Victor Ponta: Am putea avea suficiente gaze naturale pentru România şi pentru R.Moldova

România ar putea avea în câţiva ani gaze naturale suficiente pentru consumul său şi al Republicii Moldova, declară premierul Victor Ponta.

Adăugat: 23 Octombrie 2014
Ultima actualizare:23 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Platforma de forare gaze din Marea Neagră
trimite pe mail

Premierul a participat astăzi, la Mediaş,  la manifestări care au marcat împlinirea unui secol de la inaugurarea primei conducte de transport a gazului natural din România.  

"În mod normal, dacă toate premisele existente referitoare la gazul din Marea Neagră se confirmă şi se începe exploatarea lor până în 2019, trebuie să avem suficient gaz şi pentru România şi pentru Moldova. Energie electrică avem deja suficientă şi avem capacitate de export, dar acolo e vorba de  lucrările de infrastructură de transport la Transelectrica. Deci energie electrică, gaz suficient pentru România şi pentru Moldova", a afirmat prim-ministrul.

Premierul s-a referit şi la Transgaz şi Romgaz  despre care a afirmat că ar trebui să pună umărul "la ceea ce este strategia naţională şi asigurarea independenţei energetice".

"Transgazul şi Romgazul în primul rând funcţionează în acest moment. Au avut listări de succes la Bursă, cu capital şi privat alături de cel de stat. Acţionează ca două companii moderne, care investesc, au profit, au angajaţi. Am nevoie ca şi Transgaz şi Romgaz să pună umărul la ceea ce este strategia naţională şi asigurarea independenţei energetice şi de sprijin în special, pentru Republica Moldova, dar şi de interconectare cu toţi ceilalţi vecini ai noştri şi de realizare a acestei independenţe energetice, fără de care România va fi foarte greu să se dezvolte sustenabil pe termen mediu şi lung", a mai spus premierul.

Potrivit corespondentului, RRA, premierul a subliniat şi rolul strategic pe care îl au cele două mari companii naţionale din domeniul gazelor, Romgaz şi Transgaz, în asigurarea independenţei energetice.

În opinia şefului executivului, Transgaz trebuie să investească în conducta prin care se vor transporta gazele din Marea Neagră.

Victor Ponta a mai opinat că o altă prioritate a Transgaz trebuie să fie transportul de gaze până la Chişinău, pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova.

"Moldova este prioritate absolută. Tot ce gândim despre energie, (...) gândim nu doar pentru România, şi pentru Moldova", a spus premierul Ponta.

Premierul Victor Ponta a participat joi la aniversarea a unui secol de transport naturale de gaze în România, eveniment care a avut loc la Mediaş (judeţul Sibiu), la sediul central al Transgaz. Acesta a fost însoţit la Mediaş de vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, precum şi de ministrul Transporturilor, Ioan Rus şi ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Eugen Nicolescu.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Carmen Vulcan
Adăugat:
23 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza