Ziua Limbii Române, sărbătorită şi dincolo de Prut

Preşedintele Nicolae Timofti spune că se consideră român aşa cum au fost şi părinţii săi, limba fiind unul din pilonii de bază pe care se sprijină identitatea etnică a R. Moldova.

Adăugat: 31 August 2016
Ultima actualizare:31 August 2016

Politica Romaneasca
Foto: Nicolae Timofti, preşedintele R. Moldova
trimite pe mail

Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar cei care susţin că vorbesc limba moldovenească nu fac decât să scindeze şi mai mult societatea, a declarat preşedintele moldovean Nicolae Timofti, într-o prelegere ţinută astăzi la Academia de Ştiinţe de la Chişinau, cu ocazia Zilei Limbii Române.  

Parlamentul de la Chişinău are obligaţia să modifice de uregenţă articolul din Constituţia Republicii Moldova care încă mai conferă limbii moldoveneşti statut e limbă de stat a declarat astăzi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti în timpul unei prelegeri la Academia de Ştiinţe.

Preşedintele Timofti a mai sus că se consideră român aşa cum au fost şi părinţii săi limba fiind unul din pilonii de bază pe care se sprijină identitatea etnică a Republici Moldova.

"Sunt român cum au fost părinţii mei, buneii şi străbuneii mei şi tot neamul care trăieşte pe acest pământ. Vehicularea în continuare a două învinuiri ale acelaşi limbă înseamnă schindarea continuă a societăţii moldave. Nu mai putem continua pe calea neadevărului. De mult trebuia să se pună capăt ezitărilor de acest gen".

Controversele legate de denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova continuă şi astăzi, Constituţia mai păstrează noţiunea de limbă moldovenească deşi Curtea Constituţională a decis în decembrie 2013 că denumirea corectă este cea de limbă română toate astea în condiţiile în care limba rusă mai joacă încă un rol important în Republica Moldova în special n mass-mdia dominată de posturile ruseşti.Autor:
Victor Pogor
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
31 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza