Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Contre putere-opoziţie pe buget

politicaromaneasca.ro transmite LIVE VIDEO discuţiile pe buget din plenul Parlamentului. Pentru a porni transmisia, selectaţi butonul de sub playerul video, din prima pagină a sitelui.

Contre putere-opoziţie pe buget

Articol de Radio România, 06 Februarie 2013, 09:43

UPDATE Cu votul parlamentarilor puterii, sumele alocate ordonatorilor de credite au fost adoptate în forma agreată săptămâna trecută de comisiile parlamentare de buget-finanţe.

Discuţiile au fost tensionate, fiind marcate de numeroase dispute putere - opoziţie, privind fie cvorumul, fie susţinerea amendamentelor respinse, transmite redactorul RRA, Iulia Gherman.

Parlamentarii au aprobat, miercuri, prelungirea programului de lucru a şedinţei de plen până la epuizarea ordinii de zi.

În favoarea prelungirii programului de lucru s-au pronunţat 324 de senatori şi deputaţi.

Iniţial, programul de lucru era stabilit până la ora 20.00.

"În seara aceasta se vor vota toate articolele şi anexele, mai puţin bugetul asigurărilor sociale de stat şi votul finalâ", a declarat Viorel Hrebenciuc, preşedintele de şedinţă.

Plenul Parlamentului continuă dezbaterile la proiectul Legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul în curs, în prezent fiind citite amendamentele respinse depuse la Anexa 3/15 Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Doar la această anexă, au fost depuse peste 4.000 de amendamente.

Parlamentarii PPDD au revenit la şedinţa de plen a Palamentului

Parlamentarii PPDD au revenit la şedinţa de plen a Palamentului pentru dezbaterea proiectului de buget, după ce liderul deputaţilor PPDD Radu Popa s-a arătat nemulţumit, miercuri, de slaba prezenţă a reprezentanţilor USL la lucrări.

După verificarea cvorumului şi după ce PPDD a avut o conferinţă de presă, parlamenatrii PPDD au venit la dezbaterea bugetului de stat pe anul 2013.

Liderul deputaţilor PPDD Radu Popa a susţinut un amenadment la bugetul dezvoltării regionale, amendament care a fost respins de majoritatea parlamentară.

Parlamentarii PPDD au părăsit, miercuri după-amiază, şedinţa plenului reunit în care se dezbate bugetul de stat, acuzând absenţa senatorilor şi deputaţilor puterii de la lucrări.

Dispută Ruşanu - Ialomiţianu pe amendamente la bugetul de stat

Deputaţii Dan Radu Ruşanu (PNL) şi Gheorghe Ialomiţianu (PDL) au avut, miercuri, o dispută pe holul Parlamentului, în faţa jurnaliştilor, legată de modul în care au fost redactate amendamentele Opoziţiei la bugetul de stat pe 2013.

Preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu, a prezentat presei două exemple de amendamente formulate de Opoziţie, susţinând că sunt propuneri neserioase.

El a dat exemplul unui amendament semnat de deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu.

"Din taxa pe valoare adăugată se alocă suma X milioane de lei, sumă defalcată din bugetul de stat", a citit Ruşanu dintr-o foaie cu amendamente înregistrate la comisia de buget, arătând că nu a fost menţionată suma la care se făcea referire.

Un alt exemplu de amendament a fost că s-a solicitat alocarea a 10 mii de lei de la bugetul de stat, precizându-se că "se propune amenajarea de piste pentru rolleri şi skateboard-uri în grădina publică şi celelalte parcuri din oraş". "Care oraş?", a întrebat retoric Ruşanu.

"Astea sunt amendamentele făcute aşa cum au fost făcute, numai de 13.500, majoritatea sunt la modul ăsta", a mai susţinut deputatul PNL.

Ulterior, Gheorghe Ialomiţianu a susţinut că preşedintele Comisiei de buget, deputatul PNL Dan Radu Ruşanu, ar minţi.

El a menţionat că amendamentul său făcea referire expresă la sumele pe care le solicita, respectiv un miliard de lei, iar textul invocat de Ruşanu privea secţiunea alocată pentru textul iniţial al proiectului de lege propus de Guvern.

Deputatul PDL a acuzat puterea de faptul că amendamentele care nu au fost susţinute la nivelul comisiilor de specialitate nu au fost cuprinse în anexa prevăzută amendamentelor respinse pentru a putea fi susţinute în plen, aşa cum s-a convenit iniţial.

Parlamentarii PP-DD au cerut apel nominal

Parlamentarii PP-DD au solicitat miercuri un apel nominal în cadrul şedinţei de plen reunit în care se dezbat anexele la proiectul legii bugetului de stat pe 2013.

Liderul deputaţilor PP-DD, Radu Popa, a susţinut că s-a recurs la acest demers în condiţiile în care parlamentarii Puterii nu sunt în sală.

"Aroganţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu este suficientă pentru a asigura prezenţa parlamentarilor în sală. Noi vrem să vedem dacă parlamentarii Puterii îşi susţin propriul buget. Dacă vom constata că sunt prezenţi, ne vom întoarce la lucrări", a declarat Radu Popa.

Senatorul PP-DD Tudor Barbu a spus că nu există nicio diferenţă între actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi predecesorul său, Roberta Anastase.

"Niciodată preşedintele Camerei Deputaţilor n-a numărat corect. Întrucât nu a stabilit numărul de parlamentari care să asigure cvorumul, care este diferenţa dintre Valeriu Zgonea şi Roberta Anastase?", a întrebat Tudor Barbu.

Parlamentarii PDL au părăsit sala de plen

Parlamentarii PDL au părăsit sala de plen şi au ameninţat că nu vor participa la votul final, nemulţumiţi că nu au fost dezbătute amendamentele pe care le propuseseră, transmite redactorul RRA, Alina Stănuţă.

Democrat-liberalii au reproşat puterii că a eliminat din amendamentele pentru Secretariatul General al Guvernului propunerile respinse, nefiind admise acestea nu se regăsesc în raportul final şi prin urmare nu pot fi susţinute în plen de către PDL.

"Vom reveni în sală în momentul în care este respectat Regulamentul şedinţelor comune. Nu poate scoate nimeni aceste amendamente. Revenim în sală când toate amendamentele vor fi din nou în listă şi le vom discuta. Domnul Ruşanu cu de la sine putere a scos din listă amendamentele care aveau ca principală ţintă alocarea de fonduri prin creşterea bugetului SGG. E un caz fără precedent. A declarat (n.r. Ruşanu) că va veni cu ele, dar până atunci am cerut întreruperea şedinţei'", a spus preşedintele PDL, Vasile Blaga.

În replică, reprezentanţii USL susţin că, de fapt, PDL ar fi renunţat la amendamente atunci când acestea s-au discutat în comisii.

"Amendamentele care nu au fost susţinute în comisie de iniţiator nu aveam cum să le propunem plenului, dacă nici măcar în comisie nu au fost susţinute", a spus Ruşanu.

După o şedinţă la grup, liderii democrat liberali au revenit în sala de plen, însă au acuzat puterea că manifestă un dispreţ total faţă de amendamentele opoziţiei.

Deputatul PDL, Cezar Preda arăta că, în opinia sa, Dan Radu Ruşanu a comis un abuz.

"Toate stenogramele comisie şi plenului arată că el a comis un abuz, iar acest abuz nu va rămâne nepedepsit. Dacă tu scoţi amendamentele pentru care opoziţia se poate bate, pur şi simplu elimini interesul opoziţiei şi a milioane de cetăţeni de a beneficia de susţinere în aprobarea bugetului României", a spus Preda.

Până acum, au fost adoptate bugetele pentru Ministerul Aprării Naţionale, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Muncii.

Parlamentarii puterii au respins toate amendamentele înaintate de opoziţie, informează redactorul RRA, Alina Stănuţă.

Nemulţumirile opoziţiei

Dezbaterile asupra bugetului pe 2013 continuă, miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în contextul nemulţumirilor opoziţiei că amendamentele depuse de parlamentarii săi nu sunt acceptate.

