Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Congresul PSD. Ziua I

Unitate şi responsabilitate în actul guvernării sunt mesajele pe care liderii PSD le-au transmis delegaţilor în prima zi a Congresului PSD.

Congresul PSD. Ziua I

Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Aprilie 2013, 14:07

UPDATE Congresul PSD a adoptat, vineri, cu unanimitate, prin vot deschis, o serie de modificări la Statutul partidului, cea mai importantă fiind instituirea funcţiei de preşedinte executiv al formaţiunii, în condiţiile în care Liviu Dragnea este singurul candidat la această funcţie.

Funcţia de preşedinte executiv a fost introdusă nu doar la nivel naţional, şi la nivelul organizaţiilor muncipale, judeţene, de sector, a municipiului Bucureşti.

De asemenea, s-a decis ca funcţiile de prim-vice alese în conferinţele organizaţiilor judeţene sau municipale să se transforme în funcţii de preşedinte executiv.

Totodată, prin modificările aduse la Statut a fost majorat numărul de vicepreşedinţi ai partidului la nivel central, existând 8 funcţii de vice la nivel naţional, 8 funcţii de vice la nivel regional, 5 funcţii de vice alocate femeilor şi alte 3 funcţii de vice, asimilate, pentru liderii de grup de la PE, Senat şi Camera Deputaţilor.

În afară de adoptarea modificărilor la Statut, Congresul a mai aprobat, cu unanimitate de voturi, o hătărâre prin care se amână până în anul 2016 intrarea în vigoare a unui articol al Statutului care prevede ca preşedintele PSD să fie ales sau revocat de toţi membrii de partid, în alegeri interne.

5000 de delegaţi şi lideri de partide

Congresul Partidului Social-Democrat a început vineri, la Bucureşti.

La reuniune participă aproximativ 5000 de delegaţi, dar şi numeroşi invitaţi, între care preşedintele PNL, Crin Antonescu şi fostul premier Adrian Năstase.

Năstase a precizat în declaraţiile acordate presei la sosire că a venit din prietenie, dar şi pentru a vedea raportul de forţe, după alegerea noii conduceri.

El a precizat că are emoţii la revederea cu colegii din PSD şi a subliniat că nu va susţine niciun discurs.

PSD, cel mai puternic partid

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta a deschis Congresul.

"Partidul Social Democrat este cel mai puternic şi sper în continuare, unul din cele mai respectate partide politice din România".

"Este o mare onoare pentru mine, în acest an, 2013, să fiu liderul Partidului Social Democrat şi să reprezint, alături de dumneavoastră, această idee nobilă, idee de schimbare de care România, Europa şi lumea are încă nevoie".

"Şi îmi doresc ca şi la acest congres să reiterăm angajamentul nostru pentru proiectul USL, pentru angajamentele pe care ni le-am luat în perioada în care eram în opoziţie şi pentru care am obţinut sprijinul covârşitor al electoratului din ţara noastră", a spus Ponta.

În mod deosebit, Ponta i-a salutat pe foştii preşedinţi ai partidului Ion Iliescu şi Oliviu Gherman, îndelung aplaudaţi de delegaţi, Mircea Geoană şi, nu în ultimul rând, pe Adrian Năstase, aflat "aici unde îi este locul" şi care a fost aplaudat în picioare de participanţii la Congres.

Crin Antonescu: Luptăm pe acelaşi front

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a susţinut în discursul adresat participanţilor la Congresul PSD că PSD şi PNL sunt solidari şi au încredere unii în alţii.--fb1

"Ni s-a explicat de către teoreticieni ai neîmplinirii că, în politică, niciodată, unul şi cu unul nu fac doi, ci mai puţin. Noi am crezut şi am dovedit că unul şi cu unul au făcut, de această dată, mult mai mult decât doi. Că unul şi cu unul fac din ce în ce mai mult decât doi. Am obţinut aceste victorii împreună, umăr la umăr, spate în spate, gând la gând, pentru că am avut încredere unii în alţii, pentru că am fost solidari unii cu alţii, pentru că am sperat, am mobilizat şi am purtat speranţa celor mai mulţi dintre compatrioţii noştri".

"Dacă m-am adresat dvs. este pentru că am luptat şi luptăm împreună, pe acelaşi front, cu acelaşi scop. Vor trece anii şi aceste două partide se vor afla faţă în faţă, în bătălie electorală, cândva. Ar fi extraordinar să nu uitam ce am făcut împreună şi atunci când vom fi adversari", a spus Antonescu.

Daniel Constantin: Trebuie să ne simţim ca acasă în USL

Preşedintele PC, Daniel Constantin a remarcat "forţa şi calitatea" familiei internaţionale din care PSD face parte.

"Aş remarca poate cel mai relaxat Congres la care eu am participat şi vreau să te felicit, Victor, pentru faptul că, după trei ani de activitate, după trei ani de muncă în fruntea partidului ai reuşit să ajungi la un astfel de procent, de unitate şi solidaritate pe care ni-l dorim cu toţii. Te felicit!".

"Aş vrea să salut prezenţa în sală a domnului Adrian Năstase! Îi sunt recunoscător lui Adrian Năstase pentru că am făcut parte din singurul proiect pentru tinerii din România - atunci când am avut ocazia să mă alătur celor 500 de tineri care în 2003 au fost aduşi în administraţia publică românească pentru a duce negocierile de aderare a României la UE şi vă mulţumesc pentru acest lucru", a spus Constantin.

Hunor: Am venit din respect pentru Victor Ponta

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că este prezent la Congresul PSD din respect şi prietenie faţă de Victor Ponta şi de ceilalţi lideri care au dovedit că se poate dialoga şi cu o formaţiune politică aflată în opoziţie.--fb2

"Am venit pentru a-i mulţumi public lui Victor pentru efortul politic făcut de când se află în fruntea Executivului şi pentru a-i mulţumi pentru modul în care şi-a respectat cuvântul dat şi pentru a-i cere să aibă aceeaşi atitudine de care a dat dovadă".

"Maghiarii din România nu vor altceva decât să trăiască pe pământul lor natal, prin munca lor să îmbogăţească această ţară şi vor normalitate oferind respect şi cerând respect. Vor să îşi păstreze tot ceea ce ţine de identitatea lor naţională", a spus Hunor.

Proiectul USL "trebuie să continue"

Liderii USL au subliniat că proiectul USL început atunci când cele trei partide se aflau în opoziţie trebuie să continue şi în perioada următoare.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a propus elaborarea unei stragegii comune pentru următorii zece ani, la care să adere toate forţele politice responsabile.

"Un proiect strategic chiar de uniune naţională, iniţiat de noi şi respectat de toată lumea, poate este impulsul de care România are nevoie pentru a avansa. Pactul nostru politic poate obliga fiecare guvernare care va veni după noi să-şi asume etapa care îi revine şi să o ducă la îndeplinire indiferent de politicile economice şi electorale", a spus Dragnea.

Premieră. Toţi preşedinţii PSD, împreună la Congres

În premieră, la Congres au participat toţi foştii preşedinţi ai PSD: Oliviu Gherman, Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Mircea Geoană.

Delegaţii la congres vor trebui să valideze şi modificările la statului partidului, informează redactorul RRA, Amalia Bojescu.

Între acestea: reînfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, alegerea a opt vicepreşedinţi la nivelul regiunilor de dezvoltare şi alegerea a opt vicepreşdinţi la nviel naţional, în ordinea descrescătoare a voturilor.

Ion Iliescu va rămâne preşedinte de onoare al partidului, iar pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţonal, ocupată până în iunie anul trecut de Adrian Năstase, nu se vor organiza alegeri.

Ziua de vineri este rezervată, în principal, discursurilor oficiale ale invitaţilor la congres: preşedintele Internaţionale Socialiste, Georgios Papandreou, liderul Partidului Socialiştilor Europeni, Sergei Stanishev, lideri ai partidelor politice partenere în coliţia aflată la guvernare, mai informează redactorul RRA.

Toate structurile de conducere ale PSD vor fi alese însă, sâmbătă.

Victor Ponta a rămas singur în competiţia internă pentru şefia partidului, după ce Comisia de propuneri nu a validat şi candidatura lui Andrei Alexandru, fostul consilier al premierului Nicolae Văcăoriu.

Miza congresului va fi însă, alegerea vicepreşedinţilor, unde bătălia se anunţă una dură.

Pagubele produse de secetă, evaluate la fața locului de premierul Marcel Ciolacu
Știri 26 Iulie 2024, 09:40

Pagubele produse de secetă, evaluate la fața locului de premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu va merge în judeţul Vrancea, împreună cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a vedea...

Pagubele produse de secetă, evaluate la fața locului de premierul Marcel Ciolacu
Începe studiul de fezabilitate al centralei electrice cu reactoare modulare de mici dimensiuni de la Doiceşti
Știri 24 Iulie 2024, 15:55

Începe studiul de fezabilitate al centralei electrice cu reactoare modulare de mici dimensiuni de la Doiceşti

Termenul de finalizare al studiului este de 13 luni, iar dacă indicatorii acestuia vor dovedi productivitatea sistemului,...

Începe studiul de fezabilitate al centralei electrice cu reactoare modulare de mici dimensiuni de la Doiceşti
Alina Gorghiu: Raportul CE privind statul de drept în România este cel mai bun de până acum
Știri 24 Iulie 2024, 15:47

Alina Gorghiu: Raportul CE privind statul de drept în România este cel mai bun de până acum

Ministrul Justiției afirmă că sunt notate numeroase progrese semnificative în îndeplinirea recomandărilor de anul trecut cu...

Alina Gorghiu: Raportul CE privind statul de drept în România este cel mai bun de până acum
Klaus Iohannis: Aderarea României la spaţiul Schengen cu frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar
Știri 24 Iulie 2024, 15:33

Klaus Iohannis: Aderarea României la spaţiul Schengen cu frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar

In discursul susținut la reuniunea anuală a Diplomaţiei române, şeful statului a subliniat rolul României ca factor de...

Klaus Iohannis: Aderarea României la spaţiul Schengen cu frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar
Viitorul energiei în întreaga lume, discutat la București
Știri 24 Iulie 2024, 08:14

Viitorul energiei în întreaga lume, discutat la București

Forumul pe energie, care are loc la București, se concentrează pe implementarea unor noi surse de producere a energiei, fie...

Viitorul energiei în întreaga lume, discutat la București
Marcel Ciolacu: Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului
Știri 23 Iulie 2024, 17:39

Marcel Ciolacu: Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului

Premierul Marcel Ciolacu a oferit explicaţii privind împrumutul acordat României de către Banca Mondială.

Marcel Ciolacu: Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului
Opoziţia critică Guvernul pentru problemele din sistemul naţional de energie
Știri 23 Iulie 2024, 17:32

Opoziţia critică Guvernul pentru problemele din sistemul naţional de energie

Reprezentanţii USR declară că formaţiunea a depus mai multe iniţiative legislative privind energia, blocate de actuala...

Opoziţia critică Guvernul pentru problemele din sistemul naţional de energie
AUR  consideră că autorităţile trebuie să declare starea de urgenţă în agricultură
Știri 23 Iulie 2024, 09:31

AUR consideră că autorităţile trebuie să declare starea de urgenţă în agricultură

Reprezentanţii AUR afirmă că România este ţara cea mai afectată de secetă din Uniunea Europeană şi acuză guvernul PSD-PNL de...

AUR consideră că autorităţile trebuie să declare starea de urgenţă în agricultură