Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Solicitarea "de reîntregire a salariilor" nu a fost făcută din populism

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că salariile bugetarilor ar putea fi majorate, pentru că, încă de la sfârşitul lunii decembrie, au fost îndeplinite condiţiile de ridicare a măsurilor de austeritate.

AUDIO Solicitarea "de reîntregire a salariilor" nu a fost făcută din populism

Articol de Simona Mihăescu, 11 Martie 2012, 10:55

Într-un interviu acordat postului ProTV Traian Băsescu a declarat că în calitate de preşedinte al României şi-a asumat "măsurile de austeritate" dar a subliniat că atunci când "condiţiile au fost îndeplinite" este de datoria şefului statului să ceară Parlamentului şi guvernului să relaxeze aceste condiţii.

Preşedintele a explicat că România a respectat angajamentele asumate în Acordul cu FMI, cu privire la reducerea numărului salariaţilor din sectorul bugetar şi a subliniat că în intervalul de doi ani, s-a produs o reducere cu 200.000 de salariaţi în sectorul bugetar.

"Deci de la intrarea în Acord, când ne-am angajat să reducem populaţia bugetară s-a produs o reducere cu 200.000 de salariaţi în sectorul bugetar. Mai mult decât atât, cu Fondul am stabilit şi un alt reper. În 2009 anvelopa salarială, totalul salariilor pentru personalul bugetar era 9,6% din PIB. Iar obiectivul pentru 2014 era să ajungem la 7% din PIB. Iată tot cifrele analitice de la Finanţe. Am atins 7%, de fapt vă spun cu exactitate, cu acurateţe - 6,94% - la sfârşitul anului trecut deja", a spus Băsescu.

El a adăugat a parametrii conveniţi cu FMI referitoare la fondul de salarii a fost atins.--fb2

"Dar parametrii conveniţi cu Fondul, şi vă pun şi acest document la dispoziţie, parametrii conveniţi cu Fondul - reducerea fondului de salarii de la 9,6% la 7% şi numeric de la 1,4 milioane la 1,2 s-au atins", a precizat acesta.

Întrebat de ce se măresc salariile atâta timp cât economia României este "destul de fragilă" şi dacă bugetul de stat va avea suficiente resurse, Traian Băsescu a dat asigurări că vor exista resurse.

"Resursele vor exista pentru că nu putem concepe. Deci de unde vine deficitul bugetului consolidat de 1,9%? Acest deficit vine din deficitul de 3,6 miliarde, deci aproape trei procente de PIB de la Fondul de pensii. Nu putem spune în mod responsabil: domnule, până când nu-mi acopăr gap-ul de la Fondul de pensii ţin salariile bugetarilor reduse. În 2010, când s-a luat această decizie s-a stabilit că este o măsură temporară" a spus preşedintele.

Traian B[sescu a mai arătat că în calitate de şef al statului nu putea să "mintă" că nu s-au îndeplinit criteriile de ridicare a revenirii salariilor şi a precizat că nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul pensiilor unde deficitul la fondul de pensii este mare.

"Ca şef al statului eu nu pot să mint că nu s-au îndeplinit criteriile de revenire pe salarii. Şi cred că niciun guvernant nu-şi poate permite. Ar fi fost altă variantă, să spunem: pentru că încă avem un deficit mare la fondul de pensii, ţinem reduse salariile bugetarilor. Şi totuşi, totul are o limită şi aici. Deci, cred că fiind îndeplinite criteriile, măsura este corectă. Dar, eu nu am stabilit-o, eu am cerut parlamentului şi guvernului să analizeze posibilitatea revenirii la salariile dinainte de reducerea abruptă care s-a făcut în iunie 2010", a completat el.

Salarii mai mari cu 15%

Preşedintele Traian Băsescu consideră că revenirea salarială a bugetarilor ar trebui să se facă cu 15% pentru a reveni la sumele de dinainte de aplicarea măsurilor de austeritate în 2010, precizând totodată că deşi este aplicată în an electoral, această decizie nu ajută cu nimic partidul aflat la guvernare.

Întrebat cu ce procent ar trebui să crească salariile, preşedintele a răspuns:

"Circa 15%, ca să se revină la salariile anterioare", a spus Băsescu adăugând că banii respectivi vor fi luaţi din veniturile bugetului de stat.

Întrebat despre coincidenţa reîntregirii salariilor, în iunie, luna în care au loc alegerile locale, Traian Băsescu a răspuns: "Păi să mutăm alegerile".

Nu e momentul reducerii CAS-ului

Cât priveşte o posibilă reducere a CAS, anunţată şi de premierul Ungureanu, Traian Băsescu a spus că este o presiune foarte mare a mediului de afaceri pentru reducerea CAS-ului, despre care afirmă că este îndreptăţită, dar care, în opinia sa, nu se poate realiza, deocamdată.--fb1

Întrebat când vor beneficia de reducerea CAS-ului angajaţii din mediul privat, Traian Băsescu a răspuns
că în sectorul privat au mai existat creşteri salariale şi a susţinut că tocmai pentru a proteja mediul privat, România nu a fost de acord cu propunerea Fondului de a mări cota unică la 20%.

Politica Petrom, "imorală"

Preşedintele a mai dezvăluit că a rupt orice legătură cu Petrom ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză, el adăugând că politica acestei companii este "imorală"

"Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petromul ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză. Nu-mi place politica lor, este incorectă",a spus Traian Băsescu .

El a recunoscut că a avut discuţii numeroase pe tema acestor nemulţumiri cu cei de la Petrom, dar şi cu preşedintele austriac.

"Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă în fiecare zi preţul mondial al barilului, când tu îl extragi din România cu 16 dolari", a declarat preşedintele.

Premierul Ungureanu, posibil candidat la prezidenţiale

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" că nu exclude o eventuală candidatură la următoarele alegeri prezidenţiale a premierului Mihai Răzvan Ungureanu, acesta beneficiind de susţinerea PDL, cu condiţia ca Ungureanu, mai întâi să reuşească la conducerea Guvernului.

"Nu exclud acest lucru, dar e mult prea devreme să discutăm. În primul rând, pentru a fi candidat la preşedinţie, să spunem chiar independent, Ungureanu trebuie să reuşească ca premier (...) Ar fi foarte greu să ai un eşec ca prim-ministru şi pe urmă să vrei să candidezi la prezidenţiale", a spus acesta.

Preşedintele a subliniat că principalul criteriu de care va depinde reuşita ca premier a lui Ungureanu este absorţia în acest an a celor şase miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

"În primul rând, să absoarbă cele şase miliarde de la UE anul acesta şi putem spune toţi că am avut un premier perfect. Să ştiţi că o absorbţie de şase miliarde ne dă o creştere economică de 3%. Nu am alt criteriu, e cel mai important, nu doar pentru primul-ministru, dar şi pentru fiecare ministru în parte", a mai spus Băsescu.

Guvern PDL-PNL, o variantă

La întrebarea dacă în opinia sa, este posibil un Guvern PSD-PDL după viitoarele alegeri, Traian Băsescu a răspuns că nu crede în această variantă adăugând că mai degrabă ar vedea o apropiere PDL-PNL.

"Nu cred că este posibil aşa ceva. Cred că, dacă este vreo variantă care să apropie două partide, este PDL-PNL. Poate fi o variantă. Dar nu vreau să prejudec cu nimic".

Traian Băsescu a mai spus că precedenta coaliţie făcută de PDL cu PSD a fost "abandonată pe nimic" de social-democraţi.

"Cu PSD-ul s-a încercat marea coaliţie, au abandonat-o pe nimic, pentru interese electorale", a spus preşedintele Băsescu.

USL este alianţă, nu partid

Întrebat dacă va numi un guvern USL, în cazul în care Uniunea va avea o majoritate după alegerile parlamentare din toamnă, Traian Băsescu a recomandat să fie citit articolul 103 din Constituţie, subliniind că şeful statului invită partidele la consultări, iar USL este o alianţă.

"Eu aş citi foarte bine articolul 103 din Constituţie. Şi îi rog pe toţi politicienii să citească şi să vadă şi comportamentul meu când am chemat partidele pentru consultări la formarea Guvernului Ungureanu. Eu am chemat exact pe formularea din articolul 103 care spune ?Preşedintele invită la consultări partidele reprezentate în Parlament?. Partidele", a răspuns Traian Băsescu, în interviul acordat, duminică, la Pro TV.

Agenda Parlamentului
Știri 26 Februarie 2024, 08:02

Agenda Parlamentului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este invitat la 'Ora prim-ministrului' pentru a da explicaţii privind încetinirea ritmului de...

Agenda Parlamentului
Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare
Știri 22 Februarie 2024, 10:21

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare

Alianţa Dreapta Unită, formată din USR, Forţa Dreptei şi PMP, a anunţat că va ataca în justiţie toate actele normative legate...

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare
Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată
Știri 20 Februarie 2024, 14:17

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată

Camera Deputaţilor a dat votul final pe două proiecte de lege vizând vânzarea băuturilor energizante către minori şi măsurile...

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi sancţionată
Reuniune a social-democraţilor europeni la București
Știri 20 Februarie 2024, 14:16

Reuniune a social-democraţilor europeni la București

Alegerile europene de anul acesta vor fi despre principii, apărarea valorilor statului de drept, dar în primul rând despre...

Reuniune a social-democraţilor europeni la București
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizită oficială la Madrid
Știri 19 Februarie 2024, 11:43

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizită oficială la Madrid

Cooperarea bilaterală la nivel parlamentar, situaţia românilor din Spania, dar şi contextul geopolitic actual sunt tema care...

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în vizită oficială la Madrid
România și Italia vor coopera în Apărare și Justiție
Știri 16 Februarie 2024, 09:45

România și Italia vor coopera în Apărare și Justiție

Italia este acum al doilea partener comercial al României, iar premierul Marcel Ciolacu i-a invitat pe oamenii de afaceri din...

România și Italia vor coopera în Apărare și Justiție
Ședință comună de guvern România - Italia, la Roma
Știri 15 Februarie 2024, 09:52

Ședință comună de guvern România - Italia, la Roma

Cele două ţări au atins anul trecut un nivel record al comerţului bilateral de peste 20 de miliarde de euro, cea mai mare...

Ședință comună de guvern România - Italia, la Roma
Ședinţă comună a guvernelor României şi Italiei
Știri 14 Februarie 2024, 10:21

Ședinţă comună a guvernelor României şi Italiei

O delegaţie guvernamentală condusă de premierul Marcel Ciolacu ajunge miercuri la Roma pentru o vizită de lucru de două zile,...

Ședinţă comună a guvernelor României şi Italiei