Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Băsescu: Este timpul ca Victor Ponta să guverneze, nu să televizeze

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că liderii USL par a se fi întors din concediu nervoşi. El a subliniat că speră că aceştia se vor calma când le va oferi informaţii "grave"despre ţară, cum ar fi creşterea şomajului şi scăderea investiţiilor.

Băsescu: Este timpul ca Victor Ponta să guverneze, nu să televizeze

Articol de Flori Doman, 26 August 2013, 17:55

Preşedintele Traian Basescu a criticat, luni, într-o declaraţie de presă făcută la Palatul Cotroceni, guvernarea USL. El "l-a invitat" pe primul ministru "să guverneze, nu să televizeze şi nu să se lupte politic".

Şeful statului a afirmat că liderii USL "s-au întors nervoşi din concediu", şi a subliniat că "dacă n-au timp să meargă în ţară datorită conducerii ţării prin televiziuni, acolo pare a fi locul lor de muncă", preşedintele le dă "câteva informaţii grave".

Traian Băsescu a vorbit despre "şomajul în creştere", dar şi despre proiecte de infrastructură, inclusiv autostrada Transilvania şi tronsonul de metrou din Drumul Taberei, acuzând Executivul de "incapacitate".

►După cum vedeţi, liderii USL când s-au întors din vacanţă au reuşit, după 45 de zile, să dea şi o nominalizare de ministru al Transporturilor. Este un progres.

►Singurul lucru pe care îl remarc este că s-au întros nervoşi din concediu. Poate se calmează aflând care e situaţia ţării.

Băsescu, către liderii USL: Vreau să le dau câteva informaţii grave

►În această vară am avut mai mult timp să stau de vorbă cu oameni, să merg în ţară şi să le aflu îngrijorările.

►Dacă n-au timp să meargă în ţară, datorită conducerii ţării prin televiziuni - trebuie să stea în studiouri, că acolo pare a fi locul lor de muncă - vreau să le dau câteva informaţii grave.

►Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă.

► Aş vrea să vă dau câteva cifre. Când acest guvern condus de Victor Viorel Ponta a preluat guvernarea, şomajul în România, era de 6,7 %. În luna iunie, şomajul în România ajunsese la 7,6%.

►Deci creşterea economică generată de exporturi, de la Dacia, de la Ford sau de la alte companii nu înseamnă şi creştere de locuri de muncă, iar acesta este un efect al amputării investiţiilor din bugetul de stat.

►Acesta este un efect al amputării investiţiilor din bugetul de stat.

►Mai este un lucru pe care încerc să-l anticipez şi trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie, şomajul era 7,6, dar în iulie, România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul Eurostat şomajul în România, cifra pentru iulie va fi undeva în jur de 8 procente.

Băsescu: Crearea de locuri de muncă este esenţială

►Este un prag extrem de riscant. Şi crearea de locuri de muncă este esenţială.

►Relansarea investiţiilor din bani europeni şi din bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului.

►Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului, în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere. Ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului, măcar pe perioada verii. Dar, am avut o creştere cu 29.000 a şomajului.

►Un alt semnal de alarmă extrem de serios este legat de faptul că investiţiile străine în primele şase luni ale anului au scăzut cu aproape 20%. Cifra exactă este 19,4%, ceea ce înseamnă că simultan cu reducerea investiţiilor din bugetul de stat, acesta este rezultatul: creştere de şomaj.

►Mă îngrijorează faptul că, până acum, deşi intrăm în luna septembrie, Guvernul nu a finalizat o formă acceptabilă pentru acordul de parteneriat cu Comisia Europeană, acord care vizează utilizarea fondurilor europene începând cu 1 ianuarie 2014.

►Guvernul nu are capacitate de analiză asupra situaţiei de moment a ţării şi a perspectivelor pentru bugetul 2014-2020.

►Propunerea Guvernului României este necorelată cu obiectivele agendei UE 2020 pe care România a agreat-o.

►Ţin să atenţionez public Guvernul României. În prima parte a declaraţiei vorbeam despre şomaj şi amintesc tuturor factorilor responsabili că la ultimul Consiliu European s-au stabilit câteva măsuri care vizează reducerea şomajului în rândul tinerilor.

►Cu această ocazie s-au alocat şase miliarde de euro care trebuie să fie cheltuiţi în intervalul 2014-2015, deci în 24 de luni. Bani destinaţi reducerii şomajului în rândul tinerilor.

►Mai mult decât atât, Comisia Europeană a primit sarcina ca bani necheltuiţi din alte programe, adică 2 miliarde să fie alocaţi aceluiaşi program destinat reducerii şomajului în rândul tinerilor.

►Deci şase plus două miliarde, opt miliarde de euro care trebuie cheltuiţi în intervalul 2014-2015.

►Asta înseamnă ca la ora asta Guvernul ar fi trebuit să aibă programe pregătite, gata să fie implementate începând cu 1 ianuarie 2014.

Băsescu: Atenţionez liderii USL că ne apropiem de 8% şomaj

►Regiunile pentru care România are bani alocaţi: Sud Muntenia, Centru, Sud- Est.

►Este o convingere a liderilor USL că pot substitui munca serioasă în folosul oamenilor şi rezolvării problemelor cu emisiuni televizate, de imagine.

►Îi atenţionez că ne apropiem de 8% şomaj. Nici în perioada crizei România nu a avut acest nivel.

►Nepăsarea, convingerea că poţi supravieţui la nesfărşit prin aroganţă, prin bătălia cu preşedintele, îi face să nu dea atenţie problemelor importante.

►Pentru combaterea şomajului, tot la ultimul Consiliu, s-a stabilit lansarea programului: locuri de muncă pentru tineri finanţat de Banca Europeană de Investiţii. Banca a primit sarcină ca ori de câte ori un stat membru finanţează locuri de muncă pentru tineri, BEI să confinanţeze partea care revine statului respectiv.

►Sunt mecanisme ce ar fi putut scădea şomajul, iar superficialitatea guvernului nu face decât să ducă la efecte inverse pentru că nu accesează instrumentele UE.

►Metroul în Drumul Taberei a devenit o calamitate pentru cetăţeni şi, poate, printr-o colaborare între primarul Mănescu şi soţia sa, ministrul Ramona Mănescu, să se reia lucrările la metrou.

►Tronsonul Nadlac-Arad are o bucată realizata în proporţie de 80%.

►Ar putea să ne prindă iarna cu acel tronson terminat. Cealaltă parte este realizată în proporţie de peste 35%, şi din noiembrie autorităţile n-au făcut o nouă licitaţie.

►Trag un semnal de alarmă special pentru Autostrada Transilvania. Fac apel la presă. Aici s-a procedat ca şi la Tronsonul Nădlac - Arad, fără cap. S-a făcut anularea contractului fără să se pună ceva în loc. Sunt zone care se degradează.

►De exemplu, podul peste Gilău la Someşul Mic, mai trebuie doar câteva bretele şi pus asfaltul. Aşa a fost abandonat, şi acum se degradează.

Băsescu: Voi avea tot mai des intervenţii care să arate realităţile

►Guvernul nu finalizează lucrarea pentru câteva milioane de lei. Asta înseamnă incapacitate.

►De asemenea, sunt foarte multe picioare, piloni de poduri turnate, la care betonul a rămas 1,5-2 în afară. Dar vă imaginaţi ce se va intâmpla cu acel fier şi o întreagă lucrare va trebui reluată.

►Fac apel la Guvern. Voi avea tot mai des intervenţii care să arate realităţile, nu le voi expune pe toate într-o zi. Voi umbla în ţară şi voi vorbi despre realităţile din ţară.

►Cel mai important ar fi ca Guvernul să lase luptele politice şi să guverneze. E timpul ca Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze.

Băsescu: Antonescu, Ponta, Blaga să aibă grijă de infractorii din partidele lor

►Şi trebuie să înţeleagă un lucru - este copreşedinte USL, dar este premier. Şi cred că românii sunt mai interesaţi de ce se întâmplă la Guvern, cum se utilizează banii europeni.

►Ce nu înţelege Victor Viorel Ponta este că eu nu sunt în campanie, eu nu mai candidez. Indiferent că sunt în scădere sau în creştere, e adevărat sunt cam în creştere, dar ele nu mă mai ajută la nimic

►Nervii lui Crin Antonescu, ai lui Victor Ponta, utilizarea unor etichetări nepotrivite, arată o nervozitate inutilă.

►Ar trebuie să fie calmi, să privească realităţile. Îi atenţionez că drumul pe care merge România este periculos.

►Nu accept nici minciunile despre controlul preşedintelui asupra DNA: Crin Antonescu, Victor Ponta, Vasile Blaga să aibă grijă de infractorii din partidele lor.

►L-am auzit pe Victor Ponta spunând că preşedintele i-a făcut dosar lui Brădişteanu. Un om extrem de limitat în capacitatea de a înţelege cum funcţionează statul.

►Întrebat în ce măsură mai stă în picioare pactul de coabitare: Pactul stă în picioare, pentru că el se sprijină pe prevederi constituţionale.

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate
Știri 30 Mai 2023, 15:30

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, spune că vocea dascălilor a fost auzită şi în Guvern, şi în Parlament.

Gorghiu: Vocea profesorilor a fost auzită în întreaga societate
Angajaţii din învățământ protestează  la Palatul Cotroceni
Știri 30 Mai 2023, 15:21

Angajaţii din învățământ protestează la Palatul Cotroceni

De dimineaţă, protestatarii au avut o nouă rundă de negocieri şi cu premierul şi cu responsabili din Guvern. Apoi au...

Angajaţii din învățământ protestează la Palatul Cotroceni
Mii de angajați din Educație au protestat în stradă
Știri 29 Mai 2023, 17:57

Mii de angajați din Educație au protestat în stradă

Pe fondul protestelor a avut loc o nouă discuţie între reprezentanţii angajaţilor şi miniştrii Muncii şi Educaţiei, în cadrul...

Mii de angajați din Educație au protestat în stradă
Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor
Știri 29 Mai 2023, 17:50

Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor

Nu se pune problema amânării examenelor de final de gimnaziu şi de liceu deocamdată, a spus ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Ligia Deca: Nu se pune problema amânării examenelor
Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor
Știri 29 Mai 2023, 12:51

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor

Șeful statului român a subliniat că aşteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării strânse, bazată pe parteneriatul strategic...

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor
Greva din învăţământ continuă
Știri 29 Mai 2023, 09:11

Greva din învăţământ continuă

Sindicatele sunt nemulțumite că Guvernul a prezentat aceeași ofertă ca la negocierile precedente.

Greva din învăţământ continuă
Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale
Știri 29 Mai 2023, 08:27

Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale

Noi amendamente la legea pensiilor ar urma să fie depuse în această săptămână în Camera Deputaţilor.

Pot fi depuse amendamente la Legea pensiilor speciale
Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare
Știri 26 Mai 2023, 18:28

Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare

Liderii sindicali din educaţie pregătesc un mare miting marţi în faţa Palatului Cotroceni.

Greva generală din învăţământ continuă şi săptămâna viitoare