Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Discuţii "cu scântei" pe buget

Prima zi a dezbaterilor pe bugetul de stat s-a încheiat fără a fi aprobat vreun amendament al opoziţiei.

Discuţii "cu scântei" pe buget

Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 Februarie 2013, 08:33

UPDATE Şedinţa plenului reunit al Parlamentului s-a încheiat, marţi, cu trei ore înainte de ora planificată, după ce liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente, a protestat faţă de faptul că parlamentarii puterii nu acceptă niciun amendament al celor de la opoziţie şi a cerut pauză de consultări.

Deputatul Uniunii a cerut preşedintelui de şedinţă, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, o pauză de consultări de o oră, dar acesta a anunţat, ironic, că acordă o pauză de consultări de două ore şi a declarat şedinţa de marţi încheiată.

"Astăzi nu a trecut niciun amendament al opoziţiei. Cred că opoziţia trebuie să discute cu puterea să vedem cum găsim anumite soluţii de respectat în ceea ce priveşte aceste amendamente ale opoziţiei. Ar fi corect ca majoritatea să facă un gest în acest sens, să vedem care sunt acele amendamente care eventual pot fi discutate şi adoptate de plenul reunit", a arătat Mate Andras Levente.

Şedinţa s-a încheiat chiar în timpul dezbaterii în plen a amendamentelor respinse de comisiile pentru buget ale Parlamentului la bugetul Secretariatului General al Guvernului.

La finalul şedinţei, Viorel Hrebenciuc a anunţat că şedinţa în plen a Parlamentului pentru dezbaterea bugetului de stat pentru anul 2013 va fi reluată miercuri, la ora 9.00.

În Parlament continuă dezbaterile pe articole asupra proiectului bugetului de stat pe 2013.

Până acum, opoziţia şi puterea nu au reuşit să se pună de acord asupra procedurii de susţinere a amendamentelor.

PDL solicită majorarea deficitului bugetar cu 0,4%

Fostul ministru de finanţe, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a declarat că solicită majorarea deficitului cu 0,4%.

"Anul trecut, guvernul a venit cu un deficit de 2,9% pe ESA. Anul acesta guvernul a venit cu 2,4. Din toate luările de poziţie ale grupului PNL, rezultă foarte clar că vreţi un deficit mai mare, vrem un deficit mai mare pentru investiţii", a declarat Ialomiţianu.

De cealaltă parte, ministrul bugetului, Liviu Voinea, a evidenţiat poziţia guvernului însuşită şi votată de parlamentarii puterii.

"Nu susţinem, întrucât, în conformitate cu tratatul fiscal, România s-a angajat la reducerea în fiecare an cu 0,5% a deficitului pe ESA", a spus Voinea.

Dezbaterile pe marginea bugetului de stat pe anul 2013 continuă în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Opoziţia acuză Guvernul că a bazat proiecţia bugetară pe acest an pe taxe şi impozite, în timp ce puterea califică bugetul drept unul prudent.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga susţine că românii vor fi împovăraţi în 2013 de plata unor facturi mai mari, în timp ce sectorul privat va pierde locuri de muncă prin reducerea investiţiilor.

De altfel, deputaţii şi senatorii PDL vor vota împotriva proiectului de buget pentru că este unul "care distruge sectorul privat'" şi nu susţine reformarea instituţiilor, a declarat Vasile Blaga.

În schimb, deputatul PNL, Dan Radu Ruşanu, spune că bugetul este unul care va permite dezvoltarea şi are în vedere, printre altele, creşterea veniturilor populaţiei, informează redactorul RRA, Mihaela Dragomir.

PC votează "pentru" buget

Grupurile parlamentare ale PC vor vota proiectul de buget pe 2013, care este "un nou model bazat pe disciplină, claritate şi nu pe austeritate", a anunţat, marţi, în plen, senatorul PC Vasile Nistor.

El a arătat că acest proiect de buget nu este perfect, dar este realist şi răspunde aşteptărilor unor categori de cetăţeni.

"Guvernul Ponta a dovedit transparenţă în dezbaterea bugetului, arătând că politica se poate face şi altfel şi că dialogul cu opoziţia este real, spre deosebire de PDL, care şi-a impus cu forţa proiectele", a spus Nistor.

El a precizat că grupurile parlamentare ale PC vor vota acest proiect de buget, pentru că este "un nou model bazat pe disciplină, claritate şi nu pe austeritate".

Victor Ponta: Proiectul de buget, perfectibil

Proiectul de buget propus de Guvern pentru acest an a fost discutat, negociat şi agreat cu FMI, CE şi Banca Mondială şi este prefectibil în continuare, dar amendamente nu pot fi acceptate decât dacă există o bază pentru acestea, a afirmat premierul Victor Ponta, în plenul Parlamentului.

El a arătat că proiectul de buget nu mai pune accentul pe finanţări strict de la bugetul de stat, care în perioada 2010-2012 s-au dovedit a fi "strict clientelare", ci pe fonduri europene şi rambursabile.

Premierul a explicat totodată că Guvernul a decis să menţină cota unică de impozitare, deoarece aceasta a fost una dintre înţelegerile politice pe care a fost formată USL, chiar dacă el personal, în calitate de social-democrat, pledează pentru un sistem de impozitare diferenţiată.

Deputaţii şi senatorii au început, marţi, dezbaterea proiectului legii bugetului de stat şi al legii bugetului de asigurări sociale pe anul 2013.

"Pentru cota unică de 16%, nu am ascuns niciodată şi nu voi ascunde nici în continuare faptul că, fiind social-democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă înţelegerea politică pe care s-a bazat formarea Uniunii Social-Liberale şi promisiunea fermă făcută de noi în campania electorală privind păstrarea cotei unice se reliefează în acest buget şi îmi doresc ca mesajul pentru mediul de afaceri să compenseze ceea ce, din punctul de vedere al unui social-democrat, este mai puţin bine-venit în ceea ce priveşte zona socială. Am menţinut cota unică şi o vom menţine în continuare", a spus Ponta.

Şedinţa de plen, începută cu întârziere

Şedinţa plenului comun al Parlamentului, care a început marţi cu o întârziere de aproximativ 30 de minute, este condusă de preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

La dezbateri participă un număr de 462 de deputaţi şi senatori.

De asemenea, în sala plenului sunt prezenţi premierul Victor Ponta şi miniştrii Cabinetului său.

Bugetul, adoptat de Comisii în forma propusă de Guvern

Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, vineri, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2013.

Bugetul prevede pentru acest an o creştere economică de 1,6%, un deficit bugetar de 13 miliarde de lei şi cheltuieli suplimentare de 15 miliarde.

În buget este prevăzută şi majorarea salariilor bugetarilor cu 7,2% şi indexarea pensiilor cu 4%.

Bugetul adoptat de comisii respectă, în general, forma popusă de Guvern, în condiţiile în care miile de amendate ale opoziţiei au fost respinse în bloc, iar dintre amendamentale depuse de parlamentarii USL, au fost adoptate doar o parte.

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate
Știri 30 Mai 2023, 15:30

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, spune că vocea dascălilor a fost auzită şi în Guvern, şi în Parlament.

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate
Angajaţii din învățământ protestează  la Palatul Cotroceni
Știri 30 Mai 2023, 15:21

Angajaţii din învățământ protestează la Palatul Cotroceni

De dimineaţă, protestatarii au avut o nouă rundă de negocieri şi cu premierul şi cu responsabili din Guvern. Apoi au...

Angajaţii din învățământ protestează la Palatul Cotroceni
Mii de angajați din Educație au protestat în stradă
Știri 29 Mai 2023, 17:57

Mii de angajați din Educație au protestat în stradă

Pe fondul protestelor a avut loc o nouă discuţie între reprezentanţii angajaţilor şi miniştrii Muncii şi Educaţiei, în cadrul...

Mii de angajați din Educație au protestat în stradă
Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor
Știri 29 Mai 2023, 17:50

Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor

Nu se pune problema amânării examenelor de final de gimnaziu şi de liceu deocamdată, a spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor
Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor
Știri 29 Mai 2023, 12:51

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor

Șeful statului român a subliniat că aşteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării strânse, bazată pe parteneriatul strategic...

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor
Greva din învăţământ continuă
Știri 29 Mai 2023, 09:11

Greva din învăţământ continuă

Sindicatele sunt nemulțumite că Guvernul a prezentat aceeași ofertă ca la negocierile precedente.

Greva din învăţământ continuă
Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale
Știri 29 Mai 2023, 08:27

Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale

Noi amendamente la legea pensiilor ar urma să fie depuse în această săptămână în Camera Deputaţilor.

Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale
Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare
Știri 26 Mai 2023, 18:28

Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare

Liderii sindicali din educaţie pregătesc un mare miting marţi în faţa Palatului Cotroceni.

Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare