Zi de proteste în Bucureşti şi în ţară

Sindicaliştii din educaţie şi sănătate au pichetat sedii ale prefecturilor şi ale unor ministere. Au fost proteste şi la Transporturi.

Adăugat: 2 Octombrie 2017
Ultima actualizare:2 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Profesorii din toată ţara au început acţiuni de protest cu pichetarea prefecturilor, înainte de a merge la Bucureşti în faţa sediilor Ministerului Educaţie şi a celui al Guvernului.

Municipiul Ploieşti este unul dintre oraşele unde cadrele didactice, afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învaţământ, sunt la această oră în stradă.

Simona Uţă, corespondentul Radio România Actualităţi, transmite:

Protestul profesorilor prahoveni a început astăzi la ora 12:00 cu intonarea Imnului României.

Sunt în jur de 200 de cadre didactice în acest moment, în faţa Prefecturii.

Trebuie menţionat că sunt prezenţi doar profesori care nu au ore în acest interval orar.

Revendicările profesorilor sunt trecute pe pancarte. Ei solicită ca educaţia să devină prioritate naţională, plata sumelor salariale câştigate în instanţele judecătoreşti şi dobânda aferentă pentru anul 2017 să fie achitate, manualele să fie gratuite pentru clasele, salariile să fie decente, să fie deontate naveta profesorilor din mediul rural,  programele şcolare să fie adecvae.

Pe panoul central este înscris mesajul către  guvernanţi: "Dacă vă intersează viitorul meu, investiţi în educaţie, alocaţi 6% din PIB".

Liderii sindicali susţin că la această oră  doar 3,5% din PIB ajung la educaţie.

O delegaţie a protestatarilor a intrat de câteva minute în cabinetului prefectului judeţului  Prahova pentru a a-i înmâna lista revendicărilor cu solicitarea a ea să fie transmisă la Guvern.

Trebuie spus că aceasta este prima acţiune de protest a profesorilor din anul şcolar 2017-2018.

Se anunţă o pichetare a Guvernului în luna noiembrie, iar cadrele didactice au spus că sunt dispuse ca în luna decembrie să declanşeze grevă generală, ceea ce ar însemna blocarea începutului semestrului II şcolar. 

Protestele profesorilor au loc într-un context mai larg de acţiuni sindicale, pichetări ale unor sedii de ministere cu revendicări, în general, salariale.

Protest la Transporturi

Protest azi şi la Transporturi, unde angajaţi de la Autoritatea Feroviară, care răspund de siguranţa pe căile ferate, s-au plâns că le-au fost diminuate salariile.

Ei au fost susţinuţi de reprezentanţi ai mecanicilor de locomotivă.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
2 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza