Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO România, înzăpezită

UPDATE Ninsorile abundente au făcut, joi, prima victimă.

AUDIO România, înzăpezită

Articol de Simona Mihăescu, 26 Ianuarie 2012, 10:25

Este vorba de un bărbat care a murit din cauza unui şoc hipotermic sever, după ce a stat blocat într-o maşină pe DN 5, lângă localitatea Adunaţii Copăceni, din judeţul Giurgiu.

Secretarul de stat Raed Arafat, coordonator al SMURD, a confirmat acest deces şi a precizat că în maşină se afla şi o femeie, care a fost salvată.

”Una din aceste persoane, s-a reuşit salvarea ei, este vorba de o persoană de sex feminin, care a fost în maşină şi a fost deja transferată la spital în Bucureşti, la Spitalul Bagdasar, iar a doua persoană, din păcate, nu s-a putut salva. S-a deplasat acolo un echipaj SMURD, dar din păcate nu s-a reuşit; era considerată că e decedată de mai mult timp”, a precizat Raed Arafat.

Subsecretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Ioan Dascălu a declarat că 13 judeţe sunt afectate de fenomene meteo extreme.

De asemenea, acesta a mai spus că autostrăzile A 1 şi A 2 rămân blocate şi este posibil ca vineri dimineaţă să fie deblocate.

De asemenea, 22 de drumuri naţionale şi 74 de drumuri judeţene sunt blocate.

În Bucureşti, mai exact din Centura Bucureştiului, trei sectoare de drum sunt blocate în Jilava, Ştefăneşti şi Tunari.

În ultimele 24 de ore, echipajele de la Ministerul de Interne, Jandarmeria şi pompierii au evacuat 2058 de persoane, dar le-au şi adăpostit.

1100 de persoane în primă fază au refuzat să părăsească autovehiculele, aceştia fiind blocaţi din cauza viscolului, însă au revenit cu apel la 112.

Potrivit autorităţilor, în 718 şcoli cursurile au fost suspendate.

Compania Naţională de Căi Ferate a anunţat că numărul trenurilor anulate joi a crescut la 44, iar alte 19 garnituri au întârzieri la plecări şi sosiri.

De asemenea, un tren pe relaţia Constanţa spre Bucureşti a deraiat, însă călătorii au fost preluaţi de o altă garnitură.

Traficul pe aeroporturile din Bucureşti revine la normal, întârzierile curselor scăzând la circa o oră.

”Nu mai există curse anulate, iar pistele sunt într-o stare bună”, precizează Compania Naţională Aeroporturi.

În total, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, au fost anulate 40 de zboruri pe aeroporturile din Bucureşti.

Videoconferință cu prefecții, joi seara, la Guvern

Şeful Executivului a convocat o vieoconferință cu prefecții, la ora 21.30, la Palatul Victoria.

Primul ministru a făcut un apel la autorităţi pentru a-i ajuta pe oamenii înzăpeziţi şi a anunţat că va coordona alături de ministrul transporturilor şi cel al armatei, acţiunile de salvare a oamenilor înzăpeziţi.

Premierul Emil Boc afirmă că prioritatea autorităţilor este salvarea oamenilor aflaţi în dificultate, în contextul în care 650 de maşini sunt în continuare blocate în trafic, iar 182 de localităţi nu beneficiază de energie electrică.

”Am dispus intervenţia în comun a transporturilor şi a Armatei pentru a ajuta la deszăpezire şi, împreună cu Poliţia şi Jandarmeria, urgenţele, ISU, să intervenim acolo unde este în pericol viaţa oamenilor aflaţi în trafic. La această oră sunt încă blocate 22 de drumuri naţionale şi autostrăzile A1 şi A2. Mâine (n.r.vineri) sunt toate şansele ca cele două autostrăzi să fie redate traficului, dacă, evident, evenimentele meteo din această noapte nu se agravează”, a declarat primul ministru la finalul comandamentului de iarnă care a avut loc, joi, la Ministerul Administrației și Internelor.

Emil Boc a reafirmat că a dispus scoaterea de la rezerva de stat de apă minerală, apă plată şi conserve pentru cei blocaţi în trafic sau cei aflaţi în adăposturi.

Primul ministru a precizat că aproximativ 350 de persoane au refuzat să părăsească autoturismele proprii şi din informarea pe care a primit-o de la prefecţi, aceştia s-au descurcat cu ceea ce au avut în maşini, utilizând combustibilul pe care îl aveau şi hrana pe care, de asemenea, au avut-o la dispoziţie.

”În ceea ce priveşte maşinile blocate în trafic, centralizarea noastră este în jur de 650 de maşini blocate în trafic datorită viscolului, în special în aceste judeţe, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Ialomiţa şi Călăraşi. În privinţa urgenţelor majore, s-a intervenit cu maximă diligenţă şi cu eforturi susţinute din partea ISU, SMURD, Pompieri, Jandarmerie, Poliţie, Armată, pentru a elimina pericolul de pierdere a vieţii. Mai sunt încă câteva situaţii critice, pe care le avem în control şi sub supraveghere imediată, colegii mei o să vă dea detalii, la Călugăreni şi la Gălbinaşi. Fac precizarea că începând de la această oră, inclusiv elicopterele, cele trei ale MAI, plus unul SMURD, pot fi utilizate în anumite zone, în cazul unor urgenţe majore”, a mai anunțat șeful Executivului.

Anterior, premierul Emil Boc a anunţat, joi dimineaţă, că a făcut o analiză a situaţiei din ţară şi s-a stabilit că există urgenţe majore mai ales în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi.

Emil Boc a precizat că s-a decis ca pentru urgenţe să fie folosite armata cu jandarmi, iar pentru deszăpezirea drumurilor vor acţiona angajaţii Ministerului Transporturilor.

Totodată s-a mai decis ca acolo unde este posibil să se intervină cu tancuri cu şenile.

"Încă de azi-noapte am dispus Ministerului Apărării Naţionale în urma discuţiei pe care a avut-o cu domnul Oprea şi cu doamna ministru Boagiu să utilizeze şi infrastructura Ministerului Apărării Naţionale pentru a ajuta la deszăpezire şi acolo unde este posibil cu maşini sau tancuri cu şenile pentru a interveni în cazurile de intervenţie şi urgenţă majoră. În acest moment mai sunt oameni blocaţi în maşini" a explicat Emil Boc.

Premierul a subliniat că situaţia este exterm de dificilă şi că acţinile autorităţilor sunt îngreunate din cauza viscolului şi a troienelor şi a precizat că se prelungeşte codul portocaliu de vreme rea, după ora 18.00 în mai multe judeţe.

"Din nefericire, este o situaţie extrem de dificilă; troienele de multe ori sunt peste trei metri, nu se poate sta practic afară din cauza viscolului, totul este nivelat, nu se mai ştie pe unde este drumul şi de aceea se avansează cu mare dificultate. Dar, repet, datele pe care le am primit acum de la Giurgiu sunt că echipajele de urgenţă vor ajunge în maxim două ore pentru a putea să le ofere sprijinul necesar. Şi după ora 18:00 se va menţine codul portocaliu în unele judeţe: Călăraşi, Brăila, Galaţi sau Tulcea, vom aştepta confirmările", a mai informat Emil Boc.

Premierul Emil Boc a anunţat că împreună cu miniştrii Anca Boagiu şi Gabriel Oprea , va coordona intervenţiile pentru salavarea oamenilor înzăpeziţi.

El a mai anunţat că sute de oameni au fost puşi la adăpost şi a menţionat că urgenţele medicale sunt coordonate de subsecretarul de stat, Raed Arafat.

"Peste 340 de oameni au fost evacuaţi şi puşi la adăpost pe parcursul nopţii. Unii au refuzat. Sperăm că situaţia lor încă este sub control pentru că mai au combustibil, dar acum asta face MAI prin serviciile de specialitate să ajungă şi la cei care seaflă în cea mai mare dificultate, să le ofere hrană apă si combustibil pentru cei care stau în maşini. cazurile medicale de urgenţă sunt vizate cu maximă prioritate", a mai arătat premierul.

Sudul ţării, sub zăpadă

UPDATE Codul portocaliu de ninsori abundente şi viscol se va prelungi în câteva judeţe din sud, probabil până mâine dimineaţă, anunţă autorităţile, iar vremea este în continuă răcire.

Populaţia este sfătuită să evite să iasă din case, pentru că vine gerul, iar primăriile sunt atenţionate de premierul Emil Boc cu privire la persoanele fără adăpost.

Aproape 200 de localităţi din şapte judeţe nu au energie electrică din cauza căderilor masive de zăpadă şi a viscolului.

În Constanţa, din cauza lipsei curentului electric, pompele de apă nu mai funcţionează astfel încât 14 localităţi nu au apă potabilă.

Zeci de localităţi din Argeş nu sunt alimentate cu electricitate.

De altfel, acesta este unul din judeţele cu cel mai mare număr de localităţi fără curent. Purtătorul de cuvânt al companiei de electricitate CEZ-Oltenia Roxana Mărgineanu, a anunţat că 45 de localităţi nu au energie electrică.

Timpul de remediere al acestor deranjamente depinde foarte mult de posibilitatea de a ajunge în zone în care nu s-au efectuat încă lucrările de deszăpezire, a mai precizat aceasta.

Din cauza căderilor masive de zăpadă sute de şcoli şi grădiniţe au fost închise la nivel naţional.

În judeţul Buzău, în 80 de astfel de unităţi din 28 de localităţi au fost suspendate cursurile.

În Galaţi, profesorii nu au putut ajunge la şcolile din mediul rural din cauza drumurilor blocate, iar la Constanţa cursurile au fost suspendate în zeci de şcoli.

11 unităţi de învăţământ şi-au închis astăzi porţile şi în Dâmboviţa.

Potrivit consilierul ministerial din cadrul Ministerului Educaţiei, Tudorel Urianu, pe teritoriul României erau închise 364 de şcoli.

Cele mai multe sunt în judeţul Călăraşi unde toate unităţile şcolare au fost închise joi şi şi vineri.

105 şcoli închise.

Peste 1.000 de persoane au avut nevoie de adăpost după ce au răms înzăpezite în diverse zone din ţară.

Acestea au fost cazate în diferite locaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale.

În judeţul Buzău au fost scoase din zăpadă, de pe DN 2B peste 100 de persoane care sunt adăpostite temporar într-un cămin de bătrâni.

Pe raza întregului judeţ au rămas înzăpezite puţin peste 500 de persoane, iar dintre acestea 97 au refuzat să-şi părăsească maşinile.

Joi dimineaţă în majoritatea judeţelor din jumătatea de sud a ţării se semnalau probleme din cauza viscolului.

De asemenea, zeci de localităţi sunt izolate sau fără curent electric.

O situaţie specială este în judeţul Călăraşi: traficul rutier este în continuare închis pe toate drumurile naţionale şi pe cele judeţene din cauza viscolului puternic şi va rămâne aşa până la îmbunătăţirea condiţiilor meteo - a anunţat prefectul acestui judeţ.

În judeţul Ialomiţa , de peste 24 de ore, vântul suflă cu putere, iar majoritatea curselor rutiere de la autogara din Slobozia au fost suspendate.

Sunt avariate şase linii de medie tensiune şi 85 de posturi de transformare, astfel încât zeci de localiţăţi ialomiţene au rămas fără curent electric.

Zeci de localităţi sunt fără curent şi în Prahova, Dâmboviţa şi Giurgiu.

La malul mării, vântul puternic ţine în continuare porturile închise. În porturile maritime Constanţa Nord, Constanţa Sud, Midia şi Mangalia şi în portul fluvial Constanţa Sud - Agigea operaţiunile de încărcare-descărcare sunt restricţionate încă de miercuri seară.

De asemenea traficul pe Canalul Dunăre - Marea Neagră a fost oprit.

Ofiţerii port-control au transmis comandanţilor navelor avize de înrăutăţire a vremii şi le-au solicitat să ia măsuri suplimentare la bord pentru a preveni accidentele.

Vântul suflă cu forţa şapte la opt, iar pe mare s-au format valuri de peste opt metri înălţime, mai transmit corespondenţii Radio România.

Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi
Știri 08 Mai 2024, 07:51

Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi

"Nu cred că există parteneri NATO care au un angajament mai puternic faţă de Alianţa Euro-Atlantică decât România şi Statele...

Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi
VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis,  primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 22:42

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden

Pe agenda discuţiilor s-au aflat situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, dar şi consolidarea securităţii în spaţiul...

VIDEO Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden
Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Știri 07 Mai 2024, 20:08

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030

Maia Sandu a declarat că responsabilii de la Chişinău lucrează pentru a reintegra Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă...

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 09:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden

Cei doi lideri vor celebra cei 20 de ani de când România a devenit membră a NATO, iar preşedintele Biden îi va mulţumi...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Știri 02 Mai 2024, 18:27

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, denumite de mass-media 'Oscarurile Washingtonului', va avea loc în...

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Știri 01 Mai 2024, 16:06

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii

Intrăm într-o perioadă în care este ușor să cădem victime pericolelor extremismului, manipulării și a cercetărilor...

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Știri 30 Aprilie 2024, 17:07

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că au crescut și încasările din contribuţii sociale cu 22% și că sunt bani pentru...

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Știri 26 Aprilie 2024, 14:51

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră se desfăşoară conform programului, a declarat...

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"