Vasile Cepoi: Spitalele vor deveni fundaţii, iar proprietarul va fi Ministerul Sănătăţii

Măsurile de îmbunătăţire a sistemului medial românesc şi pachetul medical de bază au fost dezbătute la Radio România Actualităţi de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai societăţii civile şi cadre medicale.

Adăugat: 22 Martie 2012
Ultima actualizare:22 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat la postul public de radio că prioritatea zero a ministerului pe care îl reprezintă este intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii care este "absolut necesară pentru a salva sistemul medical".

"Având în vedere importanţa acestei legi, cred că am încredere, de fapt în maturitatea politică a politicienilor, dacă vreţi, că vor înţelege că această lege este absolut necesară şi promovarea ei şi aprobarea ei cât mai repede este o condiţie, pentru a salva sistemul din situaţia critică în care se află", a declarat Vasile Cepoi.   

La rândul său, medicul şi jurnalistul Vlad Mixich a afirmat că Indexul European al Consumatorului plasează România pe penultimul loc în Europa "din punct de vedere al satisfacţiei, dar şi al calităţilor serviciilor medicale oferite populaţiei, penultimul loc din mai multe ţări europene, nu doar ţările UE".

El a adăugat că România se află în această situaţie datorită performanţei scăzute a statului de a administra banii pe care populaţia îi plăteşte pentru contribuţiile obligatorii de sănătate.

Cât priveşte controversa care s-a creat în jurul asigurărilor medicale private şi cele la spitalele de stat, Vasile Cepoi, a explicat că proiectul noii legi a sănătăţii prevede posibilitatea "desfăşurării în spitalele de stat a unei activităţi private, în condiţii atractive pentru pacienţi şi pentru medici".

Secretarul de stat a mai spus că acest sistem "va permite şi medicului să realizeze nişte venituri suplimentare, să asigurare şi spitalului nişte venituri suplimentare - în felul acesta va fi mai greu ca acei pacienţi să fie înregistraţi de două ori, de exemplu, să fie înregistrat în privat şi tratat în public, sau să fie transferat de la privat la public, atunci când el devine un caz complicat şi costisitor".

Vlad Mixich a completat că punctul de plecare ar trebui să fie "definirea pachetului de bază".

"Punctul cheie aici este definirea pachetului de bază, pentru că această diferenţiere între serviciile medicale private şi serviciile medicale de stat depind, în bună măsură, de ce servicii anume sunt incluse, servicii medicale, sunt incluse în acest pachet de bază", a spus Mixich.

Vlad Mixich: Legea sănătăţii este o asumare politică foarte mare şi riscantă

Medicul Mixich a mai spus că legea sănătăţii este "o asumare politică foarte mare, în acelaşi timp riscantă".

Vasile Cepoi a completat că "separarea servicilor private, furnizării de servicii private de cele publice prin pachetul de servicii de bază înseamnă tratament diferenţiat a celor două categorii de furnizori de servicii, înseamnă că să nu încheiem contract pentru pachetul de servicii de bază cu furnizorii privaţi. Lucrul ăsta nu se întâmplă şi cred că nici nu ne va da voie nimeni să facem lucrul ăsta".

El a mai spus că pentru serviciile care nu vor figura în pachetul de bază, asiguratul va trebui să-şi facă o asigurare separată într-un sistem privat.

"Serviciul va putea fi furnizat atât de un furnizor public, cât şi de unul privat. Deci, nu cred că vom dezvolta o reţea separată doar pentru pachetul suplimentar de servicii, e o reţea de furnizare de servicii separată pentru pachetul suplimentar, şi una pentru pachetul de bază. E şi dificil, şi nici nu ştiu dacă este foarte corect", a completat Cepoi.

Pacientul va putea alege unde vrea să fie tratat

Iulian Petre, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, a declarat la postul public de radio că "e normal ca pacientul să aleagă să meargă acolo unde este tratat cel mai bine".

De asemenea, Iulian Petre a adăugat că acest model mixt se practică şi în ţările străine.

"E un model care se practică, dacă va merge depinde de cum este implementat, dacă va aduce beneficii spitalului, de ce nu?  E important să se facă lucruri astfel încât să se asigure un cadru încât să dea posibilitate spitalelor să aducă fonduri, să se mişte mai uşor, să-şi poată plăti oamenii, să-şi poată asigura un management performant. Asta cred că ar trebui să prevadă noua lege a sănătăţii", a spus Petre.

Secretarul de stat a completat că această flexibilizare a managementului despre care amintea domnul Petre, se poate realiza "dacă spitalele nu vor mai fi instituţii bugetare".

Spitalele, transformate în unităţi nebugetare

Vasile Cepoi a amintit că Ministerul Sănătăţii are în vedere transformarea spitalelor în instituţii, în unităţi nebugetare, foarte probabil în fundaţii, cu precizarea că "proprietarul fundaţiei va fi tot Ministerul Sănătăţii sau autorităţile publice care au în administrare spitalele".

El a explicat că astfel Ministerul Sănătăţii nu ar mai depinde de Ministerul de Finanţe în ceea ce priveşte angajarea medicilor sau a personalului din spital.

Răspunzând la întrebarea realizatorului Dragoş Ghiţulete, ce viza plecarea medicilor români în străinătate, Vasile Cepoi a răspuns că România nu va putea concura niciodată "cu remuneraţia pe care o dau sistemele din ţările din vest", însă a completat că "noi avem alte avantaje şi anume dorinţa medicului de a rămâne în familie, de a rămâne în societatea în care trăieşti. Dacă reuşeşti să-i oferi medicului şi posibilitatea unei dezvoltări în cariera profesională, în condiţii tehnice de actualitate".

Reţeta electronică şi cardul naţional, în vigoare de la vară

În ceea ce priveşte noile proiecte ale Ministerului Sănătăţii privind reţeta electronică şi cardul naţional de sănătate, care vor intra în vigoare la 1 iunie, respectiv 1 august, Vasile Cepoi a spus că aceste instrumente "vor ajuta foarte mult la un management financiar mai bun al sistemului, la identificarea şi la stoparea unor pierderi, unor cheltuieli ineficiente în sistem şi, evident, pe redistribuţia acestor bani".

La rândul său, Vlad Mixich a afirmat că "este, probabil, cea mai bună măsură din ultimii doi ani, introducerea acestei supravegheri electronice, această reţetă electronică, pentru că în acest moment, incredibil, autorităţile statului român nu ştiu exact câţi bani au, pe ce îi cheltuie şi unde se duc acest bani din sistemul sanitar; e vorba de sume uriaşe, de miliarde de euro".

Însă, a adăugat Mixich, "rămâne de văzut dacă aceste sistem electronic de supraveghere a cheltuielilor din sistemul medical nu este la rându-i expus corupţiei, expus erorilor. A existat un scandal celebru, de altfel, în Franţa, legat exact de acest card electronic de sănătate. Rămâne să vedem care sunt elementele de securitate".  

 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
22 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza