Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cazul Adrian Năstase - filmul evenimentelor

La o săptămână după ce a încercat să se sinucidă, Adrian Năstase a fost încarcerat la spitalul Penitenciarului Rahova, pentru a ispăşi cei doi ani de detenţie la care a fost condamnat în dosarul "Trofeul Calităţii".

Articol de Alice Vasiloiu, 27 Iunie 2012, 10:58

Decizie fără precedent în viaţa politică românească: în data de 20 iunie, Curtea Supremă de Justiţie pronunţa o sentinţă unicat în România.

Pentru prima dată în istoria postdecembristă, un fost premier a fost condamnat la închisoare cu executare.

Este vorba de doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", în care Adrian Năstase este acuzat de deturnare de fonduri în camapania electorală din 2004, când a candidat la Preşedinţia României.

Deciza a bulversat întreaga clasă politică dar şi opinia publică, iar ştirea a făcut imedat înconjurul României, dar a ajuns şi în presa internaţională.

Toată lumea aştepta reacţia lui Adrian Năstase.

Gestul şoc al fostului premier a aruncat în aer opinia publică.

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă în locuinţa sa din Zambaccian.

Momentul sinuciderii

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seara, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".

Miercuri, 20 iunie

►înspre miezul nopţii - apare informaţia că fostul premier a încercat să se sinucidă. În faţa casei fostului premier s-au adunat zeci de reporteri, cameramani şi care de televiziune, în aşteptarea confirmării informaţiilor privind încercarea de sinucidere.

►O ambulanţa a mers la locuinţa lui Adrian Năstase din strada Zambaccian la solicitarea conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ca sprijin medical, iar la plecarea spre spital, fostul premier avea plăgile pansate şi linie intravenoasă, acestea fiind acoperite, la cererea familiei, a informat Serviciul de Ambulanţă.

"Intervenţia Serviciului de Ambulanţa la adresa din strada Zambaccian a fost făcută la solicitarea structurii de conducere a Ministerului Administraţei şi Internelor, ca sprijin medical.

Această procedură nu este specială, de-a lungul timpului, Serviciul de Ambulanţa a mai asigurat echipaje de intervenţie pentru situaţii cu risc medical (ex. situaţii de executare silită, cazuri cu potenţial conflict, evacuare din locuinţe etc)", a fost poziţia oficială a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABI).

Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţa.

Joi, 21 iunie

►la prânz, medicul Şerban Brădişteanu (imagine), şeful echipei care l-a operat pe fostul premier, declara că Adrian Năstase se află sub tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca din Capitală şi prezintă risc de infarct, doctorul precizând atunci că pacientul se afla sub supravegherea Poliţiei.

Ulterior paza Poliţiei a fost retrasă, întrucât Năstase nu era încă deţinut, iar procedura de punere în executare a mandatului de încarcerare fusese întreruptă de gestul extrem la care a recurs deputatul PSD.

Vineri, 22 iunie

►dimineaţa, Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, profesorul Ioan Lascăr (imagine), declara presei: "Evoluţia postoperatorie este foarte bună, în parametri normali, este un trend evolutiv favorabil, nu a avut dureri, nu a avut febră. Preocuparea noastră este de a trata leziunile produse prin împuşcare".

►după-amiaza, Poliţia a cerut relaţii oficiale privind starea de sănătate a lui Năstase, respectiv pentru a şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar.

Sâmbătă, 23 iunie

►a fost înregistrată solicitarea făcută de poliţie privind starea de sănătate a fostului premier. Familia a solicitat medicilor să nu mai informeze presa cu privire la evoluţia post-operatorie a lui Năstase, motivând că acestea sunt informaţii confidenţiale.

Duminică, 24 iunie

►Poliţia Capitalei preciza că procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar.

Luni, 25 iunie

►Spitalul de Urgenţă Floreasca a informat că rezultatul evaluării comisiei medicale de la Spitalul Floreasca în cazul lui Adrian Năstase a fost trimis judecătorului delegat de pe lângă Tribunalul Bucureşti, precum şi Institutului Naţional de Medicină Legală, care urma să dispună în acest caz.

Astfel, Adrian Năstase a rămas în continuare internat, fara pază.

Instanţa supremă a stabilit că acţiunea avocaţilor lui Năstase, depusă în aceeaşi zi, să fie judecată la 1 octombrie. Data a fost aleasa aleatoriu, prin programul de stabilire a termenelor al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Termenul fixat va fi însă contestat de apărătorii fostului premier.

►Tot luni, Tribunalul Bucureşti a decis că solicitarea de amânare a executării pedepsei lui Adrian Năstase va fi judecată în 28 iunie, instanţa admiţând solicitarea avocaţilor fostului premier de preschimbare a termenului stabilit iniţial pentru 5 iulie.

►Avocatul Ion Cazacu (imagine) a declarat că a depus la instanţa supremă o contestaţie în anulare în legatură cu condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calitaţii".

Ion Cazacu a spus, la ieşirea de la instanţa supremă, că solicitarea a fost depusă şi înregistrată, urmând să fie stabilit un prim termen de judecată.

Totodată, referitor la contestaţia în anulare, avocatul a arătat că aceasta este o cale extraordinară de atac, la care se poate apela doar în unele cazuri expres prevăzute de legea penală.

În acest caz, a menţionat avocatul, unul dintre motivele ce urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripţiei asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase. Avocatul a arătat că, în opinia sa, termenul de prescripţie în cazul faptei pentru care a fost judecat Năstase este de şapte ani şi şase luni, precizând că nu înţelege cele peste opt luni de zile adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii instanţei supreme.

Cazacu a mai spus ca a fost depusă, săptămâna trecută, şi o cerere de amânare a executării pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, ulterior fiind solicitată preschimbarea termenului de judecată stabilit de instanţă, cerere la care urmează să primească un raspuns.

Marţi, 26 iunie, ziua cea mai lungă

►DNA a deschis procedura de urmărire penală împotriva a trei poliţişti şi a medicului Şerban Brădişteanu, pentru favorizarea infractorului. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, anunţă că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus, iar poliţiştii sunt verificaţi în legătură cu modul în care s-a pus în executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea.

►La rândul său, instanţa Tribunalului Capitalei a admis sesizarea judecatorului delegat cu punerea în executare a condamnarii definitive date în cazul lui Adrian Nastase în dosarul "Trofeul calitaţii".

►Tribunalul Bucureşti a decis că fostul premier Adrian Năstase poate fi încarcerat şi că nu există nici o piedică pentru poliţie să pună în executare sentinţa dată de Instanţa Supremă.

►Medicii de la Spitalul Floreasca au eliberat, marţi seară, toate cele trei avize necesare pentru externarea lui Adrian Năstase, astfel că acesta a putut fi transportat de la unitatea sanitară la Spitalul Penitenciar Rahova, dotat corespunzător. Pentru externare au fost necesare avizele medicilor de la Terapie Intensivă, Chirurgie şi Cardiologie.

►Într-un comunicat de presă remis de Penitenciarul Rahova se precizează că Adrian Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova, unde se află încarcerat cu încă un deţinut.

►În jurul orei 22.20, fostul premier Adrian Năstase a fost transportat într-o ambulanţă, de la Spitalul Floreasca unde a fost internat, în spitalul Penitenciarului Rahova.

Năstase a fost scos din spital pe o targă, acoperit cu o pătură.

Fiul său, Andrei Năstase, prezent la Spitalul Floreasca, l-a însoţit pe drumul spre penitenciar.

Deblocarea situaţiei oarecum incerte în cazul condamnatului Adrian Năstase pare a fi fost dată de acţiunea DNA, după ce procurorii anticorupţie i-au pus sub acuzare şi i-au interogat pe doctorul Şerban Bradişteanu şi pe cei trei ofiţeri de poliţie, notează Mediafax.

Cadre legislative

Potrivit articolului 453, alineatul (1) din Codul de procedură penală, executarea pedepsei închisorii poate fi amânată în următoarele cazuri: când se constată pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

În acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare.

De asemenea, mai poate fi amânată atunci când din cauza unor împrejurari speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează.

În acest caz, executarea poate fi amânată cel mult trei luni şi numai o singură dată.

Potrivit articolului 455 Cpp, executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă în cazurile şi condiţiile prevăzute de articolul 453 Cpp.

Pe de altă parte, articolul 386 Cpp prevede că împotriva hotarârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în urmatoarele cazuri:

a) când procedura de citare a parţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de catre instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii;

b) când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această împiedicare;

c) când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal dintre cele prevăzute de articolul 10 cu privire la care existau probe în dosar;

d) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri judecătoreşti definitive pentru aceeaşi faptă;

e) când la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatiorie potrivit articolului 385 indice 14 şi 16.

surse foto: Agerpres, Mediafax

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Știri 07 Mai 2024, 20:08

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030

Maia Sandu a declarat că responsabilii de la Chişinău lucrează pentru a reintegra Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă...

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 09:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden

Cei doi lideri vor celebra cei 20 de ani de când România a devenit membră a NATO, iar preşedintele Biden îi va mulţumi...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Știri 02 Mai 2024, 18:27

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, denumite de mass-media 'Oscarurile Washingtonului', va avea loc în...

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Știri 01 Mai 2024, 16:06

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii

Intrăm într-o perioadă în care este ușor să cădem victime pericolelor extremismului, manipulării și a cercetărilor...

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Știri 30 Aprilie 2024, 17:07

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că au crescut și încasările din contribuţii sociale cu 22% și că sunt bani pentru...

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Știri 26 Aprilie 2024, 14:51

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră se desfăşoară conform programului, a declarat...

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Știri 25 Aprilie 2024, 20:04

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Pensionarii îşi vor putea primi în avans drepturile înainte de sărbătorile pascale, a afirmat purtătorul de cuvânt al...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990