Victor Ponta: Am cerut oficial mandatul de reprezentare la Consiliul European

Premierul Victor Ponta i-a cerut, oficial, preşedintelui Traian Băsescu un mandat de reprezentare a României la Consiliul European de la finalul lunii noiembrie.

Adăugat: 7 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:7 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Victor Ponta a afirmat, miercuri, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu, că i-a cerut preşedintelui un mandat de reprezentare a României la Consiliul European, adăugând că vor discuta acest lucru după vizita la Bruxelles a şefului guvernului, programată pentru 13 noiembrie.

"În cadrul discuţiilor de astăzi am cerut oficial mandatul de reprezentare la Consiliul European. O decizie va fi luată după întoarcerea mea de la Bruxelles", a spus premierul, răspunzând unei întrebări.

Totodată, el a exclus posibilitatea de a merge împreună la reuniunea care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie la Bruxelles, arătând că "nu se mai poate aplica această soluţie după modificarea Tratatului de la Lisabona", în 2010. .

De asemenea, premierul Victor Ponta a afirmat că întrevederea avută cu preşedintele Traian Băsescu a fost una extrem de serioasă şi a declarat că speră ca Executivul şi Preşedinţia să colaboreze instituţional.

Victor Ponta a declarat că "întrevederea cu preşedintele a fost "mult diferită de discuţiile anterioare".

"A fost o discuţie extrem de serioasă, de tehnică şi de instituţională şi nu pot decât să spun că, din punctul meu de vedere, ca prim-ministru, atât până la alegeri, cât şi după alegeri, îmi doresc ca cele două instituţii - instituţia Guvernului şi instituţia Preşedintelui -, să respecte aceste linii de colaborare instituţională şi să punem de fiecare dată în discuţie şi în atenţia publicului problemele cu adevărat importante pentru viaţa de zi cu zi a cetăţenilor României şi viziunea pe care eu o am, şi guvernul o are, pentru perioada 2013-2016, perioada unui mandat întreg de guvernare", a spus premierul.

El a adăugat că, împreună cu preşedintele au analizat activitatea guvernului din ultimele şase luni.

"A fost un moment foarte bun în care, împreună cu preşedintele, am analizat unul din cele mai importante rezultate ale actualului guvern din ultimele şase luni şi este un merit al guvernului în ansamblu, dar ca să fiu foarte cinstit, în special un merit al ministrului de finanţe, dl Florin Georgescu", a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit în această dimineaţă cu premierul Victor Ponta, la Cotroceni. Întâlnirea a durat aproape o oră.

Management privat la companiile de stat, obiectivul comun al Executivului şi Preşedinţiei

Un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale arată că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au stabilit miercuri o "viziune comună de lucru în legătură cu privatizarea societăţilor de stat".

"În cadrul întrevederii, domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta au convenit în ceea ce priveşte negocierile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional  şi a Comisiei Europene care se află la Bucureşti şi au stabilit o viziune comună de lucru în legătură cu privatizarea societăţilor de stat. Cei doi înalţi oficiali au agreat în acest sens importanţa implementării strategiei de management privat cât mai rapid cu putinţă", se arată în comunicat.
    
Preşedintele şi premierul au căzut de comun acord şi cu privire la măsurile pe care Guvernul urmează să le întreprindă în perioada următoare pentru deblocarea plăţilor pe programele cu finanţare europeană, precum şi în ceea ce priveşte onorarea plăţilor restante pentru proiectele aflate în fază de implementare, care trebuie să se facă în cel mai scurt timp posibil.
    
În cadrul consultărilor, s-a făcut şi o evaluare a stadiului implementării criteriilor din cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV) şi s-a discutat necesitatea ca raportul din luna decembrie 2012 să cuprindă evaluările exacte şi corecte privind statul de drept din România.
    
"În privinţa exerciţiului bugetar al Uniunii Europene 2014 - 2020, preşedinte României, domnul Traian Băsescu şi prim-ministrul României, domnul Victor-Viorel Ponta, au stabilit că urmează să aibă o nouă întrevedere după participarea domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta la întâlnirea 'Prietenilor Coeziunii' din data de 13 noiembrie a.c. ce va avea loc la Bruxelles", informează Administraţia Prezidenţială.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
7 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza