Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Adrian Năstase a fost eliberat din închisoare

Fostul premier Adrian Năstase a părăsit Penitenciarul Jilava, după ce judecătorii au decis că poate fi eliberat din penitenciar înainte de termen.

Adrian Năstase a fost eliberat din închisoare

Articol de Diana Surdu, 18 Martie 2013, 08:25

UPDATE 19:00 După eliberarea din închisoare, Adrian Năstase s-a oprit pentru investigaţii medicale la un spital privat din centrul Capitalei.

În vară, atunci când fostul lider social-democrat a încercat să se sinucidă, medicii au vorbit despre mai multe afecţiuni cronice pe care acesta le are, între care diabet şi hipertensiune.

Andrei Năstase, fiul fostului premier Adrian Năstase a declarat că tatăl său este bine, iar oprirea la clinica medicală privată a avut drept scop mai multe investigaţii pentru a se asigura că nu există nicio problemă.

UPDATE 18:10 Fostul premier Adrian Năstase a fost eliberat din închisoare.

Fostul premier Adrian Năstase a părăsit luni seara Penitenciarul Jilava, în aplauzele mai multor susţinători.

"Ne vedem peste câteva zile şi vorbim mai mult", a spus Adrian Năstase, la ieşirea din penitenciar.

El a fost aşteptat de fiul său cel mare, Andrei Năstase, care a ajuns cu aproximativ o jumătate de oră înainte ca tatăl său să părăsească locul de detenţie.

Adrian Năstase a ieşit pe uşa penitenciarului în jurul orei 18.10, fiind întâmpinat şi de secretarul Consiliului Naţional al PSD, Codrin Ştefănescu.

UPDATE 15:43 Adrian Năstase va fi eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul Bucureşti a respins, luni, recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Decizia instanţei este definitivă.

Hotărârea completului de trei judecători a fost luată cu două voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Soluţia instanţei va fi comunicată Penitenciarului Jilava, urmând ca în cel mai scurt timp să fie întocmite actele privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la Craiova, că se bucură de decizia privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase şi că va vorbi cu acesta, inclusiv despre partid, dar că fostul premier are nevoie de răgaz să petreacă un timp cu familia.

"Normal că mă bucur de decizia în cazul domnului Năstase. O să vorbesc bineînţeles şi cu dânsul, dar este normal să-i lăsăm răgaz pentru a petrece timp cu familia şi apoi bineînţeles vom vorbi şi despre partid, în fond este şi partidul dânsului", a declarat, luni seară, înanintea începerii unui meci de baschet, la Craiova, Victor Ponta, citat de corespondentul Mediafax.

Năstase: Câteva zile voi respira libertatea

Fostul premier Adrian Năstase a scris luni, pe blog, după aflarea deciziei instanţei, că îşi va folosi următoarele zile doar pentru ''a respira'' libertatea şi a se gândi la proiecte viitoare.

''Aţi aflat, cred, decizia Tribunalului Bucureşti în ceea ce priveşte eliberarea mea condiţionată. Mă bucur să mă reîntorc acasă, alături de familie şi de prietenii mei. Pentru câteva zile, îmi voi folosi timpul doar pentru 'a respira' libertatea din afară şi pentru a mă gândi la proiecte viitoare. Pe curând! P.S. În această perioadă, nu voi da declaraţii sau interviuri pentru presă'', a scris Năstase, pe blogul personal.

Postarea de pe blogul lui Adrian Năstase:

Magistraţii au suspendat două ore şedinţa de judecată

Şedinţa a fost amânată două ore, după ce procurorul DNA a cerut timp să studieze ultimele documente depuse de avocaţii fostului premier la dosar.

Reprezentantul DNA a contestat legalitatea actelor depuse la dosarul de eliberare, deoarece pe acestea nu există menţiunea "conform cu originalul".

Avocaţii fostului premier au precizat însă că sunt fundamentale în soluţionarea dosarului doar procesul verbal de eliberare condiţionată şi caracterizarea făcută de autorităţi.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au suspendat până la ora 12.00 şedinţa de judecată în care s-a va dezbătut eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, după ce procurorul DNA a cerut timp să studieze ultimele documente depuse de avocaţii fostului premier la dosar.

Apărătorii au apreciat cererea procurorului DNA drept o încercare nereuşită de a tergiversa dosarul şi au precizat că au mai depus 11 file care conţin ultima recompensă primită de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi practică judiciară.

Tribunalul Bucureşti a analizat recursul DNA la decizia de eliberare a fostului premier Adrian Năstase.

Acesta este încarcerat din iunie anul trecut, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".

Decizia de eliberare a fost luată de Judecătoria Sectorului 4, ca urmare a unei recomandări a Comisiei de Eliberări Condiţionate a Penitenciarului Jilava.

Procurorii anticorupţie consideră că nu există dovezi temeinice de îndreptare a lui Adrian Năstase, că acesta a denigrat instituţiile juridice şi se consideră deţinut politic.

Ei au cerut, în consecinţă, să nu fie eliberat condiţionat din penitenciar.

În opinia DNA, justiţia ar ocupa, în sistemul de valori al fostului premier, un loc minor, iar prioritatea sa este viaţa politică, în orice condiţii, şi nu actul de justiţie.

Anchetatorii au arătat în recurs că Adrian Năstase denaturează instituţiile juridice în interes personal, iar fostul premier vedea cererea de eliberare condiţionată nu ca pe o vocaţie, ci ca pe o obligaţie pe care trebuie să o îndeplinească justiţia.

Pe de altă parte, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au notat, în motivarea deciziei prin care au admis în 12 februarie eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, că acesta poate ieşi înainte de termen din penitenciar deoarece este disciplinat, stăruitor în muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare.

Potrivit caracterizării date de comisia de la Penitenciarul Jilava, premierul a avut un comportament foarte bun pe perioada detenţiei, nefiind sancţionat disciplinar, a participat la activităţi educative, a scris o lucrare ştiinţifică şi a fost recompensat de trei ori cu suplimentări ale dreptului la vizită.

Instanţa de judecată a luat act că Adrian Năstase, în vârstă de 62 de ani, a executat fracţia legală de o treime din pedeapsa primită, de doi ani.

Social-democraţii aşteptau "momentul eliberării"

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, că îşi doreşte ca Adrian Năstase să fie liber, să meargă alături de familie, iar perioada "cumplită" prin care acesta a trecut să se încheie în cursul acestei zile.

"Nu face obiectul întâlnirii noastre de azi, dar nu pot să ignor faptul că aşteptăm cu toţii un verdict al Justiţiei extrem de important pentru noi ca partid şi nu pot să - şi nici nu cred că e cazul - să nu spun că-mi doresc ca azi domnul Năstase să fie liber, să fie alături de familie şi această perioadă cumplită să se încheie azi", a spus Ponta.

El a arătat că social-democraţii nu se pot face că ignoră subiectul eliberării lui Năstase, care este extrem de important pentru care îl apreciază pe Năstase.

Vicepreşedintele PSD, Valeriu Zgonea, a precizat că atunci când eşti condamnat pierzi automat calitatea de membru de partid, dar că Adrian Năstase va putea reintra în PSD în momentul în care va fi pregătit din punct de vedere juridic şi moral.

"Este prietenul şi partenerul nostru, este un om care a pus fundamentul acestui stat şi acestui partid, dar regulile legale trebuie să le respectăm şi noi, ca partid social-democrat, şi toţi colegii noştri. Pentru el, acum este important să fie alături de familie - cei doi băieţi şi soţia domniei sale. În momentul în care, din punct de vedere juridic şi moral, poate să vină alături de noi, în partid, bineînţeles că va fi primit", a spus Zgonea.

Guvernul a adoptat  normele de aplicare a legii pensiilor. "Nicio pensie nu va scădea"
Știri 29 Februarie 2024, 09:21

Guvernul a adoptat normele de aplicare a legii pensiilor. "Nicio pensie nu va scădea"

Premierul Marcel Ciolacu a dat din nou asigurări că nicio pensie nu va scădea ca efect al noii legi, ci, dimpotrivă, aceste...

Guvernul a adoptat normele de aplicare a legii pensiilor. "Nicio pensie nu va scădea"
România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Știri 29 Februarie 2024, 09:07

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032

În decurs de un an, Guvernul ar urma să aprobe perimetrele eoliene din zona Mării Negre, iar ulterior Ministerul Energiei va...

România va avea primul megawatt de energie eoliană în 2032
Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Știri 28 Februarie 2024, 17:45

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi

Guvernul a promis pensionarilor că le va recalcula pensiile anul acesta, cu scopul de a le majora în mod echitabil.

Marcel Ciolacu: Nicio pensie nu scade ca efect al noii legi
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Știri 28 Februarie 2024, 11:15

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă

Primarul a încălcat dispoziţiile din legea referitoare la incompatibilităţile persoanelor cu funcţii publice şi ordonanţa...

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese de natură administrativă
Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
Știri 28 Februarie 2024, 10:33

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani

Senatul a adoptat o propunere legislativă, potrivit căreia valabilitatea permiselor de conducere creşte de la 10 la 15 ani.

Valabilitatea permiselor de conducere ar putea creşte de la 10 la 15 ani
EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
Știri 27 Februarie 2024, 11:37

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 

Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a spus la Radio România Actualități, că printr-o...

EXCLUSIV Permisul auto, buletinul, paşaportul vor putea fi reînnoite direct de pe  telefon 
România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Știri 27 Februarie 2024, 11:27

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor

Ministrul Finanțelor a declarat că toate alegerile din acest an ar fi costat statul român aproximativ patru miliarde de lei,...

România economiseşte două miliarde de lei prin comasarea alegerilor
Agenda Parlamentului
Știri 26 Februarie 2024, 08:02

Agenda Parlamentului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este invitat la 'Ora prim-ministrului' pentru a da explicaţii privind încetinirea ritmului de...

Agenda Parlamentului