Vot negativ la Bruxelles în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Două state au votat negativ pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație Schengen - Austria și Olanda.

Adăugat: 8 Decembrie 2022
Ultima actualizare:8 Decembrie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Vot negativ astăzi la Bruxelles în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, de liberă circulaţie, începând cu 1 ianuarie, deşi, la reuniunea miniştrilor europeni de interne, majoritatea statelor membre, s-au pronunţat pentru şi doar două împotrivă.

Decizia avea însă nevoie de unanimitate pentru a fi adoptată.

Două state au votat negativ pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație Schengen - Austria și Olanda.

Delegația olandeză a menționat însă că s-a exprimat negativ doar în cazul Bulgariei, în condițiile în care nu a existat o separare a dosarelor celor 2 state candidate. Anterior, reprezentanții Germaniei și Luxemburgului au încercat să condiționeze votul Austriei prin faptul că se vor opune aderării Croaței la zona Shengen, însă fără succes.

Croația a fost admisă în în spațiul Schengen și va intra de la începutul anului cu frontierele terestre, iar de la începutul lunii martie anul viitor cu cele aeriene.

În privința României și Bulgariei, o soluție ar fi ca, săptămâna viitoare, subiectul aderării să fie propus pentru includerea pe agenda Comisiei Consiliului European, de către președintele României, Klaus Iohannis.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
8 Decembrie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza