitate, cardul de energie și factura, care, scanate, se încarcă în aplicație.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Domnule ministru, au reacționat imediat și ascultătorii noștri. Un mesaj ne spune așa: "Eu sunt salariată, mama mea a primit cardul, dar locuim împreună. Facturile de utilități sunt pe numele meu ca salariată. Cum îl poate folosi mama?" Se poate plăti factura pe jumătate?

Marcel Boloş: Dacă locul de consum este același, respectiv titularul cardului de identitate are același domiciliu înscris pe cardul de energie cu cel de pe factură de energie, locul de consum este același, se pot plăti aceste facturi în limita celor 700 de lei. Deci, practic, pot deconta datoriile față de furnizorii de energie fără niciun fel de problemă. Repet, este o condiție ca să fie același domiciliu de pe cardul de identitate cu locul de consum de pe factura furnizorului de energie.

Realizator - Daniela Petrican: Dacă persoana respectivă nu este găsită acasă de poștaș, ce se întâmplă cu acel card?

Marcel Boloş: Este procedura internă cu confirmare de predare-primire. Au procedura specială. O să fie lăsat în căsuța poștală acea recipisă care se eliberează de către poștaș și trebuie să se prezinte beneficiarul la oficiul poștal pentru ridicarea cardului de energie.

Realizator - Cătălin Cîrnu: În acest moment, persoanele care nu au fost incluse pe lista beneficiarilor mai pot face, nu știu, ceva? Se mai pot adresa pentru clarificarea situației?

Marcel Boloş: Noi avem două situații de acest fel. Este vorba despre cei care figurează toți la aceeași adresă, să zicem, într-o localitate rurală. Toți beneficiarii figurează la aceeași adresă de domiciliu și în această situație culegem, prin declarațiile pe propria răspundere, informații pentru a identifica locurile de consum. Şi a doua situație este cea în care beneficiarul locuiește împreună cu alți colocatari și în veniturile pe care le realizează, colocatarii fac ca plafonul de venit să depășească 2.000 de lei. În această situație se face anchetă socială la primăria de domiciliu a beneficiarului. Cei care sunt cu venituri sub 2.000 de lei trebuie să aștepte cardul de energie sau, după caz, înștiințarea că au fost eliminați din lista de beneficiari. Și în acest fel trebuie să urmeze una din cele două căi fie anchetă socială, fie declarația pe propria răspundere pentru identificarea locurilor de consum.

Realizator - Daniela Petrican: Am primit multe mesaje de la ascultători. Maria Beldean ne spune că locuiește la sat și a înțeles că se decontează și butelii. Doar că în sat, de unde ia dumneaei butelia, nu se emit facturi.
Marcel Boloș: Documentele justificate sunt obligatorii. Nu există să nu se emită documente justificative pentru ceea ce înseamnă consumurile de energie. Fac precizarea că nu orice tip de butelie, discutăm de buteliile cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuințelor și nici decum pentru buteliile de gătit hrană. Noi discutăm de consumuri energetice și de compensare a prețului la energie.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Oricum, să le reamintim tuturor celor implicați că un ghid al cardurilor de energie se află publicat chiar pe pagina online, pe pagina Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Chiar așa scrie, "Ghidul cardurilor de energie. Tot ce trebuie să știi despre ajutorul de 1.400 de lei pentru plata facturilor", apropo de cazul doamnei.

Marcel Boloș: Și de luni va fi lansat un ghid al spețelor, i-am spus noi. Adică un ghid al situațiilor pe care le întâmpină beneficiarii cardului de energie, unde se vor explica toate aceste situații tot mai detaliat și ce trebuie să facă beneficiarul pentru a intra în drepturi în ceea ce privește cardul de energie.

Realizator - Daniela Petrican: Apropo de situație, încă un mesaj în care ni se spune că bunica are pensie, cât și ajutor de handicap. Se cumulează veniturile?

Marcel Boloș: Da, se cumulează aceste venituri. Este important să ajungă sub 2.000 de lei, dar atât cumularea aceasta dacă este o persoană singură, atunci într-adevăr, are efect cumularea și trebuie respectat plafonul de venit. Dacă înlocuiește împreună cu alți co-locatari, se împarte la numărul de co-locatari cu care locuiește benefiarul nostru și de asemenea, limita de 2.000 de lei trebuie avută în vedere la eliberare a cardului.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, cu siguranță vom afla în zilele ce vor urma detalii, amănunte, de la toți cei care vor primi aceste carduri de energie. Mulțumim pentru prezență alături de noi și pe și pentru toate informațiile!

Marcel Boloș: Și eu vă mulțumesc!

Realizator - Cătălin Cîrnu: Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Ne reamintim că a început distribuirea de către poștași a cardurilor de energie pentru persoanele vulnerabile. Valoarea acestui ajutor este de 1.400 de lei. Pe lângă București, Poșta Română a început împărțirea cardurilor și în județele Alba, Argeș, Teleorman, Bacău, Bihor și Ilfov, dar în zilele următoare cardurile vor fi distribuite în toate celelalte județe ale țării.

Marcel Ciolacu: O colaborare cu PNL în plan local sau naţional poate fi posibilă pentru proiecte concrete
Știri 02 Octombrie 2023, 20:31

Marcel Ciolacu: O colaborare cu PNL în plan local sau naţional poate fi posibilă pentru proiecte concrete

Într-o conferinţă de presă la Timişoara, Marcel Ciolacu spunea că o colaborare cu PNL în plan local sau naţional poate fi...

Marcel Ciolacu: O colaborare cu PNL în plan local sau naţional poate fi posibilă pentru proiecte concrete
Marcel Ciolacu: Legea privind măsurile fiscal-bugetare este destul de  stufoasă, nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecătorii  CCR
Știri 02 Octombrie 2023, 16:22

Marcel Ciolacu: Legea privind măsurile fiscal-bugetare este destul de stufoasă, nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecătorii CCR

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu vrea să pună niciun fel de presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale în...

Marcel Ciolacu: Legea privind măsurile fiscal-bugetare este destul de stufoasă, nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecătorii CCR
Jocurile de noroc și combaterea traficului de droguri, pe masa parlamentarilor
Știri 02 Octombrie 2023, 08:40

Jocurile de noroc și combaterea traficului de droguri, pe masa parlamentarilor

Amplasarea sălilor de jocuri de noroc în afara oraşelor si măsurile de combatere a traficului ilegal de droguri se află pe...

Jocurile de noroc și combaterea traficului de droguri, pe masa parlamentarilor
Casa Francofoniei, inaugurată în prezența președintelui Klaus Iohannis
Știri 02 Octombrie 2023, 08:31

Casa Francofoniei, inaugurată în prezența președintelui Klaus Iohannis

Instituţia a fost construită în timp record, de un an, şi va putea găzdui 300 de studenţi şi cercetători care participă la...

Casa Francofoniei, inaugurată în prezența președintelui Klaus Iohannis
Ajutor financiar pentru Complexul Energetic Hunedoara
Știri 29 Septembrie 2023, 08:06

Ajutor financiar pentru Complexul Energetic Hunedoara

Ajutorul financiar va fi acordat la începutul săptămânii viitoare, în cadrul unei şedinţe extraordinare a executivului, a...

Ajutor financiar pentru Complexul Energetic Hunedoara
Românii vor beneficia de subvenții la gaze și energie electrică încă un an și jumătate
Știri 29 Septembrie 2023, 07:56

Românii vor beneficia de subvenții la gaze și energie electrică încă un an și jumătate

Preţurile la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate până la sfârşitul lunii martie 2025, a precizat...

Românii vor beneficia de subvenții la gaze și energie electrică încă un an și jumătate
Legea privind măsurile fiscal-bugetare va fi  verificată de CCR
Știri 29 Septembrie 2023, 07:36

Legea privind măsurile fiscal-bugetare va fi verificată de CCR

Legea cu măsurile fiscal-bugetare, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea marţi, urmează să fie verificată de CCR.

Legea privind măsurile fiscal-bugetare va fi verificată de CCR
Marcel Ciolacu: Măsurile fiscal-bugetare asumate de Executiv sunt esenţiale pentru obţinerea banilor europeni
Știri 28 Septembrie 2023, 08:21

Marcel Ciolacu: Măsurile fiscal-bugetare asumate de Executiv sunt esenţiale pentru obţinerea banilor europeni

Premierul Marcel Ciolacu declară că, fără a pune în practică noile măsuri fiscale din legea pentru care şi-a asumat...

Marcel Ciolacu: Măsurile fiscal-bugetare asumate de Executiv sunt esenţiale pentru obţinerea banilor europeni