Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Agenda electorală 14 mai

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală din 14 mai 2019.

Agenda electorală 14 mai

Articol de Petruţa Dinu, 15 Mai 2019, 13:40

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 mai, ora 11:00) - Realizator: Petruţa Dinu - Echipa PNL îşi continuă turneul electoral astăzi în judeţele Vâlcea şi Buzău, unde peste o oră are programate întâlniri cu presa, iar de la ora 16:00 cu alegătorii râmniceni din toate cele trei pieţe ale municipiului: Centrală, Nord şi Ostroveni. De la ora 17:30 va avea loc prezentarea candidaţilor liberali în Sala Mare a Consiliului Judeţean din Buzău. Candidaţii Alianţei 2020 USR PLUS ajung astăzi la Craiova, pentru discuţii cu locuitorii din centrul oraşului, ora 16:00, iar de la ora 20:00 cu cei din Club 300. Candidatul PNL la alegerile europarlamentare Siegfried Mureşan a vorbit la Constanţa despre proiectele de infrastructură pe care Partidul Naţional Liberal le va susţine pentru finanţarea cu fonduri europene.
Siegfried Mureşan: În primul rând, podul peste Dunăre de la Brăila, după aceea Autostrada Unirii spre Moldova, Târgu Mureş, Iaşi Ungheni, Autostrada Braşov-Comarnic, Autostrada Sibiu-Piteşti şi şoseaua de centură a Municipiului Bucureşti. Partidul Naţional Liberal doreşte construcţia autostrăzii spre Moldova din fonduri europene, adică gratis, nu din taxele şi impozitele românilor şi există fonduri europene pentru construcţia efectivă, începând cu 1 ianuarie 2021.

*
Realizator: Gabriel Daraban, candidat ALDE la alegerile europarlamentare, a abordat în discuţiile cu jurnaliştii din Constanţa modernizarea infrastructurii de transport şi strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării.
Gabriel Daraban: Propunerea noastră este de a se crea o companie de management care să gestioneze toată problematica Dunării. În baza dezinteresului unor ţări lucrurile au stagnat, iar România este principala ţară care are de pierdut, având şi portul Constanţa. Sunt milioane de tone de marfă care pot fi rulate prin portul Constanţa, ca şi tranzit, pe care noi în momentul de faţă nu le putem obţine.
Realizator: Declaraţii consemnate de corespondentul Radio România Actualităţi, Sorin Cealera.

*
Realizator: Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al PSD, a participat la mitingul organizat de social democraţi la Galaţi. În discursul susţinut în faţa membrilor şi simpatizanţilor PSD, Viorica Dăncilă şi-a exprimat încrederea în candidaţii PSD la alegerile europarlamentare şi a lansat un apel la vot.
Viorica Dăncilă: Cred că suntem într-un moment important pentru România şi pentru români. Am mers în fiecare loc din ţară şi aici, la Galaţi, voi susţine acest lucru: votaţi candidaţii PSD la alegerile din 26 mai. Avem nevoie de oameni devotaţi, de adevăraţi români, oameni cu tricolorul în suflet, oameni care să ţină la ţara lor şi să îi reprezinte cu cinste pe români.

*
Realizator: Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că Timişoara este simbolul democraţiei româneşti. Declaraţia a fost făcută la mitingul electoral pentru prezentarea candidaţilor la alegerile europarlamentare, organizat în acest oraş.
Dan Barna: Timişoara este simbolul democraţiei româneşti şi asta pentru că în '89 voi aţi pornit Revoluţia care a scăpat România de dictatura comunistă. Dar, acum, după 30 de ani, trebuie să pornim o nouă revoluţie şi, da, suntem aici, în Timişoara, să facem asta. Dacă atunci, în '89, am fi avut puterea ca societate să ducem acea declaraţie până la capăt şi punctul opt să devină lege pentru generaţia noastră, "Fără penali în funcţii publice" este ceea ce ar fi trebuit să fie punct opt pentru părinţii noştri.
Realizator: Declaraţii consemnate de corespondentele Radio România Actualităţi, Maria Măndiţă şi Alina Bujancă.

*
Realizator: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că alegerile din 26 mai sunt cele mai importante din ultimii ani pentru că Uniunea Europeană se află în faţa unor provocări precum globalizarea în domeniul economic.
Kelemen Hunor: Este o competiţie globală şi în acest moment, într-adevăr, Uniunea Europeană are o poziţie foarte bună, dar această poziţie poate fi pierdută dacă nu vor exista nişte regândiri în ceea ce priveşte vulnerabilităţile economiei. Noi considerăm că pentru România, în următorii ani, trebuie să păstrăm alocaţiile pentru agricultori, fiindcă este o posibilitate de a ridica competitivitatea domeniului respectiv.

*
Realizator: Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion îşi propune să oprească fenomenul migraţiei intelectualilor din România prin politici concrete, construite la nivel european. George Simion candidează independent la alegerile europarlamentare sub sloganul "România mare în Europa" şi ocupă poziţia 15 pe buletinul de vot.

*
Realizator: Candidatul independent Peter Costea le-a prezentat alegătorilor din Suceava viziunea sa despre viitorul Europei. Europa este obligată, spune el, să se întoarcă la valorile care au stat la baza sa: principiile morale, valorile creştine care au generat nu doar un mediu sănătos pentru societate, dar şi prosperitate şi bunăstare, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Alegeri europarlamentare 2019 - Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 mai, ora 17:00) - Realizator: Andrei Şerban -

* Europarlamentarul Iuliu Wincler, care doreşte un nou mandat şi deschide listele de candidaţi ai UDMR, se pronunţă pentru eliminarea birocraţiei din aparatul administrativ european. Declaraţie consemnată de corespondentul nostru din Judeţul Cluj, Claudiu Pădurean -
Iuliu Wincler: Dorim să continuăm politica regională şi să ne opunem acelor state din Vest, care doresc să micşoreze finanţările din politica de dezvoltare regională, vrem să folosim mai bine şansele noastre de a fi membru al UE, vrem să eliminăm birocraţia, este foarte important să eliberăm birocraţia şi vrem să descentralizăm tot ceea ce se poate, adică să aducem decizia mai aproape de comunităţile locale.

* Candidat al Alianţei 2020 USR PLUS, Elena Uram, a declarat în timpul unei dezbateri organizate la Tulcea că doreşte ca antreprenorii români să atragă fonduri europene pentru achiziţionarea sau retehnologizarea navelor de mare tonaj. Corespondent: Luiza Rosetti -
Elena Uram: Este foarte important să se cunoască faptul că în acest moment nu există fonduri europene alocate pentru îmbunătăţirea sau retehnologizarea ambarcaţiunilor de mare tonaj. Pe de altă parte, mai avem şi problema dragărilor. Cursul Dunării are mari probleme, inclusiv la Brăila a apărut o insulă, dar ştim că nu numai în Delta Dunării este problema cu colmatările, ci pe tot parcursul Dunării, până la Porţile de Fier.

*
Pe esplanada Casei de Cultură a sindicatelor din Galaţi a avut loc un miting PSD la care, potrivit organizatarilor, au participat 30 de mii de membri şi simpatizanţi din judeţ. Carmen Avram a reamintit că ea şi toţi colegii ei candidaţi vor apăra România în Parlamentul European./lcoman
Carmen Avram: Niciodată, niciodată membrii acestui partid nu vor ridica mâna împotriva ţării lor. Niciodată nu vom face rău României. Vom pleca la Bruxelles ca să reparăm ce au distrus alţii, ca să aducem mai multe subvenţii la fermieri, mai multe fonduri europene, ca să recâştigăm mândria şi onoarea României şi respectul pentru România. Luaţi acest adevăr şi mergeţi cu el la vot pe 26 mai. Nici unul dintre noi nu vă va dezamăgi.
Realizator: Declaraţie consemnată de corespondentul RRA Maria Măndiţa.
*
Realizator: La Sala Sporturilor din Galaţi a avut loc lansarea candidaţilor PNL la alegerile europarlamentare, la care au participat, potrivit organizatorilor, peste 2.200 de membri de partid şi susţinători. În discursul său Siegfried Mureşan a vorbit despre importanţa votului din 26 mai.
Siegfried Mureşan: Imediat după alegeri, în Parlamentul European se vor lua decizii care vor avea un impact asupra vieţii fiecăruia dintre noi şi, de aceea, o reprezentare bună a României în Parlamentul European este esenţială. Imediat după alegerile europarlamentare, Parlamentul European va decide câte fonduri europene va primi România în următorii şapte ani. Partidul Naţional Liberal, singurul partid românesc care poate obţine beneficii concrete pentru România în Parlamentul European!
*
Realizator: Fostul preşedinte al României Traian Băsescu, care deschide lista de candidaţi ai PMP, a reafirmat că nu va accepta independenţa provinciei Kosovo şi anexarea peninsulei Crimeea.
Traian Băsescu: Nu vom recunoaşte Kosovo, cum nu vom recunoaşte nici anexarea Crimeii. Partidul Mişcarea Populară va susţine liberalizarea importului de tehnologie militară de ultimă generaţie pentru Ucraina, pentru a se putea apăra de o eventuală invazie a Federaţiei Ruse.
*
Realizator: Gabriel Daraban, preşedintele Organizaţiei municipale Constanţa şi candidat ALDE la alegerile europarlamentare, a vorbit despre problema Comisiei Dunării. Este nevoie de implicarea tuturor ţărilor riverane pentru elaborarea unei strategii comune, este de părere Gabriel Daraban.
Gabriel Daraban: Propunerea noastră este de a se crea o companie de management care să gestioneze toată problematica Dunării, o companie care să fie compusă din reprezentanţii fiecărei ţări. În momentul de faţă, ştiţi foarte bine, în baza dezinteresului unor ţări, lucrurile au stagnat, iar România este principala ţară care are de pierdut, având şi portul Constanţa. Sunt milioane de tone de marfă care pot fi rulate prin portul Constanţa ca şi tranzit, pe care noi în momentul de faţă nu le putem obţine.
*

Alegeri europarlamentare 2019. Agenda electorală

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 mai, ora 20:00) - Realizator: Andrei Şerban - PSD apără majorările salariale contestate de opoziţie. Candidatul social democrat la alegerile europarlamentare, Rovana Plumb, a declarat, la Iaşi, că PSD şi-a propus ca salariile să crească în continuare în pofida criticilor venite din partea PNL şi USR:
Rovana Plumb: Avem cel mai bun program de guvernare din 20 de ani pentru România, un program de guvernare care reduce decalajele de dezvoltare şi asigură un trai mai bun pentru fiecare român la nivelul celui din Uniunea Europeană. PSD vrea în continuare ca salariile noastre să fie egale cu cele din Europa, pentru că românii muncesc la fel de mult şi la fel de bine.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Cristina Vartolomei.
*
Realizator: Alianţa 2020 USR - PLUS a organizat la Timişoara un nou miting electoral la care au fost prezenţi toţi candidaţii la alegerile europarlamentare. În discursul său, Dacian Cioloş a făcut recurs la istorie şi a amintit că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la revoluţia din 1989:
Dacian Cioloş: În decembrie '89, mii de români curajoşi şi demni şi-au sacrificat viaţa, şi-au părăsit familiile şi prietenii pentru a ne oferi, cu preţul vieţii lor, libertate şi bunăstare. Am respectat noi oare acest sacrificiu? Am făcut noi tot ce se putea pentru a ne ridica la înălţimea sacrificiului lor? Încă nu. Aceasta este misiunea noastră de astăzi.
Realizator: A consemnat corespondentul nostru Alina Bujancă.
*
Realizator: Derapajele din ultimii doi ani sunt cauza pentru care România nu a intrat în spaţiul Schengen, a declarat Corina Creţu, candidat al PRO România la alegerile europarlamentare:
Corina Creţu: Parlamentul European, ca şi Comisia, consideră că România a îndeplinit toate condiţionalităţile tehnice pentru a intra în spaţiul Schengen. Este o problemă politică, iar în ultimul timp nu se mai discută despre acest lucru din lipsa credibilităţii şi a drumului considerat greşit de către Uniunea Europeană. Şi eu am această durere. Ne-am luptat încă din momentul intrării noastre în Uniunea Europeană, încă din 2007, pentru intrarea în spaţiul Schengen. Avem acum această speranţă, să intrăm măcar în spaţiul aerian într-un an de zile.
Realizator: Corina Creţu a făcut aceste declaraţii într-o vizită electorală în judeţul Hunedoara, ne-a informat corespondentul nostru Ilie Pintea.
*
Realizator: Rareş Bogdan deschide lista de candidaţi ai PNL pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. El a dat asigurări că eurodeputaţii liberali vor lupta pentru ca România să atragă cât mai mulţi bani europeni şi că vor sprijini companiile cu capital românesc:
Rareş Bogdan: Mi-aş dori să văd în primele 100 de companii cu cifra de afaceri din România minim 30 - 40 de corporaţii româneşti. Dacă gândim cu adevărat pentru că această ţară să se dezvolte, dacă ne bazăm pe capitalul românesc, dacă deschidem uşile pentru capitalul străin, cu condiţii clare, sunt absolut convins că România are o mare şansă să stea în primul rând la nivel european, aşa cum am mai stat.
Realizator: Declaraţie consemnată de reporterul nostru Cătălin Purcaru.
*
Realizator: Europarlamentarul Norica Nicolai, care doreşte un nou mandat şi deschide listele ALDE, a afirmat că România trebuie să fie respectată în Uniunea Europeană:
Norica Nicolai: Ne-am bătut şi ne vom bate pentru a fi respectaţi acolo nu numai de decidenţii politici, ci şi de către cei care vor să câştige un ban în pieţele noastre. Dacă vor să le cumpărăm produsele, să ne asigure respectul calităţii acestor produse. Asta am făcut, asta o vom face, ne vom bate în continuare pentru agricultura românească. Dacă câmpurile sunt verzi, dacă câmpurile noastre sunt lucrate, vom continua să fim ce ar fi trebuit să fim demult, grânarul Europei. Şi asta este şansa economică a României.
*
Realizator: Candidatul independent Gregoriana Tudoran promite că se va implica în construirea viitorului buget al Uniunii Europene în aşa fel încât România să primească importante fonduri europene:
Gregoriana Tudoran: Orice lucru se întâmplă prin acţiune, prin implicare. Un eurodeputat are posibilitatea să facă promovare de proiecte de ţară, poate să unească printr-o bună atitudine şi printr-o corectă implicare pe eurodeputaţii europeni în a sprijini aceste proiecte despre care vorbeam. Un eurodeputat are posibilitatea să influenţeze modul în care sunt cheltuiţi banii europeni, bugetul european, poate atrage în beneficiul României mai mulţi bani pentru proiecte mai importante.
*
Realizator: Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion consideră că partidele politice nu au un proiect de ţară şi nu îşi doresc nimic pentru România. George Simion susţine că un om din afara formaţiunilor politice va fi vocea celor mulţi şi va acţiona în baza unei expertize, nu a ordinelor de partid, se arată într-un comunicat de presă.

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!
Știri 20 Mai 2024, 10:00

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!

Ediția de anul acesta a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea a înregistrat mulţi vizitatori, iar vânzările...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România de la Oradea: Publicul nu ne-a dezamăgit!
Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile
Știri 17 Mai 2024, 10:43

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile

Ajutoarele vor merge către 300 de familii şi persoane singure vulnerabile care au locuinţele afectate sau se află în situaţii...

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 1,3 milioane de lei pentru familiile vulnerabile
Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate
Știri 14 Mai 2024, 08:45

Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate

Pe agenda executivului figurează un proiect de ordonanţă de urgenţă conform căruia ordonatorii principali de credite ar putea...

Ordonatorii principali de credite ar putea fi obligaţi să disponibilizeze urgent 10% din valoarea fondurilor alocate
Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de  resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Știri 13 Mai 2024, 21:38

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european

Premierul discutat la Palatul Victoria cu comisarul european pentru agricultură Janusz Wojciechowski despre viitorul...

Premierul Marcel Ciolacu susţine alocarea de resurse financiare consistente către sectorul agricol european
Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
Știri 13 Mai 2024, 11:44

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor

Invitat luni, la „Apel matinal” de la Radio România Actualități, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă,...

Toni Greblă, președintele AEP: Nu va exista nicio fisură importantă în organizarea alegerilor
915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Știri 12 Mai 2024, 13:49

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare

MAE informează că la alegerile europarlamentare din 9 iunie va fi deschis un număr dublu de secții de vot față de alegerile...

915 secţii de votare vor fi organizate pentru românii din străinătate la alegerile europarlamentare
Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării
Știri 09 Mai 2024, 14:01

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării

Comisia Europeană a lansat un clip audio-video despre dezinformare care va fi difuzat pe canalele mass-media în toate statele...

Instituţiile europene avertizează cetăţenii în legătură cu riscul crescut al dezinformării şi manipulării
Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi
Știri 08 Mai 2024, 07:51

Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi

"Nu cred că există parteneri NATO care au un angajament mai puternic faţă de Alianţa Euro-Atlantică decât România şi Statele...

Joe Biden, mesaj pentru România: Aţi depăşit orice aşteptări, vreau să ştiţi că Statele Unite stau ferm alături de voi