Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Traian Băsescu ar accepta să-i fie scurtat mandatul cu un an

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seară, referitor la o eventuală modificare a Constituţiei, că ar fi dispus să-i fie scurtat mandatul prezidenţial cu un an, dacă rezultatul ar fi scăderea numărului de alegeri.

AUDIO Traian Băsescu ar accepta să-i fie scurtat mandatul cu un an

Articol de Simona Mihăescu, 15 Martie 2011, 11:23

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut luni, seara, într-un interviu acordat postului public de televiziune, că alianţa aflată la guvernare tratează cu oarecare uşurinţă moţiunea de cenzură pe Codul Muncii.Şeful statului a precizat că i-a îndemnat pe liderii PD-L să trateze cu atenţie şi responsabilitate această moţiune şi a adăugat că este extrem de important pentru mediul de afaceri ca noul Cod al Muncii să treacă prin parlament"Eu am chemat la prudenţă şi la atenţie, pentru că un eşec legat de trecerea Codului Muncii nu este doar un eşec politic, ci o amânare a reformelor necesare pieţei muncii, extrem de prost venită, a spus acesta.
Tot la TVR, preşedintele Traian Băsescu a declarat că dacă moţiunea de cenzură nu trece, România are premier, precizând că subiectul legat de un posibil premier tehnocrat trebuie analizat şi va fi reluat "când va fi cazul"

Şeful statului a apreciat că România are nevoie de mai puţini ani electorali


Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seară, la postul public de televiziune, referitor la o eventuală modificare a Constituţiei, că ar fi dispus să-i fie scurtat mandatul prezidenţial cu un an, dacă rezultatul ar fi scăderea numărului de alegeri, prea mare în acest moment.
El a adăugat că dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, are toată disponibilitatea de a găsi o formulă practică, inclusiv scurtarea mandatului.
Răspunzând întrebării referitoare la menţinea propunerii unui premier tehnocrat, şeful statului a răspuns că partidele din coaliţie trebuie să găsească o formulă de relansare a încrederii în guvern.
"Dar eu cred că partidele din coaliţie trebuie să găsească o formulă de relansare a încrederii în guvern, pentru că suntem în următoarea situaţie: avem un guvern care şi-a făcut datoria într-o perioadă extrem de dificilă, economia este reechilibrată, echilibrele macro-economice sunt restabilite în linii mari, ne mai trebuie încrederea noastră, a fiecăruia dintre noi, a fiecărui cetăţean, a dumneavoastră, a omului de pe stradă, a omului din întreprindere, că în România se poate întâmpla ceva bun. Acest subiect mă preocupă în continuare" a mărturisit acesta.Opţiunea prezidenţială pentru şefia PDL este Emil BocPreşedintele Traian Băsescu a mai declarat că opţiunea sa pentru conducerea PDL, este actualul lider al Partidului, Emil Boc.El şi-a exprimat nemulţumirea pentru că "a fost furat startul"."S-a cam furat startul. Unul dintre candidaţi a început să strângă semnături fără să-şi anunţe candidatura", a spus şeful statului.La întrebările moderatoarei, şeful statului a prezentat şi motivele pentru care îl susţine pe Emil Boc pentru preşedinţia PDL."Nu ai nici un motiv să nu-ţi afirmi simpatia pentru un politic extrem de onest. Este un om care nu a fost vreodată atins de vreo discuţie de corupţie, care şi-a sacrificat simpatia populaţiei într-o perioadă extrem de grea pentru România. Nu am niciun motiv să nu-l consider un om politic de calibru. În plus, este un politician care a câştigat alegerile de două ori la Cluj", a spus şeful statului, adăugând că sub şefia lui Emil Boc, PDL a înregistrat cela mai mari succese.
Preşedintele Băsescu a criticat faptul că secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a început deja strângerea de semnături.
"Am aflat ieri, înainte să vin eu, că Emil Boc şi Vasile Blaga şi-au anunţat candidatura şi sigur că m-am manifestat. În primul rând consider că s-au grăbit. Convenţia e pe 15 mai. Ei au de guvernat în primul rând. Cred că Emil Boc nu a mai avut ce să facă, având în vedere că Vasile Blaga strânge semnături şi ca să candideze a trebuit să anunţe că şi el candidează. Nu mi-a plăcut că s-a furat startul", şi-a arătat nemulţumirea preşedintele.Traian Băsescu a făcut referiri şi la "televiziunile mogulilor" pe care le-a acuzat că sunt de partea unuia dintre candidaţii PDL."E clar că cele două televiziuni ale mogulilor sunt angajate în competiţia internă. Din păcate, se pare că televiziunile au o slăbiciune pentru unul dintre candidaţi", a spus acesta.

Reformiştii din PDL," nişte naivi"La întrebarea moderatoarei referitoare la grupul reformiştilor din PDL, Traian Băsescu a răspuns că aceştia nu au avut tact şi nici nu au ştiu cum să-şi formuleze discursurile."De fapt, nişte naivi, care vor să facă ceva pentru PDL, nu au înţeles exact cum, dar ar fi păcat să se piardă", a conchis acesta.În ceea ce priveşte derogarea vechimii în cazul candidaturii la funcţia de preşedinte al PDL, Traian Băsescu consideră că funcţia de şef al partidului presupune multă încredere din partea membrilor, dar susţine că reformiştii democrat-liberali vor fi invitaţi să fie parte a unei moţiuni.Traian Băsescu a negat că preşedintele Franţei ar fi avut "ieşire nervoasă" faţă de poziţia României


În privinţa poziţiei României, exprimată de Traian Băsescu la Consiliul European extraordinar de vineri, şeful statului a explicat că ţara noastră nu avea niciun argument ca să susţină poziţia Franţei cu privire la situaţia din Libia, menţionând că a existat un dialog pe acest subiect nu doar cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, ci şi cu ceilalţi şefi de stat."Vă pot spune că acolo, în jurul mesei, şefii de stat şi de guvern îşi spun părerile pro şi contra legate de propuneri. Iar punctul de vedere al României a fost categoric că sediul problemei, instituirea zonei de excludere aeriană nu este la Consiliul European, ci la NATO. De asemenea, în ceea ce priveşte recunoaşterea autorităţii naţionale provizorii de la Benghazi, mi s-a părut prematură, mai ales că în fruntea ei nu este nimeni altcineva decât ministrul de justiţie al lui Gaddafi", a afirmat şeful statului la TVR.Vasile Blaga nu este implicat în corupţia din vămi


În privinţa scandalului din vămi, preşedintele a afirmat că în scandalul corupţiei din vămi sunt implicaţi şefi de sindicate şi că nu are informaţii că sunt incluşi oameni politici, catalogând acuzaţiile preşedintelui Pro Lex, Vasile Lincu, la adresa lui Vasile Blaga drept intoxicări.
"Ce ştiu precis este că sistemul mafiot construit este un sistem dirijat de la vârful sindicatelor şi că aici sunt implicaţi şefi de vamă, foşti şefi de vamă - vor trebui să răspundă cei de la sindicate, dar în zona sindicatelor există filonul solidităţii acestui sistem. Nu am informaţii legate de un om politic care să fie implicat, când mă refer la om politic implicat mă refer la miniştri, la parlamentari, care să fie parte a acestui sistem mafiot, fără să susţin cumva că nu sunt numiri politice în sistemul vamal, prin intervenţia unui parlamentar, a unui ministru. Dar nu cred", a spus Traian Băsescu.
Cât priveşte o eventuală implicare a lui Vasile Blaga în scandalul din vămi, Traian Băsescu a spus că acestea sunt "intoxicări"."În mod cert, poveştile lansate de Lincu (Vasile Lincu - lider SedLex), că la Blaga ar ajunge resursele, sunt o intoxicare absolut ridicolă", a mai spus preşedintele Băsescu.
Victor Ponta: copilot
Despre eventualitatea ca Victor Ponta să fie premier al României, preşedintele Traian Băsescu a spus că Victor Ponta nu are maturitatea necesară să fie prim ministru.
De asemenea şeful statului a spus despre Victor Ponta că acesta fiind doar "copilot" pe o maşină de cursă, nu ar fi în stare să conducă nici măcar o maşină, cu atât mai puţin o ţară."...domnul Ponta este copilot la o maşină. Dânsul mai participă la raliuri şi are sponsori necunoscuţi, deşi se prezintă a fi un soi de fată mare, de Fecioara Maria. Cu sponsorii ăştia necunoscuţi a reuşit să ajungă copilot. El stă în dreapta conducătorului. Cum poţi să conduci ţara când la o maşină eşti doar copilot? Deci un om care n-are calităţi să conducă o maşină lungă de trei metri. Este copilot în maşina aia, nu-i dă nimeni volanul în mână. Poţi să-i dai ţara în mână? Deci nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim-ministru al României, nu în mandatul meu de preşedinte al României. Un preşedinte trebuie să fie responsabil când desemnează un prim-ministru", a încheiat preşedintele comentariul la adresa liderului PSD.

Traian Băsescu este gata să renunţe la un an din mandatul prezindenţialDespre modificarea Constituţiei, Traian Băsescu a declarat la TVR, că ar fi dispus să-i fie scurtat mandatul prezidenţial chiar cu un an, dacă rezultatul ar fi scăderea numărului de alegeri, prea mare în acest moment." De ce nu? Deci, nu mi se pare atât de important să mai stai un an, dacă prin asta salvezi un an de alegeri şi ai mai puţine alegeri într-un ciclu electoral. Deci, nu mi se pare o pierdere, dimpotrivă, mi se pare un câştig", a răspuns Traian Băsescu întrebării moderatoarei, dacă ar fi dispus să renunţe la un an din mandatul său prezidenţial.
Şeful statului a apreciat că România are nevoie de mai puţini ani electorali. El a adăugat că dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, are toată disponibilitatea de a găsi o formulă practică, inclusiv scurtarea mandatului."Deci, avem şanse ca patru ani consecutiv să avem diverse tipuri de alegeri. România are nevoie de mai puţini ani cu alegeri şi ideea a fost: dacă reuşim o soluţie de recuplare a alegerilor prezidenţiale cu cele parlamentare. Sigur că în momentul în care s-ar găsi un consens, pentru că PD-L singur nu poate trece proiectul de revizuire a Constituţiei. Dacă s-ar găsi un consens cu toate partidele politice, eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o fomulă practică. Şi practică, nu numai enunţată", a mai spus Băsescu.
Şeful statului a mai anunţat luni, la postul public de televiziune, că va trimite Parlamentului, proiectul de revizuire a Constituţiei înainte de vacanţa de vară, astfel încât noua Lege fundamentală fie dezbătută şi să intre în vigoare la finalul mandatului actualului Legislativ.

Noua Constiuţie din 2012
El a susţinut că din 2012, ar trebui să intre în vigoare noua Constituţie."În mod normal, ar trebui să-l trimit (n.r. proiectul de revizuire a Constituţiei) înainte de vacanţa de vară, în aşa fel încât, în timpul verii, să se poată lucra într-o comisie de revizuire a Constituţiei, să fie dezbătut în toamnă şi, odată cu alegerile locale, să fie adoptat, dacă va trece prin Parlament. Cam aceasta este proiecţia, în aşa fel încât noua Constituţie să intre în vigoare odată cu epuizarea mandatului actualului Parlament", a mai spus preşedintele preşedintele României, luni, la TVR.

Iohannis către sportivii români: Sunt convins că întreaga ţară vă este alături şi aşteaptă ca imnul României să răsune de multe ori la Paris
Știri 18 Iulie 2024, 09:08

Iohannis către sportivii români: Sunt convins că întreaga ţară vă este alături şi aşteaptă ca imnul României să răsune de multe ori la Paris

Performanţa de nivel olimpic se construieşte prin muncă asiduă, cu multă hotărâre, disciplină şi pasiune, a spus şeful...

Iohannis către sportivii români: Sunt convins că întreaga ţară vă este alături şi aşteaptă ca imnul României să răsune de multe ori la Paris
Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi
Știri 16 Iulie 2024, 08:06

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi

Actul normativ prevede, între altele, recoltarea unui număr de maxim 426 de exemplare pe an la nivel naţional ca măsură de...

Plenul Camerei Deputaţilor a decis reintroducerea cotelor de vânătoare la urşi
Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali
Știri 16 Iulie 2024, 07:55

Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali

A fost crescută producţia internă cu 400 de megawaţi, iar importurile de energie sunt un factor de stabilizare a pieţei, a...

Sebastian Burduja: Sistemul Energetic Naţional funcţionează la parametri normali
Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor
Știri 15 Iulie 2024, 12:53

Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor

Problema înmulţirii urşilor şi a prezenţei tot mai dese a acestora în zonele locuite a revenit în atenţie după tragedia...

Deputații, chemați din vacanță pentru modificări legislative în privinţa urşilor
Comitetul ministerial pentru sectorul energetic,  convocat de ministrul Energiei
Știri 15 Iulie 2024, 12:43

Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat de ministrul Energiei

Pe agendă se află o analiză a situaţiei din sistemul energetic naţional, impactul condiţiilor meteorologice şi măsurile...

Comitetul ministerial pentru sectorul energetic, convocat de ministrul Energiei
Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind  calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare
Știri 04 Iulie 2024, 17:49

Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare

Liderul USR, Elena Lasconi, salută înţelegerea PSD şi PNL pe calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Elena Lasconi salută înţelegerea PSD şi PNL privind calendarul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare
S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie
Știri 04 Iulie 2024, 17:43

S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie

Decizia privind desfășurarea alegerilor a fost luată astăzi de coaliţia de guvernare şi adoptată prin Horătâre de guvern.

S-a stabilit data alegerilor. Românii vor vota președintele pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii pe 1 decembrie
O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale
Știri 03 Iulie 2024, 21:54

O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale

Coaliţia de guvernare se va reuni pentru a lua o decizie asupra calendarului pentru alegerile prezidenţiale

O nouă reuniune a coaliției privind data alegerilor prezidențiale