Ascultă Radio România Actualitaţi Live

APEL MATINAL. Interviu cu vicepremierul Guvernului României, Daniel Suciu

Vicepremierul Guvernului României şi ministru al dezvoltării regionale, Daniel Suciu, a vorbit, la Radio România Actualități, despre Summitul european al regiunilor şi oraşelor.

APEL MATINAL. Interviu cu vicepremierul Guvernului României, Daniel Suciu

Articol de Cătălin Cârnu, 14 Martie 2019, 11:09

Realizator: Al 8-lea Summit european al regiunilor şi oraşelor este organizat de Comitetul regiunilor în cooperare cu preşedinţia română a Consiliului UE.

Acesta reuneşte, începând de astăzi, timp de două zile, la Bucureşti, lideri europeni, naţionali, regionali şi locali de pe întregul continent pentru a dezbate viitorul Europei şi modul în care cetăţenii se pot implica activ în proiectul construcţiei şi dezvoltării europene prin intermediul autorităţilor locale şi regionale.

Un aspect pe care îl vom discuta în continuare, printre altele, cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, Daniel Suciu, vicepremier al Guvernului României şi ministru al dezvoltării regionale. Bună dimineaţa.

Daniel Suciu: Bună dimineaţa. Şi salut cu mult respect pe radioascultătorii dvs.

Realizator: Ministerul Dezvoltării este organizator al lucrărilor acestui summit, alături de Ministerul de Externe. Dar ce include până la urmă agenda celor două zile?

Daniel Suciu: Înainte de toate, e un foarte important eveniment care este în marja preşedinţiei României a Consiliului UE, mai ales că este al doilea cel mai mare eveniment în aceste şase luni, mai ales că reuneşte în jur de 1.000 de participanţi din toată Europa, dar şi din România, iar având în vedere tot acest context de pe plan european - cu alegeri europarlamentare care ne aşteaptă peste mai puţin de două luni, cu discuţiile şi cu voturile pe Brexit, care au loc chiar în zilele acestea - e un eveniment de la care foarte multă lume aşteaptă, aşa cum este şi titlul acestui al optulea summit, reconstruirea Europei. Şi partea română, noi vom vorbi în special despre coeziunea, aşa cum ne-am asumat-o noi ca şi valoare a UE, ca şi motto al preşedinţiei noastre, şi vrem să discutăm şi vrem să-i ascultăm şi pe aleşii locali români, şi pe aleşii locali din Europa, cum am putea, ce ar trebui să facă cetăţenii, autorităţile locale să dăm un nou impuls proiectului european, mai ales în această perioadă destul de complicată pentru proiectul european.

AUDIO Interviul cu vicepremierul Daniel Suciu:

Realizator: Apropo de impuls, am tot vorbit în ultima perioadă de proiectele prioritare de investiţii la nivel naţional. Care ar trebui să fie acestea, evident, în opinia dvs?

Daniel Suciu: Ministerul pe care îl conduc face şi prioritizează foarte multe investiţii şi chiar mă bucur că am oportunitatea să vorbesc despre aceste lucruri. Gestionăm cel mai mare, cel mai de succes proiect, program de investiţii creat după 1989, iar radioascultătorii dvs, în special autorităţile locale, ştiu foarte bine la ce mă refer şi mă refer la Programul naţional de dezvoltare locală. Şi vreau să ştie absolut toţi cei care ne ascultă că, doar prin acest program, începând cu 2013, Guvernul României alocă 47 de miliarde de lei pentru 12.681 de investiţii în România. Practic, nu există unitate administrativ-teritorială, fie că discutăm de Consiliul Judeţean, municipiu, oraş sau comună, care să nu aibă o investiţie în derulare pe acest program. Şi, dacă vorbim de prioritizare, noi am spus-o încă de la crearea acestui program că ne interesează foarte mult ca priorităţile comunităţilor locale să fie finanţate şi, când spun priorităţi, mă refer la reţele de apă şi canalizare, la infrastructură rutieră, la infrastructură de sănătate şi exact de aceea a fost creat acest program care funcţionează. Indiferent de ceea ce spun, din punct de vedere politic, unele partide sau altele, acest program funcţionează şi, prin multele mele deja întâlniri cu primarii, indiferent de culoarea lor politică, mi-au spus acest lucru şi trebuie să reţinem acest lucru. Şi până îmi finalizez mandatul vreau ca toate cele 12.681 de şantiere să fie închise, plătite, iar cetăţenii să beneficieze de tot ceea ce ne-am propus şi de un standard de viaţă cât mai apropiat de al celorlalte ţări din UE.

Realizator: Rămânem echilibraţi, nu facem politică, cel puţin aici, la "Apel matinal", dar apropo de cele peste 12.000 de proiecte, ştiu că la un moment dat aţi dispus chiar verificări privind achiziţia unor lucrări derulate prin Programul naţional de dezvoltare locală. Care ar fi rezultatele, dacă le-aţi primit?

Daniel Suciu: Controlul încă se desfăşoară, tocmai pentru că ştiu exact cât de mult au muncit colegii mei din minister, cât de mult au muncit autorităţile locale, primarii prin a-şi face aceste proiecte şi pentru că au apărut în spaţiul public anumite suspiciuni vizavi de patru investiţii, pentru că mi-am propus un mandat în care transparenţa să fie cuvântul de ordine, am dispus un control vizavi de cum s-au derulat investiţiile în cele câteva unităţi administrativ-teritoriale şi am trimis inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru că vreau să văd, dacă ceea ce s-a angajat câştigătorul unei licitaţii că va face, a făcut până la ultimul centimetru de vopsea, până la ultimul centimetru de mobilier. Totul trebuie să fie exact cum şi-au asumat şi în acest spirit am dispus acest control, pentru că nu doresc să planeze absolut nicio suspiciune asupra acestui proiect revoluţionar care, într-adevăr, dezvoltă România.

Realizator: Am sesizat în ultima vreme că mulţi dintre miniştrii cabinetului au ieşit pe teren, ca să spun aşa. Aţi verificat personal multe dintre proiectele de infrastructură şi vă întreb gândindu-mă la viitorul acestor investiţii în infrastructură.

Daniel Suciu: Am spus-o încă din prima mea zi de mandat că nu-mi doresc să fiu un ministru care stă în birou. Şi tocmai pentru că acest minister derulează atât de multe investiţii şi atât de importante pentru cetăţenii României. Îmi doresc foarte mult să le văd la faţa locului, îmi doresc foarte mult şi o să imprim un parteneriat corect şi onest între ministerul acesta şi autorităţile locale, iar acest lucru nu pot să-l fac decât mergând foarte mult pe teren şi deja am şi făcut-o. Am mers în patru judeţe şi o voi face în continuare, în fiecare săptămână a mandatului meu, pentru că administraţia şi nevoile oamenilor le afli foarte bine sau mult mai bine exact la faţa locului şi aceasta va fi constanta activităţii mele.

Realizator: Pe finalul interviului, sper să nu greşesc, aţi fost ziarist, nu?

Daniel Suciu: Am fost ziarist.

Realizator: Asta apropo de teren, poate aţi făcut mult teren ca reporter. Dar vă lansez o provocare. Dacă dvs aţi fi acum ziarist, aţi fi în locul meu, ce întrebare i-aţi lansa ministrului dezvoltării?

Daniel Suciu: Dacă se teme de această uriaşă provocare şi responsabilitate.

Realizator: Şi, vă temeţi?

Daniel Suciu: Nu mă tem, în schimb ştiu exact care sunt aşteptările şi de la Guvernul României, dar şi de la acest minister, unul care, o repet, influenţează în bine viaţa românilor şi cred că am greşit pentru că nu am spus mult mai tare şi mai apăsat ceea ce facem bine. Şi eu voi face acest lucru, indiferent cât de tare sau de mult se vor supăra... am spus că nu facem politică...

Realizator: Exact.

Daniel Suciu:... anumite partide politice. Ministerul pe care îl conduc are un parteneriat cu absolut toate administraţiile locale din România şi am de gând să fac acest parteneriat mult, mult mai strâns şi mă voi ţine de cuvânt.

Realizator: Vă mulţumesc pentru prezenţa la "Apel matinal". Succes, pentru că vor fi încă două zile cu o agendă extrem de plină.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"