VIDEO Duplex Radio România Actualităţi - Radio Chişinău

Viitorul relațiilor dintre România şi Republica Moldova a fost tema unei emisiuni-duplex Radio România Actualităţi - Radio Chişinău.

Adăugat: 28 Martie 2018
Ultima actualizare:28 Martie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Invitați în studioul Radio Chișinău
trimite pe mail

Declaraţia solemnă de celebrare a Unirii Basarabiei cu România, adoptată, ieri, de Parlamentul de la Bucureşti, arată disponibilitatea ţării noastre de a accepta o eventuală dorinţă de reunificare a Republicii Moldova, susţine directorul Institutului de Ştinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu.

El a fost, ieri, invitatul unei ediţii duplex Radio România Actualităţi - Radio Chişinău a emisiunii "Probleme la zi".

"Dacă vreodată cetăţenii Republicii Moldova vor dori să se reunească cu România, asta se va face strict în concordanţă cu legislaţia internaţională, acordurile finale de la Helsinki, care vorbesc şi despre inviolabilitatea frontierelor, dar şi de legitimitatea unui act care se petrece prin dorinţa ambilor subiecţi. Sigur că mâna a rămas întinsă. Alta este atmosfera la Chişinău din punctul acesta de vedere, unde, s-a văzut şi în Parlamentul României, că viziunile la nivel oficial sunt n-aş spune radical diferite, dar diferite. Mesajul cu care oficialii de la Chişinău au venit explicit a fost că unu: ne interesează în primul rând reintegrarea Republicii Moldova, adică regiunea transnistreană, pentru că vrem să evităm 1992, şi doi: dacă vreodată se va pune în discuţie relaţia cu România, trebuie pusă pe baza unui referendum. Altminteri spus, va trebui un referendum în Republica Moldova, prin care cetăţenii Republicii Moldova să decidă", a spus Dan Dungaciu.

Printre invitaţii din studioul Radio Chişinău s-a aflat şi preşedinta Partidului pro-european "Acţiune şi Solidaritate", Maia Sandu.

Ea a afirmat că societatea moldovenească este divizată în prezent, iar sprijinul României este foarte important pentru democratizarea ţării.

"Din păcate, şi e foarte ruşinos acest lucru, parlamentul de astăzi nu vrea nici să recunoască numele limbii române în Constituţie. În continuare, avem o prevedere ruşinoasă, prin care se scrie că limba se numeşte moldovenească, şi asta demonstrează angajamentul real al acestui parlament, şi în special a majorităţii parlamentare. România probabil are mâna întinsă, vrem să credem lucrul ăsta, dar trebuie ca cei de aici, din Republica Moldova, să vrea să accepte această ofertă. Cu siguranţă se pot face mai multe şi aici vorbim despre proiecte concrete, efectele cărora să fie resimţite de toţi cetăţenii Republicii Moldova. Noi locuim într-un spaţiu unde propaganda rusă este prezentă masiv şi este foarte agresivă, e foarte greu să porţi aici o dezbatere civilizată la un subiect destul de sensibil cum este unirea. Dar cu cât mai multe lucruri bune am putea să le facem împreună, cu atât mai greu le va fi celor care încearcă să deturneze discuţia despre relaţia Republicii Moldova cu România şi despre importanţa pe care o poate avea România în modernizarea Republicii Moldova", a spus Maia Sandu.

VIDEO Duplex Radio România Actualități - Radio Chișinău:
Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Martie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza