Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO/EXCLUSIV RRA: Interviu cu premierul Mihai Tudose

Atât autorităţile, cât şi Radioul public desfăşoară o campanie de informare privind vaccinarea. Dan Preda a discutat în exclusivitate pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI pe aceste teme, cu premierul României, Mihai Tudose.

AUDIO/EXCLUSIV RRA: Interviu cu premierul Mihai Tudose

Articol de Radio România Actualităţi, 28 Iulie 2017, 08:24

Peste 200.000 de copii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei, se arată într-un raport publicat recent de Ministerul Sănătăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus România între cele cinci ţări care însumează la nivel global peste 80% din numărul de îmbolnăviri de rujeolă.

Ministerul Sănătăţii a făcut o scurtă analiză a Programului naţional de vaccinare, în care au fost identificate o serie de puncte slabe, printre care faptul că nu există stocuri de vaccinuri pentru intervenţii în situaţii de epidemie.

Guvernul intenţionează să ia măsuri pentru operaţionalizarea producţiei de vaccinuri la Institutul Naţional de Cercetare "Cantacuzino".

În acelaşi timp, executivul dezbate un proiect care urmăreşte reglementarea activităţii de organizare şi finanţare a vaccinării din România, precum şi conştientizarea părinţilor privind beneficiile imunizării, siguranţa, calitatea şi reacţiile adverse posibile.

Atât autorităţile, cât şi Radioul public desfăşoară o campanie de informare privind vaccinarea.

Dan Preda a discutat în exclusivitate pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI pe aceste teme, pentru "Apel Matinal", cu premierul României, Mihai Tudose.

Reporter: Oarecum atipic, acest interviu nu se va realiza telefonic, ci faţă în faţă. Mă aflu în biroul primului ministru al României din Palatul Victoria şi vom vorbi despre problemele din sănătate, despre focarul încă nestins de epidemie rujeolică şi, desigur, despre vaccinuri, care sunt sau care nu sunt. Dle prim ministru, vă mulţumesc că aţi răspuns solicitării noastre şi ne-aţi invitat aici, la locul de muncă al şefului guvernului.

Mihai Tudose: Eu vă mulţumesc mult pentru faptul că imediat după ce am aprins lumina asupra acestei probleme grave cu care se confruntă România şi am solicitat dlui ministru Bodog să implice şi presa în această campanie de conştientizare a situaţiei în care ne aflăm şi a riscului în care ne punem în fiecare zi, RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI a fost cred că primul canal media care a devenit instantaneu parte a acestui efort şi a făcut lucruri minunate în ultimele săptămâni şi pentru asta vă mulţumesc.

AUDIO Interviu cu premierul Mihai Tudose

Reporter: Chiar toată corporaţia RADIO ROMÂNIA. Şi noi vă mulţumim că aţi remarcat lucrul acesta. Dar lumina de care vorbeaţi a fost una foarte crudă, mi-aş permite să remarc. 180.000 de copii nevaccinaţi, peste 18.000 de îmbolnăviri în ultimul an şi 32 de decese. Un bilanţ urât. Dar cifrele vă aparţin şi cred că s-au regăsit şi în raportul ministrului sănătăţii, nu-i aşa?

Mihai Tudose: Aceasta este situaţia tragică de astăzi. Şi am ales această cale de a face public acest raport şi de a spune public care sunt cifrele pentru a fi consecvent cu ce am spus de când am preluat mandatul: nu păcălim pe nimeni, nu minţim pe nimeni, nu vrem să fim eroi, vrem să fim normali. Iar ca să fim normali, trebuie să privim în faţă realitatea, ca să ştim cu ceea ce ne confruntăm, de unde plecăm şi ce vrem să îndreptăm.

Reporter: Una dintre cauze o reprezintă uneori refuzul părinţilor - şi aici aţi avut o poziţie foarte fermă. O altă cauză o reprezintă însă lipsa vaccinurilor în diverse zone ale ţării. Ambele chestiuni ar putea fi soluţionate printr-o lege care înţeleg că se află pe masa guvernului.Ce ne-aţi putea spune?

Mihai Tudose: Da, a fost în prima lectură, nu rezolvă toate problemele.

Reporter: De ce?

Mihai Tudose: Fiindcă, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, problema este complexă. Pe de o parte, la un capăt al problemei se află sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri. Apoi, am constatat că şi atunci când sunt, nu au ajuns toate în timp util în toată ţara. Apoi, după ce au ajuns în toată ţara, atunci când au ajuns, nu toată lumea din sistemul de sănătate publică s-a preocupat suficient de bine să fie şi copiii vaccinaţi şi în ultimă speţă, au fost acei părinţi iresponsabili - şi îmi asum cuvântul - care, invocând diverse pretexte sau diverse convingeri, au considerat copiii lor nu trebuie vaccinaţi. Deci o lege a vaccinării poate începe cu a asigura stocurile necesare, cum v-am spus, şi mi-am asumat şi ca proiect al guvernului, dar şi ca proiect personal, revigorarea şi reinventarea, dacă vreţi, a Institutului Cantacuzino, să producem şi noi vaccinurile noastre...

Reporter: O să vorbim şi despre asta.

Mihai Tudose: ... apoi, ele să fie distribuite, iar medicii să-şi facă efectiv treaba. Nu se poate să avem judeţe cu un procent de sub 50% din copii vaccinaţi. Este absolut incredibil.

Reporter: Şi atunci o să fiu direct, pentru că am observat şi apreciat - de ce să nu o zic? - că aţi avut atitudini foarte directe, tranşante şi faţă de colegii de cabinet în anumite situaţii. Deci credeţi că situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii?

Mihai Tudose: Eu cred că da. Sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile. Deci, acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui...

Reporter: Ci întreaga comunitate.

Mihai Tudose: ... ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizaţie europeană nord-atlantică sau centru, trebuie să fie peste 95% din copii vaccinaţi. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50%, suntem departe de lumea civilizată...

Reporter: Doar în anumite zone, nu peste tot.

Mihai Tudose: Nu, vă fac o medie pe ţară. Aţi văzut, raportul este public.

Reporter: Domnule prim-ministru, aţi declanşat un val...

Mihai Tudose: Din păcate...

Reporter: ... intens, aproape fără precedent, legat de situaţia vaccinăririi din România. Au apărut date, informaţii, demiteri, demisii. Azi aţi spus prea puţine. Aţi produs, evident, un şoc, însă asta nu garantează că mecanismul funcţionează şi va funcţiona la parametri maximi. Ce alte măsuri aveţi în vedere pentru a creşte această rată de acoperire vaccinală de care vorbeaţi, de peste 95%?

Mihai Tudose: Am aşteptat o lună de zile, să spunem, măsuri făcute doar la solicitări blânde. Eu am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul, a început, am văzut, /doar când/ vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcţionează, la un bisturiu mai mare. Mergem pe lanţ în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu aşa ceva.

Reporter: Când estimaţi ca legea aceasta a vaccinării să fie în funcţiune?

Mihai Tudose: Este o prioritate a întregului guvern, este o prioritate, repet, cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar să fie bine.

Reporter: Avem un nou director la Institutul Cantacuzino. Asta nu rezolvă mai nimic. Am reţinut însă expresia dumneavoastră, o foloseam şi la începutul acestei discuţii, să avem o fabrică de vaccinuri a noastră, un Institut Cantacuzino funcţional. Cum, domnule prim-ministru? Cât ar costa şi cât ar dura?

Mihai Tudose: Începând cu a pune pe cineva. Eu am înţeles că costurile sunt în jur de 50 de milioane de euro, ceea ce la nivel de ţară nu este o sumă care să creeze probleme...

Reporter: Nu e un capăt de ţară.

Mihai Tudose: Nu e un capăt de ţară, dimpotrivă. Problema este că nu putem să cumpărăm peste noapte cu banii aceştia, că dacă ar fi un magazin de unde să cumpărăm mâine un institut, o fabrică de vaccinuri, am face-o. Trebuie să parcurgem nişte etape. Prima etapă, numirea unui nou manager, fiindcă înţeleg că echipa de acum este cumva autoarea, cu ghilimele sau fără, a situaţiei în care ne aflăm, sau co-autoare. Eu mă aşteptam ca, ştiu eu, chiar din prima zi să vină, să mă trezesc cu ei la guvern, spunând că nu au găsit înţelegere până acum şi uite ceea ce doresc ei să facă şi ceea ce au nevoie. Nu i-am găsit, ba dimpotrivă, ştiţi, nu prea am găsit pe nimeni ţipând pe această temă.

Reporter: Să ştiţi că nici noi nu am găsit, am încercat să facem un reportaj acolo şi am găsit uşile închise. Domnule prim ministru, v-am auzit în debutul şedinţei de guvern spunând că e nepermis ca la anumite alimente care intră în România să existe un dublu standard. Credeţi că ar putea exista un dublu standard şi în ceea ce priveşte vaccinurile?

Mihai Tudose: Vreau să cred că nu se poate aşa ceva.

Reporter: Tot în debutul acestei şedinţe de guvern vorbeaţi de birocraţia din sistem. Credeţi că aveţi şanse, domnule prim ministru, aveţi instrumente să degripaţi sistemul? E un loc în care mulţi şi-au rupt dinţii.

Mihai Tudose: Asta e viaţa, mai încercăm o dată. Încerc şi eu. Am un stomatolog bun, îmi asum riscul. Încercăm să găsim nişte ieşiri din această paradigmă, să facem lucrurile mai simple, fiindcă le-am complicat în 27 de ani şi din păcate, unele măsuri care au fost implementate pentru a stopa anumite furturi din farmacii, anumite înţelegeri între medici şi farmacişti şi pacienţi, ştiţi foarte bine că s-a reliefat şi din cauza a două-trei cazuri, a zece cazuri de echipe de astea, de furăcioşi de medicamente, suferă toată ţara. Sunt boli cronice unde bolnavul cronic - că de asta îi spune cronic, că nu mai trece, de diabet, de exemplu - în fiecare lună trebuie să se ducă, fiindcă trebuie să îi dea medicul specialist scrisoarea medicală cu care se duce la medicul de familie, care emite reţeta cu care după aia se duce la farmacie. O tracasare a bolnavilor, a oamenilor, a românilor, absolut inutilă. Între timp, mai producem şi 10 tone de hârtie, şi drumuri, şi birocraţie şi îl îmbolnăvim eventual şi de alte boli. Chiar nu se mai poate aşa ceva.

Reporter: Mulţumesc foarte mult.

Mihai Tudose: Şi eu vă mulţumesc.

Transcriere text: Agenţia de presă RADOR

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc
Știri 06 Decembrie 2023, 09:51

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc

Liderul formaţiunii, George Simion, i-a acuzat pe deputaţii PSD şi PNL că ar bloca deliberat această iniţiativă în forurile...

AUR cere finalizarea dezbaterilor la proiectul privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc
Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA  rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României
Știri 06 Decembrie 2023, 09:29

Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României

Discuţiile premierului Marcel Ciolacu cu congresmanii americani au vizat în principal dezvoltarea Parteneriatului Strategic...

Marcel Ciolacu la Washington: Parteneriatul Strategic cu SUA rămâne unul dintre pilonii politicii externe şi de securitate a României
Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România
Știri 05 Decembrie 2023, 17:24

Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România

Premierul Marcel Ciolacu este convins că la finalul lunii decembrie va avea loc o nouă reuniune a Consiliului Justiţie -...

Marcel Ciolacu: Așteptăm decizia Olandei în privinţa primirii Bulgariei în Schengen şi vom vedea cum va acţiona România
Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică
Știri 04 Decembrie 2023, 21:38

Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică

Deputaţii au adoptat modificările Legii audiovizualului privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare...

Legea audiovizualului a fost modificată privind posibilitatea de organizare a unor campanii de informare publică
Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington
Știri 04 Decembrie 2023, 21:31

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington

19 salve de tun s-au auzit astăzi de la intrarea în Cimitirul Arlington până la locul unde delegaţia guvernamentală a fost...

Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Arlington
Parlamentul a marcat  105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă
Știri 04 Decembrie 2023, 21:13

Parlamentul a marcat 105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă

În discursurile susţinute, reprezentanţii formaţiunilor politice au vorbit despre importanţa momentului de la 1 decembrie,...

Parlamentul a marcat 105 ani de la Marea Unire din 1918 printr-o ședință solemnă
VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale
Știri 04 Decembrie 2023, 08:23

VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale

La Bucureşti, Senatul şi Camera Deputaţilor încep săptămâna parlamentară cu o şedinţă comună solemnă pentru marcarea Zilei...

VIDEO Ședință solemnă a Parlamentului pentru pentru marcarea Zilei Naţionale
Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii
Știri 04 Decembrie 2023, 08:14

Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită vizită oficială în Statele Unite împreună cu o delegaţie din care fac parte...

Premierul Marcel Ciolacu şi-a început vizita oficială în Statele Unite ale Americii