Ziua audierilor în Parlament. Candidații audiați au primit avize pozitive

În Parlament continuă audierile candidaţilor pentru posturile de ministru în Cabinetul Nicolae Ciucă.

Adăugat: 24 Noiembrie 2021
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este ziua audierilor la Parlament, un ultim pas înainte de votul de învestitură pentru guvernul noii coaliţii PSD-PNL-UDMR programat mâine şi nu au fost surprize.

Toţi candidaţii pentru posturile de ministru audiaţi până la această oră au primit aviz favorabil cu o mare majoritate.

Audierile de până acum s-au încheiat şi cu promisiunea că până vineri seara va fi adoptată şi o rectificare bugetară care ar urma să rezolve problemele financiare urgenţe, în condiţiile în care multe instituţii nu ar mai avea bani pentru sfârşitul anului, inclusiv Ministerul Sănătăţii.

Propunerea PSD pentru Ministerul Finanţelor, Adrian Câciu, a primit aviz favorabil din partea senatorilor şi deputaţilor din comisiile de specialitate.

El spunea că deşi situaţia macroeconomică a României pare bună din perspectiva prognozelor, ţara se confruntă cu o presiune puternică din cauza dezechilibrelor macroeconomice.

Adrian Câciu prezintă priorităţile sale: ...foarte rapid şi elaborarea, dacă mai este cazul, a tuturor documentelor şi a actelor normative pentru încasarea avansului din PNRR, pentru că trebuie pregătit bugetul de stat pentru anul 2022, trebuie analizată acea ordonanţă punte privind măsurile fiscale bugetare care vor fi aplicabile în anul 2022 şi evident, ţinând cont de noua abordare din programul de guvernare care va fi aprobat, sper, de către Parlamentul României.

 Propus din nou pentru un mandat de ministrul educaţiei, liberalul Sorin Cîmpeanu spunea că prioritatea sa este menţinerea şcolilor deschise cu prezenţă fizică în aceste condiţii de pandemie.

El a precizat că mâine vor ajunge în şcoli testele de salivă pentru elevi.

Sorin Cîmpeanu: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a semnat contractele subsecvente. Conform acestor contracte, primul termen de livrare este astăzi, 24 noiembrie. Următoarele termene de livrare sunt 2 şi 9 decembrie. Livrarea se face eşalonat, în aşa fel încât să ajungă aceste teste în şcoli. Astăzi de dimineaţă am primit informaţia că livrarea, din motive ce ţin de transportul internaţional, se va putea face la IGS doar mâine, 25 noiembrie.

Şi Cătălin Predoiu, din partea PNL, revine la Ministerul Justiţiei.

El a primit aviz favorabil după ce a lansat un îndemn procurorilor de a lupta cu corupţia şi crima organizată.

În timpul discuţiilor, deputatul USR Stelian Ion i-a reproşat lui Cătălin Predoiu că nu a respectat condiţiile de numire în funcţie a şefilor de parchete impuse de organizaţiile europene şi s-a arătat sceptic în legătură cu ridicarea MCV.

Stelian Ion: În condiţiile acestea, în care dumneavoastră, în momentul în care v-ati exercitat atribuţiile, aţi încălcat aceste recomandări MCV, ce soluţii aveţi pe viitor pentru a avea o procedură de numire a procurorilor echilibrată, în care, aşa cum zice GRECO, să daţi o importanţă mai mare Secţiei pentru procurori din cadrul CSM? E o chestiune fără de care nu cred că vom scăpa de acest Mecanism de Cooperare şi Verificare.

Cu puţin timp în urmă, şi propunerea PSD pentru Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a primit aviz favorabil.

El declara că dacă vrem să avem sărbători liniştite, persoanele în vârstă trebuie convinse să se vaccineze împotriva COVID-19.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Noiembrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza