Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cum ne schimbă viaţa Codul fiscal, Codul rutier şi Legea sănătăţii

Viaţa românilor va fi marcată, în 2012, de schimbări importante în trei domenii cheie: fiscal, rutier şi al sănătăţii, odată cu intrarea în vigoare a legilor ce reglementează aceste domenii.

Cum ne schimbă viaţa Codul fiscal, Codul rutier şi Legea sănătăţii

Articol de Luminiţa Apostolescu, 03 Ianuarie 2012, 12:08

2012 vine pentru români cu modificări ale Codului Fiscal.

Acestea vizează atât nivelul accizelor, cât şi al deducerilor de care beneficiază firmele în cazul achiziţiei de autoturisme şi carburant.

Potrivit angajamentelor asumate de România faţă de Comisia Europeană, accizele la motorină au crescut de la 1 ianuarie cu 4,4%, majorare care, în opinia ministrului de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, va determina o creştere cu 2% a preţului la pompă.

Majorarea preţului la motorină va avea efect în lanţ asupra preţurilor produselor alimentare, susţin patronatele din mai multe domenii.

Ce preţuri cresc--fb2

►tarifele de transport

►produsele din carne procesată

►gazele naturale pentru consumatorii non-casnici

►energia electrică

►produsele de panificaţie

►ţigările

►alcoolul


Facilităţi fiscale

►deducerea în proporţie de 50% a cheltuielilor cu combustibilii folosiţi pentru deplasări în interesul contribuabilului, deducere care în 2011 nu a existat.

►deducerea TVA în cazul cumpărării de autoturisme.

►contribuabili cu cifre de afaceri de până la 35.000 de euro în anul fiscal precedent pot cere scutirea de la plata Taxei pe Valoarea Adăugată.

Atenţie: Firmele care nu şi-au reevaluat clădirile în ultimii trei ani vor plăti impozite majorate până la 20%, iar majorarea ar putea urca până la 40% dacă operaţiunea nu a fost realizată în ultimii cinci ani.

Codul Rutier aduce amenzi mai mari


Proiectul noului Cod Rutier vine cu mai multe noutăţi pentru soferi, atât în ceea ce priveste conducerea sub influenţa alcoolului, cât şi amenzile.

Parlamentul urmează să ia o decizie în acest an privind proiectul de modificare a noului Cod rutier, iniţiat de Ministerul de Interne.

In ceea ce priveste conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, scade pragului la care condusul sub influenţa alcoolul devine infracţiune.

Astfel, dacă până acum, limita de acceptată era de 0,8 alcoolemie în sânge, începând cu 1 ianuarie, pragul este de 0,5.

Astfel, cei care depăşesc această limită riscă, pe lângă suspendarea permisului, o pedeapsă între 1 şi 5 ani de închisoare.

"Practic este o aliniere la normele europene, dar şi evoluţia din ultima perioadă a evenimentelor rutiere care se produc având ca circumstanţă agravantă consumul de alcool sau droguri a contribuit la luarea unei astfel de decizii", a declarat pentru Mediafax şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă.

Cât sunt amenzile

- folosirea telefonului mobil - 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 şi 220 lei


- lipsa centurii de siguranţă - 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 şi 220 lei

- oprirea în loc nepermis - 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 şi 220 lei

- staţionarea în loc nepermis - 3 puncte de penalizare şi amendă între 295 şi 370 lei

- depăşirea vitezei legale cu 10-20 km/h - 2 puncte de penalizare şi amendă între 147 şi 220 lei

- depăşirea vitezei legale cu 20-30 km/h - 3 puncte de penalizare şi amendă între 295 şi 370 lei

- depăşirea vitezei legale cu 30-40 km/h - 4 puncte de penalizare şi amendă între 440 şi 590 lei

- depăşirea vitezei legale cu 40-50 km/h - 6 puncte de penalizare şi amendă între 665 şi 1.474 lei
- depăşirea vitezei legale cu peste 50 km/h - permis reţinut şi amendă între 665 şi 1.474 lei

- trecerea pe culoarea roşie a semaforului - permis reţinut şi amendă între 295 şi 370 lei

- neacordarea de prioritate pietonilor - permis reţinut şi amendă între 295 şi 370 lei

- neacordarea de prioritate autovehiculelor - permis reţinut şi amendă între 295 şi 370 lei

- circulaţia pe contrasens - permis reţinut şi amendă între 440 şi 590 lei

- conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice - permis reţinut şi amendă între 660 şi 1.475 le

Cert este că punctul de amendă pentru contravenţiile din trafic creşte de la 67 la 70 de lei, odată cu majorarea salariului minim pe economie la 700 de lei.

Posesorii de maşini înmatriculate în alte ţări vor putea circula numai trei luni pe an.

"Cetăţenii români sunt obligaţi să aibă asupra lor un document notarial, tradus în limba română, prin care se dovedeşte modalitatea prin care a intrat în posesia vehiculului în cauză, document în baza căruia poate fi condus autovehiculul în cauză pe o perioadă de 90 de zile într-un an calendaristic. Depăşirea acestei perioade duce la aplicarea unei sancţiuni contravenţionale cu amendă şi reţinerea plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare al vehiculului în cauză, acestea urmând a fi remise autorităţii statului emitent. În situaţia în care vehiculul în cauză este depistat ulterior că circulă pe drumurile publice din România având plăcuţele şi certificatul ridicate, atunci fapta, potrivit legii penale, constituie infracţiune şi ne aflăm în răspunderea penală", a declarat pentru Radio România Actualităţi, Paul Toma, comisar-şef din cadrul Serviciului legislaţie al IGPR.


Legea sănătăţii introduce asigurările private

Potrivit noului proiect de lege al sănătăţii, actualele case judeţene de asigurări de sănătate vor fi înlocuite de unele private.

Proiectul noii legi a sănătăţii se află, timp de 10 zile, în dezbatere publică.

Noul proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate mai prevede posibilitatea ca spitalele să fie organizate ca fundaţii sau societăţi comeriale.

De asemenea, se creează cadrul legislativ care dă posibilitatea autorităţilor locale de a angaja direct un medic, în zonele în care sunt dificultăţi la acordarea asistenţei medicale.

Ce trebuie să facă asiguraţii

► să-şi aleagă o casă privată de asigurări de sănătate şi să încheie un contract cu un asigurator privat

► firmele acreditate să facă asigurări sociale de sănătate, vor fi comunicate şi vor fi ştiute, după ce vor trece de analiza Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

►deocamdată, asiguratorii urmează să plătească aceleaşi contribuţii ca în prezent pentru pachetul de servicii de bază

►pentru a beneficia de consultaţii mult mai rapide trebuie încheiată o asigurare voluntară complementară sau suplimentară. care va fi de cel puţin 300 de euro pe an.

► asiguratul îşi poate alege din portofoliul asigurătorului furnizorii de servicii medicale, privaţi sau de stat, de la spitalul unde poate fi tratat până la medic.

► Cei care nu sunt asiguraţi beneficiază de un pachet minimal de servicii în caz de urgenţă medicală

Citeşte aici pachetul de bază al serviciilor medicale

► plătesc contribuţii sociale de sănătate cei care obţin venituri din salarii, activităţi independente, agricultură, cedarea locuinţiei, investiţii, premii şi jocuri de noroc şi venituri din pensii care depăşesc 740 de lei. Nu plătesc, însă sunt asigurate cu plata din alte surse, soţul, soţia sau părinţii aflaţi în întreţinerea unui asigurat, persoanele în incapacitate de muncă, cele care se află în concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei, şomerii, deţinuţii, personalul monahal, elevii şi studenţii.

►spitalele pot fi organizate în fundaţii, asociaţii şi societăţi comerciale. Acest lucru ar putea permite diferenţieri salariale, dar şi renunţarea la regula unei angajări la şapte ieşiri din sistem.

►spitalele private vor putea asigura şi asistenţa medicală de urgenţă, monopol până acum al sistemului de stat.


Parteneriatului strategic şi includerea României în Programul Viza Waiver, subiecte discutate de premierul Marcel Ciolacu în SUA
Știri 07 Decembrie 2023, 08:31

Parteneriatului strategic şi includerea României în Programul Viza Waiver, subiecte discutate de premierul Marcel Ciolacu în SUA

Dezvoltarea şi aprofundarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, mai ales în domeniile apărării, securităţii,...

Parteneriatului strategic şi includerea României în Programul Viza Waiver, subiecte discutate de premierul Marcel Ciolacu în SUA
AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc
Știri 06 Decembrie 2023, 09:51

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc

Liderul formaţiunii, George Simion, i-a acuzat pe deputaţii PSD şi PNL că ar bloca deliberat această iniţiativă în forurile...

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc
Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA  rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României
Știri 06 Decembrie 2023, 09:29

Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României

Discuţiile premierului Marcel Ciolacu cu congresmanii americani au vizat în principal dezvoltarea Parteneriatului Strategic...

Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României
Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România
Știri 05 Decembrie 2023, 17:24

Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România

Premierul Marcel Ciolacu este convins că la finalul lunii decembrie va avea loc o nouă reuniune a Consiliului Justiţie -...

Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România
Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică
Știri 04 Decembrie 2023, 21:38

Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică

Deputaţii au adoptat modificările Legii audiovizualului privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare...

Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică
Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington
Știri 04 Decembrie 2023, 21:31

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington

19 salve de tun s-au auzit astăzi de la intrarea în Cimitirul Arlington până la locul unde delegaţia guvernamentală a fost...

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington
Parlamentul a marcat  105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă
Știri 04 Decembrie 2023, 21:13

Parlamentul a marcat 105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă

În discursurile susţinute, reprezentanţii formaţiunilor politice au vorbit despre importanţa momentului de la 1 decembrie,...

Parlamentul a marcat 105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă
VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale
Știri 04 Decembrie 2023, 08:23

VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale

La Bucureşti, Senatul şi Camera Deputaţilor încep săptămâna parlamentară cu o şedinţă comună solemnă pentru marcarea Zilei...

VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale