Ziua Culturii Naționale, marcată în România și în străinătate

Ziua Culturii Române şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea poetului noustru naţional Mihai Eminescu au fost marcate, ieri, în toată ţăra, dar şi în răndul comunităţilor româneşti din străinătate

Adăugat: 16 Ianuarie 2020
Ultima actualizare:16 Ianuarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În ţară, încă de dimineaţă, mai multe manifestări omagiale au fost organizate la Ipoteşti, locul în care a copilărit poetul: la Iaşi unde marele poet a locuit în două perioade ale vieţii sale, iar la Botoşani a avut loc festivitatea acordării Premiului naţional de poezie "Mihai Eminescu" primit de poetul Ovidiu Genaru.

Pe mai multe clădiri din ţară a fost proiectat portretul lui Mihai Eminescu ca şi Ateneul Român din capitală, unde a avut loc, aseară, un eveniment special.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au susţinut alocuţiuni, iar seara de gală a continuat cu un concert extraordinar susţinut de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea.

Valorifcarea patrimoniului cultural va reprezenta un obiectiv naţional de securitate - promite preşedintele Klaus Iohannis - şi a subliniat, totodată, că este necesară o strategie pe termen mediu şi lung în domeniul culturii. Premierul Orban a declarat, la rândul său, că trebuie recunoscut rolul de avangardă al vieţii culturale româneşti pe scenele internaţionale.

La acelaşi eveniment a fost prezent şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Bogdan Gheorghiu: Vom demara o amplă campanie de promovare a culturii prin dialoguri între artişti, autori şi tineri. Mai mult, ne vom adresa Ministerului Edicaţiei şi Cercetării în vederea realizării unui parteneriat care să permită o abordare mai atractivă pentru tineri, cum ar fi: o lecţie de istorie într-un muzeu, citirea unu fragment dintr-o operă, urmată de o dezbatere pe marginea celor citite chiar cu autporul operei respective.

Invitat, ieri, la RRA actorul Dorel Vişan a spus că Eminescu a fost perceput foarte diferit de generaţiile care i-au urmat.

Dorel Vişan: A fost idolatrizat, a fost tabu, a fost perfecţiunea platoniană, a fost coborât de pe soclu, uract iar, iar după '89 l-am uitat şi chiar l-am renegat şi nu tinerii sunt de vină, ci şcoala românească care nu-l predă bine pe Eminescu. Noi nu-l predăm pe Eminescu decât ca poet romantic, dar evenimetul scriptural Eminescu are formă, cum zic eu, formă şi conţinut simfonic.

O serie de evenimente au fost organizate şi în Transcarpatia - Ucraina, precum şi în Republica Moldova la Chişinău, la Bălţi şi la Soroca.

Ambasada României la Madrid a găzduit proiecţia filmului "Eminescu - o călătorie virtuală în absolut" şi o dezbatere pe marginea traducerii operei lui Eminescu în spaniolă.

La New York, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" şi al Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu, actorul Constantin Chiriac, a programat un recital de poezie la invitaţia comunităţii românilor din SUA.Autor:
Mihaela Dragomir
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Ianuarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza