LIVE UPDATES Alegeri prezidențiale. Ziua votului
Potrivit exit-poll-urilor, Marcel Ciolacu și Elena Lasconi se califică în turul II al alegerilor prezidențiale, din 8 decembrie 2024.
Articol de Luminiţa Voinea, 24 Noiembrie 2024, 09:05
Imediat după închidere urnelor de vot la alegerile prezidențiale, au fost publicate sondajele exit-poll.
Unul dintre sondaje este realizat de CURS, iar al doilea de către Avangarde, cu date strânse până la ora 19.00 .
In ambele sondaje, Marcel Ciolacu este pe primul loc, urmat de Elena Lasconi.
UPDATE Prezența la vot la alegerile prezidențiale a fost de 52,40%, la ora 21.00. Au votat în total 9.436.924 de alegători, inclusiv prin corespondență.
UPDATE Cu o oră înainte de închiderea urnelor, prezența la vot a depășit 50%, ceea ce demonstrează că interesul românilor față de acest scrutin a crescut față de precedentele prezidențiale.
Au votat deja peste 9 milioane de cetățeni, în timp ce în 2019 votaseră, până la aceeași oră, 8,2 milioane, iar în 2014 - 8,9 milioane.
Peste 1,7 milioane de voturi au fost pe listele suplimentare, din care peste 750.000 în străinătate. Ilfov este în continuare județul cu cea mai mare prezență la urne - aproape 60%, iar Vasluiul se menține pe ultimul loc, cu 33 de procente.
UPDATE Poliția a înregistrat peste 200 de reclamații de posibile incidente electorale de la începerea votării, iar până la ora 17:00 s-au aplicat 80 de sancțiuni, între care 24 de amenzi, în valoare totală de aproape 39.000 lei.
Între altele, este vorba și despre încercări de a vota de mai multe ori în locul unui alt membru al familiei sau cu documente nevalabile. Potrivit unor surse judiciare, o amendă de 2.000 lei a primit candidatul PSD Giurgiu la Senat Cristian Popescu Piedone, după ce ar fi sesizat la 112 că la o secţie de votare din județ s-ar permite intrarea a câte două persoane în cabina de vot, iar acest lucru nu s-ar fi confirmat.
UPDATE În străinătate au votat, până la ora 18.00, peste 670.000 de români.
Germania, Marea Britanie și Italia sunt în top, în fiecare dintre celelalte trei țări peste 100.000 de români și-au exprimat opțiunea.
Mai mulți români decât în primul tur al prezidențialelor de acum cinci ani s-au înregistrat la vot și în Franța, transmite corespondentul RRA, Daniela Coman.
UPDATE În Spania, numărul celor care au votat deja este comparabil cu cel din 2019.
Până acum (ora 18.00) au votat exact 69.548 de români în Spania. Comparația cu ce s-a întâmplat în 2019, românii au votat atunci aproape 74.000, până la această oră. Deci, iată, o diferență de nici 5.000 de voturi. O tendință de egalizare, care a fost trendul acestei zile, informează corespondentul RRA, Alin Petrică.
UPDATE Peste 8,2 milioane de români și-au exprimat până la această oră (18.00) opțiunea pentru următorul președinte al țării, prezența la urne fiind de aproape 46%, ușor mai ridicată în raport cu situația de acum cinci ani, când era 42,19%.
Mai mult de un milion și jumătate de voturi au fost pe listele suplimentare.
La București, în unele secții de vot s-au format cozi.
UPDATE Liderii politici îndeamnă oamenii să iasă la vot.
Încă de dimineaţă, liderii politici s-au prezentat la urne. Mesajul lor comun a fost ca lumea să iasă în număr cât mai mare la vot.
UPDATE Prezenţă redusă la vot, în secţiile de votare din Italia
Aproape 52.000 de voturi au fost contabilizate în Italia, unde este cea mai mare comunitate de români. În a treia zi de vot în diaspora, fluxul era încă redus la una dintre secţiile din Roma.
La Roma, cei mai mulți români - 700 - au votat la una dintre secțiile de la Academia di Romania, transmite corespondentulo RRA, Elena Postelnicu.
UPDATE Aproape 47 de mii de cetăţeni români din Republica Moldova au votat până la ora 13.00. Sunt deschise 59 de secţii de vot pe întreg teritoriul ţării, cu şapte mai multe decât la alegerile europarlamentare.
UPDATE În Capitală, procesul electoral se desfăşoară fără probleme
În Capitală, prezenţa la vot este cu 3% sub media naţională. Sunt peste 320.000 de persoane care s-au prezentat la urne până acum. Reporterul RRA Alex Buzică transmite că la secția de votare de la Liceul Teoretic "Ion Barbu", procesul electoral se desfășoară fără probleme. Și la secția de votare din centrul orașului, de la Facultatea "Ion Mincu" reporterul RRA a observat o prezență semnificativă la vot a tinerilor.
UPDATE MAI informează că nu s-au înregistrat incidente grave care să afecteze procesul electoral.
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul UDMR Kelemen Unor îi îndeamnă pe români să iasă la vot
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat opţiunea electorală, în urmă cu o oră, la o secţie de la Liceul "Jean Monnet" din Bucureşti. La ieşirea de la urne, el i-a îndemnat pe români să meargă în număr cât mai mare la vot.
Şi liderul UDMR Kelemen Hunor a votat devreme: el a mers la o secţie organizată în judeţul Harghita. Mesajul său a fost, de asemenea, ca oamenii să se prezinte la urne în număr cât mai mare.
"Vă îndemn să mergeți la vot Astăzi e primul tur al alegerilor prezidențiale și sunt convins, sper că vom avea un președinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce dorește societatea românească. Şi trebuie să se meargă la vot, fiindcă este decizia în mâna cetățenilor". Kelemen Hunor.
Românii din Franța s-au mobilizat prea puțin în primele două zile de vot pentru prezidențiale.
UPDATE Prezența la vot este de aproximativ 7%. la ora 10.00.
Au fost la urne 1,2 milioane de oameni, dintre care 234.000 în străinătate, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritate Electorală Permanentă.
Sunt cu 300.000 mai mulți votanți în mediul urban decât la sate.
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a votat la o secție din capitală.
El a declarat la ieșirea de la urne că a votat pentru stabilitate și echilibru.
"Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent, am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru și o echitate socială și de asemenea, nu în ultimul rând, pentru pace". Marcel Ciolacu
UPDATE Președintele Senatului, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a votat alături de soție, în comuna Balotești, Ilfov.
La ieșirea de la urne el i-a îndemnat pe oameni să iasă în număr cât mai mare la vot.
"Este, într-adevăr o zi importantă pentru România. Este o zi în care am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulți români, pentru că este vorba de viitorul nostru, este vorba de viitorul copiilor noștri". Nicolae Ciucă.
UPDATE Toate secțiile de votare din Timiș s-au deschis, după remedierea defecțiunilor la energie.
UPDATE Situaţii speciale în ţară la alegeri. Sate și comune fără energie electrică
În Luncanii de Jos, județul Timiș, a fost montat un generator și astfel problemele provocate de întreruperile de curent au fost pentru moment remediate.
UPDATE La această oră (ora 8.00) se deschid secțiile de votare din Italia.
Deși comunitatea românilor este cea mai mare din diaspora, mobilizarea în primele două zile de vot a fost mai mică decât în Marea Britanie sau Germania.
UPDATE Cele 18.968 de secții de votare amenajate în țară pentru alegerea președintelui României s-au deschis la ora 7.00.
Între timp, potrivit datelor prezentate în timp real pe pagina oficială a Autorității Electorale Permanente, prezența.ro.aep.ro, în străinătate și-au exprimat deja opțiunea 223.000 de conaționali.
Deși comunitatea românilor este cea mai mare din diaspora, mobilizarea în primele două zile de vot a fost mai mică decât în Marea Britanie sau Germania.
14 candidați se află astăzi pe buletinul de vot pentru cea mai înaltă funcție în stat - 10 propuși de partide și alianțe politice și patru candidați independenți.
Chiar dacă unul dintre candidați a renunțat recent la cursa electorală, numele său îl veți regăsi în buletin, întrucât, la momentul anunțului, buletinele de vot erau deja tipărite, iar pe de altă parte, unii dintre românii din străinătate deja votaseră prin corespondență.
Potrivit legislației, un candidat este declarat câștigător că va obține mai mult de 50% din numărul total al voturilor valabile exprimate în primul tur, iar în cazul în care niciunul dintre aceștia nu va obține acest procentaj, în data de 8 decembrie va fi organizat un al doilea tur al alegerilor prezidențiale, tur în care se vor confrunta, desigur, primii doi candidați și, evident, câștigătorul va fi cel care primește cele mai multe voturi.
Veți putea vota astăzi la orice secție din țară, până la orele 21:00, dar există și posibilitatea prelungirii activității secției până la 23:59, numai în condițiile în care mai sunt în secția respectivă alegători care așteaptă să-și exprime votul sau așteaptă la coadă în afara sediului.
Trebuie să aveți la dumneavoastră un act de identitate, fie buletin sau pașaport, iar pentru ca votul să fie valabil trebuie ca ștampila cu mențiunea VOTAT să fie pusă în patrulaterul care conține numele partidului sau candidatului independent pentru care ați optat.
Vot pentru referendum la București
Bucureștenii vor primi la aceleași secții, pe lângă buletinul pentru alegerile prezidențiale, încă alte trei buletine, întrucât se votează și pentru referendumul local şi în fiecare buletin trebuie să răspundă la o întrebare cu DA sau NU și doar pentru referendum ei trebuie să voteze doar la secția în care sunt arondați cu adresa de domiciliu sau reședința.
Dacă nu știți cărei secții sunteți arondat, puteți accesa site-ul registrulelectoral.ro acolo veți completa datele cerute și vi se va indica adresa și chiar o mică hartă.