Vot pe Legile justiției, în Senat

Comisia parlamentară specială condusă de deputatul PSD, Florin Iordache, s-a reunit, astăzi, pentru a dezbate şi supune votului amendamentele depuse de senatori la legile justiţiei.

Adăugat: 26 Martie 2018
Ultima actualizare:26 Martie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Legile justiţiei, corectate după decizii ale Curţii Constituţionale, sunt, la această oră, în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz.

Cele trei legi în domeniul justiţiei au fost modificate în cazul articolelor declarate neconstituţionale, ca urmare a sesizărilor la CCR depuse de PNL şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ele au primit în această dimineaţă raport favorabil cu amendamente, în ciuda protestelor opoziţiei, care au acuzat din nou rapiditatea cu care aceste legi au fost dezbătute în comisia specială, dar şi timpul insuficient alocat discuţiilor.

Legea 304 privind organizarea judiciară a fost prima care a intrat în dezbaterile generale de la Senat. Reprezentanţii USR, PMP şi PNL au anunţat de la bun început că nu vor vota această lege.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu spunea că modificările aduse acestei legi nu sunt semnificative.

--------------------------------------------------------------------------------

Adoptat deja de Camera Deputaţilor, pachetul care include legile referitoare la statutul judecătorilor şi al procurorilor, organizarea judiciară şi organizarea şi funcţionarea CSM, ar urma să ajungă tot astăzi în plenul Senatului, pentru votul final.

Dezbaterile din comisie au început cu critici din partea reprezentanţilor opoziţiei nemulţumiţi că nu au dispus de timpul necesar pentru a studia amendamentele depuse la pachetul de legi privind justiţia.

Deputatul USR, Stelian Ion, a amintit de procedura din plenul Camerei Deputaţilor, susţinând că săptămâna trecută s-a votat altceva decât ceea ce conţinea raportul comisiei.

"Mă întreb ce rost mai are să discutăm aici articolele, dacă una discutăm, una votăm aici şi altceva apare în plen, pentru vot. Pe de altă parte, nici în această dimineaţă nu aveam pregătite toate tabelele. Abia acum le-am primit, în condiţiile în care noi cel puţin, grupul USR, am trimis încă de vineri dimineaţă toate aceste amendamente, tocmai în ideea de a fi timp pentru a fi transmise tuturor colegilor", a spus Stelian Ion.

Mai mult, Stelian Ion a solicitat ca la şedinţele comisiei să fie invitaţi şi reprezentanţii societăţii civile şi asociaţiilor profesionale din domeniu, însă propunerea a fost respinsă prin vot. Una dintre cele mai importante modificări se referă la eliminarea preşedintelui României din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Rolul va fi preluat de secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Deputatul PNL, Cătălin Predoiu a criticat prevederea prin care factorul politic este eliminat din numirea preşedintelui şi vicepreşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Preşedintele ţării odată ales se ridică deasupra sistemului politic, prezenţa sa este legată mai mult de funcţionarea statului. Fără îndoială, funcţia prezidenţială are şi o încărcătură politică, dar odată ales trebuie să îşi dea demisia dintr-un partid dacă a fost membru al acelui partid, are o poziţie de arbitru între instituţiile statului, are şi acea funcţie de mediere. Deci, e cumva în afara spectrului politic", a susținut Cătălin Predoiu.

În replică, deputatul social-democrat, Eugen Nicolicea, a explicat că această decizie coincide cu motivarea Curţii Constituţionale şi cu standardele impuse de Comisia Europeană cu privire la independenţa sistemului judiciar.

"Avem două decizii ale Curţii Constituţionale, care ne spun cum se întâmplă şi menţionează faptul că sunt obligaţi odată cu prilejul punerii în acord să ţinem cont de considerentele pe care le-au avut. În considerentele respective se spune foarte clar că preşedintele nu are ce să caute aici. Deci nu noi am spus, a spus-o Curtea Constituţională", a susținut Eugen Nicolicea.

Cele trei legi reexaminate vor ajunge în această după-amiază pentru dezbatere şi vot în plenul Senatului, în calitate de for decizional.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Martie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza