Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 18 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 18 mai 2019.

Agenda electorală 18 mai

Articol de Alina Bordeiaşu, 19 Mai 2019, 22:18

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 mai, ora 11:00) - Realizator: Alina Bordeiaşu - Bun găsit. Vă prezint un grupaj de ştiri electorale.
Realizator: De la această oră, în Piaţa Victoriei din capitală începe mitingul de lansare a candidaţilor PNL, eveniment la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis. Nu este prima prezenţă a şefului statului la un eveniment de campanie al PNL. Klaus Iohannis a fost prezent şi la mitingul organizat de liberali, în urmă cu o săptămână, la Iaşi.
În ţară, la Timişoara, va susţine, astăzi, o conferinţă de presă, candidatul PMP - fostul preşedinte Traian Băsescu. Echipa Alianţei USR-PLUS ajunge la Iaşi, iar candidaţii ALDE la Cluj-Napoca, dar şi la Suceava şi Botoşani.
*
Realizator: Rareş Bogdan, primul candidat pe lista PNL, spunea, la Suceava, că a acceptat această provocare pentru a-i putea reprezenta pe români la nivel european:
Rareş Bogdan: Mulţumesc tuturor celor din Partidul Naţional Liberal care mi-au dat această şansă. România trebuie să stea în primul rând, iar eu vă asigur că o să-i reprezint pe români cu cinste. Mă voi bate pentru ţara mea. Nu am venit să iau nimic, am venit să dau. Nu am nevoie de imunitatea de europarlamentar, şi vin de la venituri mai mari din presă decât îmi oferă salariu de europarlamentar.
Realizator: A consemnat Mihaela Buculei.
*
Realizator: Comisarul european Corina Creţu, care candidează pe lista Pro România a vorbit, la Timişoara, despre importanţa votului din 26 mai:
Corina Creţu: Aceste alegeri nu sunt alegeri ca oricare altele, nu sunt doar despre cei 32 de reprezentanţi ai României, care vor merge în Parlamentul European. Este vorba de apărarea parcursului european al României, şi aş vrea ca oamenii, măcar de aici din vest, care cunosc beneficiile de a fi apropiat de vestul european, să aibă un mai mare interes de a atrage atenţia că votul din 26 mai este un vot pentru bunăstarea românilor, dar şi pentru rămânerea noastră în Uniunea Europeană.
Realizator: Declaraţie consemnată de Alina Bujancă.
*
Realizator: Pe lista Alianţei USR-PLUS la europarlamentare candidează şi Clotilde Armand. În discuţiile cu cetăţenii din Constanţa, ea s-a referit şi la dezvoltarea infrastructurii cu sprijin comunitar:
Clotilde Armand: De 12 ani, de când am intrat în UE, ne dăm seama că această strategie a UE n-a dat rezultate, nu am dezvoltat această capacitate administrativă şi nu avem infrastructurile de care avem nevoie. Voi cere în Parlamentul European să schimbăm strategia şi voi cere ca Uniunea Europeană să ne ajute cu instituţiile ei, care ştiu să facă aceste infrastructuri - banii rămân aceeaşi, banii europeni; ca să putem să îi absorbim şi să putem să construim aceste infrastructuri, să fie gestionate de instituţiile din Europa.
Realizator: A consemnat Sorin Cealera.
*
Realizator: ALDE susţine o Europă unită, în care toţi cetăţenii să aibă drepturi egale - declaraţia apaţine candidatului care deschide lista ALDE, Norica Nicolai, şi a fost făcută la Craiova:
Norica Nicolai: Această Europă trebuie să privilegieze şi binele nostru şi greu nostru, alături de binele lor şi alături de greul nostru. Dacă ei vor considera că binele înseamnă mai multă bunăstare pentru cetăţenii lor, riscă să distrugă Europa, şi noi nu vrem. Ne vom bate pentru o Europă unită, în care toţi să fim egali, în care toţi să fim respectaţi.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Florin Firu.
*
Realizator: Victor Negrescu este candidat PSD la alegerile din 26 mai. În opinia sa, la Bruxelles este nevoie de oameni care vor să apere interesele ţării şi ale comunităţilor din România. După cum ne-a informat corespondentul nostru Carmen Vulcan, declaraţia a fost făcută la Mediaş:
Victor Negrescu: În viitorul Parlament European o luptă importantă pentru noi va fi să negociem viitorul buget european şi acest viitor buget european trebuie să fie reprezentativ pentru dorinţele şi aşteptările românilor. Asta înseamnă alocări bugetare pentru domeniile de interes, mă refer aici şi la infrastructură, există un program Connecting Europe Facility, dar şi pentru politica de coeziune sau pentru politica agricolă.
*
"Votul din 26 mai are o miză şi va fi decisiv pentru viitorul Uniunii Europene" - spunea, la Sfântu Gheorghe, candidatul UDMR, Iuliu Winkler:
Iuliu Winkler: Uniunea Europeană se află acum într-un moment crucial, pentru că ne aflăm la mijlocul dezbaterii despre următorul cadru financiar 2021-2027. Această dezbatere va fi finalizată printr-o decizie care se va lua în decembrie. Cine va decide în decembrie? Acei politicieni şi acele partide care vor primi votul cetăţenilor în 26 mai.
Realizator: A consemnat Oana Negrea.

"Alegerile europarlamentare 2019. Agenda electorală."

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 mai, ora 17:00) - Realizator: Andrei Şerban - Bună ziua! Preşedintele Klaus Iohannis este convins că Partidul Naţional Liberal va câştiga alegerile europarlamentare. Prezent la mitingul electoral organizat de PNL în Piaţa Victoriei, din Capitală, la care au participat, potrivit organizatorilor, peste 60.000 de membri şi simpatizanţi din toată ţara, şeful statului a amintit de Summitul de la Sibiu, despre care a afirmat că a fost un mare succes.
Klaus Iohannis: Am adus Europa în România, fiindcă înainte de asta, am dus România în Europa, împreună cu voi, pentru că locul României şi locul românilor este în Europa. România este Europa, şi Europa este România, şi noi toţi vrem să fim europeni! Şi pentru ca să fim bine reprezentaţi în Europa, avem nevoie de această echipă puternică, care va câştiga europarlamentarele.
Realizator: Declaraţie consemnată de redactorul nostru, Oana Bâlă.
*
Realizator: Alianţa 2020 USR PLUS şi-a prezentat la Chişinău, programul electoral pentru Parlamentul European. Dacian Cioloş care deschide lista de candidaţi, a declarat că el şi colegii lui, dacă vor ajunge în Parlamentul European, vor fi avocaţii fideli ai Republicii Moldova şi ai cetăţenilor ei.
Dacian Cioloş: E important să fim în situaţia în care să putem debloca accesul Republicii Moldova, la finanţări europene, şi asta presupune să existe un mesaj clar din partea autorităţilor Republicii Moldova, în ceea ce priveşte funcţionarea statului de drept, a justiţiei, funcţionarea eficientă a instituţiilor statului.
*
Realizator: Europarlamentarul Renate Weber, candidat pentru un nou mandat, a declarat la Bistriţa, că alegerile din 26 mai sunt cele mai importante din istoria UE, întrucât de ele depinde viitorul Uniunii.
Renate Weber: Alegerile care urmează pentru Parlamentul European, în opinia mea, sunt cele mai importante din istoria UE, pentru că Uniunea nu trăieşte un moment foarte simplu, acum. Există şi un număr de nemulţumiri privind felul în care funcţionează. E vorba şi de o birocratizare excesivă a UE, a unui staff. Supravieţuirea lor a devenit un scop în sine. Poate că şi reglementăm excesiv, în prea multe domenii.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespontentul RRA Cristiana Sabău.
*
Realizator: Candidatul care deschide lista PSD pentru alegerile europarlamentare, Rovana Plumb, a declarat la Craiova că salariile românilor trebuie să fie la nivelul celor din UE, iar acest lucru va fi un obiectiv al PSD, pe plan intern şi la nivel european.
Rovana Plumb: Românii muncesc mult mai bine, pentru că am văzut de curând că România ocupă locul 1 în lume pentru productivitatea muncii. De aceea, trebuie ca şi salariile românilor să fie la nivelul salariilor din UE. La asta lucrează PSD-ul, de doi ani de zile şi la asta vom lucra în continuare.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul RRA Florin Firu.
*
Realizator: Aflat la Târgovişte, Robert Turcescu, candidat PMP pentru Parlamentul European, a vorbit despre proiectele pe care trebuie să le aibă în atenţie viitorii europarlamentari. El a pus accentul pe nevoia de unitate în UE.
Robert Turcescu: Proiectul european nu este un proiect în care fiecare încearcă să smulgă cât mai mult pentru binele lui, ci este un proiect în care toţi cei care participă la consolidarea acestui proiect încearcă să pună pe picioare o Europă unită care astăzi, din nefericire, traversează nişte momente de cumpănă.
*
Realizator: Candidatul PRO România şi preşedinte al partidului, Victor Ponta, a declarat la Timişoara că este foarte importantă descentralizarea deciziilor din cadrul UE.
Victor Ponta: Ce e important este să trecem la ceea ce se întâmplă în alte ţări, fie că vorbim de Polonia, de Germania, şi anume autorităţile de management să fie la nivel regional, să nu mai trebuiască toţi primarii, toată ziua, să meargă la Bucureşti, cu teancul de hârtii şi să aştepte la Ministerul Dezvoltării, dacă secretarul de stat de la Teleorman sau cine mai e pe acolo, e de acord să le semneze. Toţi mi-au spus că e o idee bună, se practică la nivel european.
*
Realizator: Candidatul independent, Peter Costea, a discutat cu cetăţenii din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, despre importanţa alegerilor europarlamentare. El le-a explicat faptul că rezoluţiile Parlamentului European sunt vitale pentru România şi pentru valorile în care românii cred şi i-a încurajat să participe la vot - se arată într-un comunicat de presă.

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 mai, ora 20:00) - Realizator: Andrei Şerban:
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la mitingul de la Craiova, că actuala guvernare a mărit salariile şi a redus taxele. El a criticat declaraţiile potrivit cărora interesele Uniunii Europene sunt mai importante decât cele ale României:
Liviu Dragnea: Orice german, francez, italian, spaniol se gândeşte în primul rând la ţara lui, pentru că aşa e normal. Uniunea Europeană nu a fost creată pentru a face rău ţărilor care intră, dar dacă România a fost condusă de oameni fără coloană vertebrală, oameni care au mers cu capul plecat - sigur, dacă stai cu spinarea dreaptă îţi mai plesneşte câte un disc, dar cel puţin stai drept, decât să stai încovoiat.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul nostru Florin Firu.
*
Realizator: Preşedintele USR, Dan Barna, este de părere că Alianţa 2020 USR-PLUS are şansa să câştige alegerile de anul viitor şi să îl dea pe şeful guvernului. Dan Barna a promis că Alianţa va da cel mai bun şef executivului:
Dan Barna: Imaginaţi-va la anul, 2020, Alianţa USR-PLUS va da primul ministru al României competent şi onest, probabil cel mai competent şi onest pe care l-a avut România. Atunci, în momentul acela fiecare dintre voi îşi va aminti că drumul, drumul nostru împreună începe astăzi, în mai, la Cluj, 2019.
Realizator: Declaraţii consemnate de corespondentul nostru Claudiu Pădurean.
*
Realizator: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a susţinut astăzi la mitingul electoral din Bucureşti că este nevoie ca toţi
românii să iasă la vot la alegerile din 26 mai. El spunea că astfel în revoluţia din '89 va fi finalizată, iar dezideratele de atunci vor fi atinse:
Ludovic Orban: În anul acesta, la 30 de la revoluţie, avem misiunea sfântă să finalizăm revoluţia şi să readucem România românilor liberi, românilor cinstiţi. Chem alături de noi pe toţi românii de bună credinţă să creadă în PNL, să creadă în şansa pe care o au de a duce România în primul rând.
Realizator: Declaraţie consemnată de redactorul nostru Alexandra Cristea.
*
Realizator: Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, acuză o lipsă de unitate a parlamentarilor care reprezintă România în legislativul de la Bruxelles. Acesta susţine că transferul scandalurilor interne în Parlamentul European nu face altceva decât să denigreze imaginea ţării:
Călin Popescu-Tăriceanu: Mi-aş dori să văd în viitorul Parlament European grupul parlamentar al românilor comportându-se similar cu cel al grupurile din alte ţări, pentru că nicăieri, niciun alt grup parlamentar nu a făcut ceea ce au făcut ai noştri, adică să exporte scandalurile din România în Parlamentul European. Acest lucru l-au făcut crezând că pot obţine un sprijin politic din partea unora şi altora şi ceea ce vă pot spune este că au câştigat în mod sigur dispreţul lor.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Sergiu Podină.
*
Realizator: PMP a organizat astăzi, la Sala Capitol din Timişoara, un miting electoral în cadrul căruia şi-a prezentat programul pentru alegerile europarlamentare. Preşedintele de onoare al partidului, Traian Băsescu, aflat pe prima poziţie pe lista de candidaţi, a declarat că dacă formaţiunea sa politică va obţine pragul necesar, atunci cu siguranţă el va merge la Parlamentul European:
Traian Băsescu: Sunt un politician român care ştie foarte bine Uniunea Europeană şi o ştie în intimitatea ei, acolo unde se iau marile deciziilor, în Consiliului. Nu-i corect să candidezi şi pe urmă să renunţi la candidatură, la mandat, dacă-l iei. Mă duc doar dacă PMP obţine un rezultat care să-l trimită în Parlamentul European. Nu vreau să vă lansez cifre, dar eu zic că ar putea fi peste şapte procente.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Alina Bujancă.
*
Realizator: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că aceste alegeri europarlamentare sunt cele mai importante din ultimii 10-15 ani, deoarece Uniunea Europeană trebuie să facă faţă unor schimbări fundamentale. El consideră că trebuie păstrate subvenţiile pentru agricultura românească.
Kelemen Hunor: Trebuie să păstrăm alocaţiile pentru agricultori, nu trebuie să pierdem aceste alocaţii, fiindcă este o posibilitate de a ridica competitivitatea domeniului respectiv şi trebuie să ajungem la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce priveşte aceste alocaţii. Sunt tendinţe care doresc o schimbare în domeniul politicilor agricole comune. Interesul nostru este să păstrăm şi să creştem alocaţiile în acest domeniu.

Candidaţii la alegerile europarlamentare se pot înscrie simultan şi pentru cele locale
Știri 01 Martie 2024, 10:27

Candidaţii la alegerile europarlamentare se pot înscrie simultan şi pentru cele locale

Candidaţii la alegerile europarlamentare se pot înscrie simultan şi pentru cele locale, potrivit proiectului de ordonaţă de...

Candidaţii la alegerile europarlamentare se pot înscrie simultan şi pentru cele locale
Guvernul a adoptat  normele de aplicare a legii pensiilor. "Nicio pensie nu va scădea"
Știri 29 Februarie 2024, 09:21

Guvernul a adoptat normele de aplicare a legii pensiilor. "Nicio pensie nu va scădea"

Premierul Marcel Ciolacu a dat din nou asigurări că nicio pensie nu va scădea ca efect al noii legi, ci, dimpotrivă, aceste...

Guvernul a adoptat normele de aplicare a legii pensiilor. "Nicio pensie nu va scădea"
România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Știri 29 Februarie 2024, 09:07

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032

În decurs de un an, Guvernul ar urma să aprobe perimetrele eoliene din zona Mării Negre, iar ulterior Ministerul Energiei va...

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Știri 28 Februarie 2024, 17:45

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi

Guvernul a promis pensionarilor că le va recalcula pensiile anul acesta, cu scopul de a le majora în mod echitabil.

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Știri 28 Februarie 2024, 11:15

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă

Primarul a încălcat dispoziţiile din legea referitoare la incompatibilităţile persoanelor cu funcţii publice şi ordonanţa...

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
Știri 28 Februarie 2024, 10:33

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani

Senatul a adoptat o propunere legislativă, potrivit căreia valabilitatea permiselor de conducere creşte de la 10 la 15 ani.

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
Știri 27 Februarie 2024, 11:37

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a spus la Radio România Actualități, că printr-o...

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Știri 27 Februarie 2024, 11:27

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor

Ministrul Finanțelor a declarat că toate alegerile din acest an ar fi costat statul român aproximativ patru miliarde de lei,...

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor