Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Ungureanu: 78 de zile dificile, dar rezultatele se vor vedea

Premierul interimar Mihai Răzvan Ungureanu afirmă că situaţia economică actuală permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea aplicării măsurilor de austeritate.

AUDIO Ungureanu: 78 de zile dificile, dar rezultatele se vor vedea

Articol de Angela Bârgoan, 02 Mai 2012, 17:24

Premierul demis, Mihai Răzvan Ungureanu, a precizat însă, într-o conferinţă de presă în care şi-a prezentat bilanţul de guvernare, că rezerva de 5 miliarde de euro de care dispun în prezent autorităţile trebuie să rămână intangibilă şi să nu fie afectată de decizii populiste.



Situaţia economică permite astăzi revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior măsurilor de austeritate asumate de Executivul anterior. Lăsăm aceste lucruri pregătite pentru a fi puse în practică, dar ce a fost esenţial a făcut acest Guvern. S-a vorbit în ultima vreme despre existenţa unor resurse de 5 miliarde de euro în Trezorerie. Nu sunt bani apăruţi peste noapte, ei sunt acolo de ceva timp, reprezintă rezerva de care avem nevoie pentru vreme rea şi trebuie să rămână intangibilă, nu lăsată să alimenteze decizii populiste care să distrugă efortul de austeritate al plătitorului de taxe' ”, a declarat Ungureanu.

Premierul interimar a afirmat că majorarea salariilor trebuie operată din iunie, însă folosind bani cu această destinaţie.

”Toate calculele pe care le-am făcut noi în ceea ce priveşte reîntregirea salariilor sau rezolvarea situaţiei pensiilor nu au pornit de la premisa că utilizăm acest buffer. Acest buffer reprezintă o zonă interzisă, a fost scoasă din calculele noastre şi vă asigur că există bani pentru salarii şi acei bani i-am făcut noi pentru România. Există, ei trebuie însă folosiţi în aşa fel încât reîntregirea salariilor să poată avea loc curând, din iunie încolo”, a explicat Ungureanu.

Premierul a declarat că reîntregirea salariilor bugetarilor poate fi susținută din veniturile suplimentare aduse la buget din combaterea evaziunii fiscale, absorbţia fondurilor europene, investiţii străine.

”Nu vorbim de împrumuturi neapărat, vorbim de banii recuperaţi din evaziunea fiscală, evaziunea fiscală pentru noi e o chestiune ale cărei termene fizice pentru noi au devenit mitice în ultima vreme. Vorbim de bani europeni, investiţii străine, toate acestea reprezintă sursă suplimentară de venituri la buget. Bugetul are capacitatea de a oferi salariile reîntregite în acest moment”, a spus Ungureanu.

El a adăugat că Guvernul pe care l-a condus a avut o abordare prudentă asupra chestiunii salariilor bugetarilor pentru că nu a avut o miză electorală.

Ungureanu a declarat că România a avut, în primele trei luni din 2012, o creştere economică de 1,5%.

Consolidarea creșterii economice, obiectivul principal

Potrivit premierului interimar, din punct de vedere financiar situaţia este stabilă.



”Au fost 78 de zile dificile şi sunt convins că rezultatele acestor eforturi se vor vedea. Credibilitatea unui stat se construieşte în ani, dar poate fi pierdută într-o secundă. Obiectivul nostru a fost consolidarea creşterii economice a României. Prognoza noastră este de 1,5-2%. Nu-i mare, dar printr-un proces consistent de absorbţie a fondurilor europene şi de combatere a evaziunii fiscale este o ţintă care poate fi îndeplinită, chiar punându-mi speranţa de a fi depăşită de un nou Executiv. În actualul context european, acest rezultat ar arăta foarte bine. Oricum, pentru primul trimestru al anului în curs, cifrele arată o creştere de 1,5 procente în ciuda condiţiilor meteorologice nefavorabile”, a afirmat Ungureanu.

Potrivit șefului Executivului interimar, stabilitatea se datorează şi acordurilor semnate cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

”România este, astăzi, într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar. Acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană reprezintă o garanţie de credibilitate. Ne-am încadrat în ţinta de deficit de 1,9%”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

El a menţionat printre obiectivele pe care le-a urmărit Guvernul pe care l-a condus consolidarea creşterii economice actuale, combaterea evaziunii fiscale, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi transparentizarea actului de guvernare.

Calendar de vizite externe pentru următoarele 2 luni


Mihai Răzvan Ungureanu a mai declarat că pregătise un calendar de vizite externe pe care viitorul prim-ministru poate decide dacă le va onora sau nu, însă a precizat că aceste acţiuni sunt extrem de importante pentru politica externă a ţării.

O vizită la Bruxelles, săptămâna viitoare, pentru întrevederi cu preşedintele Parlamentului European, şefi grupurilor politice şi secretarul general al NATO constuie un prim exemplu.

Ungureanu a subliniat că menţinerea acestei vizite de către viitorul premier "va face bine ţării".

"Vizita mea la Bruxelles a făcut parte din normalitatea acţiunilor externe şi sunt convins că un viitor prim-ministru are în vedere o vizită cât mai urgentă acolo", a afirmat Ungureanu.

Premierul demis a mai anunţat că perfectase pentru următoarele două luni mai multe deplasări externe în Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Estonia, Austria şi Finlanda.

Totodată, lansase deja o invitaţie către prim-miniştrii statelor net beneficiare de fonduri europene pentru o reuniune la Bucureşti, în data de 1 iunie, pentru a stabili o poziţie comună la Consiliul European de vară şi în perspectiva negocierilor pentru pachetul financiar 2014-2020.

78 de zile în 40 de minute


Mihai Răzvan Ungureanu și-a prezentat bilanţul mandatului de 78 de zile în fruntea Guvernului într-un discurs de aproximativ 40 de minute, în timpul căruia a avut alături de el 11 dintre cei 16 colegi din Cabinet.

Premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu susţine că nu are niciun regret legat de activitatea guvernamentală şi că scurta experienţă la conducerea Executivului a fost una "extraordinară", pe care o retrăieşte permanent în memorie fără să se fi simţit singur sau sacrificat.

"Nu am regrete, a fost o experienţă extraordinară, pe care o retrăiesc în memorie oră cu oră şi zi cu zi. Nu m-am simţit singur sau sacrificat", a menționat Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu nu a dorit să vorbească despre planurile politice de viitor, menționând doar că va lupta pentru o clasă politică alcătuită din oameni care nu îşi ascund mediocritatea și care se dedică binelui public.

"În ceea ce priveşte activitatea de viitor, veţi afla la momentul potrivit. Continui să cred că această ţară are nevoie de lucruri mai bune, de o clasă politică profesională, competentă, care să se poată referi cu optim de tehnicitate la fiecare problemă care grevează situaţia României. Cred într-o clasă politică alcătuită din oameni care nu îşi ascund mediocritatea, nici educaţia precară. Cred într-o clasă politică alcătuită din oameni care ştiu să se dedice binelui public", a afirmat Ungureanu.

Guvernul Ungureanu ”lasă moştenire” un plan pentru locuri de muncă


Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, documentul prevede, între altele, stimulente pentru creditarea studenţilor în scop educaţional.

Dan Suciu a precizat că proiectul planului planului naţional pentru locuri de muncă presupune cadrul strategic şi o serie de măsuri, cum ar fi stimularea creării de noi locuri de muncă, încurajarea culturii antreprenoriale şi promovarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, reducerea şomajului structural la nivelul tinerilor, adaptarea continuă a tinerilor la cerinţele pieţei muncii.

”Lăsăm moştenire următorului Guvern, pentru că este un obiectiv naţional crearea de locuri de muncă, dincolo de orice formulă de Guvern şi susţinere politică pe care o presupune un Guvern sau altul”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Documentul adoptat, miercuri, de către Guvern mai prevede facilitarea intrării pe piaţa muncii prin flexibilizarea fiscală care presupune, printre altele, un sistem de stimulare a creditării pentru studenţi.

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Știri 30 Aprilie 2024, 17:07

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că au crescut și încasările din contribuţii sociale cu 22% și că sunt bani pentru...

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Știri 26 Aprilie 2024, 14:51

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră se desfăşoară conform programului, a declarat...

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Știri 25 Aprilie 2024, 20:04

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Pensionarii îşi vor putea primi în avans drepturile înainte de sărbătorile pascale, a afirmat purtătorul de cuvânt al...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală