Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal: Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenor

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, a vorbit la Apel Matinal despre Programul Start-up Nation 2018.

Apel Matinal: Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenor

Articol de Radiojurnal, 27 Decembrie 2018, 11:12

Programul Start-up Nation 2018 a intrat în linie dreaptă, procedura de implementare fiind publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Astăzi are loc deschiderea aplicaţiei pentru înscrierea în program.

Acest lucru va fi posibil timp de 30 de zile lucrătoare.

Obiectivele principale sunt stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora cu prioritate în zonele geografice mai puţin dezvoltate economic, crearea de noi locuri de muncă şi inserţia pe piaţa muncii a persoanelor defavorizate a şomerilor şi absolvenţilor. Este în direct la "Apel Matinal" ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat,

Realizator: Întâi de toate, "La mulţi ani domnule ministru!

Ştefan Radu Oprea: Mulţumesc, la fel!

Realizator: Spuneţi-ne care este scopul Programul Start-up Nation 2018?

Ştefan Radu Oprea: Start-up Nation 2018 ca şi 2017 trebuie să redeştepte spiritul antreprenorial în rândul celor care doresc să debuteze şi, atenţie, debutul se poate face la orice vârstă. Arată şi rezultatele din 2017, 33% au avut vârsta până în 30 de ani, între 30 şi 40 de ani, 33% dintre cei care au aplicat şi apoi peste 40 de ani ceilalţi 33%. Deci, antreprenor poţi fi tânăr oricând şi poţi debuta în afaceri la orice vârstă. Anul acesta Start-up Nation 2018 dorim să arătăm că am învăţat foarte multe din desfăşurarea Start-up Nation 2017 şi atunci venim cu simplificare, cu un plan de afaceri mult mai simplu, cu un tratament unitar la ghişeele băncilor partenere şi la agenţiile regionale astfel încât oriunde, oricare dintre cei care doresc să debuteze în afaceri să aibă aceleaşi răspunsuri la întrebările pe care le pot pune şi avem câteva chestiuni noi cu care am venit, avem un avans de 30% care poate fi solicitat contragaranţii. De asemenea, aţi menţionat şi dumneavoastră, un criteriu important din punctul meu de vedere, acela de încurajare a spiritului antreprenorial acolo unde este mai puţin dezvoltat, în zonele unde lucrurile merg un pic mai greu, ştiţi urmează Preşedinţia României, unul dintre criteriile principale pe care le avem, priorităţile pe care le avem este cel legat de coeziune. Coeziunea trebuie să se manifeste inclusiv în partea de antreprenoriat şi să venim cu dezvoltare şi cu această alocaţie financiară nerambursabilă de 200 de mii de lei pe care Guvernul României o aduce fiecăruia dintre cei care doreşte să debuteze astăzi în afaceri, zece mii de proiecte şi cu prioritate în zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere antreprenorial.

Realizator: Aţi specificat câte proiecte ar putea fi finanţate, zece mii ziceţi.

Ştefan Radu Oprea: Zece mii de proiecte.

Realizator: Cum se va face selecţia candidaţilor?

Ştefan Radu Oprea: Selecţia este foarte simplă. Este în mod electronic dar în aplicaţia software pe care o avem, punctajul se face în mod automat, iar apoi dacă se întâmplă să avem un punctaj egal mai avem patru criterii pentru departajare legate de locurile de muncă. Oricare guvern în lumea aceasta doreşte să încurajeze cât mai multe locuri de muncă, înfiinţarea lor şi să fie, bineînţeles, stabile, durabile. Al doilea criteriu este legat de locurile de muncă pe zona noastră ţintă, adică cei care debutează în afaceri din rândul studenţilor sau celor care au terminat studiile de curând sau care provin din şomaj sau sunt persoane cu dizabilităţi. Al treilea criteriu este cel legat de investiţiile în echipamente pentru că dorim să încurajăm investiţiile în utilaje, în echipamente. Şi al patrulea criteriu este cel legat de data şi ora depunerii. Aţi spus foarte bine, 30 de zile lucrătoare, deci avem timp să finalizăm proiectele în conformitate cu procedurile care sunt afişate pe site-ul nostru www.imm.gov.ro.

Realizator: Aplicaţia se lansează începând de astăzi. De la ce oră?

Ştefan Radu Oprea: Ora 10:00

Realizator: De la ora 10:00, să o nominalizăm încă o dată, să ştie oamenii.

Ştefan Radu Oprea: Deci, pe www.imm.gov.ro se deschide aplicaţia la ora 10:00.

Realizator: Spuneţi-ne, se simplifică birocraţia prin lansarea acestei aplicaţii?

Ştefan Radu Oprea: Da, sigur, simplificăm foarte mut şi am simplificat inclusiv în planul de afaceri. Anul acesta pentru că eu consider şi noi în minister considerăm că antreprenorul ştie cel mai bine ce să facă cu cei 200 de mii de lei, ceea ce este bun pentru afacere lui, am simplificat procedurile de achiziţii publice, nu mai cerem cele trei oferte pentru a putea compara. De asemenea, venim cu o sumă forfetară pentru partea de salarii, chirii, servicii de contabilitate pe care le pot avea cei care aplică în 2018, întrucât cred că antreprenorul trebuie să-şi vadă în primul rând de creşterea afacerii lui şi de a face profit, nu de a plimba hârtii.

Realizator: Da. Şi puteţi să ne spuneţi ce tipuri de afaceri se pot lansa prin această aplicaţie?

Ştefan Radu Oprea: Anul acesta venim, iarăşi, cu un element de noutate şi în afara producţiei, industriilor creative, IT, care au fost anul trecut, am venit şi cu partea de servicii, pentru că avem nevoie de servicii de calitate în România, astăzi.

Realizator: Cred că este foarte bine, se vor bucura foarte mulţi de această decizie. Aş vrea, ce vreau să vă spun, domnule ministru, s-au dat foarte multe definiţii, foarte multe încercări de explicaţii ale acestui termen numit "Startup". Dumneavoastră cum l-aţi delimita în cuvinte?

Ştefan Radu Oprea: Proiectul acesta "Start-up Nation" este proiectul de debut, este prima parte atunci cand încercăm să trezim spiritul antreprenorial.

Din nefericire, cifrele în România nu erau cele mai prietenoase, 2,2 companii la suta de locuitori, ultimul loc în Europa, şi a trebuit să venim cu acest program specific dedicat României, pentru a reuşi să aducem pe cei care au în ei această dorinţă de a deveni antreprenori, dar din diverse motive nu au încercat să-şi descopere în interior şi să-şi ia destinul, vocaţia, să se descopere în interior şi să-şi ia destinul în propriile mâini. "Start-up Nation" vine să facă acest lucru prin cei 200.000 de lei alocaţie financiară nerambursabilă. Stimulăm pe cei care ştiu şi pot să fie antreprenori să încerce să debuteze în afaceri.

Aş vrea, în acelaşi timp, să atrag atenţia asupra unor lucruri pe care le-am constatat şi am foarte multe mesaje în ultima vreme, de la colegi care au debutat, de la afacerişti care au debutat în 2017 şi care, pentru că au avut parte de consultanţi mai puţin serioşi, sau au mers în ideea de a avea foarte multe locuri de muncă, pentru că este unul dintre criterii, însă eu îi rog şi îmi doresc ca cei care debutează în afaceri să se gândească serios şi să aibă un plan de afaceri solid şi care să aibă numărul de locuri de muncă sustenabil în timp. Şi atunci îi rog să se gândească foarte bine, să nu se lase influenţaţi doar de dorinţă de a putea să ia consultantul cei 8.000 de lei care sunt eligibili în costurile proiectelor şi să facă acest lucru fiind pe deplin conştienţi despre posibilitatea de a susţine locurile de muncă, pentru că acesta este unul dintre crtiteriile pe care le monitorizăm timp de doi ani de zile, numărul de locuri de muncă pe care le-am scris în planul de afaceri că le generăm. Şi atunci, cred că împreună cu cei care sunt corecţi, pentru că avem şi foarte mulţi consultanţi de bună calitate, altfel, fără ei, "Start-up Nation - 2017" ar fi fost mult mai greu de derulat. Ştiţi foarte bine că din cele 10.000 de proiecte selectate anul trecut au fost încheiate 8.444 de contracte, dintre care 7.200 sunt deja afaceri care au viaţă în ele şi sunt foarte mulţi cei care, astăzi, pot să transmită acea energie pozitivă a celui care reuşeşte şi este fericit cu ceea ce face.

Realizator: Vă dorim succes în programul "Start up Nation -2018", domnule ministru!

Ştefan Radu Oprea: Şi eu le urez succes celor care astăzi, începand cu ora 10:00, vor pune proiectele care se vor transforma în noile afaceri poate, de ce nu, regionale, internaţionale, ale României.

Guvernul a adoptat  normele de aplicare a legii pensiilor. "Nicio pensie nu va scădea"
Știri 29 Februarie 2024, 09:21

Guvernul a adoptat normele de aplicare a legii pensiilor. "Nicio pensie nu va scădea"

Premierul Marcel Ciolacu a dat din nou asigurări că nicio pensie nu va scădea ca efect al noii legi, ci, dimpotrivă, aceste...

Guvernul a adoptat normele de aplicare a legii pensiilor. "Nicio pensie nu va scădea"
România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Știri 29 Februarie 2024, 09:07

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032

În decurs de un an, Guvernul ar urma să aprobe perimetrele eoliene din zona Mării Negre, iar ulterior Ministerul Energiei va...

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Știri 28 Februarie 2024, 17:45

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi

Guvernul a promis pensionarilor că le va recalcula pensiile anul acesta, cu scopul de a le majora în mod echitabil.

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Știri 28 Februarie 2024, 11:15

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă

Primarul a încălcat dispoziţiile din legea referitoare la incompatibilităţile persoanelor cu funcţii publice şi ordonanţa...

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
Știri 28 Februarie 2024, 10:33

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani

Senatul a adoptat o propunere legislativă, potrivit căreia valabilitatea permiselor de conducere creşte de la 10 la 15 ani.

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
Știri 27 Februarie 2024, 11:37

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a spus la Radio România Actualități, că printr-o...

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Știri 27 Februarie 2024, 11:27

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor

Ministrul Finanțelor a declarat că toate alegerile din acest an ar fi costat statul român aproximativ patru miliarde de lei,...

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Agenda Parlamentului
Știri 26 Februarie 2024, 08:02

Agenda Parlamentului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este invitat la 'Ora prim-ministrului' pentru a da explicaţii privind încetinirea ritmului de...

Agenda Parlamentului