Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor

"PSD are suficient de mulţi consilieri locali, preşedinţi de CJ, primari. Nu mai avem nevoie de alţii în plus!".

Articol de Eugen Rusu, 01 Septembrie 2014, 10:46

Eugen Rusu: De astăzi începe o nouă sesiune parlamentară. Forul legislativ a fost convocat în cea de-a doua sesiune a anului, de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, invitatul "Apelului matinal" de astăzi.

Domnule Zgonea, care este calendarul săptămânii şi de ce aţi considerat că nu este nevoie ca deputaţii să se reunească în sesiune extraordinară pentru dezbaterea legii privind reducerea CAS?

Valeriu Zgonea: Eram convins că asta este întrebarea săptămânii. În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru invitaţie. Urez tuturor românilor un an prosper şi să dea Dumnezeu ca această toamnă să fie una liniştită, pentru că vor fi foarte multe evenimente importante atât în România, cât şi în Europa şi este important ca România să-şi merite locul de cea de-a şaptea ţară europeană.

Începe o nouă sesiune parlamentară. Continuăm procesul de legiferare în favoarea cetăţeanului şi aici sunt cele trei /.../ mediul de afaceri şi armonizarea agendei noastre legislative cu cea europeana. Ştiţi foarte bine, din 2007 până aproape în 2015-2016, trebuie să armonizăm toate directivele europene, pe care trebuie să le transpunem în legislaţia noastră românească. Mai pe româneşte, trebuie ca toate legile europene să devină legi româneşti. Şi, bineînţeles, /.../ printre priorităţi, în afară de 130 de proiecte pe care le-a votat pentru cetăţean în o prima sesiune, sunt câteva extrem de importante care sunt angajamentul Uniunii Social Liberale, Guvernului Ponta din 2012, şi prima dintre ele este reducerea CAS.

Cea de-a două, amnistia fiscală pentru pensionari şi pentru mame care au acumulat în ultima perioada datorii la stat, dar nu din motive imputabile lor. Discutăm despre CAS.

Nu era importat să convocăm în sesiunea..., din timpul pauzei parlamentare pentru că Camera Deputaţilor nu era sesizată cu acest proiect de lege, era Senatului şi eu nu avem cu să ştiu când se va reuni Senatul, când va dezbate Senatul acest proiect de lege care se află de câteva luni de zile şi când îl va trimite Camerei.

Conform legislaţiei şi Constituţiei, eu nu pot să convoc o sesiune parlamentară, care înseamnă costuri din bugetul statului, făra să am acest proiect de lege pe ordinea de zi. Adică să fie trimis, fie de Senat, fie să fie retrimis de preşedinte, fie să fie trimis de guvern. Pe cale de consecinţă, nu aveam niciun instrument legal să cheltui banii românilor, să-i convoc pe cei 404 parlamentari la servici. În momentul în care Senatul a trimis acest proiect de lege bineînţeles şi eu am spus: domnule, în patru zile se face sesiunea ordinară din septembrie, nu are nici un rost să convocăm pentru cinci zile la sfârşitul luni august, pentru că asta ar însemna cheltuieli de peste un milion de roni din banii publici şi atunci, pentru cinci zile nu moare lumea, noi îl vătăm în această săptămână. CAS va fi trimis către preşedinte, care are 20 de zile să analizeze legea până o promulgă în Monitorul Oficial sau o retrimite Parlamentului României.

Eugen Rusu:Domnule preşedinte, am înţeles aşa, priorităţile, le-aţi spus dvs, CAS, amnistia şi graţierea, mai este?

Valeriu Zgonea: Amnistia şi graţierea - amnistia nu; amnistia fiscală... Nu există o prioritate în amnistie şi graţiere, şi am repatat-o. Acest proiect de lege este obligatoriu să fie făcut de către Ministerul Justiţiei, care îl consideră oportun în acest moment. Dar eu cred că în această toamnă noi trebuie să ne preocupăm de armonizarea cadrului legislativ. Avem foarte multe restanţe şi vom fi amendaţi de către Curtea Europeană de Justiţie pentru lucruri pe care trebuia să le facem în 2011 şi în 2012, şi care acuma începem să le plătim. Şi asta înseamnă sancţiuni financiare, însemană pierderea banilor europeni în noul ciclu financiar datorită fostelor guverne. Şi vă dau un exemplu: armonizarea pentru Legea gazelor şi Legea energiei electrice trebuia să o facem până în 2014 - fostul guvern şi-a luat angajamentul că îl face până în 2012 şi a început deja procedura la Curtea Europeană de Justiţie pentru sancţionarea României, astfel încât eu sunt obligat, în această săptămână, să voteze această lege care armonizează cu Directiva 72 şi 73 a UE. Altfel, în octombrie vom fi sancţionaţi pecuniar de către Curtea Europeană de Justiţie datorită greşelilor şi minciunilor pe care le-au spus fostele guverne. Ceea ce este important este să creăm locuri de muncă, să dăm drumul la economie şi să mergem pe acelaşi trend pe care am mers în ultimele trimestre şi semestre în care am avut creştere economică. Dacă facem acest lucru românii vor simţi ceva şi în buzunarul lor, altfel va fi foarte greu pentru noi.

Eugen Rusu: Şi noi nu o să riscăm sancţiuni. Bun, acestea sunt priorităţile. Domnule preşedinte, aţi discutat cu colegii dvs. despre calendarul din perioada de campanie electorală? Deputaţii îşi vor desfăşura activitatea în teritoriu? Cum va fi?

Valeriu Zgonea: Nu am discutat, sper ca să nu afectăm procesul legislativ. Eu mai am încă trei chestiuni pe care le-am promis şi care sunt importante pentru bunul mers al acestei instituţii fundamentale a României, un cod de conduită pentru parlamentari. Deschid din această toamnă, ca şi Guvernul României, într-un proiect pilot, un internship pentru studenţii dornici să urmeze o carieră în administraţie, astfel încât să aducem oameni tineri bine pregătiţi, vorbitori de limbi străine, să vină alături de parlamentari şi de către funcţionarii publici parlamentari să dăm un suflu proaspăt acestui parlament şi să arătăm că există valori care sunt nedescoperite, tineri care poate să lucreze aici 24 din 24 pentru România. Într-un fel, trebuie să le dăm studenţilor şansa să vină în Parlamentul României să lucreze pentru o perioadă temporară alături de comisiile permanente, să vadă ce înseamnă procesul legislativ şi, cine ştie, mâine, poimâine, veţi vedea parlamentari, şefi de comisie, directori din parlanment veniţi dintre aceşti tineri valoroşi pe care îi scoatem de pe băncile facultăţii.

Eugen Rusu: Încă două subiecte pe final. Pe scurt, domnule preşedinte, una internă, una externă. Klaus Iohannis a declarat că PNL şi PDL vor iniţia o moţiune de cenzură în această sesiune parlamentară, tema urmând să fie discutată în şedinta ACL de astăzi. Deci, nu ştim încă. Întrebat dacă moţiunea ar putea avea ca temă ordonanţa privind migraţia aleşilor locali, Blaga a spus că acest lucru urmează să fie discutat, "dar dacă aceasta va fi tema moţiunii de cenzură, atunci şi pesedinţii ar trebui să o voteze".

Valeriu Zgonea: Bun. Aici sunt două chestiuni diferite. În primul rând, dreptul opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură este un drept constituţional... Nu-l comentez, vedem la momentul respectiv dacă se îndeplinesc criteriile. Noi avem o majoritate foarte puternică, astfel încât nu ne este frică de o moţiune de cenzură. Cea de-a doua chestiune, legată de migraţie. Dle, să nu ne păcălim! Legislaţia românească este atât de stufoasă şi ambiguă, încât suntem în nişte blocaje la nivelul administraţiei publice fiscale, datorită destrămării USL, voinţa PNL şi apariţia ACL, astfel încât trebuie să găsim o soluţie. Nu suntem în 2005, când dl Blaga, şi dl Băseascu au votat o astfel de lege, pentru că vroiau să facă un PDL foarte puternic, suntem într-o situaţie de blocaj a administraţiei locale şi trebuie să găsim o soluţie toate partidele politice. Aici nu este vorba de PSD, care are suficient de mulţi consilieri locali, preşedinţi de CJ, primari. Nu mai avem nevoie de alţii în plus! Important este să vedem pe lista acea de USL, care s-a destrămat acum, care nu mai există, cum vine următorul consilier de la PNL; cum îl punem să meargă în consiliul local să voteze legi importante pentru administraţia locală, pentru judeţul care i-au dat votul acelui USL în 2012! Deci, este o chestiune de bun simţ. Demantelarea unei greşeli pe care am făcut-o rupând USL şi afectând această lege a administraţiei publice trebuie să o facem toate partidele politice, să nu mai fim aşa de, dacă vreţi, lipsiţi de respect şi de onoare atunci când vorbim la televizor. Este o problemă pe care o avem şi pe care trebuie să o rezolvăm toate partidele poltice.

Cum avem o problemă cu legea aleşilor naţionali, cu legea parlamentarilor, legea de alegere a deputaţilor şi a senatorilor, care este o lege proastă, cheltuim foarte mulţi bani şi nu facem nimic. Trebuie să ne întoarcem pe liste, să discutăm toate partidele, astfel încât cheltuielile noastre să fie mai puţine, să avem un parlament mai mic cu mai puţine cheltuieli şi să fie mai eficient.

Eugen Rusu: În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor vă veţi întâlni cu oficiali ai ambasadelor pentru a discuta despre situaţia din Ucraina?

Valeriu Zgonea: Dacă va fi solicitată această chestiune cu mare plăcere. Am mai avut discuţii cu conducătorii, şefii de misiuni sau ambasadorii acreditaţi la Bucureşti ai celor 27 de state europene - al 28-lea suntem noi - am discutat diferite teme. Eu, de obicei, la începutul sesiunii parlamentare, îi informez cu privire la proiectele de legi, ei mă întreabă cu proiectele de legi care pot afecta parcursul nostru de integrare europeană profundă şi informez cu stadiile şi deciziile care sunt luate de către grupurile politice parlamentare. Este un dialog normal, pentru că suntem în cadrul UE şi tot ce este legat de UE este o chestiune de afaceri internă şi este obligaţia mea ca preşedinte să fac acest lucru şi să dialoghez constant cu parlamentele naţionale, cu Parlamentul European, Comisia Europeană şi, bineînţeles, cu ambasadele acreditate la Bucureşti.

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Exclusivități Radio România 08 Ianuarie 2024, 10:39

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale

Ministrul Sănătății spune că, la nivel central, se va reuși deblocarea unor memorandum-uri pentru ocuparea posturilor atât în...

Alexandru Rafila: În cursul acestei săptămâni vom reuși sa deblocăm memorandum-uri pentru ocuparea posturilor din spitale
Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an  mai complicat şi mai periculos decât 2023
Exclusivități Radio România 03 Ianuarie 2024, 09:55

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Alexandru Lăzescu, profesor universitar şi analist politic RADIO ROMÂNIA...

Analistul politic Alexandru Lăzescu: 2024 va fi un an mai complicat şi mai periculos decât 2023
Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Exclusivități Radio România 01 Noiembrie 2023, 09:29

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații

Mesajul premierului Marcel Ciolacu transmis postului public de Radio cu prilejul împlinirii a 95 de ani de activitate.

Premierul Marcel Ciolacu: De 95 de ani, postul public de Radio este pentru români sursă de informare și de formare a multor generații
Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Exclusivități Radio România 06 Octombrie 2023, 10:43

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei

RRA: "Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6...

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Vom avea o continuare a scăderii inflaţiei
Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Exclusivități Radio România 12 Septembrie 2023, 09:38

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată

Consiliul Concurenţei are suspiciuni că băncile nu-şi lasă clienţii să îşi refinanţeze creditele la dobânzi mai bune.

Bogdan Chiriţoiu: Suspectăm un mecanism prin care mobilitatea clienţilor e scăzută, iar concurenţa între bănci este restricţionată
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Exclusivități Radio România 05 Septembrie 2023, 16:44

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară

Ministrul Educației , Ligia Deca, a declarat, la Radio România Actualități că va fi gândit un sistem, în aşa fel încât atunci...

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Astăzi s-a semnat un plan comun de acţiune pentru siguranţă şcolară
Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Exclusivități Radio România 16 August 2023, 08:30

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum

Mircea Geoană susține că ţara noastră are şi toate şansele de a atinge, în următorii 10-15 ani, un nivel de trai similar cu...

Mircea Geoană: România se află la cel mai ridicat nivel de securitate naţională cunoscut până acum
Repornirea Termocentralei de la Mintia,  cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România
Exclusivități Radio România 09 August 2023, 09:42

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România

Noul proprietar al Termocentralei Mintia a prezentat planul de un miliard de euro pe care vrea să-l realizeze cu unitatea...

Repornirea Termocentralei de la Mintia, cea mai mare investiţie făcută în sistemul energetic din România