Alegeri prezidențiale 2025. Agenda electorală
Pe 18 mai va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale, unde se vor confrunta candidatul independent, Nicușor Dan, și liderul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion.

Articol de Luminiţa Voinea, 15 Mai 2025, 09:32
Nicușor Dan susține că, pentru a dezvolta România, cetățenii trebuie să iasă la vot.
El consideră că doar împreună cu cetățenii și cunoscând problemele acestora se poate construi România onestă.
Nicușor Dan: Vă cunosc problemele: insuficiența locurilor de muncă care să asigure un trai decent, viața prea scumpă la oraș, lipsa infrastructurii sanitare la sate, nevalorificarea potențialului turistic. Pe scurt, lipsă de viziune. Nu ne putem aștepta ca cei care au dus România în gropă să înceapă să o scoată începând de mâine. Doar voi, cu votul de duminică, puteți să schimbați direcția în care merg lucrurile. Haideți să construim împreună o Românie onestă. (Declarație consemnată de redactorul RRA Alexandra Cristea.)
Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a afirmat la o conferință de presă organizată la Sibiu că grupurile parlamentare europene susțin candidatura lui Nicușor Dan.
Este vorba de cele pro-europene, așa cum sunt PPE, Renew Europe, Verzi Europeni și cele din stânga eșichierului politic.
Toate îl susțin pe Nicușor Dan, deoarece îl consideră pro-european - a precizat Nicu Ștefănuță.
Președintele Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat în cadrul unei dezbateri organizate de Camera de Comerț și Industrie a României că, dacă va ajunge președinte, va urmări asigurarea bunăstării cetățenilor.
George Simion a mai spus că își va asuma și rolul de mediator între instituțiile statului și agenții economici.
George Simion: Eu voi fi un președinte care are o singură țintă: bunăstarea cetățenilor români, prin toate mijloacele și prin toate formele, posibile și imposibile. Așa că nu voi face doar asta, ci voi acționa în sensul unui atribut constituțional, și întotdeauna trebuie să avem în vedere Constituția și revenirea la ordinea constituțională, în sensul de mediere între instituțiile statului și agenții economici.
(Declarație consemnată de redactorul RRA Oana Bâlă.)
Deputatul AUR, Valeriu Munteanu, atrage atenția că Republica Moldova este tratată în continuare ca o simplă temă de politică externă, un subcapitol într-un manual diplomatic.
El susține că Republica Moldova nu este o temă de politică externă, ci e una de politică internă românească, pentru că cei de peste Prut nu sunt vecinii noștri, sunt români. D
in acest motiv, Republica Moldova nu este doar un partener, ci este o parte a României istorice, înstrăinată temporar și pe nedrept - este de părere deputatul AUR Valeriu Munteanu. Reamintesc că Republica Moldova este un subiect important al campaniei prezidențiale a candidatului George Simion.
AEP: Informați-vă corect, din surse oficiale
Autoritatea Electorală Permanentă îndeamnă legătorii să se informeze corect și doar din surse oficiale pentru a se proteja împotriva manipulărilor care le pot influența participarea la vot.
Într-un comunicat de presă, AEP arată că, în actualul climat informațional dominat de tehnici și tactici care vizează răspândirea dezinformărilor cu scopul de a eroda încrederea în procesele electorale democratice, este importantă informarea corectă a alegătorilor cu privire la drepturile și responsabilitățile lor în vederea consolidării integrității și a corectitudinii procesului electoral.
Totodată, AEP menționează că toate activitățile pentru organizarea turului al doilea al alegelor prezidențiale se desfășoară în condiții normale și fără întreruperi.
Mai multe informații despre exercitarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale din acest an se găsesc pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente, roaep.ro și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, mae.ro.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 mai, ora 11:00) - "Alegeri prezidențiale 2025. Agenda electorală" - Realizator: Andrei Șerban