Viorel Ştefan: Guvernul Cioloş trebuia să facă rectificări bugetare negative

Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, susţine că Guvernul Cioloş trebuia să facă rectificări bugetare negative şi nu pozitive.

Adăugat: 10 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:10 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Viorel Ştefan,ministrul de Finanţe
trimite pe mail

Viorel Ştefan a mai spus azi, la Palatul Parlamentului, că potrivit datelor preliminare, încasările la bugetul de stat au fost mai mici decât programarea bugetară.

"E prima dată când se întâmplă ca veniturile bugetare să cadă atât de mult. O cifră preliminată ne duce la 29,2 % din PIB cădere de la 32%, am avut şi 33%. Surpriza mare din faptul că un altfel de rezultat a putut să fie lăsat moştenire de un guvern tehnocrat. Ce încasăm anul ăsta afectează exerciţiul financiar 2017. Pe exerciţiul 2016 rezultatele e adevărat sunt preliminare, dar ele vor devenit definitive sub rezerva verificărilor care încă se mai fac. Dar totul vizează exerciţiul 2016 şi încasările din acest an", a explicat el.

În opinia sa, diferenţa vine de la eşecul atragerii de fonduri europene.

Viorel Ştefan preciza că, în perioada următoare, Curtea de Conturi va verifica gestionarea bugetului pe anul trecut.

"Faţă de proiecţia iniţială, upgradată prin cele două rectificări bugetare, cea din august şi cea din noiembrie, pe execuţie se constata nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziţia de venituri. Sigur, chestiunea e foarte serioasă, dar, pe de altă parte, îmbracă un caracter tehnic. De aceea, cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate odată cu pronunţarea asupra celor două ordonanţe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condiţiile în care comisiile de specialitate pot beneficia şi de asistenţă Curţii de conturi - e necesar un audit al Curţii de Conturi, pentru a verifica condiţiile în care s-au făcut aceste rectificări - condiţiile de legalitate, de oportunitate. Deci, în acest condiţii, probabil vom avea o concluzie bine conturată după examinarea în cadrul şedinţelor reunite ale celor două comisii", a susţinut  Viorel Ştefan.

În ciuda acestor dificultăţi financiare, Guvernul Grindeanu va respecta programul de guvernare, dădea asigurări ministrul de Finanţe.

El a mai spus că la întâlnirea de mâine cu şeful statului, actualul Executiv va prezenta proiecţia bugetară pe anul 2017.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza