Vizita preşedintelui Shimon Peres în România - ultima zi

Preşedintele Israelian a discutat cu oficialităţile române despre situaţia din Orientul Mijlociu şi dosarul nuclear iranian.

Adăugat: 13 August 2010
Ultima actualizare:13 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele israelian, Shimon Peres, îşi încheie, vineri, vizita  la Bucureşti.Preşedintele Peres a participat , vineri dimineaţa,  la o ceremonie de depunere de coroane de flori la monumentul Holocaustului din Bucureşti.


Evenimentul a inclus şi un serviciu religios de comemorare a victimelor Holocaustului din România.


După depunerea coroanei de flori preşedintele Shimon Peres a mulţumit poporului român care şi-a asumat răspunderea trecutului său.


"Aceasta este istoria care ar trebui să ne dea de gândit, o istorie crudă şi nedreaptă, când femei, bărbaţi şi copii, oameni nevinovaţi, au fost ucişi doar pentru vina de a se fi născut evrei. România de azi nu mai este cea din timpul celui de-al doilea Război Mondial, este o ţară democratică europeană", a spus Shimon Peres.


La eveniment au participat şi înalţi reprezentanţi ai federaţiei comunităţilor evreieşti din România.


Preşedintele israelian a avut apoi întâlniri cu liderii celor două Camere ale Parlamentului şi mai are în program  o întâlnire cu preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.


Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu afirmă că este vorba despre o întâlnire amicală, între prieteni.
    

"Este o întâlnire amicală, între prieteni", a spus fostul preşedinte, întrebat dacă şi-a stabilit deja agenda discuţiilor pentru mâine.


Ion Iliescu a participat, joi, la Sinagoga Mare din Bucureşti la o ceremonie în prezenţa lui Shimon Peres dar şi a altor oficiali.


"Ne-am întâlnit şi în România de mai multe ori, şi în Israel, şi la reuniuni internaţionale. În 93 sau 94, dacă vă amintiţi, a fost un Forum Crans Montana la Bucureşti, cel mai mare ca dimensiuni  - peste 1.000 de participanţi şi foarte mulţi gazetari. Momentul cheie al reuniunii a fost întâlnirea Shimon Peres - Yasser Arafat. Pentru prima oară apăreau amândoi în public şi atunci s-a deschis calea negocierilor", a spus Ion Iliescu amintindu-şi că a fost gazda acestei reuniuni.
    

"Ne-am mai întâlnit apoi la Atena, la Casablanca, în Israel de vreo două ori", a rememorat fostul şef al statului, adăugând că Shimon Peres este "o figură simbol pentru statul Israel".


Preşedintele israelian salută poziţia România faţă de Orientul Mijlociu


Joi, Shimon Peres  s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc.


Printre subiectele abordate în cadrul întrevederii de la Palatul Cotroceni s-au numărat situaţia din Orientul Mijlociu şi dosarul nuclear iranian.


Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur Iranul pentru atitudinea sa în discuţiile pe marginea programului său nuclear, suspectat de comunitatea internaţională că are ca scop obţinerea de arme nucleare.


Şeful statului a spus că România nu poate accepta ca o ţară ca Iranul să deţină arme nucleare, dar a precizat că încă nu este cazul să se discute despre un atac asupra republicii islamice.


Însă, într-o asemenea eventualitate, poziţia României este fără echivoc.


"Noi sperăm ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate ONU să creeze la Teheran soluţia corectă, nu aceea a săpării de gropi pentru militari americani, ci aceea a deschiderii negocierilor trasparente. Iar dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al Alianţei NATO, din care face parte şi un partener loial al Israelului", a declarat Traian Băsescu.


Preşedintele israelian, Shimon Peres, a salutat poziţia României şi declaraţiile şefului statului.


"Preşedintele Băsescu este considerat astăzi unul dintre cei mai responsabili lideri ai vremurilor noastre. Când spune da, înseamnă da, când spune nu, e nu. El a abordat o poziţie fermă împotriva terorii, una responsabilă faţă de Iran, o poziţie pozitivă privind încurajarea păcii între noi şi palestinieni şi între noi şi sirieni, dacă este posibil", a subliniat Shimon Peres.


 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Carmen Gavrilă
Adăugat:
13 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza