Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic, știri electorale despre activitatea candidaților la alegerile prezidențiale.

Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale

Articol de Andrei Şerban, 20 Octombrie 2019, 09:31

Candidatul USR-PLUS, Dan Barna, poate reforma statul român din poziția de președinte al ţării. Afirmația aparține europarlamentarului Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș:Noi venim astăzi în faţa dvs şi vă spunem: alegeţi-l cu încredere pe Dan Barna preşedinte, pentru că veţi avea din partea alianţei USR-PLUS o ofertă completă şi cu o majoritate parlamentară, cu ajutorul dvs, şi apoi cu un guvern care va lucra apropiat cu preşedintele României. Ne asumăm responsabilitatea să reconstruim statul român.
*

România are posibilitatea de a crește, a declarat, la Roma, candidatul independent Alexandru Cumpănașu.

Alexandru Cumpănaşu: Eu chiar cred că, într-o perioadă scurtă de timp, o ţară poate crea climatul, mai ales că România din punct de vedere economic e în creștere, nu putem nega lucrul ăsta. Nu este la nivelul la care ne-am dori, nici eu nu sunt mulțumit, dar are posibilitatea, are fonduri europene, suntem în cadrul UE, avem parteneriate strategice, avem investiții strategice, adică avem posibilitatea de a crește, avem posibilitatea de a crea acel cadru economic. Marea problemă este cum îi faci pe oamenii aceştia să se simtă respectați, cum îi faci să se simtă incluși.

*
Sebastian Popescu candidează din partea Partidului Noua Românie pentru fotoliul de la Cotroceni.

El promite că va reprezenta România cu demnitate și va lupta pentru ca țara noastră să fie tratată de la egal la egal.

Sebastian Popescu: Dacă s-au săturat cu adevărat de actuala clasă politică, de minciunile lor și de promisiunile neonorate, dacă vor cu adevărat o schimbare, îi rog din suflet să mă voteze, să vină alături de mine și, împreună, să începem schimbarea în mod real, în mod serios. Împreună, repet. Nu de unul singur. Nu am cum să fac nimic de unul singur. Dar dacă am de partea mea milioane de români, cu siguranță, lucrurile se vor îndrepta în direcţia în care ne-o dorim majoritatea dintre noi.

*
PNL îl susține pe Klaus Iohannis pentru a obține un nou mandat de președinte al ţării.

Europarlamentarul Rareș Bogdan declara la Timișoara că actualul președinte are o cota de popularitate foarte bună.

Rareş Bogdan: Astăzi președintele Iohannis are o încredere de 50%. Este cea mai mare încredere a unui preşedinte după primul mandat. Vă rog din suflet să vă gândiţi că PNL, care astăzi 97 de deputaţi şi senatori, trebuie să ajungă la 160, 180 de deputaţi şi senatori pentru a construi o majoritate puternică pentru următorii patru ani de zile.

*
Candidatul PSD la președinție, Viorica Dăncilă, a propus partidelor politice un pact pentru bunăstarea românilor. Ministrul muncii, Marius Budăi, a explicat ce prevede acest document.

Marius Budăi:Acest pact, care are cinci direcții clare, care nu este restrictiv. 1. Ne angajăm să implementăm legea salarizării în continuare. 2. Ne angajăm să implementăm legea pensiilor în continuare; ne angajăm să susținem IMM-urile, să le păstrăm impozitul pe venit la 1%; ne angajăm să nu desființăm Startup Nation. Ghiciţi ce? Ştiți foarte bine: nu l-au semnat.

"Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale" ora 17:00
*
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că PSD va da primul președinte femeie din istoria României. El a arătat că toți social-democrații sunt mobilizați și nu vor mai exista dispute interne.

Marcel Ciolacu: Vom demonstra că de data aceasta numai noi suntem în stare să aducem în fața românilor și pe cea mai înaltă poziție, culmea, ce nu au reușit nici americanii: o femeie, pe Viorica Dăncilă. Singurul om care poate să aducă echilibru, singurul om care va respecta Constituția pentru prima oară din funcția de președinte este Viorica Dăncilă.

*
PNL are soluții pentru guvernare și va reuși să scoată România din colaps, consideră europarlamentarul Rareș Bogdan.

El a declarat la Brașov că o Românie prosperă se poate realiza doar în jurul președintelui Klaus Iohannis.

