Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cazul Adrian Năstase - filmul evenimentelor

La o săptămână după ce a încercat să se sinucidă, Adrian Năstase a fost încarcerat la spitalul Penitenciarului Rahova, pentru a ispăşi cei doi ani de detenţie la care a fost condamnat în dosarul "Trofeul Calităţii".

Articol de Alice Vasiloiu, 27 Iunie 2012, 10:58

Decizie fără precedent în viaţa politică românească: în data de 20 iunie, Curtea Supremă de Justiţie pronunţa o sentinţă unicat în România.

Pentru prima dată în istoria postdecembristă, un fost premier a fost condamnat la închisoare cu executare.

Este vorba de doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", în care Adrian Năstase este acuzat de deturnare de fonduri în camapania electorală din 2004, când a candidat la Preşedinţia României.

Deciza a bulversat întreaga clasă politică dar şi opinia publică, iar ştirea a făcut imedat înconjurul României, dar a ajuns şi în presa internaţională.

Toată lumea aştepta reacţia lui Adrian Năstase.

Gestul şoc al fostului premier a aruncat în aer opinia publică.

Adrian Năstase a încercat să se sinucidă în locuinţa sa din Zambaccian.

Momentul sinuciderii

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seara, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".

Miercuri, 20 iunie

►înspre miezul nopţii - apare informaţia că fostul premier a încercat să se sinucidă. În faţa casei fostului premier s-au adunat zeci de reporteri, cameramani şi care de televiziune, în aşteptarea confirmării informaţiilor privind încercarea de sinucidere.

►O ambulanţa a mers la locuinţa lui Adrian Năstase din strada Zambaccian la solicitarea conducerii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), ca sprijin medical, iar la plecarea spre spital, fostul premier avea plăgile pansate şi linie intravenoasă, acestea fiind acoperite, la cererea familiei, a informat Serviciul de Ambulanţă.

"Intervenţia Serviciului de Ambulanţa la adresa din strada Zambaccian a fost făcută la solicitarea structurii de conducere a Ministerului Administraţei şi Internelor, ca sprijin medical.

Această procedură nu este specială, de-a lungul timpului, Serviciul de Ambulanţa a mai asigurat echipaje de intervenţie pentru situaţii cu risc medical (ex. situaţii de executare silită, cazuri cu potenţial conflict, evacuare din locuinţe etc)", a fost poziţia oficială a Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABI).

Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţa.

Joi, 21 iunie

►la prânz, medicul Şerban Brădişteanu (imagine), şeful echipei care l-a operat pe fostul premier, declara că Adrian Năstase se află sub tratament şi consiliere psihiatrică la Spitalul Floreasca din Capitală şi prezintă risc de infarct, doctorul precizând atunci că pacientul se afla sub supravegherea Poliţiei.

Ulterior paza Poliţiei a fost retrasă, întrucât Năstase nu era încă deţinut, iar procedura de punere în executare a mandatului de încarcerare fusese întreruptă de gestul extrem la care a recurs deputatul PSD.

Vineri, 22 iunie

►dimineaţa, Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, profesorul Ioan Lascăr (imagine), declara presei: "Evoluţia postoperatorie este foarte bună, în parametri normali, este un trend evolutiv favorabil, nu a avut dureri, nu a avut febră. Preocuparea noastră este de a trata leziunile produse prin împuşcare".

►după-amiaza, Poliţia a cerut relaţii oficiale privind starea de sănătate a lui Năstase, respectiv pentru a şti dacă acesta poate fi mutat în penitenciar.

Sâmbătă, 23 iunie

►a fost înregistrată solicitarea făcută de poliţie privind starea de sănătate a fostului premier. Familia a solicitat medicilor să nu mai informeze presa cu privire la evoluţia post-operatorie a lui Năstase, motivând că acestea sunt informaţii confidenţiale.

Duminică, 24 iunie

►Poliţia Capitalei preciza că procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenţie sau într-un penitenciar.

Luni, 25 iunie

►Spitalul de Urgenţă Floreasca a informat că rezultatul evaluării comisiei medicale de la Spitalul Floreasca în cazul lui Adrian Năstase a fost trimis judecătorului delegat de pe lângă Tribunalul Bucureşti, precum şi Institutului Naţional de Medicină Legală, care urma să dispună în acest caz.

Astfel, Adrian Năstase a rămas în continuare internat, fara pază.

Instanţa supremă a stabilit că acţiunea avocaţilor lui Năstase, depusă în aceeaşi zi, să fie judecată la 1 octombrie. Data a fost aleasa aleatoriu, prin programul de stabilire a termenelor al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Termenul fixat va fi însă contestat de apărătorii fostului premier.

►Tot luni, Tribunalul Bucureşti a decis că solicitarea de amânare a executării pedepsei lui Adrian Năstase va fi judecată în 28 iunie, instanţa admiţând solicitarea avocaţilor fostului premier de preschimbare a termenului stabilit iniţial pentru 5 iulie.

►Avocatul Ion Cazacu (imagine) a declarat că a depus la instanţa supremă o contestaţie în anulare în legatură cu condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calitaţii".

Ion Cazacu a spus, la ieşirea de la instanţa supremă, că solicitarea a fost depusă şi înregistrată, urmând să fie stabilit un prim termen de judecată.

Totodată, referitor la contestaţia în anulare, avocatul a arătat că aceasta este o cale extraordinară de atac, la care se poate apela doar în unele cazuri expres prevăzute de legea penală.

În acest caz, a menţionat avocatul, unul dintre motivele ce urmează a fi invocate este acela al intervenirii prescripţiei asupra răspunderii penale în cazul lui Năstase. Avocatul a arătat că, în opinia sa, termenul de prescripţie în cazul faptei pentru care a fost judecat Năstase este de şapte ani şi şase luni, precizând că nu înţelege cele peste opt luni de zile adăugate la perioada arătată de el de către judecătorii instanţei supreme.

Cazacu a mai spus ca a fost depusă, săptămâna trecută, şi o cerere de amânare a executării pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, ulterior fiind solicitată preschimbarea termenului de judecată stabilit de instanţă, cerere la care urmează să primească un raspuns.

Marţi, 26 iunie, ziua cea mai lungă

►DNA a deschis procedura de urmărire penală împotriva a trei poliţişti şi a medicului Şerban Brădişteanu, pentru favorizarea infractorului. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kövesi, anunţă că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus, iar poliţiştii sunt verificaţi în legătură cu modul în care s-a pus în executare mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea.

►La rândul său, instanţa Tribunalului Capitalei a admis sesizarea judecatorului delegat cu punerea în executare a condamnarii definitive date în cazul lui Adrian Nastase în dosarul "Trofeul calitaţii".

►Tribunalul Bucureşti a decis că fostul premier Adrian Năstase poate fi încarcerat şi că nu există nici o piedică pentru poliţie să pună în executare sentinţa dată de Instanţa Supremă.

►Medicii de la Spitalul Floreasca au eliberat, marţi seară, toate cele trei avize necesare pentru externarea lui Adrian Năstase, astfel că acesta a putut fi transportat de la unitatea sanitară la Spitalul Penitenciar Rahova, dotat corespunzător. Pentru externare au fost necesare avizele medicilor de la Terapie Intensivă, Chirurgie şi Cardiologie.

►Într-un comunicat de presă remis de Penitenciarul Rahova se precizează că Adrian Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova, unde se află încarcerat cu încă un deţinut.

►În jurul orei 22.20, fostul premier Adrian Năstase a fost transportat într-o ambulanţă, de la Spitalul Floreasca unde a fost internat, în spitalul Penitenciarului Rahova.

Năstase a fost scos din spital pe o targă, acoperit cu o pătură.

Fiul său, Andrei Năstase, prezent la Spitalul Floreasca, l-a însoţit pe drumul spre penitenciar.

Deblocarea situaţiei oarecum incerte în cazul condamnatului Adrian Năstase pare a fi fost dată de acţiunea DNA, după ce procurorii anticorupţie i-au pus sub acuzare şi i-au interogat pe doctorul Şerban Bradişteanu şi pe cei trei ofiţeri de poliţie, notează Mediafax.

Cadre legislative

Potrivit articolului 453, alineatul (1) din Codul de procedură penală, executarea pedepsei închisorii poate fi amânată în următoarele cazuri: când se constată pe baza unei expertize medico-legale că cel condamnat suferă de o boală gravă care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apreciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

În acest caz, executarea pedepsei se amână până când starea de sănătate a condamnatului se va ameliora, astfel încât pedeapsa să poată fi pusă în executare.

De asemenea, mai poate fi amânată atunci când din cauza unor împrejurari speciale executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează.

În acest caz, executarea poate fi amânată cel mult trei luni şi numai o singură dată.

Potrivit articolului 455 Cpp, executarea pedepsei închisorii poate fi întreruptă în cazurile şi condiţiile prevăzute de articolul 453 Cpp.

Pe de altă parte, articolul 386 Cpp prevede că împotriva hotarârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în urmatoarele cazuri:

a) când procedura de citare a parţii pentru termenul la care s-a judecat cauza de catre instanţa de recurs nu a fost îndeplinită conform legii;

b) când partea dovedeşte că la termenul la care s-a judecat cauza de către instanţa de recurs a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această împiedicare;

c) când instanţa de recurs nu s-a pronunţat asupra unei cauze de încetare a procesului penal dintre cele prevăzute de articolul 10 cu privire la care existau probe în dosar;

d) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri judecătoreşti definitive pentru aceeaşi faptă;

e) când la judecarea recursului sau la rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs, inculpatul prezent nu a fost ascultat, iar ascultarea acestuia este obligatiorie potrivit articolului 385 indice 14 şi 16.

surse foto: Agerpres, Mediafax

Acţiune de protest cu zeci de mii de participanţi, în capitală
Știri 13 Ianuarie 2025, 08:14

Acţiune de protest cu zeci de mii de participanţi, în capitală

Oamenii care au manifestat inclusiv în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni au cerut reluarea celui de-al doilea tur de...

Acţiune de protest cu zeci de mii de participanţi, în capitală
Românii pot călători în Statele Unite ale Americii fără vize, de la 31 martie
Știri 10 Ianuarie 2025, 19:09

Românii pot călători în Statele Unite ale Americii fără vize, de la 31 martie

România intră în Programul Visa Waiver, ceea ce înseamnă că o călătorie în America va fi mult mai facilă.

Românii pot călători în Statele Unite ale Americii fără vize, de la 31 martie
Protest în faţa Palatului Parlamentului faţă de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
Știri 10 Ianuarie 2025, 13:38

Protest în faţa Palatului Parlamentului faţă de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale

Manifestanţii îşi exprimă nemulţumirea în legătură cu decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor prezidenţiale.

Protest în faţa Palatului Parlamentului faţă de decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale
Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând din martie 2025
Știri 09 Ianuarie 2025, 20:51

Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând din martie 2025

Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, şi ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru,...

Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând din martie 2025
Miniştrii Mediului şi Energiei au sesizat DIICOT în legătură cu ştirile false privind  demolarea mai multor baraje
Știri 09 Ianuarie 2025, 15:57

Miniştrii Mediului şi Energiei au sesizat DIICOT în legătură cu ştirile false privind demolarea mai multor baraje

Cei doi miniştri susţin că unele persoane au răspândit în 6 ianuarie, în mod intenţionat, informaţii false în presa online şi...

Miniştrii Mediului şi Energiei au sesizat DIICOT în legătură cu ştirile false privind demolarea mai multor baraje
Cum motivează Curtea de Apel Bucureşti respingerea acțiunii lui Călin Georgescu
Știri 09 Ianuarie 2025, 09:14

Cum motivează Curtea de Apel Bucureşti respingerea acțiunii lui Călin Georgescu

Curtea de Apel Bucureşti a publicat motivarea respingerii acţiunii deschise în justiţie de către Călin Georgescu.

Cum motivează Curtea de Apel Bucureşti respingerea acțiunii lui Călin Georgescu
Doar 1% din producţia totală a zăcământului Neptun Deep va fi exportată către Germania
Știri 09 Ianuarie 2025, 09:04

Doar 1% din producţia totală a zăcământului Neptun Deep va fi exportată către Germania

Ministerul Energiei răspunde la dezinformările legate de consecinţele acordului dintre OMV Petrom şi o companie nemţească.

Doar 1% din producţia totală a zăcământului Neptun Deep va fi exportată către Germania
Ședință în coaliție. Când vor fi alegerile prezidențiale și cine va fi candidatul coaliției?
Știri 08 Ianuarie 2025, 20:25

Ședință în coaliție. Când vor fi alegerile prezidențiale și cine va fi candidatul coaliției?

În ce privește organizarea alegerilor, atât liberalii, cât şi cei de la UDMR cred că un calendar al scrutinului trebuie...

Ședință în coaliție. Când vor fi alegerile prezidențiale și cine va fi candidatul coaliției?