Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Audieri-maraton ale miniştrilor Cabinetului Ponta

În mai puţin de trei ore, persoanele nominalizate de premierul Victor Ponta pentru funcţiile de ministru au fost audiate de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Audieri-maraton ale miniştrilor Cabinetului Ponta

Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Decembrie 2012, 11:14

Toţi miniştrii Cabinetului Ponta au primit avize favorabile din partea Comisiilor de specialitate ale parlamentului, în timpul unor audieri-maraton.

14:41 Nicolae Bănicioiu, propus pentru portofoliul Tineretului şi Sportului, Remus Pricopie, propus ca ministru al Educaţiei Naţionale, şi Mihnea Costoiu, propus ca ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, au primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de învăţământ ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Remus Pricopie, a declarat, vineri, că depolitizarea învăţământului trebuie să figureze pe agenda ministerului şi a precizat că nu face parte din niciun partid.

"Legat de organizarea ministerului, propunerea premierului de a avea un minister al Educaţiei şi un ministru delegat care să se concentreze pe superior şi cercetare e foarte bună, pentru că acest domeniu ar trebui mai bine evidenţiat. Nu cred că e momentul unei rupturi în două ministere, dar cred că Ministerul Educaţiei va funcţiona foarte bine. A mai existat un astfel de sistem în 2001", a spus Pricopie, la Palatul Parlamentului.

14:39 Liberalul Cristian David, propus pentru postul de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Senatului şi Parlamentului.

Cristian David a obţinut avizul cu opt voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere.

14:35 Social-democratul Mircea Duşa, propus pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, a primit aviz favorabil, vineri, din partea parlamentarilor reuniţi în comisiile de specialitate.

Duşa a primit 18 voturi pentru şi şapte împotrivă.

14:33 Doina Adriana Pană a primit vineri aviz favorabil de la membrii celor patru comisii de specialitate reunite din Parlament, pentru preluarea portofoliului de ministru delegat pentru Dialog Social în cabinetul Victor Ponta.

Parlamentarii au avizat numirea Doinei Pană cu 30 de voturi pentru, 10 voturi împotrivă şi 2 abţineri.

Pacea socială trebuie realizată prin restructurarea şi reorganizarea dialogului social, iar acesta este principalul obiectiv al mandatului meu, a declarat Doina Pană.

14:31 Membrii comisiilor pentru administraţie din Camera Deputaţilor şi Senat i-au acordat aviz favorabil social-democratului Liviu Dragnea, propus ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în Cabinetul Ponta II.

Un număr de 33 de senatori, membri ai comisiilor de specialitate, au votat "pentru" un aviz favorabil, iar patru senatori au votat "împotrivă".

14:22 Ministrul propus pentru portofoliul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a fost avizat favorabil pentru acest post, vineri, de comisiile reunite de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Decizia a fost luată cu 23 de voturi favorabile şi trei împotrivă.

14:19 Ministrul delegat propus pentru buget, Liviu Voinea, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Acesta a fost validat cu 23 de voturi pentru, opt împotrivă şi trei abţineri.

14:13 Ministrul propus al Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Daniel Chiţoiu a fost validat cu 31 de voturi pentru, trei împotrivă şi două abţineri.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va cunoaşte o restructurare profundă, plecând de la structurile de control, a declarat Chiţoiu.

"Vom avea o singură instituţie de control pe modelul Germaniei, Franţei, Spaniei, care să se ocupe de controlul operativ de evaziune fiscală antifraudă şi care să meargă pe bază de analiză de risc existând, şi în momentul de faţă, o structură în cadrul ANAF care face această analiză de risc, celelalte structuri de control fiscal urmând să facă controlul fiscal de fond la companii", a spus Chiţoiu.

14:12 Mona Pivniceru, propusă pentru portofoliul Justiţiei, a primit vineri aviz favorabil în Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei.

Avizul a fost acordat cu 43 de voturi pentru, 14 împotrivă şi o abţinere.

14:11 Ministrul propus al Energiei, Constantin Niţă, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Constantin Niţă a fost validat cu 57 de voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

Ministrul propus pentru Energie, Constantin Niţă, intenţionează să modifice Legea energiei, pentru o limitare a creşterilor excesive ale preţurilor.

"Intenţia mea este să facem ordine în sectorul energetic. Sunt adeptul parteneriatului public-privat, trebuie probabil să schimbăm legea. Trebuie modificată şi Legea Energiei, altfel preţul o ia razna", a declarat Constantin Niţă

Acesta a precizat că priorităţile în domeniul energetic vizează reducerea importurilor, modernizarea instalaţiilor şi calitatea serviciilor, investiţiile în proiectele mari.

14:07 Ministrul desemnat al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a primit avizul favorabil pentru preluarea portofoliului, de la comisiile de afaceri europene reunite ale Parlamentului.

Avizul a fost aprobat cu 18 voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere.

14:06 Ministrul propus al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a primit joi aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Mariana Câmpeanu a fost validată cu 43 voturi pentru, 17 împotrivă şi 2 abţineri.

14:00 - Radu Stroe, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor reuniţi în Comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senat.

Membrii comisiilor au dat avizul cu 18 voturi pentru, cinci împotrivă şi o abţinere.

13:50 - Eugen Nicolăescu, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a primit aviz favorabil în comisiile parlamentare.

El a întrunit 20 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abţineri.

13:40 - Ministrul propus al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Rovana Plumb a primit votul favorabil din partea a 27 de membri votanţi, în timp ce 4 voturi au fost împotrivă şi 3 abţineri.

Rovana Plumb a afirmat în cadrul audierilor că discuţiile pe subiectul exploatării de la Roşia Montană vor putea continua după ce se stabilesc garanţiile de mediu.

13:20 - Maria Grapini a fost validată cu 57 de voturi pentru, opt voturi împotrivă şi o abţinere, pentru funcţia de ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism.

13:10 - Daniel Barbu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii şi Cultelor, a fost avizat favorabil, cu 31 de voturi pentru şi nouă împotrivă, de parlamentarii reuniţi în Comisiile de cultură şi cele ale drepturilor omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi Senat.

Membrii comisiilor de specialitate au dat avizul cu 31 de voturi pentru şi nouă împotrivă.

"Obiectivul ministerului este cel de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului cultural", a spus Daniel Barbu.

13:05 - Ministrul propus al Economiei, Varujan Vosganian, a primit vineri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Varujan Vosganian a fost validat cu 57 de voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere.

"Trebuie realizat transferul bilateral avantajos al industriei de stat, acolo unde se poate, la industria de apărare am rezerve. Statul nu trebuie să fie un partener pasiv prin participaţiile la marile companii, chiar dacă participaţiile dau acces la informaţii şi mai puţin la decizii. Statul trebuie să aibă rol în respectarea contractelor de privatizare", a declarat Varujan Vosganian.

13:00 - Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat aviz favorabil candidatului pentru funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu.

Senatorii şi deputaţii au exprimat un vot deschis, prin ridicarea mâinii, rezultatul fiind 21 de voturi pentru, 7 împotrivă şi 3 abţineri.

Comisiile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au început audierea miniştrilor propuşi să facă parte din viitorul Guvern Ponta .

Noii miniştri, învestiţi vineri seara

Premierul Victor Ponta a declarat că vineri va avea loc votul de învestitură în Parlament pentru membrii Guvernului.

Şedinţa plenului Parlamentului de învestire a Guvernului Ponta este programată pentru ora 14.00.

El a mai spus că vineri seară, "târziu", noul Guvern va depune jurământul la Palatul Cotroceni.

Premierul a spus că, imediat după şedinţa Camerei în cazul Stan, se vor întruni Birourile Permanente, care vor stabili programul audierilor în Comisii.

Ponta a adăugat că în jurul orelor 15-16 va începe plenul pentru învestitură, care va dura patru ore.

Întrebat când va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniştri la Palatul Cotroceni, Ponta a estimat că acest lucru s-ar putea întâmpla în jurul orelor 19.00-20.00.

"În funcţie de proceduri, îmi e foarte greu să vă spun exact pe minute o oră, depinde de când se termină şedinţa la Cameră. Când s-a terminat şedinţa se întrunesc Birourile reunite şi se pregătesc comisiile pentru audierea miniştrilor. Mai devreme de ora 14.00-15.00 e greu să cred că se termină audierea miniştrilor. Şedinţa de învestire durează cel puţin trei ore, patru ore cu tot cu votul. Probabil că în această seară, târziu, vom fi la Cotroceni pentru depunera jurământului", a adăugat premierul.

Chestionat dacă în cursul serii de vineri va fi jurământul la Cotroceni, el a răspuns: "Sigur că da".

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Știri 07 Mai 2024, 20:08

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030

Maia Sandu a declarat că responsabilii de la Chişinău lucrează pentru a reintegra Transnistria, regiunea separatistă pro-rusă...

Maia Sandu: Republica Moldova vrea să adere la UE până în 2030
Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Știri 07 Mai 2024, 09:47

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden

Cei doi lideri vor celebra cei 20 de ani de când România a devenit membră a NATO, iar preşedintele Biden îi va mulţumi...

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de omologul american, Joe Biden
Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Știri 02 Mai 2024, 18:27

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council

Ceremonia acordării premiilor Consiliului Atlantic 2024, denumite de mass-media 'Oscarurile Washingtonului', va avea loc în...

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tankul Atlantic Council
Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Știri 01 Mai 2024, 16:06

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii

Intrăm într-o perioadă în care este ușor să cădem victime pericolelor extremismului, manipulării și a cercetărilor...

Cum sunt folosite unele cercetări sociologice pentru a induce în eroare cetățenii
Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Știri 30 Aprilie 2024, 17:07

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că au crescut și încasările din contribuţii sociale cu 22% și că sunt bani pentru...

Marcel Ciolacu: Veniturile la bugetul de stat au crescut cu 19%. Sunt bani pentru recalcularea pensiilor în septembrie
Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Știri 26 Aprilie 2024, 14:51

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră se desfăşoară conform programului, a declarat...

Proiectul Neptun Deep de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră "se desfăşoară conform programului"
Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Știri 25 Aprilie 2024, 20:04

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște

Pensionarii îşi vor putea primi în avans drepturile înainte de sărbătorile pascale, a afirmat purtătorul de cuvânt al...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paște
Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990