Rareș Bogdan: Fuga de guvernare echivalează cu trădarea, iar Partidul Național Liberal nu și-a trădat niciodată țara în 144 de ani de istorie, doar a ridicat-o din noroi şi a modernizat-o. Nu va fi ușor. Am câștigat o bătălie, însă PSD-ul este decis să reziste. PNL va avea și are soluții și va avea o echipă extrem de bună. Nu ne este frică să luăm decizii, chiar dacă unele vor fi extrem de dure, vor fi dure pentru incompetenți, pentru slugi, pentru clientela care credea că este veșnică.
*

Candidatul dreptei liberale, Viorel Cataramă, a declarat la Drobeta-Turnu Severin că susține apartenența României la NATO și strângerea relațiilor cu Statele Unite ale Americii.

Viorel Cataramă: Dreapta liberală vrea și susține apartenența României la NATO. Dreapta liberală dorește strângerea relațiilor cu Statele Unite ale Americii. Dar, această dorință are la bază interesul național de a face bani pentru România, a face afaceri bune pentru România.

*

Dan Barna este candidatul alianței USR - PLUS.

Europarlamentarul Dacian Cioloș i-a îndemnat pe cetățeni să îl voteze pe Dan Barna pentru că va promova o politică socială modernă.

Dacian Cioloș: Alegeți cu încredere pe Dan Barna președinte pentru că veți avea din partea alianței USR - PLUS o ofertă completă și cu o majoritate parlamentară și apoi cu un guvern care va lucra apropiat cu președintele României. Pentru noi, politica socială înseamnă creșterea calității vieții, și nu o pensie de mizerie aruncată unor oameni care sunt uitați altfel sau ajutor de șomaj sau ajutor social, care ține mai mult oamenii în sărăcie.
*

Candidatul PMP, Theodor Paleologu, a vizitat comunitățile de români din Italia. El a fost însoțit de președintele partidului, Eugen Tomac, care a reamintit că militează pentru Unirea României cu Republica Moldova.

Eugen Tomac: Sunt unul dintre oamenii politici care militează activ pentru ca Republica Moldova să se unească cu România. Şi se va întâmpla acest lucru, oricât de ciudat sună uneori, pentru că sunt tot români, chiar dacă au fost deznaționalizați, chiar dacă partea aceasta din România a fost ruptă, în urma unei înțelegeri între Hitler și Stalin acum 80 de ani. Eu cred foarte mult că națiunea română își va recăpăta demnitatea atunci când își va reface țara exact așa cum ne-au lăsat-o înaintașii acum o sută și ceva de ani.

*
Candidatul Partidului Puterii Umaniste, Ramona Bruynseels, a discutat la Mamaia cu alegătorii, cărora le-a prezentat viziunea sa despre rolul președintelui.

Ramona Bruynseels: Mai mult ca niciodată parcă România are nevoie de un președinte dedicat oamenilor, de un președinte care iubește oamenii și căruia îi face plăcere să facă lucruri pentru oameni. Zidurile Palatului Cotroceni ar trebui să nu mai există nici în imaginea noastră și imaginația noastră, ar trebui să le dărâmăm și, în final, știți, să îl vedem pe președinte cât mai mult printre oameni.

"Alegeri prezidenţiale 2019. Ştiri electorale"ora 20:00

Preşedintele Klaus Iohannis, susţinut de PNL
pentru un nou mandat, a reamintit, la un miting electoral la Timişoara, că principalul lor adversar este PSD:

Klaus Iohannis:Voi liberalii şi cu mine suntem oameni ai păcii, ai construcţiei. Noi suntem oameni care doresc să dezvolte România. PSD este în continuare un adversar foarte puternic. PSD este adânc înşurubat în structurile statului. Dacă există ceva ce seamănă cu un stat paralel în România, atunci acest lucru se numeşte PSD.

*
Candidatul PSD, Viorica Dancilă, a vizitat astăzi serele expoziţionale din Parcul Drumul Taberei.

Ea a arătat că acestea vor constitui un punct de atracţie pentru cetăţeni.

Viorica Dancilă: Este un punct de atracţie atât pentru tineri, atât pentru elevi şi studenţi, dar eu cred că pentru fiecare cetăţean din Sectorul 6 şi nu numai. Vreau să-l felicit pe domnul primar pentru această investiţie, care am înţeles că se deschide la sfârşitul acestei luni, şi sper ca exemplul de aici să fie urmat şi în alte judeţe din ţară.
*
Candidatul USR PLUS, Dan Barna, a reafirmat la Buzău că românii doresc schimbarea.

Dan Barna: E momentul unei schimbări, şi asta spun oamenii; şi asta mi-au spus şi buzoienii, şi cei cu care am discutat pe stradă: mi-au spus că aşteaptă ca tinerii şi o nouă generaţie să se implice în politică. Aşteaptă o schimbare dincolo de ceea ce trăim de 30 de ani, acest şah cu piese mici în care înlocuim pe unul, îl punem pe celălalt, după care-i punem la loc şi aşteptăm să se întâmple vreo minune. Nu se poate întâmpla vreo minune decât dacă oamenii oneşti şi cinstiţi şi oamenii competenţi chiar se implică în politică.

*
Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că o guvernare trebuie să se facă în folosul ţării, iar atunci când aceasta nu mai poate să fie realizată eficient, ea trebuie să fie schimbată.

Kelemen Hunor: Vreau să ajut. Vreau să ajut, ca să ne fie mai bine pentru toţi, nu vreau să stric. Pe mine nu mă interesează nici PSD, nici PNL, sincer vorbesc! UDMR mă interesează în acest moment şi mai mult mă interesează ţara. Guvernarea bună nu este posibilă, şi acest lucru trebuie văzut. Dacă nu merge ceva, degeaba insişti, că într-un an de zile n-o să fie mai bine. Dacă nu este posibilă o guvernare bună, nu trebuie să insişti să guvernezi.
*

Pro Romania și ALDE îl susţin în cursa prezidenţială pe Mircea Diaconu.

El doreşte depolitizarea administraţiei centrale.

Mircea Diaconu:Eu spun asta din 2008, de când am intrat efectiv în politică, ca senator PNL: hai să depolitizăm! A depolitiza înseamnă să nu bagi în sistemul funcţionăresc oameni politici. Dacă o ajung în postura în care să discut lucrurile astea cu ei, la vârf, îi conving. De ce? Pentru că e interesul lor în primul rând este ăsta. Pentru că sunt înjuraţi de dimineaţă până seara pentru lucrul ăsta - şi e bine, în general, să nu fii înjurat, mă gândesc eu. Şi le explic exact despre ce e vorba.

*
Candidatul PMP, Theodor Paleologu, a declarat într-o conferință de presă la Bistrița că, în eventualitatea în care va fi ales președintele României, va organiza o dezbatere referitoare la forma de organizare a statului român.

Theodor Paleologu: Eu garantez că vom avea o dezbatere onestă, francă, cu cărţile pe masă, despre monarhie şi republică; fără a favoriza vreun pretendent anume. E o discuţie principială despre republică şi monarhie şi despre tipul de republică pe care îl vrem - dacă vrem o republică parlamentară, dacă vrem o republică în care preşedintele să aibă mai multe atribuţii.Românii vor putea merge în Turcia fără paşaport
Știri 21 Mai 2024, 17:01

Românii vor putea merge în Turcia fără paşaport

Potrivit unui decret semnat de preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi apărut astăzi în Monitorul Oficial de la Ankara, intrarea...

Românii vor putea merge în Turcia fără paşaport
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!
Știri 20 Mai 2024, 10:00

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!

Ediția de anul acesta a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea a înregistrat mulţi vizitatori, iar vânzările...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!
Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile
Știri 17 Mai 2024, 10:43

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile

Ajutoarele vor merge către 300 de familii şi persoane singure vulnerabile care au locuinţele afectate sau se află în situaţii...

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile
Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate
Știri 14 Mai 2024, 08:45

Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate

Pe agenda executivului figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă conform căruia ordonatorii principali de credite ar putea...

Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate
Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de  resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Știri 13 Mai 2024, 21:38

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european

Premierul discutat la Palatul Victoria cu comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski despre viitorul...

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
Știri 13 Mai 2024, 11:44

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor

Invitat luni, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă,...

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Știri 12 Mai 2024, 13:49

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare

MAE informează că la alegerile europarlamentare din 9 iunie va fi deschis un număr dublu de secții de vot față de alegerile...

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării
Știri 09 Mai 2024, 14:01

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării

Comisia Europeană a lansat un clip audio-video despre dezinformare care va fi difuzat pe canalele mass-media în toate statele...

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării