Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri parlamentare 2020. Ştiri electorale

Radio România Actualități vă prezintă zilnic știri din activitatea candidaților înscriși în campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Alegeri parlamentare 2020. Ştiri electorale

Articol de Amalia Bojescu, 22 Noiembrie 2020, 16:54

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie, ora 17:00) - "Alegeri parlamentare 2020. Ştiri electorale" - Realizator: Alina Bordeașu.

Candidatul PSD Alba pentru Senat, Călin Matieș, transmite un mesaj de susținere pentru agricultorii și producătorii din țara noastră.

El critică deciziile luate de actualul executiv cu privire la închiderea piețelor.

Călin Matieș: Partidul Social Democrat este singurul partid care susține consumul de produse românești prin programul "De la fermă la furculiță". În piețe nu mai avem voie, în rest nici atât. Pe data de 6 decembrie să facem revoluția producătorului român. Nu va trebui să ieșim în stradă, nu va trebui să umblăm cu pancarde, va trebui doar să mergem la vot și să penalizăm acest guvern care, după ceea ce văd eu, nu iubește producătorul român, nu iubește agricultorul român. Haideți dragii mei să mergem la vot și să facem revoluția producătorului român.( A consemnat redactorul RRA Alina Stănuță).
*

Sorin Hornea, președintele PMP Vrancea și candidat la Camera Deputaților, apreciază că domeniul viticol este neglijat în România și de aceea va propune o lege pentru susținerea acestei categorii.

Sorin Hornea: Pentru ca acest domeniu important pentru județul Vrancea să fie bine rezolvat în parlament vrem să inițiem o lege prin care să venim în mod real în sprijinul viticultorilor. În primul rând, voi milita pentru acordarea de subvenții, nu numai pentru înființarea de culturi și crame, ci și pentru utilaje agricole, astfel încât producătorii să își poată lucra terenurile cu echipamente moderne. Se impune o creștere a subvențiilor pentru înființarea plantațiilor de viță-de-vie. Pe de altă parte, vreau să mă implic activ în înființarea unei asociații a agricultorilor care să promoveze interesele acestora. (Declarație consemnată de Gabriel Sava).
*

Tot pentru un mandat de deputat de Vrancea candidează și președintele filialei PNL Cătălin Toma. El vorbește despre programul PNL pentru județul Vrancea în domeniul infrastructurii.

Cătălin Toma: Atunci când vorbim de acest program vorbim de autostrada A7 pentru Vrancea, care înseamnă o valoare totală de 2,18 miliarde de lei, vorbim de drumul expres Focșani - Brăila, care înseamnă o valoare de 1,40 miliarde lei, vorbim de modernizarea a peste 70% din drumurile județene. Aici pot să vă spun din ceea ce înseamnă statistica județului Vrancea avem 789 de km de drumuri județene și, atenție, reabilitate sunt vreo 280, asta înseamnă un procent de 30%.
*

Pentru un nou mandat de deputat de Neamț candidează din partea USR PLUS Iulian Bulai. Într-o dezbatere online aceasta s-a referit la partea nevăzută de către cetățeni din activitatea unui parlamentar.

Iulian Bulai:Sunt niște lupte în Parlament care sunt foarte vizibile, cele din plan, şi sunt luptele de durată din Parlamentul României, sunt luptele pe care le duci fără camere prezente, dar cu date, și cu informații, și cu întrebări pe care le pui unor oameni care conduc instituții, care se află în subordinea Parlamentului, care nu își fac treaba. Am curajul unei familii din Moldova care vede lucrurile foarte corect, în alb și negru, curat și necurat.
*

Deputatul Szabó Ödön, aflat pe primul loc pe lista UDMR Bihor pentru Camera Deputaților, prezintă inițiativa sa care a devenit lege.

Szabó Ödön:Am introdus pentru prima dată posibilitatea de deductibilitate pentru învățământul dual universitar. Dacă o universitate organiza un învățământ dual universitar pe același sistem atunci firma nu avea posibilitatea legală în Codul Fiscal de deductibilitate pentru acest sistem de învățământ, pentru că acolo era prevăzut doar învățământul dual preuniversitar. (A consemnat Stelian Radu Cacuci).

La alegerile din 6 decembrie Șerban Nicolae candidează pe lista Partidului Ecologist Român pentru un nou mandat de Senator și prezintă oferta ecologiștilor pentru cetățeni.

Șerban Nicolae: Oferta electorală pe care noi o prezentăm este aceeași pe care am avut-o și acum patru ani, pe care am avut-o întotdeauna: un trai decent pentru români, o Românie sănătoasă, o Românie sănătoasă moral, o Românie sănătoasă social, o Românie sănătoasă economic, o Românie sănătoasă din toate punctele de vedere. (Declarație consemnată de Alexandra Cristea.).

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 noiembrie, ora 11:00) - "Alegeri parlamentare 2020. Ştiri electorale" - Realizator: Amalia Bojescu.

Aflat în turneu electoral în Vrancea, Ionel Dancă, locul 2 pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor în judeţ, declara că regiunea Moldovei reprezintă una dintre prioritățile Programului Național de Dezvoltare a României.

Ionel Dancă: Partidul Național Liberal și-a asumat responsabilitatea guvernării.Când alții au preferat să stea pe margine și să critice, noi ne-am asumat responsabilitatea guvernării și am reușit într-un an de zile să accelerăm tot ceea ce înseamnă proiecte de dezvoltare pentru România. Moldova are în sfârșit prioritate în cadrul acestui program de guvernare al Partidului Național Liberal. Sunt proiecte importante pentru dezvoltarea Moldovei și a Vrancei, care vor fi realizate până la sfârșitul anului 2024.
*

Pentru un mandat de deputat din partea PSD, filiala Vrancea, candidează şi Nicuşor Halici.

Într-o conferinţă de presă pe tema depolitizării sistemului sanitar, a abordat situația de la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Pantelimon Focșani, acuzând actuala conducere de un management "criminal", după demisia singurului medic epidemiolog al unității medicale.

Nicuşor Halici: Nu este un cuvânt dur management "criminal", pentru că observăm o serie de evenimente care, în fond și la urma urmei, nu vor lăsa decât mai mulți morți în urmă. Şi la ce mă refer aici? În primul rând, la demisia singurului medic epidemiolog din cadrul Spitalului Județean Vrancea, pentru că, așa cum este astăzi legea, fără un medic epidemiolog în cadrul unui spital, acesta nu are drept de funcționare.
*

Cristian Barbu este candidatul PRO România, filiala Vrancea, la Senat. El susține ideea venitului minim garantat pentru anul viitor.

Cristian Barbu: Venitul minim garantat este primul imbold pe care partidul nostru îl arată ca fiind eficient fără să lase pe cineva în urmă şi care înseamnă asigurarea unui venit minim de 2.000 de lei pentru fiecare om, iar, în condițiile în care există o familie monoparentală, suma se duce la 3.500 de lei, iar dacă familia este în totalitate formată din trei persoane la 4.500 de lei.

Înființarea unui Minister al Inovării, Digitalizării și Inteligenței Artificiale este una dintre propunerile PMP. Deputatul Valerian Vreme, candidat pentru un nou mandat, în Vrancea, atrage atenţia asupra lipsei cadrului instituţional privind patentele sau acreditările din domeniul inovației.

Valerian Vreme: Toate întreprinderile aveau patente, patente care se regăseau în produsele care se făceau. Ştiți că astăzi foarte multe asemenea patente sau acreditări nu mai pot fi făcute în România? Nu mai avem, instituțional, un asemenea cadru. Își acreditează produsul în Olanda, în Belgia, la sume imense și de multe ori nu îți convine să îl mai patentezi, că te gândești, domnule, n-am banii și așa mai departe. (Declaraţiile au fost transmise de corespondentul RRA în judeţul Vrancea, Gabriel Sava).
*

Vicepreşedintele Senatului, Titus Corlăţean, candidat PSD pentru un nou mandat la Dâmboviţa, solicită preşedintelui României promulgarea de urgenţă a legii care prevede redeschiderea magazinelor cu produse româneşti.

Parcările supermarketurilor sunt supraaglomerate, profiturile exportate din ţară cresc exponenţial, în timp ce producătorii români îşi vând produsele agricole afară, în frig, mai spune Titus Corlăţean în postarea sa pe o reţea de socializare.
*

UDMR a elaborat un plan de măsuri pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus şi pentru prevenirea unui declin economic previzibil. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, susţine şi necesitatea descentralizării deciziei cu privire la carantină.

Hunor Kelemen: Închiderea școlilor și suspendarea activităților economice trebuie decise la nivel local, nu central, iar decizia carantinării unor localități să fie luată la nivel județean. În zonele în care situația epidemiologică permite, să fie reluat procesul educațional până în clasa a IX-a. Protecția față de efectele pandemiei reprezintă prioritatea absolută. De aceea am elaborat un pachet de măsuri de protecție pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus și împotriva unui colaps economic previzibil.

Kelemen Hunor candidează pentru un nou mandat de deputat în judeţul Harghita, transmite reporterul Daniela Georgescu.
*

Unul dintre obiectivele alianței USR PLUS în viitorul Legislativ este eliminarea imunității parlamentare. Candidatul alianței în Iaşi, Cosette Chichirău, spune că își dorește un nou mandat de deputat pentru a continua lupta împotriva corupției.

Cosette Chicirău: Viitorul este reprezentat de oamenii USR PLUS. Noi aducem oameni noi care știu o meserie. Asta nu prea vezi în parlament, nu vezi oameni care știu meserie, sunt oameni care au lucrat la stat toată viața sau n-au lucrat nicăieri, au fost şomeri. Aducem oameni care au suflet, pun suflet pentru țara asta.(Declaraţie consemnată de reporterul RRA Cătălin Purcaru).


Agenda Parlamentului
Știri 25 Iunie 2024, 08:19

Agenda Parlamentului

Senatorii şi deputaţii au astăzi pe agendă mai multe proiecte importante. Unul dintre ele vizează majorarea pedepselor pentru...

Agenda Parlamentului
Marcel Ciolacu: Introducem azi salariul minim european în România
Știri 21 Iunie 2024, 10:49

Marcel Ciolacu: Introducem azi salariul minim european în România

În prezent, în România, valoarea salariului minim brut este de 3.300 de lei şi va creşte la 3.700 de lei începând cu 1 iulie.

Marcel Ciolacu: Introducem azi salariul minim european în România
Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până pe 30 septembrie
Știri 20 Iunie 2024, 09:26

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până pe 30 septembrie

Un proiect de hotărâre de guvern a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor.

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până pe 30 septembrie
PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale
Știri 20 Iunie 2024, 09:21

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale

Reprezentanţii coaliţiei de guvernare nu au luat o decizie în legătură cu data alegerilor prezidenţiale.

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data alegerilor prezidențiale
Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Știri 19 Iunie 2024, 08:26

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European

Alianţa PSD-PNL este pe primul loc şi are 48,5% din voturi, urmată de AUR, cu puţin sub 15 procente, Alianţa Dreapta Unită -...

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European
Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Știri 18 Iunie 2024, 08:43

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria

Bavaria este printre cei mai importanţi investitori şi parteneri economici ai României, cu schimburi comerciale de peste opt...

Marcel Ciolacu şi Markus Soder vor coordona prima şedinţă comună de guvern România-Bavaria
Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
Știri 17 Iunie 2024, 08:41

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului

Documentul urmează să transpună în legislaţia naţională directiva europeană conform căreia salariul minim dintr-o ţară...

Introducerea salariului minim european în România, pe agenda Guvernului
BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor  din 9 iunie
Știri 17 Iunie 2024, 08:35

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie

Biroul Electoral Central a avut de analizat zeci de contestaţii la sfârşitul săptămânii şi mai sunt de centralizat procesele...

BEC nu a reuşit să anunţe rezultatele finale ale alegerilor din 9 iunie