Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri prezidențiale 2019. Știri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic, știri electorale despre activitatea candidaților la alegerile prezidențiale.

Alegeri prezidențiale 2019. Știri electorale

Articol de Alina Bordeiaşu, 27 Octombrie 2019, 19:59

Candidaţii la alegerile prezidenţiale şi-au programat şi astăzi acţiuni de campanie în ţară şi în Capitală.

Preşedintele Klaus Iohannis, candidatul PNL pentru un nou mandat, îşi va prezenta în Bucureşti programul prezidenţial intitulat: "Împreună pentru România normală".

În zona Ferentari din Capitală va merge, după-amiază, candidatul PSD, Viorica Dăncilă.

La Braşov va ajunge Dan Barna, candidatul USR-PLUS, pentru a-şi prezenta cele 10 proiecte pentru România.

Şi tot în oraşul de la poalele Tâmpei va ajunge şi candidatul UDMR, Kelemen Hunor, la Festivalul de Teatru Maghiar.
*
Candidatul Alianţei USR PLUS, Dan Barna, a discutat în ultimele săptămâni cu românii plecaţi în străinătate. El spunea, la Arad, că discuţiile s-au axat pe situaţia din ţară şi nevoia de schimbare.

Dan Barna: Am discutat cu foarte multe tipologii de români și cumva, într-un fel sau altul, toți mi-au spus că au plecat pentru că România /nu/ mai dădea viziune și nu mai dădea o direcție. Mulți dintre ei mi-au spus că s-ar întoarce în situația în care ar vedea că România are niște obiective și are o direcție de dezvoltare. Or, tocmai lucrul acesta trebuie să îl facă președintele, şi acel ce tip de președinte voi fi, de președinte implicat, de președinte activ, care poate să aducă pe agenda publică acele teme care într-adevăr contează și sunt relevante pentru cetățeni.

*
Prezent la Drobeta-Turnu Severin, Mircea Diaconu, candidat susţinut de alianţa electorală UN OM, formată din ALDE şi PRO România, le-a explicat cetăţenilor motivele pentru care a decis să intre în această competiţie.

Mircea Diaconu:Un președinte nu e de dreapta, nu-i de stânga, este al tuturor, nu are doctrină. Ținta mea este să mă fac înțeles și să spun niște lucruri și niște subiecte constituțional pe care nimeni dintre ceilalți nu le spune, să arăt o cărare pe care nu am mers nimeni de 30 de ani ca președinte și care e goală, plină de buruieni. În schimb, toți merg pe cărarea cealaltă, care nu e a lor, este alta, e a politicului, nu e a președintelui, președintele trebuie să meargă pe alte culoare. Asta spun și, dacă voi fi înțeles, consecința acestui lucru ar putea fi ca eu să ajung președinte, dar nu e țintă, e consecință.

*
Campania înseamnă: "atitudine, entuziasm şi convingere", a susţinut preşedintele Klaus Iohannis, candidat PNL, în faţa aleşilor locali ai formaţiunii, prezenţi la Sala Polivalentă.

Klaus Iohannis: Fiecare om are valoare, iar noi trebuie să instituim un stat care recunoaște valoarea fiecărui om. Asta așteaptă românii de la Partidul Național Liberal. Partidul oamenilor liberi, partidul oamenilor antreprenori, partidul care știe cum să construiască un stat de cetățeni - asta este România normală!


*
Theodor Paleologu, candidat PMP, este de părere că "o Românie performantă este, înainte de toate, o Românie prosperă". El a susținut nevoia unui stat eficient, în care funcțiile să fie obținute pe merit.

Theodor Paleologu: România este sufocată de reglementări, ea este sufocată de birocrație. E nevoie de mai multă libertate economică și, în același timp, de predictibilitate. Se schimbă regulile, se schimbă legile, se schimbă de la o lună la alta, de la o săptămână la alta, și lipsa de transparență în deciziile atât de importante care afectează economia.

*
La Botoşani, în faţa membrilor şi simpatizanţilor social-democraţi, Viorica Dăncilă, candidatul PSD la prezidenţiale, a vorbit despre nevoia de unitate.

Viorica Dăncilă: România este a noastră, a tuturor. În România trebuie să avem armonie. Și pe fundația pe care am clădit-o noi toți trebuie să punem cărămidă cu cărămidă, să construim viitorul acestei țări. Cred cu tărie că putem face acest lucru. Că avem nevoie de o altă abordare, avem nevoie de un preşedinte care să muncească 24 din 24 de ore, 7 zile din 7.

*
Ramona Ioana Bruynseels, candidatul Partidului Puterii Umaniste, pledează pentru un preşedinte cu rol activ în societate şi mesaje directe către cetăţeni.

Ramona Ioana Bruynseels:Mai mult ca niciodată, parcă, România are nevoie de un preşedinte dedicat oamenilor, de un preşedinte care iubește oamenii și căruia îi face plăcere să facă lucruri pentru oameni. Să îl vedem de preşedinte cât mai mult printre oameni, pentru că ăsta este rolul preşedintelui. Să alegem bine pe cine alegem și să ne urmăm sufletul și instinctul, să alegem oamenii; oamenii care credem noi că ne reprezintă cel mai bine.

RRA: "Alegeri electorale 2019. Ştiri electorale" ora 17.00
Realizator: Andrei Şerban

Prezent la Piatra Neamţ, Ninel Peia, candidatul Partidului Neamul Românesc, a spus că se bazează pe votul tuturor celor care simt româneşte.

Ninel Peia: În județul Neamț foarte mulți politicieni își iubesc acest judeţ, dar fiecare are o altă percepție și o altă viziune raportat la dezvoltarea județului, și normal că într-o bătălie politică există și animozități. Eu încerc să-i conving să voteze cu mine, de această dată, și sper că voi reuși.

*
Candidatul independent Alexandru Cumpănașu s-a întâlnit cu românii din Italia, de la Roma.

Alexandru Cumpănașu:Am organizat un miting împotriva traficului de persoane, nu este doar o întâlnire a mea cu românii de aici, este și un protest, este și un strigăt pe care, nu știu, italienii, românii de aici să-l audă și autoritățile să-l audă. Suntem mult prea sau tinerii, copiii sunt mult prea mult victimele acestui flagel.

*
Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici
, a declarat la Timișoara că salariul minim pe economie poate să fie majorat cu 100 de lei.

Eugen Teodorovici: Referitor la această măsură foarte bună pentru angajați, poate, creează totuşi un cost al muncii pentru angajatori și atunci ar trebui să gândim, poate, în felul următor: această măsură, care e foarte bună, repet, efectul ei, costului ei să nu se regăsească la angajator și să mergem să trecem la reducerea de contribuții către cele două bugete: de asigurări de sănătate și partea aia socială.

Corespondentul RRA, Alina Bujancă, reamintește că PSD o susține pe Viorica Dăncilă în această cursă electorală.
*
Aleșii locali ai PNL au reconfirmat la București, în cadrul unei reuniuni, sprijinul pentru candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale.

Liderul liberal Ludovic Orban a declarat că președintele Klaus Iohannis a fost campionul apărării românilor împotriva abuzurilor săvârșite la adresa drepturilor și libertăților.

Ludovic Orban:Ştiţi foarte bine ce a făcut Klaus Iohannis ca primar al Sibiului și puteți să îi spuneți oricărui român, din orice comunitate locală, că ceea ce a făcut pentru Sibiu, Klaus Iohannis va face pentru întreaga Românie, că tot ceea ce s-a întâmplat bun în viața sibienilor în următorul mandat, cu un guvern al Partidului Național Liberal, se va întâmpla în viața fiecărui român. Klaus Iohannis, garanția dezvoltării României!

*
Europarlamentarul PMP, fostul președinte al ţării, Traian Băsescu, este convins că Theodor Paleologu, candidatul partidului, poate să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Traian Băsescu: Eu sper să-i încurce rău pe Barna și pe Dăncilă și încurcatul ăsta s-ar putea să facă ca niciunul din cei doi să nu intre în turul doi așa cum speră, știi, şi să le creăm o surpiză, dar depinde cum veţi lucra și voi. Este esențial să susțineți candidatul în teritoriu.
*
Deputatul UDMR Rozalia Biro a declarat la Oradea că este nevoie de un guvern nou și de soluții clare la problemele cetățenilor

Rozalia Biro:Ar trebui cât se poate de repede să avem un guvern, un program de guvernare care să asigure un cadru prielnic pentru rezolvarea problemelor mari cu care se confruntă societatea românească pe de o parte. Ar trebui ca și candidații să se focuseze pe acele dosare majore cu care se confruntă România și care sub viitoarea lor președinție să fie abordate și realizate în mod favorabil.

Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale. ora 20.00. Realizator: Andrei Şerban

PNL îl susține pe Klaus Iohannis pentru a obține un nou mandat de președinte al ţării. La o întâlnire liberală, la București, Klaus Iohannis a reamintit că principalul adversar politic este PSD-ul.

Klaus Iohannis:Suntem în război împotriva PSD-ului care a încercat să acapareze întregul stat, toate marile sisteme. PSD-ul nu a atacat doar statul, PSD-ul nu a atacat doar marile sisteme publice, PSD-ul i-a atacat pe români și pentru asta cineva trebuia să ia partea românilor și asta, dragii mei, am făcut eu, împreună cu voi.
*
Candidatul PSD, Viorica Dăncilă, l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis că a divizat ţara și că încalcă Constituția țării.

Viorica Dăncilă:Ce este greșit? Un președinte care încalcă legea fundamentală a țării, Constituția, nu poate să-i reprezinte pe români. Oricare dintre noi ar încălca Constituția, ar suporta rigorile legii. Președintele îşi permite să facă acest lucru și să spună de la microfonul Administrației Prezidențiale că face ceea ce vrea el și nu ceea ce prevede Constituția României.
*
Candidatul USR PLUS, Dan Barna, a declarat, la Zalău, că România trebuie să-și revitalizeze industria de armament în contextul poziției pe care o ocupă în NATO.

Dan Barna:România trebuie să fie de fapt partenerul credibil de pe flancul estic al Alianței. România este partenerul de stabilitate, partenerul unde democrația este stabilă. 26 mai a dovedit lucrul acesta și exact în perspectiva situațiilor particulare din țările din jur, România are toate oportunitățile să conteze cu adevărat și în această industrie și în contextul parteneriatului pe care îl avem cu Statele Unite, un alt pilon important al politicii externe.
*
Candidatul PMP, Theodor Paleologu, a participat la o dezbatere electorală organizată la Iași, unde a afirmat că este nevoie de o schimbare a Constituției pentru ca președintele țării să primească un rol mai important.

Theodor Paleologu: Eu consider că majoritatea românilor sunt atașaţi principiului alegerii președintelui prin sufragiu universal, iar din acest lucru eu deduc că e nevoie de puteri sporite pentru președinte: să poată dizolva parlamentul, fără procedura complicată de acum, să poată organiza alegeri anticipate.

*
Candidatul independent Mircea Diaconu s-a întâlnit la Ploiești cu electoratul. El crede că în acest moment Constituția nu trebuie modificată și că, în ultimii 30 de ani, toți președinții au acționat greșit și au forțat Constituția.

Mircea Diaconu: Avem o Constituție? Da. E legea legilor? Da. În principiu, pledoaria mea este: orice s-ar întâmpla, trebuie să respectăm ordinea de drept. Ceea ce este scris și se numește lege, trebuie respectat în literă și spirit. De aici pornim, aici ne oprim. Şi în sensul că această lege a legilor trebuie protejată de preşedinte, deci ținta lui principală este protecția Constituției, a legii legilor.

*
Candidatul UDMR la alegerile prezidențiale, Kelemen Hunor, a declarat la Iași că este adeptul republicii parlamentare în detrimentul celei prezidențiale.

Kelemen Hunor:Eu sunt adeptul sistemului parlamentar, nu semiprezidenţial. Eu cred că în România ar fi o greşeală uriaşă să dai un om puteri sporite, indiferent cât de înţelept e, cât de filosof, că azi e, mâine vine altcineva şi trebuie un echilibru în ceea ce priveşte puterile în stat.

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
Știri 25 Aprilie 2024, 15:04

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990

Ministrul Justiţiei, Alina Ghorghiu, a declarat că speră că statul român îşi va achita această restanţă, Dosarul Mineriadei,...

Au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990
VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
Știri 25 Aprilie 2024, 09:00

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara

Propunerea ca şedinţa să se desfăşoare la Timişoara a venit din partea preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred...

VIDEO Ședință de guvern la Timișoara
România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Știri 25 Aprilie 2024, 08:42

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaţionali în dezvoltarea şi implementarea tehnologiei...

România și Coreea de Sud vor coopera în domeniul energiei nucleare
Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
Știri 24 Aprilie 2024, 10:08

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România

Sunt în discuţie mai multe formule de calcul, dar pentru început salariul minim brut ar urma să crească de la 1 iulie de la...

Guvernul vrea să introducă salariul minim european în România
România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Știri 23 Aprilie 2024, 16:47

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală

Domenii precum apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre...

România şi Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 17:15

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră

Cu 261 de voturi pentru şi şapte împotrivă, plenul reunit a aprobat şi solicitarea şefului statului pentru participarea...

Parlamentul a aprobat participarea militarilor români la constituirea unei grupări navale de deminare în Marea Neagră
Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră