Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Băsescu: Mulțumesc românilor pentru onoarea de a fi președintele lor 10 ani

LIVE TEXT Președintele Traian Băsescu a susținut o conferință de presă la final de mandat în care a vorbit despre securitatea României, România și UE și statul de drept.

Băsescu: Mulțumesc românilor pentru onoarea de a fi președintele lor 10 ani

Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Decembrie 2014, 17:47

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

"Vreau să stabilim de la bun început cum se desfăşoară conferinţa de presă. Nu este o conferinţă de bilanţ, ci de final de mandat"

"Mă voi fixa pe trei segmente foarte importante pentru viitorul românilor".

"Înainte de a începe, mulțumesc românilor pentru onoarea pe care mi-au făcut-o de a le fi președinte timp de zece ani".

"Le voi fi dator. Dator să continui la atingerea obiectivelor pe care românii le au".

"Temele asupra carora m-aș opri și pe care le consider vitale pentru Romania sunt: securitatea României, România și UE și statul de drept".

"Nu am pornit de la premiza că trebuie luat totul de la capăt. După mandatul lui iliescu, am pus o virgulă şi am preluat ce am considerat ce este bun şi am îmbunătăţit ce am considerat că trebuie îmbunătăţit".

Despre securitatea națională: România e o țară sigură

"Românii trăiesc într-un stat sigur. România este o ţară sigură datorită modului cum instituţiile ei funcţionează".

"Dacă privim la ce se întâmplă în regiune, la agresivitatea vecinului nostru de la răsărit, a lui Putin, vă asigur că România este de asemenea un stat sigur. Nu există riscul unei invazii".

"România are un parteneriat strategic cu SUA care îi dă confortul că nu e singură la riscul la securitatea naţională".

"Avem confortul că nu suntem singuri în faţa riscurilor. România a devenit furnizor de securitate pentru multe state NATO, prin participările la misiuni în străinătate".

"Militarii români s-au instruit în teatre de operaţii. Armata s-a perfecţionat în condiţii de război".

"Furnizăm securitate prin scutul de la Deveselu, destinat să protejeze multe alte state NATO, inclusiv SUA".

"Sute de puşcaşi marini sunt dizlocaţi la Kogălniceanu; la exerciţiile din Marea Neagră participă nave româneşti, franceze, britanice, americane".

Mesajul meu către români: Suntem în siguranță

"România este mai sigură ca niciodată. Mesajul meu către români este că suntem în siguranţă".

"Dincolo de arhitectura prezentată, serviciile româneşti, SRI, SIE, serviciul armatei, sunt totalmente conectate la sistemele de informaţii ale Alianţei, mai ales în privinţa cooperării în interiorul NATO".

"Din punct de vedere al Armatei, care încă mai trebuie dotată consistent, din punct de vedere al structurilor de securitate - întețegând inteliligence - putem spune că Romania e un stat sigur".

"Am convingerea că ultima legislație care vizează punerea la îndemâna serviciilor de informații, a accesului la internet și un control al operatorilor pe cartelele pre-pay e o măsură care poate preveni atacuri teroriste și atacuri cibernetice".

"Aș trage o concluzie: dacă la începutul mandatului, odata cu intrarea efectiva a României în NATO eram o țară NATO, acum suntem o țară NATO credibilă în interiorul Alianței".

"România trebuie să investească mai mult în apărare".

"Trebuie să spunem că obligaţia este să continuăm. Totul trebuie consolidat".

România - Uniunea Europeană: Nu avem altă alternativă decât UE

"UE este singura opţiune viabilă pentru a ajunge la prosperitate, cândva".

"Aşa cum pentru securitate nu avem alternativă la NATO, pentru creşterea nivelului de trai nu avem altă alternativă decât UE".

"Schengen şi absorbţia ţin de Guvern".

"Suntem departe de imaginea pe care ne-o facem când vorbim de noi şi de UE. Este la fel ca în cazul garantării securităţii prin NATO".

"Am primit o Românie care terminase procesul de negociere, dar avea o lungă listă de lucruri de rezolvat".

"Am semnat în aprilie 2005, cu onoare, la Luxemburg, Tratatul de aderare. A fost un efort al guvernelor, diplomatic".

"În 2007 am devenit membri ai UE".

"A fost perioada crizei. În interiorul UE era un curent puternic de separare a zonei euro de zona non euro. Am avut şansa unei Germanii care nu a vrut două categorii de state în Europa".

"Cu sprijinul Germaniei am avut dreptul de a fi parteneri la deciziile ce vizau zona euro".

"Așa am adoptat ca mod de a ne conduce economia celebrul pachet de sase, Six Pack, și pachetul de două norme, Two Pack, așa am devenit parteneri în zona euro- plus, tot această dorintță de a nu de decupla de zona euro ne-a facut tot opțional sa adoptăm tratatul fiscal".

"Am adoptat Tratatul fiscal, care stabileşte ca statele să îşi garanteze dezvoltarea şi prosperitatea din resursele pe care le produc".

"Se interzic deficitele şi se stabileşte ca deficitul structural să fie de maxim 1%, limită la care România a ajuns, dar trebuie să ajungem şi la excedentul generat de economie în următorii ani".

"Vechii membrii ai UE au ajuns la grade de îndatorare de peste 100%, sau peste 100%, ca în cazul Greciei sau Portugaliei. Este enorm".

►Ratificarea Tratatului Fiscal, o opțiune bună

"Opţiunea de a ratifica Tratatul Fiscal a fost bună. Ne garantăm o dezvoltare durabilă, cu resurse credibile. Îndatorările sunt destinate investiţiilor, nu consumului".

"De la intrare in UE și asta e poza de azi, România a facut progrese formidabile pe care nu le recunoaște, dar ele sunt și sunt consemnate".

"Spre exemplu, inflația e de 1,4%, rata la dobanzi pe termen lung e de 4,8%, cursul de schimb e într-o marjă mai mică de 15%, deficitul e sub 3%, datoria publică e 37,9%".

Îi predau domnului Iohannis o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență

"Astăzi, Romania îndeplinește criteriile de convergență, deci îi voi preda dl presedinte Iohannis o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență care sa îi permită intrarea în zona euro".

"În 2004, inflatia era 9,3%, acum e 1,5% la noiembrie".

"PIB-ul, in euro, 61 mld in 2004, 152 mld in 2014, o crestere de 2,5 ori".

"Exporturile in 2005 - 11,6 mld, acum vor depasi 50 mld".

Avem o perspectiva economica bună

"Totul e sa reușim sa cheltuim și banii alocați de UE pentru infrastructura de transport, feroviară și rutieră, pentru mediu, pentru creșterea competitivității".

"Nu aș vrea sa vin in zone care sa genereze confuzie și să arate a populism, dar sunt niște realități în ce privește salariile: 2004 - 768 lei; în 2014 salariul mediu brut - 2358 lei".

"Deși multe țări din UE au fost și încă sunt în criza economica, s-a intins criza economica pe 3-5 ani, România a avut doar 2 ani din 10 în care nu a avut creștere economică, 2009 și 2010".

"Perspectiva Romaniei e de creștere economică, ce poate fi asigurată cu banii europeni, investiții străine directe etc".

Reforma Educației a fost o lege bună

"Aș trece și la reforma educației, ne-a ajutat ca stat membru al UE, a fost o lege buna, nu spun perfectă".

"Au fost câțiva pași facuți înapoi dar esența legii a rămas și cel mai mare câștig e legat de învățământul universitar și de crearea sistemului dual, care aduce din nou șansa ca la terminarea școlii sa aiba o meserie".

Sănătatea trebuie reformată

"Reforma în sănătate are o lege pregătită, dar sistemul trebuie reformat".

"Nu e dorită de sistem, dar reforma ar pune în centrul sistemului de sănătate oamenii. Am eşuat cu această iniţiativă din cauza unei intervenţii nefericite".

Avem nevoie de votul prin corespondență

"Pentru modernizarea clasei politice avem nevoie de reforma finanţării partidelor, e respectarea referendumului din 2009, prin care poporul a votat pentru 300 de parlamentari, avem nevoie de votul prin corespondenţă".

"Este o mare nedumerire cum a fost posibil în România ca oamenii să vrea să voteze şi să fie împiedicaţi. Trebuie rezolvat acest lucru pentru recredibilizarea României".

Reforma Finanțelor Publice: Să se schimbe centrul de greutate de pe întreprindere şi cetăţean pe proprietate

"România are nevoie de o reformă a Finanţelor Publice".

"Îmi permit să sugerez să se schimbe centrul de greutate de pe întreprindere şi cetăţean pe proprietate".

"Taxele pe proprietate sunt prea mici şi pe producţie prea mari. Trebuie să stimulăm propria noastră dezvoltare prin această schimbare".

România trebuie să-și asigure independența energetică

"România trebuie să-şi asigure independenţa energetică pentru ea şi Moldova".

"Trebuie găsite soluţii fiscale pentru mass-media, pentru presă. Sistemul fiscal si realităţile economice fac ca presa să fie mult prea incorsetată în interesele patronilor de presă".

Statul de drept: oamenii politici nu mai sunt intangibili

"România a făcut progrese uriaşe din 2004. Progresele din Justiţie nu s-au datorat nepărat schimbării legilor".

"Procurorii şi judecătorii au simtit nevoia schimbării, că oamenii politici nu mai sunt intangibili".

"Nu lipsa de modernizare a codurilor a făcut justiţia să funcţioneze mai bine, ci oamenii, judecătorii şi procurorii care nu s-au mai temut de factorul politic".

"Și codul penal vechi pedepsea furtul, traficul de influență, nu neapărat lipsa de modernizare a codurilor a făcut ca acum justiția să funcționeze tot mai bine, ci oamenii, procurorii și judecătorii".

A fost nevoie de un efort care a avut ca efect umilirea mea

"A fost probabil zona de conflict cea mai puternică între mine şi clasa politică. De aici a plecat ideea preşedintelui conflictual, fără respect pentru instituţii, altfel spus preşedintele face scandal".

" Am fost conştient tot timpul de atacurile asupra instituţiilor care nu-şi făceau treaba: Parlament, Înalta Curte de Justiţie. Justiţia este cheia evoluţiei noastre".

"A fost nevoie de un efort care a avut ca efect umilirea mea. M-am dedicat acestui efort, alături de cel legat de siguranţa naţională. Nu m-am bătut cu ziariştii".

Nu a existat niciun dosar care a pornit pentru că a spus Băsescu

"Îmi aduc aminte câţi mă acuzau că justiţia e la comanda mea, că se stabileşte la Cotroceni cine e arestat, condamnat. Spun public că nu a existat niciun dosar care a pornit pentru că a spus Băsescu procurorului sau judecătorului. Niciun dosar nu s-a oprit din cauza mea".

"Singurul dosar pe care l-am urmărit permanent a fost cel de terorism al lui Hayssam. Nu am spus unui judecător niciodată: Dă soluţia asta".

"Acum, atât PSD cât şi liberalii au în discurs statul de drept şi independenţa justiţiei".

"Pentru acest discurs m-au suspendat de două ori. Cînd PSD şi PNL vor internaliza acest discurs avem garanţia că reforma justiţiei e ireversibilă".

"Iată satisfacţia mea după 10 ani de mandat: să auzi PSD-iştii bătrâni vorbind despre stat de drept".

"Ceea ce am spus este ceea ce mi s-a părut mai important că s-a întâmplat în mandatul meu".

"Suntem într-o ţară sigură, mai avem intrarea în zona euro şi accesul la Schengen. Suntem într-o ţară în care s-a diminuat riscul de regres în abordarea pe care justiţia o are".

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră