Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 23 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 23 mai 2019.

Agenda electorală 23 mai

Articol de Alina Bordeiaşu, 23 Mai 2019, 18:34

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 mai, ora 11:00) - Realizator: Alina Bordeiaşu - Sunt ultimele zile de campanie electorală, prilej pentru candidaţii la europarlamentare şi reprezentanţii acestora să continue să îşi prezinte proiectele. De la această oră, în capitală, Adina Vălean, candidat PNL pentru un nou mandat în Parlamentul European, susţine o conferinţă de presă. În ţară, la Bistriţa, va avea loc un miting PNL. La malul mării, la Constanţa, vor ajunge liderii PMP, iar la Piteşti, conducerea ALDE. În turneu prin Focşani, Buzău şi apoi Constanţa se vor afla, astăzi, candidaţii UNPR, în timp ce, la Cluj, UDMR susţine o conferinţă de presă.
*
Realizator: Candidatul Alianţei USR-PLUS, George Ţăranu, este de părere că profesionalismul şi competenţa trebuie să performeze şi în politică, la fel ca în orice alt domeniu de activitate. Corespondentul nostru, Cristian Matei, ne-a informat că George Ţăranu a discutat cu cetăţenii din Mioveni şi Curtea de Argeş.
George Ţăranu: Apreciem eforturile fiecăruia, fie că vorbim de vârstnici, fie că vorbim de liceeni. Chiar m-am întâlnit cu grupuri de absolvenţi de liceu şi îmi spuneau că vor dori foarte mult să meargă la vot şi de asemenea şi vârstnicii au încredere în noi, în generaţia nouă de oameni competenţi, profesionişti care au dovedit în carierele lor că pot face performanţă şi despre asta este vorba. România poate progresa dacă lăsăm oamenii competenţi şi profesionişti să performeze la domeniul politicii.
*
Realizator: PSD a organizat, zilele trecute, la Târgovişte, un miting electoral, iar candidaţii partidului au transmis mesaje către alegători. Unul dintre candidaţi este şi Carmen Avram, fost jurnalist, la început de drum în politică.
Carmen Avram: Suntem foarte aproape de momentul în care românii vor trebui să decidă unde pun ştampila. Alegeţi partidul care vă oferă linişte, şi nu pe cei care vă oferă haos. Alegeţi partidul care v-a mărit salariile şi pensiile, şi nu pe cei care vi le-au tăiat. Pe 26 mai voi vota PSD, pentru că a luptat pentru fiecare dintre români.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru, Anda Ştefan.
*
Realizator: Pentru alegerile din 26 mai, PNŢCD a semnat un protocol de colaborare cu PSD. Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, spunea, la Brăila, că, în acest fel, partidul pe care îl conduce va avea un reprezentant în Parlamentul European.
Aurelian Pavelescu: PNŢCD-ul a reuşit să propună un candidat pe listele PSD, este vorba de poziţia a patra, în persoana lui Cristian Terheş. Pentru prima dată de la aderarea României la Uniunea Europeană, PNŢCD va avea o voce în Parlamentul European, ceea ce nu este puţin lucru, este un lucru extrem de important pentru noi. Altfel, dacă partidul ar fi candidat, şansele să obţinem acel 5% erau destul de mici, iar voturile noastre s-ar fi risipit.
Realizator: A consemnat Gina Bahor.
*
Realizator: Gheorghe Falcă, primar al Aradului şi candidat PNL la alegerile europarlamentare, i-a îndemnat pe susţinătorii partidului prezenţi la mitingul din Bucureşti să iasă cu încredere la vot, duminică, 26 mai.
Gheorghe Falcă: Aceşti oameni activi sunt aurul puternic al ţării, iar bunicii şi pensionarii noştri, aceşti oameni sunt aurul şlefuit al ţării şi, împreună cu aceşti oameni, cu bunicii noştri care trebuie să vină lângă noi, vom izbândi, vom ridica ţara, părinţii noştri şi bunicii noştri să vină cu PNL.
Realizator: Declaraţie consemnată de redactorul nostru Alexandra Cristea.
*
Realizator: Unul dintre candidaţii ALDE pentru viitorul legislativ este Andrei Gerea. El spunea, la Constanţa, că europarlamentarii ALDE vor lupta împotriva unei Europe cu două viteze.
Andrei Gerea: Europa trebuie să renunţe la această politică a dublei măsuri. Din păcate în ultimii ani asta s-a făcut. Fondurile de coeziune, se încearcă iarăşi diminuarea lor şi cum? Pe spinarea esticilor. Vor începe să şi le aplice şi lor, să vedem dacă le convine. Noi suntem arătaţi cu degetul că suntem o ţară coruptă, iar la ei toată lumea e bine-mersi. Se dau amenzi pentru jafuri de miliarde.
Realizator: A consemnat Sorin Cealera.
*
Realizator: UDMR susţine că, la nivel european, trebuie să existe o lege care să conţină dispoziţii legate de drepturile minorităţilor. Candidatul Uniunii, Hegedus Csila.
Hegedus Csila: Noi ne dorim o lege europeană care să garanteze drepturile noastre legate de folosirea limbii materne peste tot, de folosirea simbolurilor noastre naţionale, pentru că ne dorim ca patrimoniul nostru cultural să fie respectat atât în ţară, cât şi în Europa, ne dorim să fim cetăţeni egali în această ţară.
Realizator: A consemnat Ioan Suciu.

Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 mai, ora 17:00) - Realizator: Andrei Şerban - Candidatul independent Gregoriana Tudoran a declarat la Galaţi că trebui absorbite fonduri europene pentru sănătate şi educaţie.
Gregoriana Tudoran: Trebuie să învăţăm că avem drepturi să accesăm fonduri şi pentru ceea ce înseamnă sistemul medical. Avem nevoie de spitale moderne, avem nevoie de îngrijire la standarde europene, iar copiii noştri trebuie să meargă la şcoli în care să aibă toate condiţiile. Încă avem România câteva mii de şcoli astăzi, în acest mileniu, care nu beneficiază de condiţii minime, în care nu avem curent, în care nu avem apă şi chiar nu avem toalete în incintă.
Realizator: Declaratie declaraţie consemnată de corespondentul nostru Maria Măndiţa.
*
Realizator: La Arad, Hegedüs Csilla, candidat UDMR, a vorbit despre un proiect pe care îl va susţine în Parlamentul European:
Hegedüs Csilla: Noi ne dorim o lege europeană care să garanteze drepturile noastre legate de folosirea limbii materne peste tot, de folosirea simbolurilor noastre naţionale, pentru că ne dorim ca patrimoniul nostru cultural să fie respectat atât în ţară, cât şi în Europa. Ne dorim să fim cetăţeni egali în această ţară.
*
Realizator: Tudor Tim Ionescu, candidat ALDE, la alegerile pentru Parlamentul European, a prezentat la Târgovişte proiectele pe care le vor avea în atenţiei viitorii europarlamentari ai alianţei:
Tudor Tim Ionescu: Aş menţiona aderarea la spaţiul Schengen, care deşi nu este un resort exclusiv al Parlamentului European, este una din priorităţile care ar trebui să fie transpartinice, combaterea dublului standard, tratarea în mod corect şi egală a românilor în comparaţie, bineînţeles, cu ceilalţi cetăţeni europeni. Aş putea, de asemenea, să menţionez Dunărea navigabilă douăsprezece luni pe an; locul Moldovei este alături de România în Uniunea Europeană.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Anda Ştefan.
*
Realizator: Europarlamentarul Adina Vălean, candidat al PNL pentru un nou mandat, a precizat că liberalii tratează cu multă atenţie politicile de finanţare a Uniunii Europene şi viitorul proiect european.
Adina Vălean: Banii publici sunt din ce în ce mai puţin, iar noi trebuie să găsim metode inovative astfel încât marile proiecte de infrastructură să poată fi finanţate în mod corespunzător. Numai Partidul Naţional Liberal, echipele noastre pot să aducă, şi ne propunem să facem acest lucru în viitorul mandat, această cunoaştere privind folosirea instrumentelor financiare pentru a finanţa marile proiecte de infrastructură.
Realizator: A consemnat redactorul nostru Iulia Gherman.
*
Realizator: Europarlamentarul PSD, Dan Nica, doreşte un nou mandat şi afirmă că zona de sud-est a ţării a absorbit sute de milioane de euro.
Dan Nica: 900 de milioane de euro dintre care o mare parte sunt pe fonduri europene, o altă parte sunt pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, inclusivă Târgu Bujor sunt proiecte pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi toate aceste lucruri s-au făcut cu nişte eforturi teribile.
*
Realizator: Candidatul Alianţei 2020 USR-PLUS, Alexandru Vărzaru, îndeamnă cetăţenii să meargă la vot pentru că valorile europene sunt în pericol.
Alexandru Vărzaru: Fac parte din generaţia Erasmus. Faptul că sunt astăzi în faţa dumneavoastră ţine de oportunităţile pe care le-am avut datorită Uniunii Europene, oportunităţi pe care familia mea nu ar fi putut să mi le dea. Şi atunci cred că e foarte important ca noi tinerii să ne dăm seama că pe lângă bătălia pe care o avem în România pentru o Românie prosperă şi europeană, valorile la care ţinem şi oportunităţile pe care Uniunea Europeană le oferă sunt ameninţate în momentul de faţă, astfel cătrebuie să ne implicăm cu toţii şi să ne asigurăm că viitorul nostru va fi mai bun decât viitorul părinţilor noştri. Eu ţin foarte mult la Europa şi la România.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru, George Matei.
*
Realizator: Anghel Iordănescu a enumerat câteva dintre priorităţile pe care le au candidaţii UNPR în cazul în care vor ajunge europarlamentari:
Anghel Iordănescu: Din punctul meu de vedere, cred că echipa UNPR trebuie să se bată în Parlamentul Eeuropean să intrăm în spaţiul Schengen, să ne luptăm să trecem la moneda euro cât mai rapid posibil, să accesăm fonduri europene atât în infrastructură, în sănătate, în educaţie, dacă vreţi în cultură, în sport, pentru că şi în sport avem nevoie de bani.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Gabriel Sava.

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Preşedintele Iohannis a aprobat  urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Știri 17 Aprilie 2024, 12:09

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat solicitările procurorilor de declanşare a urmăririi penale împotriva fostului premier...

Preşedintele Iohannis a aprobat urmărirea penală împotriva lui Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu