Vot pe liste și mai puțini parlamentari. Legea alegerilor, votată de Parlament

Deputaţii au votat proiectul de lege privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Documentul a fost susţinut de toate grupurile parlamentare.

Adăugat: 24 Iunie 2015
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Legea alegerilor parlamentare a fost votată.

Legea a obţinut 273 de voturi "pentru", 8 abţineri şi 10 voturi "împotrivă", proiectul de lege privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Proiectul prevede revenirea la votul pe liste şi păstrarea pragului electoral de 5 la sută.

Actul normativ stabileşte reducerea numărului de senatori şi deputaţi.

Astfel, în 2016, legislativul va avea 134 de senatori şi 308 deputaţi, la care se adaugă 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, şi şase din partea cetăţenilor din diaspora.

Potrivit noii legi senatorii şi deputaţii se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului repartizării proporţionale, norma de reprezentare pentru alegerea Senatului fiind de un senator la 168.000 de locuitori, iar în cazul Camerei Deputaţilor, de un deputat la 73.000 de locuitori.

Listele de candidaţi prezentate de partidele politice, alianţele politice şi electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie însoţite de o listă de susţinători care să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral la nivel naţional.

Documentul legislativ prevede şi asigurarea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la urne şi de prevenire a votului ilegal.

politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO votul din Parlament.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Alina Bordeiaşu
Adăugat:
24 Iunie 2015
Ultima actualizare:
24 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza