Vizele canadiene pentru români şi bulgari, în discuţia Comisiei Europene

Comisia Europeană va discuta săptămâna viitoare problema liberalizării vizelor cu Canada pentru cetăţenii români şi bulgari, singurii din Uniunea Europeană care nu beneficiază încă de acest regim.

Adăugat: 8 Iulie 2016
Ultima actualizare:8 Iulie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Executivul comunitar va analiza situaţia în perspectiva semnării, în luna octombrie, a Acordului comercial cu Canada, care trebuie ratificat mai întîi de parlamentele naţionale.

România şi Bulgaria au anunţat că nu-l vor ratifica pînă când nu vor fi liberalizate vizele pentru cetăţenii lor.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas spune că subiectul va fi pe agenda executivului comunitar săptămâna viitoare, precizează corespondenta RRA la Bruxelles.

"Problema liberalizării vizelor cu Canada este una care trebuie rezolvată şi pot să confirm că săptămâna viitoare Colegiul comisarilor va analiza problema şi într-adevăr va veni la Bruxelles ministrul imigraţiei, al Canadei, a cărui vizită este legată de acest subiect", a spus ea.

Comisia Europeană subliniază că acordul comercial dintre Uniunea Europeană şi Canada este unul bun şi că doreşte ca toate parlamentele statelor membre să îl ratifice.

În aprilie, Canada şi SUA au primit la dispoziţie încă trei luni pentru a se conforma cu politica UE legată de reciprocitatea exonerării vizelor, referindu-se aici la cetăţenii români şi bulgari, singurii care nu beneficiază de acest regim.

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit la mijlocul lunii trecute, la Ottawa cu premierul Canadei, Justin Trudeau, şeful executivului român precizând că omologul său canadian s-a arătat deschis faţă de o decizie comună la nivel politic pentru soluţionarea problemei vizelor.

Amintim că şeful Cancelariei premierului României, Dragoş Tudorache, va participa la întâlnirea de săptămâna viitoare de la Bruxelles cu oficialităţi din Bulgaria, membri ai Comisiei Europene şi cu ministrul canadian al imigraţiei, John McCallum.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Iulie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza