Vești proaste privind perspectivele economice internaționale

Premierul Emil Boc avertizează că diminuarea nivelului de creştere economică şi continuarea crizei economice înregistrate în mai multe ţări ale Uniunii Europene şi din alte zone ar putea să afecteze indirect şi creşterea economică a României

Adăugat: 10 Septembrie 2011
Ultima actualizare:10 Septembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Emil Boc le-a spus, vineri, oamenilor de afaceri că, în condiţiile în care perspectivele economice internaţionale se înrăutăţesc, România trebuie să-şi maximizeze avantajele şi să ia toate măsurile astfel încât să-şi poată asigura creşterea economică în 2012.

Diversificarea pieţei de export, dincolo de Uniunea Europeană, este una dintre soluţiile susţinute de către şeful Executivului.

”România nu trebuie să rămână cramponată doar în actualele pieţe de export pe care le are. Criza aceasta ne-a arătat că ţările care au capacitatea de a-şi diversifica pieţele de export vor fi câştigătoare în urma acestei crize economice. România, având în vedere relaţiile tradiţionale pe care le are cu foarte multe ţări din Orient şi nu numai, trebuie, în mod obligatoriu, să-şi diversifice comenzile şi exporturile şi spre alte zone decât cele ale Uniunii Europene, cu care avem astăzi majoritatea relaţiilor”, a subliniat Emil Boc..

Şeful Guvernului a mai afirmat că ieşirea României din criza economică depinde de sprijinirea investiţiilor şi reducerea cheltuielilor statului.

”În plan intern avem de făcut doar un singur lucru în continuare: să sprijinim locurile de muncă şi investiţile. Al doilea factor este cel extern şi după cum puteţi observa veştile nu sunt bune nici în Europa nici în lume cu privire la ieşirea din criza economică ci, dimpotrivă, se anunţă veşti destul de proaste cu privire la continuarea acesteia şi la diminuarea creşterii economice în foarte multe ţări din Uniunea Europeană şi din lume. Indirect, acest lucru ne afectează. Indirect afectează exporturile, afectează comenzile noi din industrie, indirect poate afecta creşterea economică a României”, a afirmat primul ministru.

Emil Boc: Râmânem, în 2011, în graficul creşterii economice de 1,5%

Premierul Emil Boc le-a spus oamenilor de afaceri că vor fi organziate, lunar, dezbateri comune pentru a găsi acele măsuri acre şă fructifice avantajele României şi să asigure creşterea economică.

”Nu cred că vom avea probleme să râmânem în graficul creşterii economice de 1,5% în 2011, dar, în contextul înrăutăţirii perspectivelor economice mondiale, anul 2012 trebuei să fie extrem de bine pregătit cu decizii care să sustină activitatea economică. Vorbim aici de atrageri de investiţii străine, de susţinerea investiţiilor autohtone, de dezvoltarea proiectelor de parteneriat public privat, de susţinerea în continuare de către Guvern a investiţiilor publice, de eliminarea birocraţiei şi de acordarea de garanţii de stat în diverse forme pentru sprijinirea şi derularea afacerilor”, a precizat șeful Executivului.

Potrivit premierului, obiectivul României este acela de a fi ţara din Uniunea Europeană care alocă cel mai mare procent din produsul intern brut pentru investiţii.

La rândul lor, oamenii de afaceri au solicitat impozitarea anual a profiturilor microîntreprinderilor, ridicarea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a plafonului pentru înregistrarea ca plătitor de TVA, reducerea numărului de taxe parafiscale, compensarea datoriilor şi creanţelor la stat.

Premierul Emil Boc a precizat că propunerile vor fi studiate de către Guvern şi se va lua o decizie după analiza impactului bugetar al acestora.

Analiștii confirmă contextul internațional incert

Analistul economic Lucian Anghel, economist-şef al uneia dintre băncile mari din România, confirmă aprecierea şefului Guvernului de la Bucureşti în legătură cu perspectivele de redresare a economiei româneşti, ţinând cont de contextul internaţional.

Contextul internaţional, care devine din păcate din ce în ce mai incert, probabil că va conduce treptat la o reducere a cererii externe pentru economia românească, iar acest lucru ar putea fi tradus într-o creştere economică undeva sub potenţial în anul 2012. România are mare nevoie ca în 2012 să găsească sursele interne de creştere economică sustenabilă, iar acestea probabil vor veni din zone precum infrastructura şi absorbţia fondurilor europene”, a declarat, vineri, pentru RRA, Lucian Anghel.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
10 Septembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza