Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Antonescu, reales preşedintele PNL. Iohannis, prim-vicepreşedinte

Crin Antonescu a fost reales preşedintele liberalilor. De asemenea Congresul PNL l-a votat în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului pe Klaus Iohannis, primarul Sibiului.

Antonescu, reales preşedintele PNL. Iohannis, prim-vicepreşedinte

Articol de Amalia Bojescu, 23 Februarie 2013, 11:59

UPDATE Echipa lui Crin Antonescu a câştigat alegerile pentru preşedinţia PNL cu 1434 de voturi, 44 au fost împotrivă, iar 50 de voturi nule.

Votul de sâmbătă nu a fost o surpriză, în condiţiile în care Crin Antonescu a fost singurul care a candidat pentru funcţia de preşedinte al partidului.

Liderul liberal a precizat că votul îl împarte nu numai cu echipa câştigătoare ci şi cu cei care reprezintă partidul.

"Echipa mea nu este formată însă doar din cei 31 de membri pe care i-aţi mandatat. Echipa mea sunteţi toti, dumneavoastră şi restul de oameni cu care împart PNL.Mulţumesc şi am, chiar şi această dată emoţii, nu doar cauzate de recunoştinţa în faţa încrederii, ci mai ales cauzate de gândul că este ultima oară când particip, cel puţin ca preşedinte al PNL, la un Congres al partidului", a mai spus preşedintele reales al PNL.

Crin Antonescu a recunoscut că are emoţii cauzate nu doar de încrederea pe care liberalii i-au acordat-o, ci şi de faptul că este ultima dată când participă, cel puţin ca preşedinte al PNL, la un congres al partidului.

Liderul PNL este încrezător că liberalii vor porni cu mai multă încredere, forţă şi unitate.

Antonescu se va retrage de la conducerea PNL, dacă nu va câștiga prezidențialele

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat că dacă nu va câştiga alegerile prezidenţiale din 2014 se va retrage din conducerea formaţiunii.

Crin Antonescu porneşte noul mandat cu o echipă formată dintr-un prim-vicepreşedinte - Klaus Iohannis, un secretar general - Eduard Hellvig şi cu 31 de vicepreşedinţi.

Proiectul politic al noii echipe de conducere are în vedere susţinerea lui Victor Ponta ca premier al USL, modificarea Constituţiei, câştigarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Crin Antonescu spunea că acest din urmă obiectiv nu reprezintă o ameninţare la adresa partenerilor din PSD deoarece crede că, după normalizarea României, cele două partide trebuie să se întoarcă la competiţia politică.

Delegaţii la Congres au adoptat şi patru rezoluţii care vor fi baza acţiunilor politice ale PNL în perioada următoare.

Una se referă la dezvoltarea economică a României prin stimularea sectorului privat şi administraţie publică centrată pe cetăţean.

Rezoluția "Modernizarea României"

Rezoluţia de modificare a Constituţiei prevede parlament bicameral cu cel mult 300 de membri în Camera Deputaţilor, iar Senatul să fie Cameră de reprezentare a regiunilor.

Rezoluția privind modificarea Constituției

Alături de Crin Antonescu şi de echipa cîştigătoare a fost şi Graham Watson, liderul grupului liberal din Parlamentul European, care a spus că pentru PNL ziua de astăzi este una de mare importanţă, iar partidul trebuie să se pregătească pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare.

Crin Antonescu a fost singurul candidat la preşedinţia partidului.


PNL s-a confruntat cu "o presiune extraordinară"

În discursul de prezentare a moţiunii sale, liderul liberal, Crin Antonescu, a afirmat că anul 2010 a fost unul greu pentru partid, an în care PNL s-a confruntat singur cu o presiune extraordinară.

Antonescu a susţinut că începând din 2010 regulile democraţiei au fost încălcate de către regimul Băsescu, şi l-a acuzat pe Emil Boc de faptul că a dus la deprecierea acțiunilor guvernamentale și ale instituțiilor statului.

"Anexarea Guvernului la Palatul Cotroceni, Parlamentului i-au fost retrase drepturile democratice și instituționale, corupția a devenit caracteristica dominantă a acelei perioade. Interesul național al României a fost neglijat și sacrificat din interese partizane de grupul din jurul lui Traian Băsescu. La toate acestea, PNL a trebuit să dea un răspuns excepțional, iar acesta a fost dectzia de constituire a Uniunii Social LIberale. Opțiunea PNL de a construi cu PC și PSD USL, nu a fost impulsionată de voința unui singur om sau a unui grup legitim de conducere, ci a partidului prin votul dat de membrii partidului. Oamenii mulți, cetățenii din toate zonele de activitate, de la oraș sau de la țară, au cerut unirea celor trei partide pentru ca au inteles că se luptă cu forțe politice care nu acționau fără scrupule și principii", a declarat Antonescu.

Moțiunea lui Crin Antonescu


Antonescu: USL, o provocare

Acesta a mai spus că a fost destul de greu să constituie o alianţă cu PSD.

"Nu a fost ușor să luam această decizie politică. Marea provocare a fost să punem alături partidele noatre, alegătorii tradiționali, să explicăm, mai ales noi liberalii, de ce este nevoie să facem acest lucru și cum ne păstrăm identititatea făcând acest lucru, a mai afirmat liderul liberal. PNL a trebuit să suporte atacurile permanente și puternice din partea celor care nu credeau în această alianță, dar mai ales să explice că nu își va pierde identitatea alăturându-se cu partide de doctrine diferite" a explicat liderul liberal.

Preşedintele PNL a susţinut că partidul său nu a fost pus niciodată pe locul al doilea în cadrul alianţei USL.

"PNL a intrat și funcționează în USL ca într-o mare alianță politică. PNL nu a fost pus nicio secundă în poziția a doua în această alianță. În momentul în care USL a proclamat principiul parității s-a avut în vedere o noțiune simbolică. Identitatea și onoarea PNL au fost pe deplin respectate" a mai spus el.

Antonescu: Interesele ţării primează intereselor proprii

Antonescu a mai spus că toţi liderii "trebuie să pună mai presus interesele țări".

"România este o țară atașată valorilor europene, dar este o țară care are propria ei identitate", a concluzionat el.

Crin Antonescu a vorbit și despre referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

El a precizat că toate demersurile făcute de USL, schimbarea președinților celor două Camere, a Avocatului Poporului, s-a făcut fără a încălca procedurile constituționale. PNL a acționat corect, s-a implicat legal și constituțional în procesul legat de referendum, s-a implicat în mobilizarea cetățenilor pentru a veni la vot.

"Orice guvernare de coaliție înseamnă o tensiune. Nu suntem o organizatie de maici, ci suntem un grup care incearca spo obțină poziții, lucruri, a mai spus Crin Antonescu, referindu-se la guvernarea Ponta 2.

Lista lui Antonescu

Antonescu îl propune pe Klaus Iohannis pentru poziţia de prim-vicepreşedinte, iar pe Eduard Hellvig pentru cea de secretar general al PNL, potrivit listei obţinute de Mediafax.

De asemenea, liderul PNL propune o listă de 15 vicepreşedinţi executivi, care vor fi aleşi de Congresul PNL.

Aceştia sunt:

► Daniel Chiţoiu - vicepreşedinte executiv cu atribuții privind coordonarea activității guvernamentale și a comisiilor de specialitate ale PNL;

► Radu Stroe - vicepreşedinte executiv cu atribuții de aplicare a Statutului și a hotărârilor partidului;

► Eugen Nicolăescu - vicepreşedinte executiv cu atribuții privind resursele umane;

► Norica Nicolai - vicepreşedinte executiv cu atribuții în domeniul afacerilor europene, relațiile cu ALDE și Internaționala Liberală și coordonarea grupului parlamentar din PE;

► Mihai Voicu - vicepreşedinte executiv cu atribuții în domeniul comunicării;

► Relu Fenechiu - vicepreşedinte executiv cu atribuții privind relația cu partidele politice;

► Varujan Vosganian - vicepreşedinte executiv cu atribuții privind programele și politicile sectoriale;

► Puiu Haşotti - vicepreşedinte executiv cu atribuții de coordonare a activității grupurilor parlamentare;

► Dan Motreanu - vicepreşedinte executiv cu atribuții de coordonare a rețelei electorale;

► Rareş Mănescu - vicepreşedinte executiv cu atribuții de coordonare a Consiliului de Coordonare a Municipiului București;

► Dan Radu Ruşanu - vicepreşedinte executiv cu atribuții privind administrația publică;

► Tudor Chiuariu - vicepreşedinte executiv cu atribuții privind afaceri constituționale, politici legislative, drepturi şi libertăți fundamentale;

► Cristian David - vicepreşedinte executiv cu atribuții privind relațiile externe;

► Florin Alexe - vicepreşedinte executiv cu atribuții de coordonare a organizațiilor speciale (TNL, OFL, CSL);

► Mircea Diaconu - vicepreşedinte executiv cu atribuții privind relațiile cu societatea civilă şi minorităţi.
România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Știri 29 Februarie 2024, 09:07

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032

În decurs de un an, Guvernul ar urma să aprobe perimetrele eoliene din zona Mării Negre, iar ulterior Ministerul Energiei va...

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Știri 28 Februarie 2024, 17:45

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi

Guvernul a promis pensionarilor că le va recalcula pensiile anul acesta, cu scopul de a le majora în mod echitabil.

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Știri 28 Februarie 2024, 11:15

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă

Primarul a încălcat dispoziţiile din legea referitoare la incompatibilităţile persoanelor cu funcţii publice şi ordonanţa...

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
Știri 28 Februarie 2024, 10:33

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani

Senatul a adoptat o propunere legislativă, potrivit căreia valabilitatea permiselor de conducere creşte de la 10 la 15 ani.

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
Știri 27 Februarie 2024, 11:37

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a spus la Radio România Actualități, că printr-o...

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Știri 27 Februarie 2024, 11:27

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor

Ministrul Finanțelor a declarat că toate alegerile din acest an ar fi costat statul român aproximativ patru miliarde de lei,...

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Agenda Parlamentului
Știri 26 Februarie 2024, 08:02

Agenda Parlamentului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este invitat la 'Ora prim-ministrului' pentru a da explicaţii privind încetinirea ritmului de...

Agenda Parlamentului
Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare
Știri 22 Februarie 2024, 10:21

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare

Alianţa Dreapta Unită, formată din USR, Forţa Dreptei şi PMP, a anunţat că va ataca în justiţie toate actele normative legate...

Opoziţia contestă comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare