Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Adrian Severin, o carieră politică sub semnul întrebării

Cu o carieră politică de invidiat, binecunoscut europarlamentar PSD, în două mandate consecutiv, Adrian Severin a fost implicat într-un caz de corupţie, alături de alţi doi colegi, eurodeputaţi.Foto:Agerpres

Adrian Severin, o carieră politică sub semnul întrebării

Articol de Simona Mihăescu, 22 Martie 2011, 12:44

Trei europarlamentari au fost implicaţi într-un scandal mediatic după ce publicaţia britanică "The Sunday Times" i-a acuzat de corupţie prezentând drept dovezi, înregistrări video şi audio.



Cei trei eurodeputaţi acuzaţi de corupţie sunt românul Adrian Severin, fost ministru de externe , vicepreşedinte al grupului socialiştilor europeni, fostul ministru de externe sloven, Zoran Thaler şi fostul ministru de interne austriac, Ernst Strasser.



Ultimii doi şi-au prezentat demisia din Parlamentul European în 24 de ore, mai mult, fostul ministru de interne austriac, Ernst Strasser, a anunţat că se retrage şi din viaţa politică.



Adrian Severin este singurul dintre cei trei, care nu a demisionat din funcţia de europarlamentar, retrăgându-se doar din grupul socialiştilor europeni şi autosuspendându-se din toate funcţiile politice deţinute în Partidul Social Democrat.

Severin acuzat de corupţie



Potrivit "Sunday Times", fostul vicepremier Adrian Severin le-ar fi trimis reporterilor aflaţi sub acoperire un e-mail în care îi anunţa că amendamentul cerut de aceştia a fost introdus în textul legii.



Jurnaliştii de la publicaţia britanică, mai susţin că europarlamentarul român ar fi trimis apoi şi o factură de 12.000 de euro pentru servicii de consiliere.




Adrian Severin respinge acuzaţiile pe care le consideră nefondate



Contactat de Radio România, europarlamentarul Adrian Severin a catalogat relatările din presa britanică drept nefondate, având scopul de a-i compromite activitatea de până acum.



"Singurul adevăr este că eu am încheiat cu o firmă, "Tyler Jones", un acord de consultanţă care afirmă foarte clar că eu voi acţiona ca membru în Consiliul de consultanţă al acelei firme şi nu voi face absolut nimic care să mă pună în situaţia de a lucra în raport cu alţii pe contul şi în interesul firmei respective. Nu am depus niciun amendament. Nu am aşteptat să primesc vreun ban, nu am cerut să primesc vreun ban şi nici nu am primit niciun ban pentru depunerea de amendamente sau pentru exercitarea unei alte proceduri care ar intra în atribuţiile mele parlamentare", a declarat Adrian Severin.


Luni, la Bucureşti



Luni, într-o conferinţă de presă, Severin a declarat nu va demisiona din PE, întrucât nu a comis nicio ilegalitate, că acuzaţiile la adresa sa sunt "false" şi că i-a fost înscenat acest scandal, întrucât este o "persoană incomodă".



"Cu certitudine pot să spun un lucru: că nu sunt corupt. Dar tot cu certitudine mai pot să spun şi un alt lucru: că sunt foarte incomod. Şi probabil că voi rămâne la fel de incomod", a spus Severin.



În legătură cu demisia colegului său europarlamentar austriac implicat în acelaşi scandal, Severin nu a vrut să comenteze motivele acestuia, dar a spus că el nu are nicio intenţie să-şi depună demisia.



"Eu ştiu de ce nu am să-mi depun demisia. Nu am comis nicio ilegalitate, iar aceste alegaţii sunt false", a spus Severin.



Adrian Severin a anunţat că a informat conducerea socialiştilor europeni în legătură cu această problemă încă de săptămâna trecută şi că mulţi dintre colegii săi, mai ales cei britanici, au spus că nu sunt pentru prima oară vizaţi de un scandal din partea publicaţiei "The Sunday Times".



El a precizat că i-a transmis o scrisoare preşedintelui PE în care l-a informat în legătură cu situaţia creată şi a spus că este interesat şi doritor ca PE să facă o anchetă.



Europarlamentarul PSD a mai susţinut , la conferinţa de presă, că cei care i-au înscenat acest scandal au vrut să-i distrugă" buna reputaţie şi credibilitatea" şi crede că s-a întâmplat acest lucru, pentru că este "un om incomod care i-a supărat pe mulţi".



"Eşti un om incomod. I-ai supărat pe mulţi. Ştim că i-ai supărat pe mulţi". Cred că aici este de fapt nodul problemei. Şi aş mai spune un lucru, trist pentru mine, foarte trist, şi cred că ar trebui să fie trist şi pentru dumneavoastră: într-o lume în care România, din păcate, este tot mai puţin influentă, un român influent nu este acceptat şi nu este acceptabil. Şi atunci, trebuie să i se distrugă exact singura armă de care dispune: buna reputaţie şi credibilitatea", a mai declarat Adrian Severin.


Luni, la Bucureşti, Severin se autosuspendă din funcţiile politice deţinute în PSD


Tot luni , la Bucureşti, vicepreşedinte PSD, Adrian Severin a declarat la finalul unei întâlniri în cadrul Biroului Permanent Naţional al partidului, că se autosuspendă din toate funcţiile politice din partid, până la rezolvarea cazului.



Deşi iniţial, a negat că ar fi fost chemat la Parlamentul European, luni seara, Adrian Severin s-a întâlnit la Bruxelles, cu liderul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Martin Schultz.



Acesta declarase anterior că în opinia sa , europarlamentarul român ar trebui să demisioneze din Parlamentul European.

Luni seara, la Bruxelles, Severin se retrage din grupul socialiştilor europeni



La finalul discuţiei cu Martin Schultz , Adrian Severin a explicat de ce a preferat doar retragerea din grupul socialiştilor europeni şi nu a mers mai departe, prezentându-şi demisia din funcţia de europarlamentar.



"Nu poţi să demisionezi decât dacă consideri că acuzele sunt adevărate. Iar faptul că anumite aparenţe create cu rea-credinţă îi fac pe unii să creadă că acuzele sunt adevărate, nu este nici acesta un motiv de demisie, ci un motiv de investigare" a spus acesta.



Cazul celor trei va fi investigat în Parlamentul European




Adrian Severin, Ernst Strasse şi Zoran Thaler vor fi supuşi unei investigaţii a Parlamentului European pe baza documentelor primite, luni, de la cotidianul "Sunday Times" , a declarat pentru Radio România Actualităţi, Diana Wallis, vicepreşedinta instituţiei a cărei responsabilitate este transparenţa.



"Va trebui să analizăm nu numai cazurile individual, dar mai ales implicaţiile mai largi asupra instituţiei", a declarat, Diana Wallis.



Ea a mai spus că, miercuri , cazul celor trei eurodeputaţi va fi discutat în cadrul Biroului Parlamentului European.



PSD în aşteptarea unei decizii în cazul Severin




La Bucureşti, liderul PSD, Victor Ponta, afirmă că partidul său aşteaptă rezultatul anchetei Parlamentului European în privinţa lui Adrian Severin.



Ponta a precizat luni, într-o comferinţă de presă, că PSD va pune în aplicare imediat decizia forului legislativ de la Bruxelles, oricare ar fi aceasta.



Victor Ponta cere demisia lui Severin din partid şi din Parlamentul European




Marţi, la 48 de ore de la declanşarea scandalului, preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, într-o conferinţă de presă, că Adrian Severin trebuie să demisioneze din PE şi din PSD, iar dacă el nu va pleca din propria initiaţivă din partid, va fi exclus.



"Domnul Adrian Severin trebuie să demisioneze din Parlamentul European şi trebuie să demisioneze din Partidul Social Democrat" a afirmat Victor Ponta.


DNA s-a autosesizat în cazul Severin



Pe de altă parte, tot luni, procurorii de la DNA au decis să se sesizeze, din oficiu, privind posibila săvârşire a unor fapte de corupţie de către Adrian Severin.



Scandalul în care este implicat acesta, survine în contextul în care Adrian Severin este cercetat şi de Agenţia Naţională de Integritate, pentru neconcordanţe legate de avere.
Adrian

Măsurile fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan: crește TVA, cresc accizele, salariile și pensiile rămân plafonate
Știri 03 Iulie 2025, 08:07

Măsurile fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan: crește TVA, cresc accizele, salariile și pensiile rămân plafonate

Măsurile vor fi adoptate săptămâna viitoare prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Măsurile fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan: crește TVA, cresc accizele, salariile și pensiile rămân plafonate
Își asumă Guvernul  răspunderea în faţa Parlamentului pentru pachetul de măsuri fiscale?
Știri 02 Iulie 2025, 16:43

Își asumă Guvernul răspunderea în faţa Parlamentului pentru pachetul de măsuri fiscale?

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului în şedinţă comună...

Își asumă Guvernul răspunderea în faţa Parlamentului pentru pachetul de măsuri fiscale?
Guvernul pregătește forma finală a pachetului de măsuri fiscale
Știri 02 Iulie 2025, 11:41

Guvernul pregătește forma finală a pachetului de măsuri fiscale

Vicepremierului a adăugat că până la sfârşitul anului România trebuie să echilibreze bugetul cu 30 de miliarde de lei pentru...

Guvernul pregătește forma finală a pachetului de măsuri fiscale
CSAT: Evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră
Știri 30 Iunie 2025, 19:22

CSAT: Evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră

Evaziunea fiscală rămână o vulnerabilitate majoră, au stabilit membrii CSAT şi au convenit că sunt importante intensificarea...

CSAT: Evaziunea fiscală rămâne o vulnerabilitate majoră
Guvernul a fost abilitat să emită emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare
Știri 30 Iunie 2025, 19:17

Guvernul a fost abilitat să emită emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare

În timpul dezbaterilor din plen au existat replici dure între putere şi opoziţie.

Guvernul a fost abilitat să emită emită ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare
Guvernul a decis plafonarea sporului pentru condiţii periculoase
Știri 30 Iunie 2025, 19:06

Guvernul a decis plafonarea sporului pentru condiţii periculoase

Ordonanța face parte din pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.

Guvernul a decis plafonarea sporului pentru condiţii periculoase
Statul va avea dreptul să confişte banii obţinuţi de cămătari din împrumuturi ilegale
Știri 30 Iunie 2025, 07:07

Statul va avea dreptul să confişte banii obţinuţi de cămătari din împrumuturi ilegale

În atenţia Parlamentului se află o lege care prevede confiscarea banilor obţinuţi de cămătari din împrumuturi ilegale.

Statul va avea dreptul să confişte banii obţinuţi de cămătari din împrumuturi ilegale
Prima şedinţă CSAT din mandatul președintelui Nicușor Dan
Știri 30 Iunie 2025, 07:02

Prima şedinţă CSAT din mandatul președintelui Nicușor Dan

Unul dintre subiecte va fi actualizarea strategiei naţionale de apărare, astfel încât evaziunea să fie explicit inclusă ca...

Prima şedinţă CSAT din mandatul președintelui Nicușor Dan