Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Audieri-maraton ale miniştrilor Cabinetului Ponta

În mai puţin de trei ore, persoanele nominalizate de premierul Victor Ponta pentru funcţiile de ministru au fost audiate de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Audieri-maraton ale miniştrilor Cabinetului Ponta

Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Decembrie 2012, 11:14

Toţi miniştrii Cabinetului Ponta au primit avize favorabile din partea Comisiilor de specialitate ale parlamentului, în timpul unor audieri-maraton.

14:41 Nicolae Bănicioiu, propus pentru portofoliul Tineretului şi Sportului, Remus Pricopie, propus ca ministru al Educaţiei Naţionale, şi Mihnea Costoiu, propus ca ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, au primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de învăţământ ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Remus Pricopie, a declarat, vineri, că depolitizarea învăţământului trebuie să figureze pe agenda ministerului şi a precizat că nu face parte din niciun partid.

"Legat de organizarea ministerului, propunerea premierului de a avea un minister al Educaţiei şi un ministru delegat care să se concentreze pe superior şi cercetare e foarte bună, pentru că acest domeniu ar trebui mai bine evidenţiat. Nu cred că e momentul unei rupturi în două ministere, dar cred că Ministerul Educaţiei va funcţiona foarte bine. A mai existat un astfel de sistem în 2001", a spus Pricopie, la Palatul Parlamentului.

14:39 Liberalul Cristian David, propus pentru postul de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Senatului şi Parlamentului.

Cristian David a obţinut avizul cu opt voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere.

14:35 Social-democratul Mircea Duşa, propus pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, a primit aviz favorabil, vineri, din partea parlamentarilor reuniţi în comisiile de specialitate.

Duşa a primit 18 voturi pentru şi şapte împotrivă.

14:33 Doina Adriana Pană a primit vineri aviz favorabil de la membrii celor patru comisii de specialitate reunite din Parlament, pentru preluarea portofoliului de ministru delegat pentru Dialog Social în cabinetul Victor Ponta.

Parlamentarii au avizat numirea Doinei Pană cu 30 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă şi 2 abţineri.

Pacea socială trebuie realizată prin restructurarea şi reorganizarea dialogului social, iar acesta este principalul obiectiv al mandatului meu, a declarat Doina Pană.

14:31 Membrii comisiilor pentru administraţie din Camera Deputaţilor şi Senat i-au acordat aviz favorabil social-democratului Liviu Dragnea, propus ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în Cabinetul Ponta II.

Un număr de 33 de senatori, membri ai comisiilor de specialitate, au votat "pentru" un aviz favorabil, iar patru senatori au votat "împotrivă".

14:22 Ministrul propus pentru portofoliul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a fost avizat favorabil pentru acest post, vineri, de comisiile reunite de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Decizia a fost luată cu 23 de voturi favorabile şi trei împotrivă.

14:19 Ministrul delegat propus pentru buget, Liviu Voinea, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Acesta a fost validat cu 23 de voturi pentru, opt împotrivă şi trei abţineri.

14:13 Ministrul propus al Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Daniel Chiţoiu a fost validat cu 31 de voturi pentru, trei împotrivă şi două abţineri.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va cunoaşte o restructurare profundă, plecând de la structurile de control, a declarat Chiţoiu.

"Vom avea o singură instituţie de control pe modelul Germaniei, Franţei, Spaniei, care să se ocupe de controlul operativ de evaziune fiscală antifraudă şi care să meargă pe bază de analiză de risc existând, şi în momentul de faţă, o structură în cadrul ANAF care face această analiză de risc, celelalte structuri de control fiscal urmând să facă controlul fiscal de fond la companii", a spus Chiţoiu.

14:12 Mona Pivniceru, propusă pentru portofoliul Justiţiei, a primit vineri aviz favorabil în Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei.

Avizul a fost acordat cu 43 de voturi pentru, 14 împotrivă şi o abţinere.

14:11 Ministrul propus al Energiei, Constantin Niţă, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Constantin Niţă a fost validat cu 57 de voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

Ministrul propus pentru Energie, Constantin Niţă, intenţionează să modifice Legea energiei, pentru o limitare a creşterilor excesive ale preţurilor.

"Intenţia mea este să facem ordine în sectorul energetic. Sunt adeptul parteneriatului public-privat, trebuie probabil să schimbăm legea. Trebuie modificată şi Legea Energiei, altfel preţul o ia razna", a declarat Constantin Niţă

Acesta a precizat că priorităţile în domeniul energetic vizează reducerea importurilor, modernizarea instalaţiilor şi calitatea serviciilor, investiţiile în proiectele mari.

14:07 Ministrul desemnat al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a primit avizul favorabil pentru preluarea portofoliului, de la comisiile de afaceri europene reunite ale Parlamentului.

Avizul a fost aprobat cu 18 voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere.

14:06 Ministrul propus al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a primit joi aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Mariana Câmpeanu a fost validată cu 43 voturi pentru, 17 împotrivă şi 2 abţineri.

14:00 - Radu Stroe, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor reuniţi în Comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senat.

Membrii comisiilor au dat avizul cu 18 voturi pentru, cinci împotrivă şi o abţinere.

13:50 - Eugen Nicolăescu, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare.

El a întrunit 20 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.

13:40 - Ministrul propus al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Rovana Plumb a primit votul favorabil din partea a 27 de membri votanţi, în timp ce 4 voturi au fost împotrivă şi 3 abţineri.

Rovana Plumb a afirmat în cadrul audierilor că discuţiile pe subiectul exploatării de la Roşia Montană vor putea continua după ce se stabilesc garanţiile de mediu.

13:20 - Maria Grapini a fost validată cu 57 de voturi pentru, opt voturi împotrivă şi o abţinere, pentru funcţia de ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism.

13:10 - Daniel Barbu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii şi Cultelor, a fost avizat favorabil, cu 31 de voturi pentru şi nouă împotrivă, de parlamentarii reuniţi în Comisiile de cultură şi cele ale drepturilor omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi Senat.

Membrii comisiilor de specialitate au dat avizul cu 31 de voturi pentru şi nouă împotrivă.

"Obiectivul ministerului este cel de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului cultural", a spus Daniel Barbu.

13:05 - Ministrul propus al Economiei, Varujan Vosganian, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Varujan Vosganian a fost validat cu 57 de voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere.

"Trebuie realizat transferul bilateral avantajos al industriei de stat, acolo unde se poate, la industria de apărare am rezerve. Statul nu trebuie să fie un partener pasiv prin participaţiile la marile companii, chiar dacă participaţiile dau acces la informaţii şi mai puţin la decizii. Statul trebuie să aibă rol în respectarea contractelor de privatizare", a declarat Varujan Vosganian.

13:00 - Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat aviz favorabil candidatului pentru funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

Senatorii şi deputaţii au exprimat un vot deschis, prin ridicarea mâinii, rezultatul fiind 21 de voturi pentru, 7 împotrivă şi 3 abţineri.

Comisiile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au început audierea miniştrilor propuşi să facă parte din viitorul Guvern Ponta .

Noii miniştri, învestiţi vineri seara

Premierul Victor Ponta a declarat că vineri va avea loc votul de învestitură în Parlament pentru membrii Guvernului.

Şedinţa plenului Parlamentului de învestire a Guvernului Ponta este programată pentru ora 14.00.

El a mai spus că vineri seară, "târziu", noul Guvern va depune jurământul la Palatul Cotroceni.

Premierul a spus că, imediat după şedinţa Camerei în cazul Stan, se vor întruni Birourile Permanente, care vor stabili programul audierilor în Comisii.

Ponta a adăugat că în jurul orelor 15-16 va începe plenul pentru învestitură, care va dura patru ore.

Întrebat când va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri la Palatul Cotroceni, Ponta a estimat că acest lucru s-ar putea întâmpla în jurul orelor 19.00-20.00.

"În funcţie de proceduri, îmi e foarte greu să vă spun exact pe minute o oră, depinde de când se termină şedinţa la Cameră. Când s-a terminat şedinţa se întrunesc Birourile reunite şi se pregătesc comisiile pentru audierea miniştrilor. Mai devreme de ora 14.00-15.00 e greu să cred că se termină audierea miniştrilor. Şedinţa de învestire durează cel puţin trei ore, patru ore cu tot cu votul. Probabil că în această seară, târziu, vom fi la Cotroceni pentru depunera jurământului", a adăugat premierul.

Chestionat dacă în cursul serii de vineri va fi jurământul la Cotroceni, el a răspuns: "Sigur că da".

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri
Știri 10 Iunie 2024, 19:42

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri

Cele mari grupuri politice rămân creştin-democraţii din Partidul Popular European, social-democraţii şi liberalii din Renew.

Care sunt cele mai mai grupuri politice din Parlamentul European, după alegeri
PSD se declară câştigătorul alegerilor locale și europarlamentare
Știri 10 Iunie 2024, 19:36

PSD se declară câştigătorul alegerilor locale și europarlamentare

La europarlamentare, PSD se bazează pe scorul foarte bun al alianţei electorale pe care a format-o cu PNL, alături de care a...

PSD se declară câştigătorul alegerilor locale și europarlamentare
Peste 9,4 milioane de români au votat la scrutinul pentru Parlamentul European
Știri 10 Iunie 2024, 08:25

Peste 9,4 milioane de români au votat la scrutinul pentru Parlamentul European

Peste 9,4 milioane de români au votat, duminică, 9 iunie, la scrutinul pentru Parlamentul European şi cu 400.000 mai puţini...

Peste 9,4 milioane de români au votat la scrutinul pentru Parlamentul European
Declarațiile oamenilor politici după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului
Știri 10 Iunie 2024, 08:10

Declarațiile oamenilor politici după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a mulţumit românilor pentru votul şi încrederea acordate şi a subliniat că...

Declarațiile oamenilor politici după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului
Exit-poll: Alianța PSD-PNL a câștigat alegerile europarlamentare cu 54%.  Nicușor Dan câștigă Primăria Capitalei
Știri 09 Iunie 2024, 22:16

Exit-poll: Alianța PSD-PNL a câștigat alegerile europarlamentare cu 54%. Nicușor Dan câștigă Primăria Capitalei

Alianţa PSD-PNL a câştigat alegerile europarlamentare din 9 iunie, fiind creditată cu 54% din voturile exprimate,...

Exit-poll: Alianța PSD-PNL a câștigat alegerile europarlamentare cu 54%. Nicușor Dan câștigă Primăria Capitalei
Mesaje ale liderilor politici după exercitarea votului
Știri 09 Iunie 2024, 14:28

Mesaje ale liderilor politici după exercitarea votului

Toţi liderii politici au declarat, la ieşirea de la urne, că au votat pentru dezvoltarea comunităţilor locale şi pentru o...

Mesaje ale liderilor politici după exercitarea votului
Toni Greblă: Premisa esenţială este ca oamenii să meargă la vot
Știri 09 Iunie 2024, 10:24

Toni Greblă: Premisa esenţială este ca oamenii să meargă la vot

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că toate secţiile de votare din ţară sunt deschise.

Toni Greblă: Premisa esenţială este ca oamenii să meargă la vot
Aproape 900.000 de alegători din toată ţara au votat până la ora 9:00
Știri 09 Iunie 2024, 09:36

Aproape 900.000 de alegători din toată ţara au votat până la ora 9:00

Aproape 900.000 de alegători din toată ţara au votat până la ora 9.00  la alegerile locale şi europarlamentare,...

Aproape 900.000 de alegători din toată ţara au votat până la ora 9:00