Proiectul de buget a fost criticat de opoziţie, care susţine că sumele alocate de guvern principalilor ordonatori de credite, ca şi măsurile cuprinse în documentul elaborat de executiv vor genera şomaj, inflaţie, sărăcie şi costuri mai mari pentru populaţie.

Parlamentarii PDL, PP-DD şi UDMR au depus împreună peste 13.000 de amendamente şi au început susţinerea lor în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Niciuna dintre propunerile opoziţiei nu a fost acceptată de parlamentarii puterii, transmite redactorul RRA, Iulia Gherman.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a subliniat că majoritatea amendamentelor au fost susţinute şi de USL la bugetul de anul trecut, atunci când Uniunea Social Liberală se afla în opoziţie.

De cealaltă parte, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, liberalul Dan Radu Ruşanu, consideră că amendamentele opoziţiei sunt neserioase.

"Amendamente care solicită suplimentarea sumelor alocate Consiliului Local pentru finanţarea de noi parcuri, piste de biciclete, parcuri de joacă pentru copiii din localitate. Că nu se menţionaeză sursa de finanţare, am înţeles, dar că nu se menţionează în amendament nici măcar numele localităţii pentru care se cerea suplimentarea sumelor nu am mai înţeles, pentru că nu ştiam cărei localităţi să îi alocăm această suplimentare", a spus an Radu Ruşanu.

Bugetul, agreat pe partenerii financiari internaţionali

Şeful Guvernului, Victor Ponta, a declarat, marţi, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că proiectul de buget conţine îndeplinirea promisiunilor Guvernului şi este agreat de partenerii internaţionali.

''Proiectul de buget pe care îl prezentăm astăzi este un proiect discutat, negociat şi agreat de partenerii noştri internaţionali - FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială. Este pentru prima oară, după 2007, când România s-a încadrat în norma europeană de deficit sub 3%. Anul 2013 va reprezenta o consolidare în acest sens", a precizat premierul, adăugând că România se va împrumuta cu costuri cât mai mici.

Potrivit lui Victor Ponta, 2013 este anul în care nu doar prin măsuri bugetare şi fiscale, ci printr-un efort comun, se poate consolida statutul de ţară stabilă în care investiţiile private şi pieţele financiare private au încredere, anul în care o majoritate care sprijină Guvernul, dar şi o opoziţie care, chiar dacă critică, înţelege necesităţile şi constrângerile naţionale, pot îndrepta România într-o direcţie bună.

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a reluat, miercuri dimineaţă, dezbaterile asupra bugetelor alocate ministerelor, agenţiilor, autorităţilor şi consiliilor locale.

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Știri 12 Mai 2024, 13:49

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare

MAE informează că la alegerile europarlamentare din 9 iunie va fi deschis un număr dublu de secții de vot față de alegerile...

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării
Știri 09 Mai 2024, 14:01

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării

Comisia Europeană a lansat un clip audio-video despre dezinformare care va fi difuzat pe canalele mass-media în toate statele...

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării
Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi
Știri 08 Mai 2024, 07:51

Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi

"Nu cred că există parteneri NATO care au un angajament mai puternic faţă de Alianţa Euro-Atlantică decât România şi Statele...

Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi
VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis,  primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 22:42

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden

Pe agenda discuţiilor s-au aflat situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, dar şi consolidarea securităţii în spaţiul...

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Știri 07 Mai 2024, 20:08

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030

Maia Sandu a declarat că responsabilii de la Chişinău lucrează pentru a reintegra Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă...

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 09:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden

Cei doi lideri vor celebra cei 20 de ani de când România a devenit membră a NATO, iar preşedintele Biden îi va mulţumi...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Știri 02 Mai 2024, 18:27

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, denumite de mass-media 'Oscarurile Washingtonului', va avea loc în...

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Știri 01 Mai 2024, 16:06

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii

Intrăm într-o perioadă în care este ușor să cădem victime pericolelor extremismului, manipulării și a cercetărilor...

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii