Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vlad Filat, premierul Republicii Moldova

AUDIO "Ce ţine de gazoductul Ungheni-Iaşi, aici avem progres clar. Lucrările vor începe în luna februarie şi vor fi finalizate către sfârşitul lunii noiembrie".

Vlad Filat, premierul Republicii Moldova

Articol de Victor Caraculacu, 18 Octombrie 2012, 11:27

Victor Caraculacu: Spuneaţi, la începutul mandatului de şef al guvernului, că aţi preluat o ţară izolată, aflată într-o gravă criză economică şi divizată sub toate aspectele. Câte din proiectele dumneavoastră iniţiale au putut fi realizate?

Vlad Filat: Mai avem de muncit până ca aceste proiecte să fie realizate. Însă la ora actuală putem să spunem cu certitudine că Republica Moldova, dintr-o ţară izolată, s-a transformat într-o ţară înconjurată de prieteni, avem o deschidere fără de precedent din partea partenerilor noştri externi, suntem într-un amplu şi rezultativ proces de integrare europeană, suntem pe finalul negocierilor acordului de asociere, pe care sperăm să-l semnăm până la sfârşitul lunii noiembrie, anul viitor, la fel, şi acordul de liber schimb, cuprinzător şi aprofundat, şi să finalizăm în implementare planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Însă dincolo de aceste obiective, este important, probabil, de remarcat că în relaţiile noastre, nu doar cu instituţiile europene, dar cu statele europene, avem o dinamică foarte pozitivă, avem această înţelegere necesară şi care ne permite să ne uităm cu perspectivă şi încredere în viitor, dar şi având acest sprijin, să ne rezolvăm problemele din prezent. Vizavi de consolidarea societăţii, sigur, aici avem să mai muncim. Este, pe de o parte, şi o situaţie care ţine de comportamentul opoziţiei comuniste de la Chişinău, dar, desigur, trebuie să ne asumăm responsabilitatea şi noi, cei care suntem la guvernare, pentru greşelile pe care le-am făcut în această perioadă şi pe care, din păcate, continuăm să le facem. Oamenii, până la urmă, indiferent din ce ţară sunt, au nevoie să vadă în conducerea ţării un punct de sprijin, au nevoie să aibă încredere în conducerea ţării şi, sigur, lucru foarte important, au nevoie să aibă încredere în viitorul lor, în viitorul familiilor lor. Ei, aici mai avem să muncim.

AUDIO Interviu cu premierul Vlad Filat

Victor Caraculacu: V-aţi referit la anumite greşeli. Nu mă pot opri să vă întreb care au fost aceste...

Vlad Filat: Au fost prea multe ca să le trecem în revistă acum. A fost şi acea perioadă lungă tare, de 917 zile, fără a avea preşedinte ales, au fost şi certurile /.../ însă. Bun, se mai întâmplă şi în alte locuri, dar noi, sigur, trebuia să avem în vedere şi complexitatea problemelor pe care le avea Moldova şi, probabil, eu îmi asum şi vina pe care o port. Trebuia să demonstrăm mai multă unitate şi mai multă cultură, dacă doriţi, în activitatea politică pe care o desfăşurăm. De aceea, spun că sub acest aspect mai avem să muncim. În plan economic, sigur, avem realizări, avem şi provocări, am reuşit să asigurăm în Republica Moldova o disciplină bugetar-fiscală foarte bună, care reprezintă, de altfel, o platformă pentru o construcţie economică durabilă sănătoasă în ţară. Avem şi o situaţie care ne arată capacitatea în a atrage investiţie în Republica Moldova. Urmează să fim consecvenţi pentru perioada de viitor şi să oferim rezultate pe care să le resimtă cetăţeanul, nu doar la nivel de cifre care arată parametrii economici, dar în viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean.

Victor Caraculacu: În luna iulie a acestui an, a fost semnată o declaraţie comună privind cooperarea bilaterală între Republica Moldova şi România, în domeniul securităţii energetice. În ce măsură proiectele privind realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni, dar şi a liniilor de înaltă tensiune pot fi realizate şi pot deveni funcţionale până în 2013?

Vlad Filat: Ce ţine de gazoductul Ungheni-Iaşi, aici avem progres clar. Chiar zilele trecute, la Chişinău, am avut o întâlnire cu şeful Agenţiei pentru Resurse Minerale ale României, care mi-a prezentat agenda foarte clară de implementare.Acest lucru îl vom discuta şi astăzi în cadrul întrevederii cu domnul prim-ministru domnul Ponta, ceea ce arată că lucrările vor începe în luna februarie şi finalizate către sfârşitul lunii noiembrie, deci pus în funcţiune acest gazoduct - avem o situaţie clară. Ceea ce ţine de interconectarea pe dimensiunea energiei electrice urmează să parcurgem paşii, ce ţine de studiul de fezabilitate ş.a.m.d., deci avem şi în acest sens o dinamică pozitivă. Ţin să fac o remarcă, că aceste proiecte energetice sunt la ora actuală în situaţia în care să depăşească dimensiunea bileterală, sunt deja proiecte în înţelegerea partenerilor noştri europeni de interes european.

Victor Caraculacu: Ca atare, puteţi să accesaţi şi fonduri europene? Care ar fi beneficiile unei asemenea interconectări?

Vlad Filat:
Republica Moldova este membră a comunităţii energetice a UE, este absolut firesc să avem apartenenţă la această comunitate şi sub aspectul infrastructurii. Asta înseamnă să avem acces la această piaţă pentru a prelua resurse energetice şi, de ce nu, pentru a livra resurse energetice către acastă piaţă şi dinspre această piaţă. De aceea, dincolo de securitatea energetică care urmează să fie asigurată pentru Republica Moldova, este şi o perspectivă clară în dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova şi o ofertă foarte atractivă pentru eventualii invesitori în acest domeniu.

Victor Caraculacu: Vă întrebam pentru că despre dependenţa Republicii Moldova de importurile de materii prime şi de resurse energetice din Federaţia Rusă s-a mai vorbit. Aţi avut ocazia unor discuţii cu oficialii ruşi pe tema importurilor respective. Există eventual posibilitatea diversificării furnizorilor?

Vlad Filat: Atunci când vom avea diversificarea infrastructurii, atunci cu certitudine vom avea posibilitatea să diversificăm şi furnizorii. Este foarte greu atunci când ai o singură posibilitate, în această situaţie este Republica Moldova. Noi nu avem alternativă decât să procurăm gaz natural de la Gazprom, prin infrastructura Gazprom. Deci, este o situaţie foarte dificilă, care trebuie să fie soluţionată cât mai rapid posibil şi acest lucru se va întâmpla o dată cu punerea înfuncţiune a acestui gazoduct.

Victor Caraculacu: Domnule prim-ministru, afirmaţi la începutul mandatului, cred, că veţi zbura până şi pe Lună pentru soluţionarea crizei transnistrene. După trei ani
de mandat în fruntea guvernului, care sunt perspectivele soluţionării acestei crize?

Vlad Filat: Eu spuneam că dacă e necesar, zbor şi pe Lună pentru a contribui în reglementarea conflictului transnistrean, deoarece reintegrarea ţării este vitală pentru ţara noastră. În aceşti trei ani de zile noi am reuşit să deblocăm procesul de negocieri. Ţin să aduc aminte că pe parcursul a şase ani, până la venirea noastră la guvernare, acest proces de negociere a fost îngheţat, nu a existat nici o comunicare. De aceea, pe de o parte, am reluat negocierile în formatul 5+2, în acest format am stabilit agenda dar şi principiile care stau la baza negocierilor. Au avut loc deja trei runde de negocieri, cu mai mare sau mai mic rezultat, dar însuşi faptul că procesul este în derulare este din punctul meu de vedere un pas în calea identificării unei soluţiiviabile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Am reuşit îna ceastă perioadă să stabilim o comunicare bună, pot să vă spun, cu cei de la Tiraspol. Eu nu am dificultate în a comunica cu domnul Şevciuk, spre exemplu, ceea ce nu înseamnă că am rezolvat toate problemele, însă orice problemă, fie ea mai mică sau mai mare, poate fi rezolvată având la bază comunicarea. Am reuşit să deblocăm transportul pe calea ferată a mărfurilor, pe dimensiunea transport pe cale ferată de pasageri lucrurile, la fel, au fost rezolvate. Suntem în discuţii pe toate dimensiunile în cadrul grupurilor de lucru. În educaţie, vreau să vă spun că la ora actuală situaţia celor opt şcoli cu predare în grafie latină din stânga Nistrului problemele au fost în cea mai mare parte rezolvate, obstrucţionare în procesul educaţional nu are loc. Deci, sunt realizări pe care le-am trecut acum aşa, fugitiv, însă cred că cea mai mare realizare este faptul că noi suntem într-un proces dinamic de negocieri şi în a identifica soluţii. Mai mult decât atât, dincolo de această constatare, iarăşi este important că avem implicaţi /pe deplin/ în acest proces cu interes de a rezolva conflictul oameni şi ţări influente din întreaga lume, şi lucrul acesta, iarăşi, este foarte important. Vreau să punctez aici spunând că asta ne-am propus, ca situaţia din Transnistria să fie internaţionalizată la maximum posibil, şi acest lucru ne-a reuşit, cu rezultatele la care m-am referit.

Victor Caraculacu: Pentru că aţi menţionat de discuţiile cu domnul Şevciuk, nu pot să vă întreb dacă din constatările dvs aţi remarcat o deschidere pentru continuarea acestui dialog şi pentru, eventual, extinderea lui.

Vlad Filat: Noi am avut discuţii sau eu am avut discuţii şi cu domnul Smirnov. Sigur, este o diferenţă. Este vorba şi de mentalitate, este vorba şi de felul de a fi al domnului Sevciuk în comparaţie cu domnul Smirnov. Cel puţin vorbim având aceleaşi înţelegeri. Şi ne-am concentrat, în perioada care a trecut, din momentul în care dânsul are funcţia pe care o are în regiune, ne-am concentrat să rezolvăm problemele care ţin de interesul oamenilor: libera circulaţie, să scoatem bariere în calea activităţilor economice, în procesul educaţional ş.a.m.d....

Victor Caraculacu: Pe termen lung, care credeţi că ar fi soluţia viabilă? Vă întrebam pentru că preşedintele Republicii Moldova, domnul Timofti, vorbea de un statut special acordat Transnistriei. Ce ar presupune un asemenea statut, din punctul dvs de vedere?

Vlad Filat
: Punctul de vedere al Republicii Moldova a fost exprimat de foarte multe ori. El este consfinţit şi în norma constituţională. Urmează să avem stat independent, suveran, teritorial integru, cu un statut, într-adevăr, special pentru raioanele din stânga Nistrului. Asta înseamnă autonomie largă. Iar gradul de autonomie, condiţiile trebuie să fie rezultatul acestor negocieri în formatul 5+2.

Victor Caraculacu:Aţi discutat aceste probleme şi cu oficialii ucraineni? În ce măsură există deschidere din partea autorităţilor de la Kiev pentru soluţionarea inclusiv ale unor aspecte economice bilaterale?

Vlad Filat: Vreau să vă spun că cu partenerii noştri ucraineni avem o relaţie foarte bună, suntem în consens total vizavi de procesul de reglementare, îi avem foarte activi în formatul 5+2, şi nu doar. Sperăm foarte mult ca în perioada anului 2013, an în care Ucraina va deţine preşedinţia OSCE, va fi implicare şi mai mare din partea acestei ţări şi cu rezultate foarte palpabile. Dar, dacă este să privim un lucru foarte pragmatic şi direct, care poate fi materializat, este procesul de delimitare a frontierei pe segmentul transnistrean. Deci acest proces este în derulare, cu anumite dificultăţi, dar Ucraina îşi menţine angajamentul şi demonstrează în fapt, nu doar prin declaraţii acest ataşament.

Victor Caraculacu: Partea cea mai dificilă a mandatului dvs pare să fi fost deja depăşită, cel puţin din punctul de vedere al presei.

Vlad Filat: Aş fi vrut eu.

Victor Caraculacu: Totuşi, care sunt perspectivele şi progresele atât în relaţia cu estul, cât şi cea cu vestul Europei?

Vlad Filat: Noi urmează să continuăm să fim nu doar predictibili, dar să fim parteneri corecţi şi care ştiu nu doar să-şi angajeze responsabilităţi, dar şi să le îndeplinească. Şi rezultatul acestei atitudini sau al acestui comportament, cu certitudine urmează să cunoască şi în continuare beneficii. Acesta este, dacă doriţi, filosofia guvernării noastre, acesta este, dacă doriţi, principiul de viaţă pe care îl am sau pe care le am, şi noi nu vom deroga de la aceste lucruri, sigur, insistând şi cu mai multă forţă pe reformele interne din Republica Moldova. Mă refer şi la cele instituţionale, dar şi cele care vizează actele normative din ţara noastră.

Victor Caraculacu: Pentru că vorbeaţi de probleme la începutul discuţiei noastre, nu pot să nu vă întreb, cât de mult, din punctul dvs de vedere, a erodat guvernarea Alianţa forţelor pro-europene de la Chişinău?

Vlad Filat: Păi, dacă este să privim datele sondajelor sociologice, Alianţa îşi menţine poziţia de lider, dacă este să privim per ansamblu cele trei partide. Asta înseamnă că oamenii încă au încredere, iar ca această încredere să fie menţinută şi fortificată, cum spuneam pe parcursul întregului interviu, trebuie să oferim oamenilor nu doar perspective de un viitor mai bun, dar şi rezolvarea problemelor cu care se confruntă astăzi. Şi a venit, într-adevăr, nu că a trecut perioada cea mai complicată, dar a venit perioada cea mai responsabilă pentru ca, deja, în urma reformelor realizate, în urma anumitor paşi făcuţi, rezultatele să se răsfrângă în calitatea vieţii pentru fiecare om.

Victor Caraculacu: În ce măsură a fost realizat, credeţi, dezideratul considerat, e adevărat, de foarte mulţi analişti şi români şi din Republica Moldova, ca fiind extrem de dificil privind depolitizarea instituţiilor şi reformarea acestora?

Vlad Filat: Deocamdată, nu putem să spunem că a fost realizat acest deziderat, dar rămâne ca şi obiectiv. Eu, cel puţin, la Ministerul de Interne, am numit un ministru din afara activităţilor politice şi după cum văd şi după cum vede toată societatea, a fost o decizie justă, care oferă rezultate ce ţin de reformarea instituţiei, dar ţine şi de combaterea crimei organizate şi de asigurarea ordinii de drept. Cred că acest proces va fi administrat în continuare având aceeaşi abordare. După cum ştiţi, Centrul Naţional Anticorupţie va avea un conducător care a trecut de un concurs, transparent, de altfel, şi, în conformitate cu prevederile legale, urmează în activitate să aibă autonomie largă procesuală pentru ca să combată eficient acest flagel care este corupţia.

Victor Caraculacu: Aş recurge la un exemplu. Şi în Republica Moldova, ca de altfel şi în multe alte ţări există salarii disproporţionate într-o administraţie de multe ori ineficientă. Cum explicaţi acest lucru cetăţeanului obişnuit din Republica Moldova, ce a câştigat el în mandatul dumneavoastră?

Vlad Filat: În primul rând, a câştigat o perspectivă de a trăi într-o lume civilizată, fiind parte din Uniunea Europeană într-o perspectivă nu atât de îndepărtată şi trăind într-o ţară care îi oferă dreptul libertăţii şi care este guvernată democratic, care, vreau să vă spun... Acest rezultat costă mult, doar cei care au fost lipsiţi de libertate, care nu au trăit în democraţie, pot să dea apreciere, ce înseamnă să trăieşti având aceste valori. Urmează, cum spuneam, să insistăm asupra bunăstării, aici mai avem de muncă, trebuie să mai spun că multe din obiectivele pe care le-am propus nu a fost posibil să fie realizate, având în vedere şi criza nu doar din Europa, dar criza globală, care a afectat toată lumea, nu doar Republica Moldova, inclusiv şi România, aici cred că e de prisos să mă refer că au resimţit fiecare dintre cetăţenii României ce înseamnă criză, de aceea urmează să continuăm să muncim. Or, atunci când eşti chemat să guvernezi o ţară, pui în faţă interesul nu doar zilei de astăzi, dar interesul şi al zilei de mâine, şi în perspectivă al ţării. Locul de a fi populist şi a rezolva anumite probleme pe termen scurt nu este în actul de guvernare.

Victor Caraculacu: Deci există încă o tentaţie a populismului?

Vlad Filat:
Tentaţia populismului o vedem şi întâlnim pretutindeni, fiindcă este foarte uşor ca din opoziţie să propui soluţii sau să faci oferte, este mai greu când eşti la guvernare, având instrumente şi resurse limitate în a rezolva o situaţie sau alta, o problemă sau alta.

Victor Caraculacu: Domnule prim-ministru, cât de multe din aspectele privind evenimentele din aprilie 2009 au fost clarificate, cât de mulţumit sunteţi de evoluţia, să spunem, a anchetei în acest caz?

Vlad Filat: Nu sunt mulţumit având în vedere că eu am fost nu simplu spectator în acea perioadă de timp, am fost în vâltoarea evenimentelor, am văzut cu ochii proprii ce s-a întâmplat acolo, am văzut personal acei tineri care au ajuns să sufere după 7 aprilie şi, sigur, nu sunt mulţumit şi desigur, ca toţi cetăţenii Republicii Moldova, aşteptăm finalizarea anchetei. Este pe de o parte. Pe de altă parte, sigur, nu o să îmi permit niciodată să influenţez ancheta sau să solicit întreprinderea anumitor acţiuni în administrarea acestei anchete deoarece noi avem nevoie să cunoaştem adevărul, nu avem nevoie de date oferite în grabă sau pentru a satisface anumite aşteptări sau în a satisface anumite nemulţumiri.

Victor Caraculacu: Nu în ultimul rând, cred că ştiţi, Societatea Română de Radiodifuziune are acum un post de radio, este vorba de Radio România Chişinău, care funcţionează de altfel într-o nouă clădire, obţinută inclusiv prin sprijinul acordat de autorităţi, cât şi de oficialii Republicii Moldova, respectiv cele ale municipalităţii Chişinăului. Ascultaţi Radio România Chişinău, vă place?

Vlad Filat: Da, se întâmplă să ascult. Nu e problema că îmi place sau nu, unul din obiectivele noastre, care pot să vă spun că a fost realizat, ţinea de libertatea presei. În Republica Moldova, nu doar că avem mai multe instituţii media, care tot înseamnă mult, avem posibilitatea să oferim cetăţeanului diversitate şi acces la informaţie. Chiar dacă unora nu le place această diversitate şi e foarte des conţinut critic în aceste informaţii, acesta este rolul presei, până la urmă, şi trebuie să continuăm în a oferi şi mai mare libertate, sigur, însoţită de responsabilitate, ceea ce face o instituţie media sau alta. Ca să fiu înţeles corect, eu am considerat întotdeauna presa ca fiind parte din puterile din stat.

Victor Caraculacu: Cât de mult poate contribui un post de radio, România Chişinău, la buna informare a cetăţenilor din Moldova şi la diversificarea pieţei media din Republica Moldova?

Vlad Filat: Foarte mult. Este o sursă de informare şi aşa după cum ştim cu toţii, un cetăţean informat este un cetăţean puternic. Or, noi avem nevoie de cetăţeni puternici, capabili să discearnă şi să ia decizii care au la bază realităţi, nu manipulări şi nu minciună.

Monitorizare: Agenţia de presă RADOR

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România