Ascultă Radio România Actualitaţi Live

17 candidați se luptă pentru Primăria București

În competiția electorală pentru Primăria București sunt înscriși 17 candidaţi, 11 susţinuţi de formaţiuni politice şi o alianţă electorală şi 6 independenţi.

17 candidați se luptă pentru Primăria București

Articol de Amalia Bojescu, 24 Noiembrie 2025, 21:25

La alegerile locale parţiale din 7 decembrie vor fi aleşi primarul general al capitalei, preşedintele Consiliului judeţean Buzău şi primari din alte 12 localităţi.

La Bucureşti, Biroul Electoral Municipal a tras astăzi la sorţi ordinea pe buletinul de vot.

În competiţie sunt 17 candidaţi, 11 susţinuţi de formaţiuni politice şi o alianţă electorală şi 6 independenţi.

Din partea USR candidează Cătălin Drulă, care îşi propune să modernizeze transportul public, să asigure mobilitatea urbană eficientă şi sigură pentru toţi cetăţenii şi să rezolve problema termoficării.

Cătălin Drulă: Dacă au fost 200 de km de ţevi de termoficare schimbaţi, îmi doresc să facem 800 de km. Vreau să reabilităm bulevarde din Bucureşti, bul. Mihalache, Splaiul, cu piste de bicicletă, cu trotuare pentru pietoni, cu benzi unice, să avem o reţea de transport în comun de tramvaie. Avem de întregit inelul median, atât rutier cât şi la nivel de tramvaie, pe sud-vest, continuăm strada Braşov, conectăm cu drumul radial Măgurele.

Din partea PNL - Ciprian Ciucu, edilul sectorului 6, candidează cu programul electoral "Bucureştiul pus la punct". El propune o dezvoltare structurată a oraşului.

Ciprian Ciucu: Vreau să-l punem împreună la punct, toate sistemele publice pe care le are, în ceea ce priveşte curăţenia, ordinea, siguranţa, în ceea ce priveşte sistemul de termoficare, transportul public. Experienţa pe care am acumulat-o ca primar de sector şi ca consilier general îmi oferă avantajul de a mă apuca imediat de treabă cum voi veni la primărie, pentru că ştiu exact ceea ce este de făcut pentru oraşul nostru.

Edilul sectorului 4, Daniel Băluţă, candidează la primăria generală a capitalei din partea PSD, cu sloganul "Am făcut, facem".

El a afirmat în prezenţa susţinătorilor săi că programul pe care îl propune este construit pe date şi pe rezultate, cu scopul final de a creşte calitatea vieţii în Bucureşti.

Daniel Băluţă: Tot programul meu are un test foarte simplu. Scade costul vieţii? Creşte calitatea vieţii? Dacă răspunsul e da, e un proiect bun. Dacă e nu, nu este un program pentru Bucureşti. Cum facem asta? Primul lucru, ne ocupăm de ce nu se vede, dar se simte în fiecare factură, în fiecare iarnă. Reţelele de termoficare sunt vechi, iar multe blocuri din Bucureşti aruncă căldura pe geam, exact când oamenii au cea mai mare nevoie de ea.

Pentru Primăria Generală a capitalei candidează şi Anca Alexandrescu, susţinută în competiţie de Alianţa Electorală Dreptate pentru Bucureşti, formată din Alianţa pentru Unirea Românilor şi Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat.

Ea spune că are experienţa necesară în administrarea capitalei.

Anca Alexandrescu: Ştiu foarte bine unde trebuie să îndreptăm lucrurile. Cred că avem datoria să le redăm oamenilor această încredere, această speranţă şi să le redăm înapoi banii pe care îi plătesc în taxe şi impozite în programe dedicate cetăţenilor. Nu fac promisiuni, dar vreau să vă spun că Bucureştiul are nevoie de cineva care să-l conducă, cineva care să aibă curaj, strategie, cineva care să aibă viziune.

Candidata formaţiunii SENS pentru funcţia de primar general este Ana Ciceală, fost consilier general.

Ea este încrezătoare în şansele ei.

Ana Ciceală: Ce ne va face să câştigăm va fi entuziasmul acestor voluntari şi oamenilor din Bucureşti care ne-au trimis mesaje şi ne-au spus că ne susţin şi că vor o candidatură curată, curajoasă şi competentă, vor un primar care să-i reprezinte cu adevărat.

Pe 7 decembrie vor fi alegeri şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Buzău.

Partidul Oamenilor Tineri îl susţine pe Dragoş Brînzea.

El spune că România are nevoie de profesionişti, iar funcţiile publice trebuie câştigate prin merit şi competenţă, nu prin loialitate politică.

Dragoş Brînzea: Am văzut în POT acea oportunitate de a aduce schimbarea şi sunt convins că de la Buzău poate pleca schimbarea pentru toată România. Am o echipă minunată alături de mine, o echipă pe care mă bazez şi în care îmi pun toată încrederea şi sunt convins că Buzăul va aduce schimbarea şi în restul ţării.

Declaraţiile difuzate au fost consemnate de redactorii noştri.

Campania electorală se va încheia pe 6 decembrie la ora 7:00 dimineaţa.

Autoritatea Electorală Permanentă aminteşte că trebuie respectate toate prevederile legale în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 noiembrie, ora 20:00) - Realizator: Amalia Bojescu

Începe perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile parţiale din 7 decembrie
Alegeri parțiale 2025 11 Noiembrie 2025, 10:44

Începe perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile parţiale din 7 decembrie

Campania electorală va începe în 22 noiembrie şi se va încheia în ziua de 6 decembrie.

Conducerea PNL a aprobat candidatura lui Ciprian Ciucu la Primăria Capitalei
Alegeri parțiale 2025 04 Noiembrie 2025, 15:11

Actualul primar al sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că are o viziune pentru Bucureşti pe termen mediu şi lung şi a...

Alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei vor avea loc pe 7 decembrie
Alegeri parțiale 2025 22 Octombrie 2025, 09:53

Partidelor din coaliție vor intra în competiție fiecare cu propriul candidat.